Zece pentru oraşul Cimişlia
Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu - şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM); Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi - Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.
Primar „interesat” de neamuri
Gheorghe Răileanu (63 de ani), actualul primar al oraşului Cimişlia, este medic de profesie, activând de circa 15 ani în domeniul medicinii sanitare. Timp de un an, în 1990, a deţinut funcţia de preşedinte al raionului Cimişlia, apoi a condus Întreprinderea Individuală “Mediprof-Raileanu”, la care este fondator.
Din anul 2007 și până în prezent Gheorghe Răileanu este primar al oraşului Cimişlia. La primul mandat, a fost ales pe lista Alianţei „Moldova Noastră”, iar la al doilea, adică în anul 2011, a candidat independent. În prezent el merge în campania electorală alături de PLDM.
Verificat de CNI pentru că a admis un conflict de interese
Gheorghe Răileanu a fost suspectat că s-a condus de intersele personale în anul 2013, când şi-a angajat nora în primărie în funcţia de contabil, iar verişoara – în funcția de inspector pentru evidența populației. După ce a efectuat un control, CNI a constatat că primarul a încălcat regimul conflictului de interese. Potrivit membrilor CNI, alesul local le-a acordat şi premii în calitate de angajaţi ai primăriei.
Gheorghe Răileanu confirmă că şi-a angajat rudele în primărie, prin dispoziţii semnate de el, însă argumentează că a făcut acest lucru din lipsă de specialişti. „Pe noră am angajat-o la primărie în funcţia de contabil, iar în anul 2014, prin concurs public, ea a trecut în funcția de specialist economie și comerț în cadrul primăriei oraşul Cimișlia, unde lucrează şi în prezent. Nepoata este fata fratelui meu şi a venit la primărie deoarece, la salariul mic oferit pentru această funcţie, nimeni nu dorea să se angajeze”, spune Răileanu.
Primarul consideră că decizia CNI nu este corectă, întrucât susține că nu s-a condus de interese personale, ci a ţinut cont de interesul public.
CNI a iniţiat un al doilea control pe numele lui Răileanu, suspectându-l că nu şi-a declarat toată averea. Acum cazul este cercetat de membrii Comisei.
În declaraţia de avere pentru anul 2014 depusă pe site-ul primăriei, Gheorghe Răileanu declară că a obţinut un venit de peste 80 de mii de lei din salariul de ales local. Totodată el împreună cu soţia au obţinut suma de peste 50 de mii din pensie şi circa 33 de mii de lei din deţinerea cotelor părţi în Întreprinderea Individuală „Mediprof-Raileanu”. Această firmă are ca domenii de activitate menţionate la Camera Înregistrării de Stat comerţul cu amanuntul al produselor farmaceutice; fabricarea articolelor din material plastic; producţia de dispozitive chirurgicale şi ortopedice, de aparatură şi instrumente optice etc.
Actualul primar este proprietarul unei case de locuit în oraşul Cimişlia, cu o suprafaţă de circa 55 de metri pătraţi. Soţia sa însă deține două case - una în oraş, iar alta în satul Zloţi. Ea mai este şi proprietara unui apartament în oraşul Basarabeasca. Candidatul PLDM deţine două vehicule, un camion Ford Tranzit, fabricat în 1993 şi o motocicletă de model Hiosung GA 125, fabricată în anul 2007.
Gheorghe Răileanu nu figurează în rapoartele Curţii de Conturi. Numele său nu se găseşte nici în lista donatorilor PLDM la scrutinul parlamentar din noiembrie 2014.
Canidata PDM, licențiată în Italia
Olga Coptu (34 de ani) este originară din Cimişlia. Candidata PDM este de profesie istoric. Ea a absolvit în anul 2003 Universitatea de Stat din Moldova, iar în anul 2012 a obținut licenţa în Științe Politice și Relații Internaționale la Universitatea „La Sapienza” din Roma, Italia. Din anul 2009 Olga Coptu este preşedinta Asociației de promovare socială „Gazeta Basarabiei”, cu sediul la Roma, cu filiale înregistrate oficial la Padova și Bologna. Aceasta este o Asociație obștească destinată migranților moldoveni din Italia. Totodată ea este şi directoarea publicaţiei „Gazeta Basarabiei”, destinată tot migranților moldoveni. Din anul 2011, Olga Coptu este fondatoare a Asociației Obșteşti „Familii Migrante” din Chişinău.
Prima vizită în Italia – ilegală
Olga Coptu a declarat pentru Moldova Curată că iniţial a plecat în Italia nu pentru a învăţa, dar pentru a munci: „Am plecat cu o viză pentru o şcoală de vară de o saptamâna în Corsica, apoi am ramas ilegal la muncă”.
Ea s-a întors în Moldova, iar din luna ianuarie şi până în prezent deţine funcţia de şefă a Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroul Relații Interetnice al Guvernului.
Maşina, singura avere
Potrivit declaraţiei de venituri şi proprietate depusă pentru alegerile parlamentare din anul 2014 la Comisia Electorală Centrală (CEC), singura avere a Olgăi Coptu era o maşină de model Renault Megan în valoare de 5500 de euro. Ea a candidat pe locul 76 pe lista PDM. Aici însă, la categoria „venit din alte surse”- ea indică „proiecte din Italia”, fără a specifica suma de bani şi activitatea remunerată. Olga Coptu a explicat pentru Moldova Curată că în cadrul acestor proiecte activa mai mult ca voluntară.
Acum însă în declaraţia de avere depusă Consiliul Electoral de Circumscripţie Cimişlia, candidata democrată arată că pe parcursul anilor 2013-2014 a obţinut un venit de circa 65 de mii de lei.
Olga Coptu deţine dublă cetăţenie, a Republicii Moldova şi a României, ultima fiind redobândită în anul 2005.
Sergiu Suhan (33 de ani) candidează pe lista Partidului Liberal din Moldova. El este agronom, absolvent al Universității Agrare. Timp de patru ani, în perioada 2011-aprilie 2015, a deţinut funcţia de director adjunct pentru educație în cadrul Şcolii Profesionale din Cimişlia, iar din luna aprilie curent este director interimar al acestei instituţii.
Cu doi ani în urmă a devenit membru al PL, iar în luna martie anul trecut a fost ales vicepreședinte al Organizației Teritoriale Cimișlia a Partidului Liberal.
Candidatului PL locuieşte cu familia sa într-un cămin studenţesc
Potrivit declaraţiei de avere, tânărul liberal a obţinut pe parcursul anilor 2013 şi 2014 un venit de circa 175 de mii de lei. Sergiu Suhan este proprietarul unui autoturism de model Opel Astra. Candidatul PL nu arată că ar avea casă, terenuri sau conturi bancare. El a declarat pentru Moldova Curată că nici el nici soţia sa nu deţine vreun bun imobil și că familia sa locuiește în căminul studenţesc ce aparţine Şcolii Profesionale unde activează.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului...
Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.
Nouă candidați la funcția de primar al orașului Căușeni
Pentru fotoliul de primar al orașului Căușeni au fost înregistrați 9 candidați, dintre care 7 sunt propuși de partide și 2 independenți. Grigore Repeșciuc, actualul primar, ajuns în funcție ca independent în 2011, transformat între timp în democrat, va da piept cu fostul său rival, comunistul Veaceslav Nigai, vicepreședintele raionului, dar și cu Anatolie Donțu, reprezentantul PLDM, care provine din mediul de afaceri.
Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...
La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.
Orașul Ocnița: actualul primar nu mai candidează, dar s...
Pentru conducerea orașului Ocnița care are ceva mai mult de nouă mii de locuitori, concurează opt persoane. Localitatea a fost condusă până în prezent de un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă nu mai candidează. Astfel, cum tradițional în acest oraș la alegeri câștigă partidele de stânga, acum cei mai activi sunt reprezentanții comuniștilor și socialiștilor.
Raionul Rezina este condus de o moşieră
Eleonora Graur a fost aleasă pentru al doilea mandat preşedintă a raionului Rezina. Deşi acum ea locuieşte în oraşul Rezina, familia sa deţine o casă impunătoare în sectorul Râşcani din municipiul Chişinău. Preşedinta raionului are în proprietate terenuri agricole cu suprafaţa totală de 29 de hectare. Ea însă nu menţionează de când are aceste bunuri şi nici modalitatea prin care le-a dobândit.
Primari cu interese în turul doi
Chiar dacă au avut probleme de integritate în mandatele anterioare, câţiva candidaţi la funcţia de primar au fost totuși aleși de oamenii din localitățile lor la scrutinul din 14 iunie și au trecut în turul doi. Unii au admis conficte de interese, cumpărând produse pentru primărie de la propiile firme.
Aici așteptăm comentariul tău!