Profil candidat: Violeta Ivanov
Integritatea în activitatea politică
Violeta Ivanov a fost viceministră, iar ulterior, ministră a Ecologiei şi Resurselor Naturale în perioada guvernării comuniste. A ajuns în Parlament în 2009 și a condus Comisia pentru mediu şi schimbări climatice. La sfârşit de 2015, împreună cu alţi 13 colegi de partid, a părăsit fracţiunea PCRM, formând, Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”, care ulterior a aderat la Partidul Democrat.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Deputata şi-a cumpărat în 2017 un apartament cu suprafața de 98 de metri pătrați, într-un bloc nou de pe strada Tudor Strișcă din sectorul Botanica al Capitalei. Conform ultimei declarații de avere și interese, Ivanov ar fi achitat pentru noua locuință 445.000 de lei. Datele de la Cadastru arată însă că apartamentul este evaluat la nu mai puțin de 633 de mii de lei, în timp ce pe site-urile de publicitate, prețul pentru un metru pătrat în blocul respectiv pornește de la 600 de euro. Tot anul trecut Violeta Ivanov a vândut un apartament de 73 de metri pătrați, pe care îl deținea din 1995, se arată într-o investigaţie a portalului Anticorupţie.md.
Pe durata mandatului de deputat, ea a reușit să ridice și o casă cu două nivele. Ziarul de Gardă a scris că una dintre fiicele deputatei, minoră la acel moment, este, în acte, proprietara terenului pe care soții Ivanov şi-au ridicat o casă de lux, dar şi stăpâna vechiului imobil de pe acel teren, demolat între timp. La distanța de doi ani casa Violetei Ivanov era aproape finisată.
„Totodată, familia alesei poporului gestionează, de peste un deceniu, două terenuri în Chişinău, folosite ca şi parcări, pe care le închiriază de la Primăria Chişinău contra 20 de lei pentru o singură zi”, mai scriau jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă”.
În ultima declaraţie disponibilă pe portalul Autorităţii Naţionale de Integritate, cea din 2017, Violeta Ivanov a declarat un venit de 181 486.75 lei. Soţul său a adus în familie 91600 MDL de la SRL Balkan Pharmaceuticals şi 66000 MDL de la Î.I. Ionel Ivanov. Deputata a mai declarat 374.330 lei din vânzarea unui apartament şi 13355 lei, îndemnizaţie pe care a primit-o de la Secretariatul Parlamentului. În declaraţie se regăseşte şi un teren intravilan de 0,051 ha, dobândit în anul 2010, cu valoarea de 348.943 lei.
Într-un interviu pentru revista Aquarelle din iulie 2013, citat de „Ziarul de Gardă” Violeta Ivanov a vorbit despre preferinţele sale în materie de vestimentaţie, afirmând că poartă brandurile cunoscute. „Dacă vorbim despre pantofi, îmi place Loriblu. În ceea ce ţine de îmbrăcăminte, prefer Calvin Clein, Tahari. Am multe genţi. Consider că ele sunt un accesoriu foarte important pentru orice femeie. În prezent, printre favorite – geanta roşie, care a fost achiziţionată în Elveţia. Îmi plac rochii simple, elegante, aşa cum este aceasta – de la designerul Annie Claire. Am cumpărat-o în Franţa. Îmi place să fac cumpărături în Geneva şi Paris. Despre cosmetică. Am încredere în brandul vestit Lancome. La fel îmi plac toate produsele lor. Parfumul îl aleg în funcţie de anotimp. Primăvara poate fi o aromă proaspătă cum ar fi Un Jardin apres la Mousson de la Hermes. Parfumuri care sunt întotdeauna la îndemână – Chanelle Chance”, preciza deputata.
Şi fiica Violetei Ivanov, Margareta, a ajuns în atenţia presei după ce a postat pe reţelele sociale poze în care își afișează bijuteriile și gențile produse de marile case de modă. În una din poze apare un Jaguar în curtea unei case, însoțită de comentariul „Cadoul perfect. Bun venit micuța”.
Fiica deputatei s-a „laudat” și cu accesorii scumpe cum ar fi ochelari de soare marca Dior, prețul cărora este de peste 300 de lire sterline, geantă de la Michael Kors, circa 300 de euro, farduri Dior - cca 40 de lire sterline. Prețurile sunt afișate pe site-urile oficiale ale producătorilor. După apariţia unor articole în mass-media despre luxul etalat de ea, Margareta Ivanov a restricţionat accesul al contul său de Instagram şi a şters o parte din poze.
Solicitată de jurnalişti, deputata a menţionat la acel moment că aceste ştiri fac parte dintr-un scenariu care are scopul să o discrediteze.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Violeta Ivanov se regăseşte pe lista neagră întocmită de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat 2010 (ICPC).
Potrivit ICPC, în anii 2008-2009, pe când era ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale, Ivanov a favorizat primăriile conduse de reprezentanţi ai comuniştilor la repartizarea banilor din Fondul Ecologic Naţional în detrimentul altor localităţi.
„Cazier judiciar”
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...
Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.
Magistraţi cu condamnări la Curtea Europeană, evaluaţi...
Toţi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie notaţi până în prezent de Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor au fost „răsplătiţi” cu calificativul „excelent”, deşi majoritatea acestor magistraţi se fac vinovaţi de condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în ultimii şase ani.
Judecătorul Cristi Danileț: Dacă se știu că sunt cu ”pe...
Judecătorul și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care a vorbit despre performanțele la care a ajuns România în combaterea corupției și despre modelele pe care le poate împrumuta Republica Moldova. Cunoscător al sistemului de drept de la noi datorită conlucrării pe care o are cu autoritățile și magistrații de la Chișinău, magistratul român a punctat și câteva măsuri care se impun în primul rând pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.
De ce Guvernul nu organizează un concurs transparent la...
În timp ce reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale acuză Guvernul că nu vrea să organizeze un proces transparent de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, autorităţile se spală pe mâini şi spun că, pe viitor, la perfectarea legislaţiei, vor ţine cont de sugestiile şi criticile societăţii civile. În context, Victor Puşcaş, fost preşedinte al înaltei instanţe, ţine partea ONG-urilor şi afirmă că procedura prin care Executivul numeşte magistraţii la Curte „este nedemocratică şi chiar periculoasă pentru societate”.
Aici așteptăm comentariul tău!