Proiectele de lege care propun amnistia fiscală au fost elaborate în grabă şi votate în taină

Arhiva 16 decembrie 2016 882
Imagine simbol

Iniţiativele legislative privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, înaintate de un grup de deputaţi democraţi, au fost votate în prima lectură, astăzi, 16 decembrie 2016, în pofida apelurilor societăţii civile, care au solicitat deputaţilor cel puţin să amâne examinarea. În timp ce unii parlamentari din opoziţie argumentau că cele două iniţiative ascund interese majore şi nu au fost consultate cu societatea civilă şi cu partenerii externi, deputaţii democraţi au insistat că iniţiativele vor aduce mai multă claritate şi precizie în averile celor care încă nu şi le-au declarat.



Deşi societatea civilă s-a împotrivit prin mai multe acţiuni, precum publicarea unui apel public şi organizarea unui flashmob, cele două proiecte au fost adoptate de majoritatea deputaţilor. Dezbaterea în plen nu a fost lipsită de acuzaţii la adresa autorilor proiectelor de lege. Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac a menţionat că proiectele vor facilita legalizarea averilor dobândite ilicit de către funcţionarii de la conducerea diferitelor instituţii de stat. "Astăzi funcţionează perfect schemele de la Întreprinderile de Stat "Poşta Moldovei", Moldtelecom etc. Pe de o parte avem aceste scheme, pe de altă parte avem legea care legalizează banii obscuri", a afirmat Grigore Cobzac.

Lege pe placul celor care „dorm cu frică”

Liberal-democratul i-a propus preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care este şi unul dintre autorii acestor proiecte de lege, să amâne examinarea, astfel ca iniţiativele să fie îmbunătăţite şi consultate atât cu societatea civilă, cât şi cu partenerii externi. Candu, la rândul său, a răspuns că proiectele nu sunt bine structurate şi a precizat că vor fi îmbunătăţite în lectura a doua.

În afară de democraţi, proiectele au fost susţinute şi de către unii liberali. Mihail Ghimpu, liderul fracţiunii, a declarat că acestea ar putea avantaja atât cetăţenii cu averi obţinute în mod ilegal, dar şi visteria statului.: "Poate este o idee nobilă: vor avea de câştigat cei care dorm cu frică, dar şi bugetul...", a spus liberalul.

Votate „cu grămada”

Deoarece aceste proiecte au stârnit reacţii în societate, un alt liberal-democrat, deputatul Tudor Deliu, a propus ca iniţiativele să fie votate nominal, de către fiecare deputat. Majoritatea aleşilor poporului au respins însă această solicitare şi au votat proiectele de lege.

Amintim că proiectul legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală prevăd că persoanele fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile nu vor fi sancţionate dacă le vor declara până la 15 aprilie 2017 şi vor plăti în favoarea statului 2% din valoarea averii nedeclarate. De asemenea, unul din proiectele propuse prevede ca legea privind Autoritatea Naţională de Integritate să fie amendată, astfel ca instituţia să nu poată verifica averea liberalizată.

Atât deputaţii din opoziţie, cât şi experţi în domeniul anticorupţie au precizat că aceste modificări contravin reglementărilor incluse în pachetul de integritate, care prevăd reformarea ANI şi condiţii mai dure impuse funcţionarilor, demnitarilor, judecătorilor, aleşilor locali etc. în procesul declarării averilor şi intereselor personale.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Directoarea Centrului „Prietenia” din Coşniţa este bănu...

14 ianuarie 2016
875
Arhiva

Profil candidat: Corneliu Prepeliță

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
1474
Arhiva

Alexandru Cimbriciuc: „Demisia a fost planificată. Jurn...

La câteva zile după ce şi-a prezentat demisia, viceministrul Apărării Alexandru Cimbriciuc spune că această acțiune nu are nici o legătură cu scandalul în care a fost implicat fiul său. În timp ce ministrul Apărării Anatol Şalaru afirmă că respectă decizia lui Cimbriciuc, mai multe organizaţii de media solicită Procuraturii Generale să investigheze acest caz, iar demnitarul să fie sancționat conform legii.

15 iulie 2016
1053
Arhiva

Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălț...

Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș. 

20 aprilie 2016
1005
Arhiva

Lipsa de transparență în procesele de privatizare și de...

”În Republica Moldova avem o situație alarmantă, inadecvată și neconformă standardelor internaționale în ce privește asigurarea transparenței în procesul de achiziții publice și privatizare a proprietății statului. Acest lucru ridică la maxim riscul de corupție, duce la lipsa încasărilor la bugetul public, stimulează dezvoltarea competiției neloiale și a tendințelor monopoliste și, în ultimă instanţă, duce şi la majorarea prețurilor pentru consumatori", a declarat astăzi, în cadrul unei dezbateri publice, președintele Consiliului Național de Participare (CNP), Sergiu Ostaf.

24 iulie 2014
860
Arhiva

Depunerea declaraţiilor de avere: instrument eficient d...

În statele membre ale Uniunii Europene precum Polonia şi Letonia, declararea averilor de către persoanele cu funcţii de răspundere este o practică ce contribuie la responsabilizarea demnitarilor şi funcţionarilor publici. Primarul oraşului Lublin din Polonia şi directorul Consiliului Fiscal din cadrul Ministerului de Finanţe din Letonia susţin că procesul de declarare a averilor facilitează depistarea posibilelor cazuri de îmbogăţire ilicită, de conflicte de interese, de incompatibilitate, precum și descoperirea și investigarea actelor de corupţie în sectorul public. Aceste practici au fost explicate în exclusivitate pentru Moldova Curată de către cei doi oficiali.

26 mai 2014
864