Zece pentru oraşul Cimişlia

Alegeri locale 18 mai 2015 957
Gheorghe Răileanu

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.Primar „interesat” de neamuri

Olga Coptu

Gheorghe Răileanu (63 de ani), actualul primar al oraşului Cimişlia, este medic de profesie, activând de circa 15 ani în domeniul medicinii sanitare. Timp de un an, în 1990, a deţinut funcţia de preşedinte al raionului Cimişlia, apoi a condus Întreprinderea Individuală “Mediprof-Raileanu”, la care este fondator.

Din anul 2007 și până în prezent Gheorghe Răileanu este primar al oraşului Cimişlia. La primul mandat, a fost ales pe lista Alianţei „Moldova Noastră”, iar la al doilea, adică în anul 2011, a candidat independent. În prezent el merge în campania electorală alături de PLDM.

Verificat de CNI pentru că a admis un conflict de interese

Gheorghe Răileanu a fost suspectat că s-a condus de intersele personale în anul 2013, când şi-a angajat nora în primărie în funcţia de contabil, iar verişoara – în funcția de inspector pentru evidența populației. După ce a efectuat un control, CNI a constatat că primarul a încălcat regimul conflictului de interese. Potrivit membrilor CNI, alesul local le-a acordat şi premii în calitate de angajaţi ai primăriei.

Gheorghe Răileanu confirmă că şi-a angajat rudele în primărie, prin dispoziţii semnate de el, însă argumentează că a făcut acest lucru din lipsă de specialişti. „Pe noră am angajat-o la primărie în funcţia de contabil, iar în anul 2014, prin concurs public, ea a trecut în funcția de specialist economie și comerț în cadrul primăriei oraşul Cimișlia, unde lucrează şi în prezent. Nepoata este fata fratelui meu şi a venit la primărie deoarece, la salariul mic oferit pentru această funcţie, nimeni nu dorea să se angajeze”, spune Răileanu.

Primarul consideră că decizia CNI nu este corectă, întrucât susține că nu s-a condus de interese personale, ci a ţinut cont de interesul public.

CNI a iniţiat un al doilea control pe numele lui Răileanu, suspectându-l că nu şi-a declarat toată averea. Acum cazul este cercetat de membrii Comisei.

În declaraţia de avere pentru anul 2014 depusă pe site-ul primăriei, Gheorghe Răileanu declară că a obţinut un venit de peste 80 de mii de lei din salariul de ales local. Totodată el împreună cu soţia au obţinut suma de peste 50 de mii din pensie şi circa 33 de mii de lei din deţinerea cotelor părţi în Întreprinderea Individuală „Mediprof-Raileanu”. Această firmă are ca domenii de activitate menţionate la Camera Înregistrării de Stat comerţul cu amanuntul al produselor farmaceutice; fabricarea articolelor din material plastic; producţia de dispozitive chirurgicale şi ortopedice, de aparatură şi instrumente optice etc.

Actualul primar este proprietarul unei case de locuit în oraşul Cimişlia, cu o suprafaţă de circa 55 de metri pătraţi. Soţia sa însă deține două case - una în oraş, iar alta în satul Zloţi. Ea mai  este şi proprietara unui apartament în oraşul Basarabeasca. Candidatul PLDM deţine două vehicule, un camion Ford Tranzit, fabricat în 1993 şi o motocicletă de model Hiosung GA 125, fabricată în anul 2007.

Gheorghe Răileanu nu figurează în rapoartele Curţii de Conturi. Numele său nu se găseşte nici în lista donatorilor PLDM la scrutinul parlamentar din noiembrie 2014.

Canidata PDM,  licențiată în Italia

Olga Coptu (34 de ani) este originară din Cimişlia. Candidata PDM este de profesie istoric. Ea a absolvit în anul 2003 Universitatea de Stat din Moldova, iar în anul 2012 a obținut licenţa în Științe Politice și Relații Internaționale la Universitatea „La Sapienza” din Roma, Italia. Din anul 2009 Olga Coptu este preşedinta Asociației  de promovare socială „Gazeta Basarabiei”, cu sediul la Roma, cu filiale înregistrate oficial la Padova și Bologna. Aceasta este o Asociație obștească destinată migranților moldoveni din Italia. Totodată ea este şi directoarea publicaţiei „Gazeta Basarabiei”, destinată tot migranților moldoveni. Din anul 2011, Olga Coptu este fondatoare a Asociației Obșteşti „Familii Migrantedin Chişinău.

Prima vizită în Italia – ilegală

Olga Coptu a declarat pentru Moldova Curată că iniţial a plecat în Italia nu pentru a învăţa, dar pentru a munci: „Am plecat cu o viză pentru o şcoală de vară de o saptamâna în Corsica, apoi am ramas ilegal la muncă”.

Ea s-a întors în Moldova, iar din luna ianuarie şi până în prezent deţine funcţia de şefă a Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroul Relații Interetnice al Guvernului.

Maşina, singura avere

Potrivit declaraţiei de venituri şi proprietate depusă pentru alegerile parlamentare din anul 2014 la Comisia Electorală Centrală (CEC), singura avere a Olgăi Coptu era o maşină de model Renault Megan în valoare de 5500 de euro. Ea a candidat pe locul 76 pe lista PDM. Aici însă, la categoria „venit din alte surse”- ea indică „proiecte din Italia”, fără a specifica suma de bani şi activitatea remunerată. Olga Coptu a explicat pentru Moldova Curată că în cadrul acestor proiecte activa mai mult ca voluntară.

Acum însă în declaraţia de avere depusă Consiliul Electoral de Circumscripţie Cimişlia, candidata democrată arată că pe parcursul anilor 2013-2014 a obţinut un venit de circa 65 de mii de lei.

Olga Coptu deţine dublă cetăţenie, a Republicii Moldova şi a României, ultima fiind redobândită în anul 2005.

Sergiu Suhan (33 de ani) candidează pe lista Partidului Liberal din Moldova. El este agronom, absolvent al Universității Agrare. Timp de patru ani, în perioada 2011-aprilie 2015, a deţinut funcţia de director adjunct pentru educație în cadrul Şcolii Profesionale din Cimişlia, iar din luna aprilie curent este director interimar al acestei instituţii.

Cu doi ani în urmă a devenit membru al PL, iar în luna martie anul trecut  a fost ales vicepreședinte al Organizației Teritoriale Cimișlia a Partidului Liberal.

Candidatului PL locuieşte cu familia sa într-un cămin studenţesc

Potrivit declaraţiei de avere, tânărul liberal a obţinut pe parcursul anilor 2013 şi 2014 un venit de circa 175 de mii de lei. Sergiu Suhan este proprietarul unui autoturism de model Opel Astra. Candidatul PL nu arată că ar avea casă, terenuri sau conturi bancare. El a declarat pentru Moldova Curată că nici el nici soţia sa nu deţine vreun bun imobil și că familia sa locuiește  în căminul studenţesc ce aparţine Şcolii Profesionale unde activează. 

Lilia Zaharia

Sergiu SuhanPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Treisprezece candidați în lupta pentru fotoliul de prim...

În această campanie electorală, orașul Drochia este unul dintre campioni la numărul de candidați pentru funcția de primar al localității – la postul de șef al administrației orașului pretind 13 candidați, printre care patru independenți.

10 iunie 2015
1347
2015

Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi

Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.

12 iunie 2015
1799
2015

Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...

Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.

07 iunie 2015
774
2015

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

04 iunie 2015
1108
2015

Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice

Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov  din partea Partidului Popular din Moldova.

26 mai 2015
1272
2015

Primarii care şi-au angajat rudele mai râvnesc un manda...

Câţiva primari din ţară care în mandatele anterioare au admis conflicte de interese, au câștigat deja noi mandate în urma alegerilor din 14 iunie, iar alţii aşteaptă turul doi.

21 iunie 2015
1070