Relaţii de familie la AGEPI: fosta directoare şi-a angajat două surori în instituţia pe care o conducea

Interese la vedere 26 octombrie 2015 690
Lilia Bolocan

Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi-a angajat rudele în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. Ea şi-a adus la AGEPI două surori şi un cumnat, dar spune că nu a încălcat nicio lege.În decembrie 2009, Lilia Bolocan a fost numită în funcţia de director general al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală . Câteva luni mai târziu, adică în martie 2010, l-a angajat pe cumnatul său, Sergiu Rusu, în funcţia de paznic la AGEPI, iar în anul 2011, a adus-o în instituție și pe sora sa, Tatiana Rusu.

În luna noiembrie 2014, Lilia Bolocan şi-a adus o altă soră la AGEPI, de data aceasta pe Cristina Mocanu. Contractele individuale de muncă ale acestor trei persoane au fost încheiate în baza negocierilor dintre salariaţi şi angajator.

Lilia Bolocan a demisionat de la AGEPI în luna septembrie curent, iar în prezent conduce Biroul relații interetnice. Ea a confirmat pentru Moldova Curată că şi-a angajat rudele şi cumnatul la AGEPI, însă afirmă că acestea nu au fost privilegiate la încheierea contractelor de muncă. “În primul rând ele sunt angajate în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale. Nu au trecut un concurs public, dar au trecut proba CV-urilor. Nu sunt angajate în poziţii înalte. Au pornit de la zero ca simpli specialişti, iar cumnatul este paznic. Despre ce conflict de interese mai este vorba?”, întreabă Lilia Bolocan.

Conflict de interese şi abuz de serviciu?

La rândul său, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că deşi Lilia Bolocan nu mai este în funcţia de director la AGEPI, CNI ar trebui să constate nedeclararea conflictului de interese, fiindcă aceasta a încălcat acest regim juridic de trei ori, fiind o faptă continuă. “Chiar nu contează statutul persoanelor care au fost angajate, fie că sunt specialişti ori şefi de direcţii. Fapta se stabileşte conform statutului persoanei care a angajat. Aici directoarea ar putea fi verificată pentru faptul că a admis conflictul de interese, dar ar putea fi cercetată şi pentru abuz în serviciu, fiindcă bănuiesc că Lilia Bolocan, fiind conducătorul instituţiei, a luat decizii în privinţa acestor angajaţi, mă refer la salarii, sporuri salariale, perioadele de concediu. În opinia mea aceste fapte trebuie să fie analizate în detaliu de CNI”, conchide Mariana Kalughin.

Lilia Bolocan face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) din anul 2007. Este membru al Consiliului Politic Naţional al PLDM. Moldova Curată relata anterior că aceasta, pe parcursul mandatului său de 6 ani, a reușit să-și cumpere un apartament în valoare de jumătate de milion de lei. Sursa veniturilor a fost, conform declarației sale de venituri și proprietăți, salariul de la AGEPI, care s-a ridicat în anul 2013 la 539 223 lei, adică a fost de 44 935 lei lunar. Potrivit datelor din 2014 furnizate de Ministerul Economiei, Lilia Bolocan se situa, după salariul pe care îl ridica, pe locul 5 în topul conducătorilor întreprinderilor de stat cu cele mai mari salarii.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primăria Sângera a încheiat contracte de milioane de le...

Mai mult de şapte milioane de lei vor ajunge din bugetul Primăriei oraşului Sângera din municipiul Chişinău pe contul unei firme fondată de către primarul Valeriu Poiată. Firma a fost selectată în cadrul concursului de achiziţii publice pentru a efectua diferite lucrări în localitățile care fac parte din oraşul Sângera.

05 decembrie 2014
677
Interese la vedere

Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.

25 septembrie 2015
662
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Iurie Leancă: cu guvernar...

Iurie Leancă este candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) înregistrat de CEC cu nr. 3 în cursa prezidențială. Este diplomat de carieră, angajat la MAE din 1991 în diferite funcții. În perioada 2001–2005 și apoi 2007–2009, a fost vicepreședintele companiei petroliere moldovenești „Ascom Group” a miliardarului Stati. În 2009 aderă la PLDM și devine ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În 2013-2014 este prim-ministru. În 2015 părăsește PLDM și fondează PPEM.

26 septembrie 2016
777
Interese la vedere

S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.

02 mai 2013
754