Decizie finală: Anatol Arapu a folosit ilegal mașina de serviciu la nunta lui Balițchi

Interese la vedere 20 decembrie 2015 1137
Anatol Arapu, ministrul în exerciţiu al Finanţelor

După 2 ani de contradicții și argumentări prin instanțe, Comisia Națională de Integritate a obținut câștig de cauză în fața lui Anatol Arapu, care, la 22 noiembrie 2013, s-a dus la nunta directorului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu. Curtea de Apel a decis că utilizarea automobilului de serviciu în interes personal este ilegală.



Curtea de Apel Chișinău a constatat că ministrul s-a aflat în conflict de interese, chiar dacă Arapu a declarat jurnaliștilor că a plătit pentru închirierea mașinii ministerului ca să meargă la nuntă.

Instanţa de fond nu a întrezărit interesul personal

Prima instanță, însă, Judecătoria sectorului Râșcani, i-a dat dreptate ministrului, la 3 februarie 2015. În motivaţia sa, Anatol Arapu susținea că mergând cu maşina de serviciu la nuntă nu a încălcat legea, pentru că acest lucru nu a influenţat îndeplinirea obiectivă şi imparţială a responsabilităţilor sale de serviciu. Dimpotrivă, ministrul afirma că acest fapt „contribuie la îndeplinirea corespunzătoare a acestor obligaţiuni şi responsabilităţi”.

În hotărârea Judecătoriei Râșcani se spune că „pentru existenţa unui conflict de interese este necesar ca intimatul în cazul exercitării atribuţiei de ministru să aibă interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin (...)” şi că „ prin utilizarea automobilului de serviciu după program, într-o zi de muncă nu constată interesul personal”.

Decizia Judecătoriei Râşcani a fost însă atacată la câteva zile de către reprezentatul legal al CNI, care argumenta că Baza Auto a Cancelariei de Stat nu are dreptul să presteze servicii de transport şi închiriere a automobilelor de serviciu, care nu pot fi folosite în alte scopuri, iar Anatol Arapu nu a declarat în termen şi nu a soluţionat acest conflict de interese.

Nici ministrul, nici reprezentatul său legal nu s-au prezentat în instanţa de apel. Solicitat de Moldova Curată, Anatol Arapu a răspuns prin intermediul serviciului de presă al ministerului că nu comentează deocamdată acest caz.

Plata pentru arendă a fost efectuată cu 19 zile mai târziu

Utilizarea automobilului de serviciu au fost achitată ulterior (la 11 decembrie 2013, conform unei scrisori a Bazei Auto a Cancelariei de Stat), la 19 zile după nuntă. Astfel, magistraţii Curţii de Apel Nelea Budăi, Ana Gavriliţă şi Ion Muruianu au ajuns la concluzia că ministrul Finanţelor s-a aflat într-adevăr în conflict de interese, pentru că Baza Auto a Cancelarie de Stat nu oferă în regim obişnuit servicii de închiriere tuturor cetăţenilor, iar automobilele pe care le gestionează sunt destinate numai transportării demnitarilor de stat în interes de serviciu.

Totodată, judecătorii au mai decis că cererea ministrului Finanţelor de arendare a automobilului de serviciu nu are niciun temei legal şi, în plus, plata pentru arendă a fost depusă după utilizarea lui.

Decizia Curţii de Apel este definitivă, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de două luni de la comunicarea deciziei integrale.

Dacă decizia va rămâne în vigoare, actul de constatare al CNI va fi transmis Centrului Naţional Anticorupţie, care urmează să îi aplice demnitarului o amendă de la 2000 până la 6000 de lei, pentru nedeclararea conflictului de interese.

Decizii diferite în cazuri similare

CNI a constatat o situaţie de conflict de interese similară şi în cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, care a fost la aceeaşi nuntă tot cu maşina de serviciu. Demnitarul a atacat decizia CNI, dar Curtea de Apel a menţinut în vigoare actul de constatare al CNI.

Tot pentru folosirea mașinii de serviciu în afara orelor de muncă a ajuns în vizorul CNI și Serafim Urechean, filmat de un activist civic în seara de 16 aprilie 2015, când se îndrepta spre un restaurant din Chișinău. Preşedintele Curţii de Conturi se judecă și el acum cu CNI, care a constatat conflict de interese în cazul lui. După ce a pierdut cauza la Judecătoria sectorului Râşcani, Urechean a atacat decizia la Curtea de Apel. 

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.

02 martie 2015
1125
Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
1016
Interese la vedere

Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.

25 septembrie 2015
1026
Interese la vedere

Conflict de interese care durează de cinci ani la Cuiză...

Deja de cinci ani în primăria din Cuizăuca, raionul Rezina, primarul Ion Țurcan o are în subordine pe sora sa, Feodora Teut, care ocupă funcția de contabil-șef. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat de două ori că alesul local admite un conflict de interese, primarul continuă să sfideze legea.

17 iulie 2016
1181
Interese la vedere

De ce judecătorul Ciugureanu a ajuns subiect al unui pr...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat, în ședința de marți, 9 septembrie, să-l lipsească de imunitatea de judecător pe magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, în privința căruia Procuratura Generală a pornit un proces penal în luna august conform art. 307 din Codul Penal - adoptarea intenționată a unei hotărâri ilegale. Acum, procesul penal va fi oprit. CSM nu a găsit temei pentru ca Ciugureanu să fie lipsit de imunitate. Acesta este al doilea caz în mandatul actualului procuror general când CSM respinge solicitarea de a anula imunitatea unui judecător. Primul a fost al magistratului de la Judecătoria sectorului Centru, Ion Busuioc.  

09 septembrie 2014
1349
Interese la vedere

Tudor Șoitu: „Instituțiile de stat au probleme grave de...

Vicepreședintele Curții de Conturi (CC), Tudor Șoitu, explică într-un interviu pentru Moldova Curată cât de integre sunt instituțiile de stat din R. Moldova și care sunt principalele hibe din activitatea CC.

05 iulie 2014
1290