O femeie și cinci bărbați candidează la funcția de primar al orașului Strășeni

Unii candidați la funcția de primar al orașului Strășeni au trecut prin mai multe partide sau au fost sprijiniți în diferite scrutine de formațiuni politice diferite. Liberalul a fost anterior sprijinit de comuniști, iar actualul primar - de liberali, a trecut la liberali-reformatori, iar acum este susținut de Blocul lui Iurie Leancă. În total, pentru Strășeni luptă 6 persoane: actualul primar, Valentina Casian, care candidează independent, dar este susținută de Blocul electoral PPE ”Iurie Leancă”, vicepreședintele raionului, Sergiu Nicula, propus de PLDM, Iurie Topor din partea PL, Vasile Mărgineanu din partea PCRM, Nicolae Robu – din partea PDM, toți trei fiind până acum consilieri raionali, și omul de afaceri Veaceslav Anghel, propus de PSRM.
Candidatul independent cu susținere politică
Unul dintre candidați este actualul primar, Valentina Casian. Cu 4 ani în urmă ea a fost propusă la funcția de primar de Partidul Liberal (PL), dar afirmă că nu a fost membru de partid, ci doar a candidat din partea acestei formațiuni. Tot atunci, în perioada campaniei electorale, i-a fost incendiat automobilul aflat în curtea blocului, incident calificat de către candidată ca o răzbunare electorală.
Ulterior, după scindarea PL, Valentina Casian a trecut de partea Partidului Liberal Reformator, dar tot fără să devină membru de partid. ”Scopul a fost să obțin investiții pentru oraș, pentru că fără un sprijin politic nu aș fi reușit”, a declarat Valentina Casian pentru Moldova Curată.
În actuala campanie electorală ea candidează cu statut de independent, dar cu susținerea Blocului Electoral Platforma Popular Europeană din Moldova ”Iurie Leancă”.
La un an după ce a devenit primar, în 2012, Primăria de la Strășeni a intrat într-o criză politică, pentru că nu se reușea alegerea viceprimarilor. Primarul argumenta atunci că fracțiunile PLDM și PCRM din consiliul local ar fi făcut o alianță neoficială și i-ar fi pus piedici în desemnarea viceprimarilor.
Numele Valentinei Casian apare și în contextul unui conflict apărut între locatarii unui bloc din centrul orașului cu administrația publică locală. Oamenii se plângeau că aleșii locali, inclusiv primarul, ar intenționa să vândă terenul din curtea blocului lor unor particulari care ar urma să construiască acolo baruri şi clădiri de oficii. Potrivit locatarilor, și Valentina Casian ar fi avut interese în împărțirea în mai multe parcele a acestui lot și privatizarea lui.
Casian a respins acuzațiile, declarând pentru Moldova Curată că terenul respectiv ar fi într-o stare ”dezastruoasă”, fiind plin de deșeuri. Potrivit ei, asociației de locatari care revendică acel teren i-a fost propus un lot suficient de mare, dar reprezentantii ei ar vrea mai mult decât li s-ar cuveni conform actelor de la Întreprinderea Municipală ”Gospodăria Comunală”.
Un alt conflict în care a fost implicată Valentina Casian este legat de un antreprenor local, care a obţinut, printr-un program american, un credit de aproape jumătate de milion de dolari pentru construcţia unui depozit frigorific la Străşeni. Afacerea ar fi rămas „îngheţată“ din cauza unui conflict cu autorităţile locale.
Antreprenorul a cumpărat 5 bunuri înregistrate sub un singur cod cadastral. ”Unul a fost vândut, iar din această cauză celelalte au rămas fără cod cadastral. Astfel, antreprenorul nu avea toate actele în regulă pentru a cumpăra terenul aferent, așa cum își dorise, iar o hotărâre a Curții Supreme de Justiție a dat câștig de cauză autorităților locale”, a explicat Valentina Casian.
Potrivit Registrului organizațiilor necomerciale al Ministerului Justiției, Valentina Casian este fondatoare a două asociații obștești: ”Time action” – organizație pentru tineret, înregistrată la 11 august 2011 și ”Eco time” – organizație din domeniul ecologei, înregistrată la 10 august 2011. Primarul spune că a reușit să câștige cu una dintre aceste organizații un proiect de amenajare a unui parc din localitate.
În ultimii doi ani, Valentina Casian a înregistrat venituri de 240 de mii de lei din salariul de primar, iar alte 10 mii de lei – din cadrul unui proiect. Deține un apartament cu o suprafață de 66 m. p. și nu are mașină, de când automobilul i-a fost incendiat în 2011.
Candidatul PLDM, vicepreședinte de raion, dar fără casă
Un alt candidat este Sergiu Nicula, propus de PLDM. Din 2011 este vicepreședinte al raionului Strășeni, ales cu voturile consilierilor din fracțiunile PLDM și PCRM. Totodată, Sergiu Necula este președinte al Asociației teritoriale sindicale a angajaților din serviciile publice, iar anterior a fost angajat al Inspectoratului fiscal din Strășeni.
În declarația sa pe venit atrage atenția faptul că nu are casă. Candidatul a declarat pentru Moldova Curată că locuiește împreună cu familia în casa părinților, la Strășeni, înregistrată pe numele tatălui său. Mai deține o mașină VAZ și un teren agricol de aproape 1 ha, pe care l-a primit moștenire, iar pentru anii 2013-2014 a înregistrat un venit de 231 mii lei, din salariul de funcție. Totodată, pe portalul declarațiilor gestionat de Comisia Națională de Integritate, nu se regăsește declarația sa de venit pentru anul 2013, deși Sergiu Nicula a declarat că a depus-o. Potrivit CNI, poate fi vorba despre o eroare. Acest lucru se întâmplă când declarațiile sunt completate cu un scris de mână greu de deslușit, astfel încât acestea nu sunt publicate.
A luat un credit ca să-și facă campanie electorală
În timp ce deținea funcția de vicepreședinte al raionului Strășeni, Sergiu Nicula a participat la un miting Pro-Europa, organizat în noiembrie 2013 de coaliția de guvernare, utilizând în acest scop mașina de serviciu. Această observație apare în unul dintre comentariile la un articol din presă.
Sergiu Nicula nu neagă acest fapt, dar spune că în acea zi a venit la Chișinău nu doar pentru participarea la miting, dar și în scop de serviciu, fiind invitat la o adunare sindicală și la un centru pentru copii din capitală, în calitate de vicepreședinte al raionului Strășeni. ”Eu am fost în treacăt cu mașina și dacă m-a văzut cineva, ce să fac?”, a spus Sergiu Nicula.
Candidatul a mai declarat pentru Moldova Curată că a donat în această campanie electorală 50 de mii de lei pentru partidul din care face parte, adică aproape jumătate din salariul său anual. În acest scop, Sergiu Nicula spune că a luat un credit bancar, care nu apare, însă în declarația sa depusă la Consiliul Electoral. Potrivit candidatului, creditul ar fi fost accesat după depunerea declarației, iar donația are scopul de a tipări materiale electorale pentru propria campanie electorală. În ultimul raport financiar al PLDM nu apare deocamdată donația lui Sergiu Nicula.
Candidatul liberal, fost consilier comunist
Un alt candidat cotat cu șanse la Primăria orașului Strășeni chiar de către contracandidații săi, menționați mai sus, este Iurie Topor, propus de PL. De meserie medic ORL, este angajat al Centrului medicilor de familie, unde a deținut și funcția de medic-șef adjunct în perioada 1989-1999. Totodată, a fost ales consilier raional pe listele PL în 2011, iar înainte de aceasta, a fost timp de două mandate consilier local la Strășeni, pe listele PCRM. Iurie Topor susține că nu a fost membru de partid la PCRM, iar la PL a aderat abia în 2014. Potrivit lui, nu este vorba despre viziuni politice, dar de faptul că este o persoană cunoscută în oraș, fiind medic, astfel că a acceptat pe rând, mai întâi propunerea PCRM, apoi pe cea a PL de a le reprezenta.
La începutul acestui an a fost ales președinte al organizației teritoriale PL. Iurie Topor spune că nu a donat deocamdată bani pentru formațiunea din care face parte, dar are de gând să doneze aproximativ 800 de lei, pentru remunerarea observatorilor PL în ziua alegerilor.
Iurie Topor deține un apartament cu o suprafață de 64 m. p. la Strășeni, înregistrat pe numele soției, pe care îl regăsim în declarația sa de avere depusă la Consiliul Electoral, dar a mai menționat că deține împreună cu sora sa o casă la țară, pe care nu a considerat necesar să o declare. ”Nu am indicat-o, pentru că nu cred că valorează tare mult”, a explicat Iurie Topor.
El mai deține două automobile, unul dăruit de către soacră, iar al doilea – cumpărat în 2012, tot cu ajutorul financiar al acesteia, care lucrează în Italia. Cel puțin asta spune candidatul.
Pentru ultimii doi ani, Iurie Topor a indicat un venit din salariu de 120 de mii de lei și alte 13 mii de lei din remunerarea primită în calitate de consilier raional.
Alți candidați: un veteran al războiului de pe Nistru, un ”spion român” cercetat de SIS și un ”administrator” al afacerilor lui Igor Dodon
Printre candidați se numără și Vasile Mărgineanu, propus de PCRM, care a fost până acum consilier raional. Deține funcția de inspector superior la filiala de la Strășeni a întreprinderii de stat ”Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne. Pentru ultimii doi ani a declarat venituri de 80 mii lei de la locul de muncă de bază și alte 117 mii din alte surse legale. Deține o casă de locuit de 97 m. p. la Strășeni, înregistrată pe numele soției, și o mașină BMW 318. A fost decorat de Consiliului veteranilor de război pentru independenţa Patriei, pentru merite deosebite în conflictul armat de pe Nistru.
Din partea PD, la Strășeni candidează Nicolae Robu, și el consilier raional, fost președinte al raionului. A candidat pe lista Alianței Moldova Noastră la alegerile parlamentare în 2009. De meserie este farmacist, angajat al unei societăți comerciale. A declarat pentru ultimii doi ani un venit din salariu de 97 de mii de lei și 10 mii lei din alte surse. Deține împreună cu soția 2 apartamente în Strășeni. Pe numele soției mai sunt înregistrate un teren intravilan de 820 m. p. la Trușeni, un imobil de 250 m. p. la Chișinău și un depozit bancar cu 200 de mii de lei. Nicolae Robu are un camion W Caddy și un automobil Toyota Avensis. În aprilie 2009, în contextul protestelor post-electorale, a fost cercetat de Serviciul de Informații și Securitate, fiind bănuit că ar fi ”spion român”.
Cel de-al șaselea candidat este omul de afaceri Veaceslav Anghel, din partea PSRM, despre care Ziarul de Gardă a scris că ar gestiona niște afaceri care ar aparține, de fapt, liderului PSRM, Igor Dodon. În același material se spune că Veaceslv Anghel a candidat la parlamentarele din 2014 pe lista PSRM și a donat formațiunii 77 de mii de lei. De asemenea, Veaceslav Anghel s-a filmat într-un clip electoral al PSRM, în care era prezentat ca antreprenor.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în...
În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.
Primăria Ungheni este râvnită de şase bărbaţi
În cursa electorală pentru şefia oraşului Ungheni s-au înregistrat şase candidaţi, toţi fiind propuşi de către partide. Trei dintre ei sunt în funcţii publice: actualul primar al oraşului Alexandru Ambros de la Partidul Liberal Democrat (PLDM); vicepreşedintele raionului Petru Langa de la Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi actualul deputat din partea Partidului Socialiştilor (PSRM), Ghenadi Mitriuc. Fotoliul de primar este râvnit şi de antreprenorii Ion Scutaru de la Partidul Liberal (PL), de reprezentantul Partidului Popular (PP) Viorel Vrabie, dar şi de medicul Vladimir Popovici, propus de Partidul Comuniştilor (PCRM).
Un fost deputat, actualul primar și doi vameși candidea...
Un fost deputat comunist, actualul primar din partea Partidului Democrat și doi angajați ai Vamei se numără printre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Comunistul se numără printre semnatarii unui demers prin care a cerut, alături de unii colegi, indentificarea unui teren pentru construcția de locuințe pentru parlamentari. Asta chiar dacă deținea la acel moment două case la Ștefan Vodă și un apartament la Chișinău. Unul dintre vameși, propus de PSRM, are proprietăți în România, chiar dacă face parte dintr-o formațiune pro-rusă.
Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...
Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.
Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...
Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.
Zece pentru oraşul Cimişlia
Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu - şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM); Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi - Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.
Aici așteptăm comentariul tău!