Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Integritatea în activitatea politică
Vladimir Vitiuc a absolvit Colegiul Naţional de Comerţ din Chişinău și Institutul Nistrean de Economie şi Drept, urmând teza de master la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. Deputatul a trecut în CV și faptul că a făcut studii la Academia de Poliție din Republica Moldova.
Până a ajunge în Parlament, el a lucrat în calitate de inginer de marketing și director-adjunct la Combinatul de produse alimentare din Bălţi, orașul de baștină al deputatului.
Vladimir Vitiuc s-a implicat în politică, făcând parte din Partidul Comuniștilor. Este deputat din anul 2005, de fiecare dată fiind ales pe lista PCRM. La alegerile parlamentare din 2009 și 2010, numele lui a figurat în lista candidaţilor cu probleme de integritate, făcută publică de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat. Potrivit buletinului „Cunoaște-ți candidatul” din noiembrie 2010, lansat de Inițiativa Civică, în perioada 2004-2007, organizaţia teritorială Bălţi a PCRM, condusă de Vladimir Vitiuc, a folosit oficiile aflate în proprietate publică fără a achita plata de arendă. Totodată, potrivit aceleiași surse, Vladimir Vitiuc a fost autorul şi iniţiatorul mai multor proiecte de legi sensibile la corupţie, care, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, contraveneau altor legi deja existente, erau împotriva intereselor publice şi promovau privatizări dubioase.
Vladimir Vitiuc a plecat din PCRM la sfârșitul anului 2015, împreună cu alți 13 deputați comuniști, care au declarat, la o conferință de presă, că nu mai vor ”să facă jocurile” formațiunii care i-a adus în Parlament. Cei 14 deputați ieșiți din PCRM au format Platforma social-democratică „Pentru Moldova” și au avut prima întâlnire oficială cu Vlad Plahotniuc, reîntors atunci în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier.
Tot la sfârșitul anului 2015, foștii comuniști au cerut Curții Constituționale să anuleze decretul președintelui Nicolae Timofti de desemnare a candidaturii omului de afaceri Ion Sturza pentru funcția de prim-ministru.
În martie 2017, cei 14 foști comuniști au aderat la PDM, iar Vladimir Vitiuc a devenit unul dintre vicepreședinții acestei formațiuni.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Cea mai veche declarație de avere prezentată public de Vladimir Vitiuc este cea pentru anul 2009. Atunci deputatul a declarat doar salariul de 168.000 de lei pe care l-a obținut pentru activitatea din Parlament. În declarațiile pentru anii 2010 și 2011 candidatul a declarat doar salariul de 118.000 de lei și, respectiv, 162.000 de lei.
În declarația pentru anul 2012 apar mai multe date. Pe lângă leafa de 115.000 de lei, aflăm că deputatul a vândut o vilă cu teren aferent din satul Singureni, raionul Râșcani, cu 78.950 de lei. În aceeași declarație mai este indicat și un Mercedes 307D, fabricat în 1988, pe care deputatul l-a cumpărat în 1998. Valoarea automobilului constituia 5.000 de lei.
Tot atunci, Vladimir Vitiuc a declarat că deține o cotă-parte de 99% din Aurant SRL, înregistrată în 1994, care prestează servicii și face comerț.
Și mai multă informație apare în declarația depusă pentru anul 2013. În acel an, deputatul și-a cumpărat cu 20.000 de lei o mașină nouă, un BMW fabricat în 2007. Totodată, pe lângă firma Aurant, Vladimir Vitiuc a mai declarat firma Solar Engineering, înregistrată în 2010, unde deține o cotă-parte de 10%.
În anul următor, în 2014, Vitiuc indică în declarație că a obținut prin comodat un Mercedes GLK 280, dar nu indică valoarea automobilului.
Vladimir Vitiuc nu a declarat vreodată că familia sa ar deține în proprietate o locuință. În declarație depusă pentru anul 2016, deputatul a indicat că are în proprietate încă din 2001 un garaj de 24 de metri pătrați, cu o valoare de 33.000 de lei.
Solicitat de reporterul Campaniei ”Pentru un Parlament Curat”, Vladimir Vitiuc a confirmat că nu are nici o locuință înregistrată pe numele său. ”Din 2005, de când sunt deputat, locuiesc în casa-hotel a Parlamentului. Până atunci am locuit în apartament la Bălți, care era trecut pe numele soției. La acea etapă, bunurile trecute pe soți nu trebuiau declarate”, a spus deputatul.
În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Vladimir Vitiuc indică faptul că deține două autoturisme Mercedes, unul – din 1998, care ar valora 5 000 de lei, iar altul produs în 2009 și dobândit de el în anul 2014, de care se folosește, fără să îi aparțină.
În niciuna din declarațiile de avere, Vladimir Vitiuc nu a indicat ce venituri i-au adus cele două firme Aurant și Solar Engineering
Ambele întreprinderi au sediile la Bălți. Aurant SRL este specializată, potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), în prestarea serviciilor ale frizeriilor și altor servicii ale cabinetelor de cosmetică, închirierea bunurilor imobiliare proprii, comerțul cu ridicata al băuturilor alcoolice și altor băuturi etc. În Registrul CÎS găsim doar datele din raportul financiar al firmei pentru anul 2012, atunci când întreprinderea a avut venituri de 24.000 de lei. La SRL Aurant, Vladimir Vitiuc este partener cu soţia sa, iar firma este condusă de nepotul său. Sediul în care activează întreprinderea, aflat pe strada Fiodor Dostoievski 2, aparține Aurant SRL.
Solar Engineering a fost fondată în anul 2010. În cadrul acestei firme Vladimir Vitiuc este asociat cu câțiva cetățeni străini. Firma este specializată în producția componentelor electronice, fabricarea altor mașini cu destinație specială, instalarea, repararea și întreținerea altor mașini cu destinație specială etc. Potrivit ultimelor informații de la Camera Înregistrării de Stat, firma a fost lichidată.
Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid
Vladimir Vitiuc este autorul mai multor proiecte de legi, inclusiv proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, criticat de opoziție și de societatea civilă ca unul care încurajează indisciplina fiscală și urmărește legalizarea veniturilor dobândite ilicit.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Aparent conflict de interese: de facto - noră, de jure...
Situația de la Primăria Scorțeni, raionul Telenești, unde primara Tamara Verejan o are subordonată pe nora sa, a pus în dificultate Comisia Națională de Integritate. Contabila Primăriei, Veronica Lașcu, este soția fiului primarei, deci, în condițiile legii, nu ar fi trebuit să se afle în subordinea soacrei, întrucât intervine situație de conflict de interese. S-a aflat însă că deși locuiesc în aceeași casă, au făcut nuntă și cununie, nora și fiul primarei nu și-au înregistrat căsnicia la Oficiul Stării Civile. Respectiv, din punct de vedere juridic, primara și nora sa nu sunt persoane apropiate, adică nu fac parte din categoria de persoane care cad sub incidența Legii cu privire la conflictul de interese.
Judecător cu o colecție de mașini și motociclete retro
Cinci automobile, dintre care trei sunt mașini de epocă sovietică, precum și 16 loturi de teren extravilan cu o suprafață de peste 14 hectare se numără printre proprietățile judecătorului Borislav Babenco de la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul afirmă că și-a acumulat averea în perioada în care a activat ca avocat.
Primari nemulţumiţi de deciziile CNI merg în instanţă
Moldova Curată a scris despre câteva licitaţii publice desfăşurate în primăriile unor localităţi din ţară, unde rudele primarilor au câştigat concursurile de achiziţii publice. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat pe marginea câtorva cazuri, constatând conflicte de interese. Unii primari vizaţi au contestat actele CNI în judecată.
Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...
După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.
Webinar: Cum se implică tinerii în obţinerea informaţii...
Ştiu tinerii să folosească Legea privind accesul la informaţie? Cum tratează autorităţile locale, centrale ori şcoala întrebările tinerilor, cum înteleg să răspundă şi cum trebuie tinerii să procedeze atunci când se confruntă cu un refuz categoric? Alianţa pentru o Românie Curată şi Iniţiativa pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să vă înscrieţi la cel de-al treilea webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregătire.
Aici așteptăm comentariul tău!