Candidații la funcția de primar al municipiului Bălți. Doi candidați originari din Fălești și doi viceprimari

Pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi luptă 11 candidaţi: Octavian Mahu (PCRM), Serghei Chiseliov (PDM), Nicolae Chirilciuc (Partidul Popular), Boris Marcoci (Partidul Liberal Democrat), Vladimir Doroșco (Partidul Socialist), Lilia Guțul (Partidul Socialiștilor), Vadim Vacarciuc (blocul "Iurie Leanca"), Renato Usatîi ("Partidul Nostru"), Vasile Dobrogeanu (Partidul Liberal), Mihail Smolenco ("Casa noastră Moldova"), Ruslan Belousov ("Renaștere").
Renato Usatîi și Octavian Mahu, sunt ambii din Fălești, acolo au absolvit școala, și sunt aproape de aceeași vîrstă, diferența fiind de doar un an. Dar, dacă pentru primul administrația municipiului este o activitate nouă, al doilea are deja experiență în acest domeniu, deoarece a deținut funcția de viceprimar timp de două mandate și nu o singură dată a exercitat funcția de primar. Pentru Lilia Guțul această activitate de asemenea nu este nouă. Ea la fel timp de doi ani a fost viceprimar și uneori a îndeplinit responsabilitățile primarului. Ce-i drept, atunci a fost înaintată la acest post de către un alt partid.
Cel mai bogat candidat
Renato Usatîi are 36 de ani. S-a născut la Fălești. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți. Din 2000, a activat în calitate de manager de resurse umane la Aeroportul Chișinău. Din 2002 a fost inginer superior la Combinatul de alimentație al Căilor Ferate din Moldova. Iar din 2005 a devenit președinte al companiei ”ВПТ-НН”, or. Nijnii Novgorod, Federația Rusă.
Pe site-ul oficial al companiei se menționează că SRL ”ВПТ-НН” este un producător și furnizor de instrumente de tăiat metal acoperite cu un strat rezistent la uzură cu ajutorul nanotehnologiei. Întreprinderea este unicul furnizor oficial al SA ”Căile Ferate ale Rusiei”, realizând o aprovizionare centralizată cu instrumente din metal dur pentru toată rețeaua de căi ferate ale Federației Ruse. Din 2013, este senior vice-președinte al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate, or. Moscova, Federația Rusă.
Depozite de milioane
În declarația prezentată Consiliului Electoral de Circumscriptie din Bălți, este indicat că venitul de bază al antreprenorului pe ultimii doi ani, a constituit 76,5 mln ruble (27 mln lei). În afară de aceasta, el a indicat venitul obținut și din înstrăinarea proprietății mobile sau imobile în sumă de 200 mii euro (4 mln lei) și venituri din alte surse (pensii, burse, indemnizații, premii, ș.a.) în sumă de 71,9 mln ruble (26 mln lei) și 19 mln lei. Astfel, venitul total pentru anii 2013-2014 a constituit 76 mln lei. Renato Usatîi a indicat de asemenea și mărimea depozitelor în diferite bănci, deschise în lei, ruble, euro și dolari. Suma totală a acestora constituie peste 10 mln lei.
Candidatul a mai indicat în declarație trei automobile: Audi A8L, Toyota HighLander, Mercedes-Benz GL500, două case în Rusia de 340 m.p. și 546 m.p., un garaj de 216 m.p., și un teren intravilan de 7510 m.p.
Respinge învinuirile
Acum un an, Renato Usatîi a fost ales președintele Partidului Popular Republican, care tot atunci a și fost redenumit în ”Partidul Nostru – Наша Партия”. Totuși, Ministerul Justiției a refuzat să înregistreze partidul. Motivul oficial al refuzului a servit faptul că partidul nu a convocat congresul în primele două luni. Usatîi a creat un nou partid, numindu-l ”PARUS” (PArtidul lui Renato USatîi), cu care a decis să participe în alegerile parlamentare, deși pe 15 septembrie Ministerul Justiției al Republicii Moldova a refuzat să înregistreze partidul din cauza suspiciunilor că fuseseră fraudate 30% din semnăturile membrilor de partid. Renato Usatîi a luat decizia să participe în alegeri pe lista partidului ”Patria”, condus de ex-ambasadorul Republicii Moldova în România, Emilian Ciobu. Dar cu trei zile pînă la alegeri partidul a fost scos din cursa electorală pentru presupusa învinuire cu privire la ”utilizarea ilegală a finanțării partidului de peste hotare”. Renato Usatîi a plecat la Moscova, anunțînd că se temea să nu fie arestat. În 2015, ”Partidul Nostru – Наша Партия” a fost totuși înregistrat, Iar pe 6 mai candidatul s-a întors în Moldova.
Site-ul rusesc crimerussia.ru îl numește pe Usatîi ”emisarul” grupărilor de crimă organizată din Moscova. Publicația prezintă înregistrări ale convorbirilor telefonice, în care Renato Usatîi împreună cu reprezentantul grupării discută atacul asupra bancherului rus Gherman Gorbunțov, care a avut loc la 20 martie 2012 în Londra. Potrivit portalului, Usatîi a intrat în posesia băncii moldovenești ”Universalbank” care îi aparținea lui Gorbunțov și a altor bunuri și a angajat un asasin să-l elimine. Însă Usatîi, din contra, susține că Gorbunțov a planificat uciderea lui în vara anului 2011, și că site-ul respectiv îi aparține lui Gherman Gorbunțov. La 6 iulie 2014, Curtea Magistraților din Westminster, Londra, examinând cererea Procuraturii Generale din Moldova cu privire la predarea lui Gorbunțov, a refuzat să îl extrădeze pe omul de afaceri.
Renato Usatîi este cunoscut datorită numeroaselor acțiuni de caritate, precum și datorită concertelor gratuite, dar costisitoare, organizate în Republica Moldova, cu invitați ca ”Bad Boys Blue”, Grigorii Leps, Sofia Rotaru, Stas Mihailov, grupa ”Блестящие”, Iulia Saviceva și alți artiști populari.
Jurist, de două ori interimar
Octavian Mahu candidează pentru funcția de primar din partea PCRM. Este în vîrstă de 37 de ani. S-a născut în Fălești. Din anul 1995, a studiat fără frecvență la Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Drept. Și-a început activitatea în 1998, la Inspectoratul Fiscal din Fălești, în calitate de inspector. După doi ani, s-a transferat cu serviciul la Inspectoratul Fiscal Județean Bălți, iar după încă doi ani și-a continuat activitatea la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției din Bălți. În 2001 a aderat la Partidul Comuniștilor din Moldova.
În 2003 a fost numit șef al secției juridice a Primăriei Bălți, unde a activat trei ani. Din 2004 pînă în 2006, a studiat la Academia de Administrare Publică. În 2007 a obținut titlul de magistru în drept la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți.
Din 2006 pînă în 2009, Octavian Mahu a fost șef al Oficiului Teritorial al Aparatului Guvernului din Bălți. A fost concediat după reorganizarea instituției, apoi a fost reinvestit în funcție prin hotărâre judecătorească. Din anul 2010 devine director al Întreprinderii Municipale ”Gospodăria Specializată Auto” din Bălți.
În ajunul alegerilor locale precedente, la 21 ianuarie 2011, a fost ales de către Consiliul municipal în funcția de viceprimar. Predecesorul său tot atunci a fost destituit din funcție, ceea ce ulterior judecătoria a considerat-o ca acţine ilegală. Peste trei zile după aceea, a fost numit primar interimar, deoarece primarul de atunci, Vasile Panciuc, a ales fotoliul de deputat.
Cu toate acestea, PCRM a luat decizia ca pentru funcția de primar al municipiului Bălți să candideze ca şi în 2011 Vasile Panciuc. După alegeri, Octavian Mahu din nou este ales să exercite funcția de primar. În ianuarie 2015, după plecarea definitivă a lui Vasile Panciuc în parlament, Mahu este numit primar interimar.
Fără locuință proprie
În declarația prezentată la Consiliul Electoral de Circumscripție, Octavian Mahu a indicat venitul obținut la locul de muncă de bază 238 mii lei pentru 2 ani. Conform documentelor, familia Mahu nu deține locuință proprie. După cum ne-a mărturisit însăși candidatul, locuiește la soacra sa, la vilă. Octavian Mahu este posesorul a unui garaj de 28 mp și a terenului de sub el, precum și a două automobile, ”Toyota Echo” (în posesia soției) și ”Mercedes B 160”.
În declarația pentru anul 2013, publicată pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate, oficialul a indicat automobilul ”Audi Q5”, în locul celui de marca ”Mercedes”, precum și aceleași ”Toyota Echo” și garajul. De asemenea, el a specificat că garajul și terenul de sub el au fost achiziționate în 2011, ceea ce este confirmat și de către datele de la ÎS ”Cadastru”. Totuși, în declarația pentru anul 2012, Mahu nu a indicat nici un fel de proprietate. La întrebarea noastră, de ce s-a întîmplat acest lucru, el a răspuns că a depus declarația pînă la modificarea Legii Nr. 1264 ”Cu privire la declararea și controlul veniturilor”. ”Mai înainte, în declarație se cerea de indicat proprietatea la preluarea mandatului, iar, ulterior, doar de precizat dacă ceva s-a schimbat. Dacă în perioada declarată nu apărea nici o proprietate nouă, nici nu era nevoie să mai indicăm ceva. În 2012, nu am dobîndit nimic, de aceea nici nu am scris nimic. Modificările în legislație au fost publicate mai tîrziu, după ce eu am depus declarația” – a spus Octavian Mahu.
În declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, candidatul a indicat de asemenea venitul obținut din înstrăinarea proprietății în valoare de 25 mii de euro (495 mii lei). El a explicat că acesta este venitul cîștigat din vînzarea mașinii ”Audi Q5”.
Reorganizator al serviciilor comunale
Fiind viceprimar, Octavian Mahu a promovat în mod activ parteneriatul public-privat. La inițiativa lui, au fost date agenților economici în concesiune pentru 49 de ani: serviciile de curățare și evacuare a deșeurilor solide, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a prețurilor pentru consumatori la acest din urmă serviciu, precum și serviciile de canalizare, organizare a parcărilor pentru automobile, serviciile de laborator în spitalul municipal, și altele.
În anul 2011, la inițiativa lui Octavian Mahu, a fost efectuată o reorganizare cuprinzătoare a serviciilor comunale ale municipiului. Ca urmare, au încetat să funcționeze patru întreprinderi municipale, în urma cărora au rămas datorii atît față de buget cît și față de angajați în formă de salarii neplătite. Au fost create trei noi întreprinderi municipale, fără datorii.
În raportul de audit al Curții de Conturi pentru anii 2011-2012, se stipulează că ”la darea în locaţiune şi/sau prelungirea contractelor de locaţiune a bunurilor imobile, autoritățile publice locale din Bălți nu în toate cazurile au organizat licitaţii publice, procedurile respective nu au fost transparente şi nu au asigurat venituri maxime posibile în funcţie de conjunctura pieţei, care au fost estimate de audit la circa 1,7 mln. de lei. APL nu au asigurat o evidenţă relevantă şi concludentă a patrimoniului public transmis agenţilor economici fondaţi. Nu a fost asigurată o gestiune eficientă a întreprinderilor fondate, activitatea economică a cărora nu a fost axată pe indicatori cost-eficienţă, managementul corporativ nefiind orientat spre obiective de performanţă.”
De la PCRM la PSRM
Lilia Guțul candidează din partea Partidului Socialiștilor. Are 60 de ani. În prezent, ea este director-adjunct pentru finanțe și economie la ”Bălți-Gaz”. Pînă în 2003, Lilia Guțul a activat în domeniul construcțiilor. A fost director al SA ”ABA” (”Articole din beton armat” – fosta uzină de produse din beton armat). Specialitatea ei era ”economia și organizarea construcțiilor”.
În 2003 a candidat pentru Consiliul Municipal Bălți pe lista Partidului Comuniștilor. La îndemnul primarului Vasile Panciuc, doamna Guțul a fost aleasă viceprimar pe probleme de finanțe și economie, comerț, alimentație publică și furnizarea serviciilor publice, achiziții publice și relații internaționale. A deținut această funcție din 2003 până în 2011, timp de două mandate.
Înainte de venirea în primărie a lui Octavian Mahu, în cazul absenței primarului de la locul de muncă, anume ea era cea care îi prelua responsabilitățile.
În 2010, Lilia Guțul a fost președintele comisiei de privatizare a televiziunii din Bălți. La acea vreme, 100% din acțiunile SA ”Teleradio Bălți” aparțineau Primăriei, care le cumpărase de la persoane fizice. De răscumpărarea acțiunilor s-a ocupat, la fel, și Lilia Guțul. Procesul de privatizare nu a avut succes. Doritori de a achiziționa compania, respectând condițiile primăriei, nu s-au găsit. Ca urmare, frecvența a revenit altei companii, care a fost condusă mai mulți ani de către Andrei Ciornîi, la acel moment find membru al Biroului Comitetului Municipal din Bălți al PCRM.
Jumătate de casă, apartament și vilă
În declarația de avere a indicat că timp de doi ani, la locul de muncă de bază a cîștigat 215 mii lei, de asemenea, a mai obținut 34,8 mii lei din alte surse (pensii, premii ș.a.). Ea a specificat că în comun cu soțul dețin un apartament de 69,7 m.p. și jumătate de casă (57,1 mp) în Bălți, precum și o vilă (56,6 mp) în regiunea Odessa, Ucraina. Conform declarației, candidata nu posedă nici automobile, nici depozite în bănci.
În timpul deținerii funcției de viceprimar de către Lilia Guțul, Curtea de Conturi a verificat cheltuielile fondurilor bugetare în municipiul Bălți pentru perioada anilor 2009-2010. Potrivit Curții de Conturi, primăria nu colecta îndeajuns de eficient veniturile la bugetul municipal, drept urmare aceasta nu a luat în calcul mai mult de trei milioane de lei. În special, raportul arată că fusese creat un mecanism de transfer la bugetul local a unei părți din profitul net al întreprinderilor municipale, în ciuda faptului că consiliul municipal este fondatorul lor. Acest fapt nu a fost deloc reflectat în statutul întreprinderilor. În plus, nu a fost asigurată o colectare eficientă a taxelor pentru plasarea de publicitate externă, pentru transportul de pasageri în taxi, pentru plasarea obiectelor de comerț și prestarea serviciilor, precum și altele. Iar pentru unele întreprinderi aparte a fost micșorat în mod neîntemeiat costul de închiriere a spațiilor care se aflau în proprietatea municipiului.
Natalia Petrusevici
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Pentru oraşul Cimişlia lupta în turul doi se dă între c...
În scrutinul doi al alegerilor locale, pentru primăria oraşului Cimişlia se va "duela" candidatul Blocului Electoral Politic „Platformă Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” şi al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Un candidat PLDM a ajuns în turul doi şi în oraşul Soroca, alături de un candidat de la Partidul Socialiştilor (PSRM). Tot un socialist va candida în turul doi şi la Drochia, unde la conducerea oraşului pretinde şi un reprezentant al Partidului Nostru (PN).
O femeie și cinci bărbați candidează la funcția de prim...
Unii candidați la funcția de primar al orașului Strășeni au trecut prin mai multe partide sau au fost sprijiniți în diferite scrutine de formațiuni politice diferite. Liberalul a fost anterior sprijinit de comuniști, iar actualul primar - de liberali, a trecut la liberali-reformatori, iar acum este susținut de Blocul lui Iurie Leancă. În total, pentru Strășeni luptă 6 persoane: actualul primar, Valentina Casian, care candidează independent, dar este susținută de Blocul electoral PPE ”Iurie Leancă”, vicepreședintele raionului, Sergiu Nicula, propus de PLDM, Iurie Topor din partea PL, Vasile Mărgineanu din partea PCRM, Nicolae Robu – din partea PDM, toți trei fiind până acum consilieri raionali, și omul de afaceri Veaceslav Anghel, propus de PSRM.
Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în...
În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.
Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...
Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.
BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...
În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.
Orașul Sângerei: şapte candidați, printre care un fost...
În acest an pentru funcția de primar al orașului Sângerei luptă șapte concurenți: Gheorghe Brașovschi (PDM), Arcadie Covaliov (PLDM), Vitalie Tabarcea (PCRM), Tatiana Luca (PSRM), Viorel Onceanu (Blocul ”Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă”), Vasile Bologan (Partidul Popular) și Ion Cazacu (PL).
Aici așteptăm comentariul tău!