Reforma procuraturii: numele şi prenumele procurorilor sunt considerate date cu caracter personal

Arhiva 22 noiembrie 2016 178
Imagine simbol

Procuratura Generală a Republicii Moldova abuzează de prevederile legii care reglementează utilizarea datelor cu caracter personal. O organizaţie neguvernamentală activă în domeniul drepturilor omului a solicitat de la PG informaţii precum numărul, numele şi prenumele procurorilor care activează în procuraturile teritoriale şi cele specializate din municipiul Chişinău, data numirii lor în funcţie. Procuratura Generală a motivat că nu poate furniza aceste date, invocând protecţia datelor cu caracter personal. În solicitarea expediată luna trecută, Asociaţia Obştească „Juriştii pentru drepturile omului” a cerut, de asemenea, numele şi data numirii în funcţie ale procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupţie şi Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Răspunsul PG: „Furnizarea informaţiei solicitate este o imixtiune în viaţa personală…”

„Procuratura Generală în calitate de angajator, nu dispune de informaţia în varianta solicitată. Activitatea de evidenţă, sistematizare şi gestionare a informaţiei cu privire la angajaţii Procuraturii este efectuată în baza sistemului informaţional „E-Management Resurse Umane” şi a dosarelor personale, în care informaţia despre angajaţi este clasificată şi sistematizată după datele cu caracter personal ale fiecărui colaborator în parte. Astfel, sistemul informaţional instituţional „E-Management Resurse Umane” şi activitatea serviciului resurse umane al Procuraturii Generale, operează cu informaţii şi date privind activitatea curentă, angajarea, promovarea în funcţie, instruirea continuă şi cariera procurorilor exclusiv sub garanţia respectării datelor cu caracter personal. Drept urmare, accesul la informaţia în cauză, procesarea ei sau furnizarea acesteia altor persoane vine în contradicţie cu Regulamentul cu privire la prelucrarea şi protecţia datelor cu caracter personal ale angajaţilor Procuraturii”, a fost răspunsul Procuraturii Generale.

Refuzul este argumentat şi prin faptul că PG este responsabilă pentru confidenţialitatea şi securitatea  datelor cu caracter personal, aflate sub controlul său, iar furnizarea informaţiei solicitate „ar putea aduce atingere şi considerată drept o imixtiune în viaţa persoanei, protejata de legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal”.

Avocat: „O încercare nereuşită de a ascunde informaţii de interes public”

Juriştii sunt de părere că PG califică incorect confidenţialitatea acestor date, atât timp cât prevederile legale nu includ date precum nume şi prenume ca având caracter confidenţial. Vitalie Zama, avocat la Asociaţia Obştească „Juriştii pentru Drepturile Omului”, spune că informaţia respectivă deja este făcută publică, atunci când numele şi prenumele procurorilor sunt afişate pe uşile birourilor acestora sau sunt expuse în public în cadrul examinării cauzelor penale în care participă. „Nu cred că necesitatea protecţiei confidenţialităţii este o necunoaştere a materiei constituţionale şi convenţionale. Este, mai degrabă, o încercare nereuşită de a ascunde informaţii de interes public şi în final a contribui, fie şi inconştient, la alimentarea criticilor privind netransparenţa activităţii procuraturii”, afirmă avocatul.

Menţionăm că Legea privind protecţia datelor cu caracter personal reglementează clar care informaţii sunt confidenţiale. Astfel, actul legislativ stabileşte că „datele cu caracter personal sunt informaţiile referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă (subiect al datelor cu caracter personal).

Persoana identificabilă este persoana care poate fi identificată, direct sau indirect, prin referire la un număr de identificare sau la unul ori mai multe elemente specifice identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale”, se spune în lege. În document sunt specificate categoriile speciale de date cu caracter personal, acestea fiind „datele care dezvăluie originea rasială sau etnică a persoanei, convingerile ei politice, religioase sau filozofice, apartenenţa socială, datele privind starea de sănătate sau viaţa sexuală, precum şi cele referitoare la condamnările penale, măsurile procesuale de constrângere sau sancţiunile contravenţionale”.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Consiliera socialistă Eugenia Ceban și-a construit o ca...

Eugenia Ceban, consilieră pe lista socialiștilor, pledează în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) pentru susținerea categoriilor sociale cu venituri mici: fie că sunt angajați în sistemul bugetar, fie că sunt persoane în etate care trăiesc din pensii mizere. Consiliera locuiește într-o casă nouă și modernă situată în localitatea Tohatin, municipiul Chișinău, care a fost ridicată în doar trei ani.

03 octombrie 2017
170
Arhiva

Cu integritatea pătată şi afaceri dubioase promovat la...

Ion Prisăcaru, 56 de ani, de profesie economist, proaspătul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), promovat în funcţie de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), nu este nici pe departe curat la capitolul integritate.

18 iulie 2013
221
Arhiva

Profil candidat: Petru Burduja

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
706
Arhiva

Muncă în vânt la Comisia Națională de Integritate

Cele mai multe dintre cazurile de incompatibilitate, de conflict de interese și de fals în declarațiile de avere, descoperite de Comisia Națională de Integritate (CNI), rămân nepedepsite. De aproape un an, Centrul Național Anticorupție refuză să aplice amenzi în baza actelor de constatare emise de CNI, motivând prin expirarea termenului de prescripție. Din același motiv, rămân nepedepsite și cazurile de nedeclarare a averilor.Doar două amenzi

23 aprilie 2014
181
Arhiva

Сын председателя Народного собрания Гагаузии и бизнесме...

От села Ферапонтьевка Центризбирком Гагаузии зарегистрировал троих кандидатов в депутаты. Это Леонид Константинов, который является сыном председателя законодательного органа Гагаузии Дмитрия Константинова, Виталий Чебану, преуспевающий бизнесмен, чье имя фигурировало в одном из уголовных дел по факту вывода денег из «Banca de Economii», и медсестра Елена Марченко, которую поддерживает Партия социалистов.

03 noiembrie 2016
234
Arhiva

Regulamentul CSM care impune restricții jurnaliștilor...

Încercarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a impune restricții accesului jurnaliștilor și cetățenilor la ședințele de judecată a eșuat. Regulamentul aprobat la sfârșitul lunii septembrie, dar despre care s-a aflat abia acum, după publicarea în Monitorul Oficial, va fi supus consultărilor publice. S-a întâmplat după ce câteva organizații de media au emis o declarație în care calificau acțiunea CSM drept abuz și solicitau ca documentul să fie anulat. 

25 octombrie 2016
175