Fostul primar al orașului Orhei: contract cu fratele, pe bani europeni?

Interese la vedere 3 martie 2016 1389
Fostul primar al orașului Orhei, Vitalie Colun

Actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești, Vitalie Colun, a fost implicat într-un posibil conflict de interese pe vremea când deținea funcția de primar al orașului Orhei, adică între anii 2011-2015. Curtea de Conturi a stabilit că el a încheiat în anul 2013 un contract de prestare a serviciilor de transport cu fratele său, Sergiu Colun. 



Potrivit raportorilor Curții de Conturi, a fost descoperită o «administrare neconformă» a proiectului „Parteneriat durabil lărgit pentru reforma de descentralizare”. Pentru activitățile din proiect, la care a participat și Primăria orașului Ungheni, finanțatorii externi au transferat 1 milion 260 de mii de lei, iar Primăria Orhei a contribuit cu 200 de mii de lei. În cadrul proiectului a cărui implementare a început în anul 2013, primarul de la Orhei a încheiat cu fratele său 2 contracte privind acordarea serviciilor de transport, cu locațiunea unui automobil, în sumă totală de 135,2 mii lei, fără să fi fost organizat un concurs de achiziții. Așa cum notează inspectorii Curții de Conturi, contractele au fost încheiate «pentru aceeași unitate de timp, cu aceeași unitate de transport».

"Nu consider că e conflict de interese"

De cealaltă parte, Vitalie Colun, confirmă că asemenea contracte au fost încheiate și banii au fost plătiți fratelui său, dar spune că nu poate fi vorba despre o situație de conflict de interese, întrucât banii nu vin din bugetul localității. «A fost în cadrul unui proiect câștigat de Primăria orașului Ungheni, la care noi am fost parteneri și, respectiv, banii au fost primiți de Primăria Ungheni. Nu se organizează concurs de achiziții în acest caz. Noi am utilizat procedurile Uniunii Europene, iar la final, auditul din partea Uniunii Europene nu a avut obiecții, raportul general de proiect fiind foarte bun și fără vreo obiecție în privința acestei situații. Nu au fost bani publici, din buget», ne-a spus Vitalie Colun. Fostul primar ne-a mai explicat că proiectul a vizat «formarea bazei de date a autorităților locale în raioanele Ungheni și Orhei și consolidarea abilităților funcționarilor din primării».

Curtea de Conturi a sesizat Comisia Națională de Integritate în legatură cu această situație, iar Comisia a pornit un control care încă nu s-a încheiat. 

Expert: "Dacă semnează fiind într-o funcție publică, trebuie să țină cont de Legea cu privire la conflictul de interese"

Vicepreședinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, spune că, indiferent dacă sunt bani din alte surse decât bugetul public, primarul era obligat să țină cont de prevederile Legii cu privire la conflictul de interese. Asta pentru că a încheiat contractele în calitate de persoană publică și nu privată. «Dacă ar fi semnat ca persoană privată, poate încheia cu oricine orice fel de contract. Dacă însă acest contract a fost încheiat în exercițiul funcției publice, el trebuia să țină cont de prevederile cu privire la conflictul de interese, care spun expres că primarul nu poate lua decizii și nu poate participa la luarea deciziei dacă aceasta vizează persoane apropiate. Deoarece situația deja s-a produs, actul juridic a fost încheiat, mai degrabă ar putea fi calificat ca abuz și sancționat contravențional decât penal. Dar concluziile finale urmează să ni le ofere Comisia Națională de Integritate, care are, nemijlocit, această responsabilitate», a explicat Mariana Kalughin.

Vitalie Colun este în prezent șef al Inspectoratului Fiscal de Stat pentru raionul Telenești și consilier orășenesc din partea Partidului Liberal Democrat. Potrivit CV-ului său de pe site-ul PLDM, până în anul 2011, Vitalie Colun a fost șef al filialei de la Orhei a Camerei de Comerț și Industrie, iar în anii 2010-2011 a condus Inspectoratul Fiscal de Stat Orhei. La alegerile locale din 14 iunie 2015 a pierdut scrutinul în fața lui Ilan Șor.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI

Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.

14 aprilie 2014
1181
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
1275
Interese la vedere

Directorul AEE a cerut despăgubiri de un leu de la CNI...

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, pierde deja a doua luptă cu CNI, în încercarea de a dovedi că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma sa a livrat echipament instituției pe care o conduce. Atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău au confirmat că actul prin care Comisia Națională de Integritate a constatat că Mihail Stratan s-a aflat în conflict de interese este bazat pe temeiuri legale. Stratan se consideră însă defăimat și a cerut despăgubiri de la CNI.

25 iulie 2016
1322
Interese la vedere

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru...

După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.

20 octombrie 2015
1096
Interese la vedere

Conflict de interese care durează de cinci ani la Cuiză...

Deja de cinci ani în primăria din Cuizăuca, raionul Rezina, primarul Ion Țurcan o are în subordine pe sora sa, Feodora Teut, care ocupă funcția de contabil-șef. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat de două ori că alesul local admite un conflict de interese, primarul continuă să sfideze legea.

17 iulie 2016
1353
Interese la vedere

Gălăgie multă fără niciun rost

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

05 ianuarie 2016
1349