Profil candidat: Vlad Batrîncea

Arhiva 19 ianuarie 2019 2815

Integritatea în activitatea politică



Vlad Batrîncea  a început să facă politică în tinerețe, deținând funcția de secretar al Organizaţiei Teritoriale a PCRM Râşcani. El este co-fondator al Fundației „Soluția” și al Asociației „Iubesc Moldova”. După ce a aderat la PSRM, este secretar executiv al acestei formaţiuni politice.

Vlad Batrîncea a fost înmatriculat la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universității de Stat din Moldova în 1999. Potrivit surselor de la această instituție de învățământ superior, studentul Batrîncea a fost exmatriculat în anul întâi din cauza restanţelor şi absenţelor de la ore. Pe site-ul Parlamentului, deşi ar trebui să fie, lipsesc datele din biografia sa, inclusiv cele despre studii. Deputatul a refuzat să ofere detalii despre asta, solicitat de reporterul Campaniei Pentru un Parlament Curat, spunând că, pentru el, nu este „interesant” acest subiect.

Wikipedia însă îl prezintă ca „politician şi jurist” din R. Moldova. Pe acelaşi site, sub fotografia lui se menţionează că şi-ar fi făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova şi la Universitatea Slavonă. Iuri Frunză, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii Slavone, a declarat pentru „Jurnal de Chișinău” că Batrîncea a învăţat într-adevăr la această universitate, pe care a absolvit-o în 2010. În 2011, chiar a obţinut licenţa de master în Drept Internaţional.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Vlad Batrîncea este unul dintre cei mai generoși sponsori ai PSRM în timpul tuturor campaniilor electorale ale acestei formaţiuni politice – pentru legislativele din 2014, pentru localele din 2015 și pentru prezidențialele din 2016. El apare în rapoartele financiare ale PSRM cu donații consistente, deși a declarat venituri modeste pentru 2013 și 2014.

De pildă, pentru 2013 și 2014, Batrîncea a declarat venituri în valoare de 85.585 de lei obținuți la „locul de muncă de bază”, din salariul de deputat și de secretar al PSRM. În același timp, el a făcut donații pentru PSRM în campania electorală din noiembrie 2014 în valoare de 90.000 de lei. Prin urmare, el a donat pentru formațiunea socialiștilor mai mult decât a câștigat în ultimii doi ani.

Pentru 1 ianuarie–31 decembrie 2015, Batrîncea a declarat venituri din salariul de deputat în valoare de 157.763 de lei. După primul an de mandat, Batrîncea a declarat că este proprietatul a o treime dintr-un apartament și a unui cont în bancă, deschis în 2015, fără a da alte amănunte.

Pentru alegerile locale din 2015, el a donat pentru PSRM, în campania electorală, nu mai puțin de 82.500 de lei, mai mult de jumătate din salariul său din acel an. Cu alte cuvinte, tot ce a obținut în prima jumătate de an din venitul declarat.

În 2016, conform declarației de avere, a declarat drept venituri 205.774 de lei din salariul de deputat. În același timp, l-a susținut financiar pe șeful său de partid, Igor Dodon, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale cu 70.920 de lei.

Conform declaraţiei pentru 2016, a indicat venituri de 166.086 de lei din salariu.Totodată, deputatul socialist a declarat o nouă proprietate – o treime dintr-un apartament cu suprafaţa de 90 de metri pătrați. Batrîncea a indicat că acest imobil are o valoare de 575.145 de lei, circa 29.500 de euro, şi l-ar fi obţinut în 2016 prin moştenire.

Politicianul figurează drept fondator și conducător al DIVLAS-COM SRL, companie care se ocupă cu vânzarea de băuturi alcoolice, tutun și activități recreative și baruri. Deși este înregistrată ca fiind activă încă din 2004, societatea nu apare în nicio declarație de avere a deputatului. În această privință, el ne-a spus că nu are nicio firmă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Batrîncea s-a evidențiat în decursul mandatului său de deputat printr-un comportament agresiv, cu accente șovine și xenofobe, în special la adresa românilor. Un episod de acest gen a fost a înregistrat chiar în Parlamentul Republicii Moldova, atunci când, la 10 martie 2016, deputatul a rupt harta României, motivând că în școală se învață istoria României, și nu cea a Moldovei.

Cu toate acestea, președintele Igor Dodon l-a decorat pe Vlad Batrîncea cu „Ordinul Muncii”, în februarie 2018,  „pentru merite deosebite în сonsolidarea statalităţii Republicii Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social”.

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatului.    

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelu...

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova  în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.

02 ianuarie 2015
931
Arhiva

Profil candidat: Nina Cereteu

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
2629
Arhiva

Integritatea, o condiție esențială pentru combaterea c...

UE pledează pentru o CNI cu instrumente și rezultate concrete

13 iulie 2015
903
Arhiva

Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fot...

Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel Jardan a fost ales șef al ADR Centru în urma unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție condusă tot de un reprezentat al Partidului Democrat. Astfel, toate cele trei agenții de dezvoltare regională: Nord, Centru și Sud, sunt conduse de reprezentanți ai acestei formațiuni.

27 august 2016
1256
Arhiva

Profil candidat: Maia Sandu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1736
Arhiva

Experţii solicită pârghii legale pentru pedepsirea demn...

Accesul publicului la declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor nu este asigurat, iar majoritatea instituţiilor publice nu se conformează normelor legale privind transparenţa obligatorie. În acelaşi timp, autorităţile abilitate cu funcţii de control nu verifică executarea respectării legislaţiei în acest domeniu, iar persoanele vinovate nu sunt sancţionate. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) la 30 octombrie 2013.

01 noiembrie 2013
908