Fostul primar al orașului Orhei: contract cu fratele, pe bani europeni?

Interese la vedere 3 martie 2016 686
Fostul primar al orașului Orhei, Vitalie Colun

Actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești, Vitalie Colun, a fost implicat într-un posibil conflict de interese pe vremea când deținea funcția de primar al orașului Orhei, adică între anii 2011-2015. Curtea de Conturi a stabilit că el a încheiat în anul 2013 un contract de prestare a serviciilor de transport cu fratele său, Sergiu Colun. Potrivit raportorilor Curții de Conturi, a fost descoperită o «administrare neconformă» a proiectului „Parteneriat durabil lărgit pentru reforma de descentralizare”. Pentru activitățile din proiect, la care a participat și Primăria orașului Ungheni, finanțatorii externi au transferat 1 milion 260 de mii de lei, iar Primăria Orhei a contribuit cu 200 de mii de lei. În cadrul proiectului a cărui implementare a început în anul 2013, primarul de la Orhei a încheiat cu fratele său 2 contracte privind acordarea serviciilor de transport, cu locațiunea unui automobil, în sumă totală de 135,2 mii lei, fără să fi fost organizat un concurs de achiziții. Așa cum notează inspectorii Curții de Conturi, contractele au fost încheiate «pentru aceeași unitate de timp, cu aceeași unitate de transport».

"Nu consider că e conflict de interese"

De cealaltă parte, Vitalie Colun, confirmă că asemenea contracte au fost încheiate și banii au fost plătiți fratelui său, dar spune că nu poate fi vorba despre o situație de conflict de interese, întrucât banii nu vin din bugetul localității. «A fost în cadrul unui proiect câștigat de Primăria orașului Ungheni, la care noi am fost parteneri și, respectiv, banii au fost primiți de Primăria Ungheni. Nu se organizează concurs de achiziții în acest caz. Noi am utilizat procedurile Uniunii Europene, iar la final, auditul din partea Uniunii Europene nu a avut obiecții, raportul general de proiect fiind foarte bun și fără vreo obiecție în privința acestei situații. Nu au fost bani publici, din buget», ne-a spus Vitalie Colun. Fostul primar ne-a mai explicat că proiectul a vizat «formarea bazei de date a autorităților locale în raioanele Ungheni și Orhei și consolidarea abilităților funcționarilor din primării».

Curtea de Conturi a sesizat Comisia Națională de Integritate în legatură cu această situație, iar Comisia a pornit un control care încă nu s-a încheiat. 

Expert: "Dacă semnează fiind într-o funcție publică, trebuie să țină cont de Legea cu privire la conflictul de interese"

Vicepreședinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, spune că, indiferent dacă sunt bani din alte surse decât bugetul public, primarul era obligat să țină cont de prevederile Legii cu privire la conflictul de interese. Asta pentru că a încheiat contractele în calitate de persoană publică și nu privată. «Dacă ar fi semnat ca persoană privată, poate încheia cu oricine orice fel de contract. Dacă însă acest contract a fost încheiat în exercițiul funcției publice, el trebuia să țină cont de prevederile cu privire la conflictul de interese, care spun expres că primarul nu poate lua decizii și nu poate participa la luarea deciziei dacă aceasta vizează persoane apropiate. Deoarece situația deja s-a produs, actul juridic a fost încheiat, mai degrabă ar putea fi calificat ca abuz și sancționat contravențional decât penal. Dar concluziile finale urmează să ni le ofere Comisia Națională de Integritate, care are, nemijlocit, această responsabilitate», a explicat Mariana Kalughin.

Vitalie Colun este în prezent șef al Inspectoratului Fiscal de Stat pentru raionul Telenești și consilier orășenesc din partea Partidului Liberal Democrat. Potrivit CV-ului său de pe site-ul PLDM, până în anul 2011, Vitalie Colun a fost șef al filialei de la Orhei a Camerei de Comerț și Industrie, iar în anii 2010-2011 a condus Inspectoratul Fiscal de Stat Orhei. La alegerile locale din 14 iunie 2015 a pierdut scrutinul în fața lui Ilan Șor.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
837
Interese la vedere

Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...

Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar. 

12 mai 2015
692
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
565
Interese la vedere

Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.

11 aprilie 2016
893