Raionul Rezina este condus de o moşieră

Alegeri locale 12 august 2015 2394
Eleonora Graur

Eleonora Graur a fost aleasă pentru al doilea mandat preşedintă a raionului Rezina. Deşi acum ea locuieşte în oraşul Rezina, familia sa deţine o casă impunătoare în sectorul Râşcani din municipiul Chişinău. Preşedinta raionului are în proprietate terenuri agricole cu suprafaţa totală de 29 de hectare. Ea însă nu menţionează de când are aceste bunuri şi nici modalitatea prin care le-a dobândit.



Eleonora Graur este originară din satul Cuizăuca, raionul Rezina şi după alegerile locale din 2011 a fost aleasă preşedintă a acestui raion, fiind reprezentanta Partidului Democrat din Moldova. După scrutinul local din acest an, ea a fost realeasă în această funcţie pentru un mandat de patru ani.

Casa familiei Graur situată în regiunea Petricani din municipiulChişinău

Timp de zece ani (1997-2007) Eleonora Graur a deţinut mai multe funcţii la Universitatea Agrară din Moldova, de la asistent universitar până la lector superior, având calificarea de economist în evidenţa contabilă. Din anul 2008 şi până în 2011 a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Sisteme Informaţionale, Standarde şi Registre Educaţionale în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului.

Casă de locuit într-o zonă împădurită şi un apartament-sediu de firmă

Chiar dacă în prezent lucrează în oraşul Rezina, Eleonora Graur deţine o casă impunătoare, cu o suprafaţă de 124 de metri pătraţi într-o zonă împădurită din cartierul Petricani al municipiului Chisinau. Această casă este trecută în declaraţia de avere pentru anul 2013 a Eleonorei Graur. Ea specifică însă în CV-ul său o adresă de domiciliu într-un apartament de pe bulevardul Moscova din capitală. Potrivit informaţiei cadastrale, acest apartament de circa 90 de metri pătraţi aparţine socrilor săi. Tot acolo este şi sediul firmei „Danaomix” SRL, administrată de soţul ei, Mihail Graur. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, genul principal de activitate al acestei firme este comerţul cu ridicata al maşinilor agricole. Eleonora Graur nu indică în declaraţia de avere venitul obţinut din administrarea acestei firme. Ea a declarat pentru Moldova Curată că firma nu activează, de aceea nu a indicat venituri.

Totodată, aceasta face parte din Consiliul de administrare al Instituţiei Publice „Incubatorul de Afaceri Rezina”. Nici acest lucru nu este menţionat în declaraţia de avere a Eleonorei Graur. În replică, ea spune că activitatea ei în organele de conducere a acestei instituţii nu este remunerată.

Terenuri agricole şi maşină de teren fără valoare

Din declaraţia de avere mai aflăm că în anul 2013 familia Graur a cumpărat un autoturism de model Hyndai Santa Fe (anul fabricaţiei 2008), dar nu se ştie cu cât. În prezent, un autoturism de un astfel de model se vinde pe piaţa secundară la un preţ care începe de la zece mii de euro.

Eleonora Graur este şi titulara a 29 de hectare de teren agricol. Şi aici declaraţia de avere este seacă – nu este menţionată valoarea lor, anul în care au fost dobândite, şi nici modul cum a intrat în posesia lor. „Eu am indicat tot ce se cere în declaraţie, acum nu mai ţin minte ce am scris acolo”, spune aceasta.

La rândul său, Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune că atât declaraţia de avere, cât şi cea de interese personale trebuie completată integral de către subiecţi, fără eschivarea de la prezentarea unor informaţii. „Este foarte interesant să vedem perioada în care subiectul declarării a intrat în posesia bunurilor şi felul în care le-a obţinut”, a punctat preşedintele CNI.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...

La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.   

08 iunie 2015
1682
2015

Oraşul Râşcani: câte un candidat la o mie de locuitori

La funcţia de primar de Râşcani, un oraș cu 11 mii de locuitori,  aspiră 11 candidaţi. Unii dintre ei beneficiază de salarii de două ori mai mari decât cel de care ar beneficia în cazul în care ar câştiga alegerile. Printre candidaţi este şi actualul primar, care anterior a figurat într-un scandal legat de vânzarea unor terenuri publice şi care şi-a început mandatul răsturnând într-un şanţ automobilul de serviciu, proaspăt cumpărat de consiliul orăşenesc cu suma de 120 de mii de lei.

27 mai 2015
1305
2015

Peste 100 de candidaţi la funcţia de primar au fost mon...

În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

12 iunie 2015
1120
2015

Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului...

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.

09 iunie 2015
1271
2015

Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi

Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.

12 iunie 2015
2349
2015

La Făleşti se vrea dreptate: trei din cei nouă candidaţ...

Primăria oraşului Făleşti îşi aşteaptă conducătorul. Cei nouă bărbaţi candidaţi la funcţia de primar sunt propuşi de partide. Trei dintre ei sunt jurişti, alţi trei - directori de intreprinderi, doi sunt ingineri, iar unul este economist. Cea mai mare luptă este dusă între fracţiunile de stânga: partidul comuniştilor, cel al socialiştilor şi Partidul Nostru.

12 iunie 2015
1799