Relaţii de familie la AGEPI: fosta directoare şi-a angajat două surori în instituţia pe care o conducea

Interese la vedere 26 octombrie 2015 423
Lilia Bolocan

Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi-a angajat rudele în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. Ea şi-a adus la AGEPI două surori şi un cumnat, dar spune că nu a încălcat nicio lege.În decembrie 2009, Lilia Bolocan a fost numită în funcţia de director general al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală . Câteva luni mai târziu, adică în martie 2010, l-a angajat pe cumnatul său, Sergiu Rusu, în funcţia de paznic la AGEPI, iar în anul 2011, a adus-o în instituție și pe sora sa, Tatiana Rusu.

În luna noiembrie 2014, Lilia Bolocan şi-a adus o altă soră la AGEPI, de data aceasta pe Cristina Mocanu. Contractele individuale de muncă ale acestor trei persoane au fost încheiate în baza negocierilor dintre salariaţi şi angajator.

Lilia Bolocan a demisionat de la AGEPI în luna septembrie curent, iar în prezent conduce Biroul relații interetnice. Ea a confirmat pentru Moldova Curată că şi-a angajat rudele şi cumnatul la AGEPI, însă afirmă că acestea nu au fost privilegiate la încheierea contractelor de muncă. “În primul rând ele sunt angajate în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale. Nu au trecut un concurs public, dar au trecut proba CV-urilor. Nu sunt angajate în poziţii înalte. Au pornit de la zero ca simpli specialişti, iar cumnatul este paznic. Despre ce conflict de interese mai este vorba?”, întreabă Lilia Bolocan.

Conflict de interese şi abuz de serviciu?

La rândul său, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că deşi Lilia Bolocan nu mai este în funcţia de director la AGEPI, CNI ar trebui să constate nedeclararea conflictului de interese, fiindcă aceasta a încălcat acest regim juridic de trei ori, fiind o faptă continuă. “Chiar nu contează statutul persoanelor care au fost angajate, fie că sunt specialişti ori şefi de direcţii. Fapta se stabileşte conform statutului persoanei care a angajat. Aici directoarea ar putea fi verificată pentru faptul că a admis conflictul de interese, dar ar putea fi cercetată şi pentru abuz în serviciu, fiindcă bănuiesc că Lilia Bolocan, fiind conducătorul instituţiei, a luat decizii în privinţa acestor angajaţi, mă refer la salarii, sporuri salariale, perioadele de concediu. În opinia mea aceste fapte trebuie să fie analizate în detaliu de CNI”, conchide Mariana Kalughin.

Lilia Bolocan face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) din anul 2007. Este membru al Consiliului Politic Naţional al PLDM. Moldova Curată relata anterior că aceasta, pe parcursul mandatului său de 6 ani, a reușit să-și cumpere un apartament în valoare de jumătate de milion de lei. Sursa veniturilor a fost, conform declarației sale de venituri și proprietăți, salariul de la AGEPI, care s-a ridicat în anul 2013 la 539 223 lei, adică a fost de 44 935 lei lunar. Potrivit datelor din 2014 furnizate de Ministerul Economiei, Lilia Bolocan se situa, după salariul pe care îl ridica, pe locul 5 în topul conducătorilor întreprinderilor de stat cu cele mai mari salarii.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Conflict de interese, salvat de divorţ?

Primarul satului Chiştelniţa, Teleneşti, Constantin Ciobanu, lucrează de doi ani deja în aceeaşi instituţie cu soţia sa, ea fiind contabila primăriei din localitate. Asta deşi cadrul legislativ interzice ca un funcţionar public să fie în subordinea unei rude. În prezent, cei doi sunt în proces de divorţ. Specialiştii spun că funcţionarii publici nu vor scăpa de sancţiunile prevăzute de lege, deoarece atât primarul, cât şi contabila nu au întreprins nimic timp de doi ani pentru a soluţiona această situaţie.

09 iulie 2013
367
Interese la vedere

Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.

14 ianuarie 2016
403
Interese la vedere

PREȘEDINTELE JUDECĂTORIEI RÂȘCANI ȘI-A CONCEDIAT CUMNAT...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a concediat marți, 11 noiembrie, cumnata, la câteva ore după ce cazul său a fost discutat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Melniciuc a angajat-o în luna iulie pe sora soției sale, Ludmila Bobeică, în funcția de grefieră la instanța pe care o conduce.

12 noiembrie 2014
322
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
449