CNI, acuzată că intenționează să discrediteze un demnitar

Interese la vedere 25 iunie 2013 1278

Adunarea Populară din Găgăuzia acuză Comisia Națională de Integritate (CNI) că încearcă să-l discrediteze pe președintele Adunării Populare din Găgăuzia (APG),Dmitri Constantinov.



CNI a constatat că șeful legislativului local de la Comrat ar fi încălcat regimul incompatibilității funcției prin faptul că, deși a fost ales președinte al APG, și-a păstrat funcția de administrator în mai multe firme pe care le deține. Pentru a verifica aceste informații, comisia permanentă juridică din cadrul APG a inițiat o investigație proprie, stabilind că, deși după numirea sa în funcția de președinte al Adunării Populare și-a păstrat calitatea de administrator al companiei „Kavincom”, acesta nu a fost remunerat, iar cea de-a doua firmă în care figurează în calitate de administrator, SRL „Kotonda-Com”, încă nu are nici măcar cod fiscal.

Membrii comisiei juridice au ajuns la concluzia că CNI operează cu informații false și nedemonstrate, fără a se ghida de principiul prezumției nevinovăției, ignorând  drepturile și competențele autorităților din Găgăuzia, dar și legislația locală a regiunii.
„CNI citează selectiv legislația în vigoare a Republicii Moldova și a Găgăuziei, scoțând din context numai acele citate care pot dăuna imaginii Adunării Populare a Găgăuziei. Acest fapt demonstrează caracterul părtinitor al acțiunilor CNI”, a declarat pentru găgăuzinfo.md șeful comisiei juridice din APG,  Ivan Burgudji.
În raportul oficial al comisiei juridice din APG se menționează că, reieșind din caracterul superficial al investigațiilor realizate de CNI, se poate bănui că această Comisie a avut drept scop compromiterea lui Constantinov.

Contactat de portalul Moldova Curată, vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, a declarat că instituția pe care o reprezintă a acționat în conformitate cu legislația R. Moldova.

„Domnul Constantinov era obligat să-și declarate toate interesele, dar nu a indicat că este fondator al unor companii”, a explicat Strătilă.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Nepotism la primăria din Leova

Primăria oraşului Leova este condusă de un unchi şi nepotul acestuia. Unchiul este primar, iar nepotul deţine funcţia de viceprimar. Experţii afirmă că la conducerea unei instituţii publice nu trebuie să se regăsească neamuri, indiferent de gradul lor de rudenie, deoarece deciziile luate aici ar putea să nu  fie transparente şi corecte.

21 iunie 2013
1324
Interese la vedere

Frate și soră cu funcții de răspundere la primăria din...

În primăria satului Cuizăuca, raionul Rezina, cuvântul „familie” are o însemnătate aparte. Și asta deoarece fratele și sora dețin funcțiile de primar și, respectiv, de contabil-șef în aceeași instituție publică. Deși situația respectivă există de doi ani în primăria de la Cuizăuca, reprezentanții Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat susțin că nu au știut despre acest fapt, însă afirmă este vorba de un conflict de interese, fiindcă ambele persoane dețin funcții de răspundere în primăria din localitate.

05 iunie 2013
1279
Interese la vedere

Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concure...

Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.

08 martie 2016
1316
Interese la vedere

Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...

Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar. 

12 mai 2015
1164
Interese la vedere

Un ministru a încercat să-și asigure viitorul profitând...

Centrul Național de Integritate (CNI) a depistat existența conflictului de interese în acțiunile a doi demnitari publici. Este vorba despre ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și directorul SA „Termocom”, Mihai Cernei.

31 mai 2013
1103
Interese la vedere

Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești

Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

22 august 2018
1303