Replică la acuzația deputatului Țurcan: Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament

Arhiva 19 octombrie 2016 826
Deputatul Vladimir Țurcan a recunoscut că și-a dus copilul la grădiniță cu mașina Parlamentului

Faptul că deputatul socialist Vladimir Țurcan și-a dus copilul la grădiniță cu mașina de serviciu nu constituie conflict de interese, ci mai degrabă o contravenție. Este opinia președintelui în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu, solicitat să comenteze informația apărută în Ziarul Național, potrivit căreia deputatul a fost văzut la grădiniță cu autoturismul de serviciu. Țurcan l-a acuzat atunci și pe președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar face la fel, dar că pe el „nimeni nu-l vede”. Solicitat de Moldova Curată, secretariatul Parlamentului a anunțat că „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”. Vladimir Țurcan este președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice din Parlament, de aceea beneficiază de autoturism de serviciu. El a recunoscut pentru Unimedia că folosește mașina pentru a-și duce copilul la grădiniță, dar a spus că instituția e pe drumul său spre serviciu, așa că nu se abate de la traseu, respectiv, nu ar face cheltuieli în plus. Turcan s-a arătat însă deranjat că presa îl vede doar pe el, nu și pe Adrian Candu, al cărui copil merge, potrivit lui, la aceeași grădiniță. 

Anatolie Donciu: O astfel de faptă reprezintă o contravenție

Secretariatul Parlamentului: „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament” 

Am solicitat un comentariu de la Secretariatul Parlamentului, responsabil de resursele administrative ale instituției. „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”, a fost răspunsul secretarului general adjunct al Parlamentului, Igor Klipii. Cât privește folosirea de către Vladimir Țurcan a autoturismului de serviciu, Klipii ne-a comunicat următoarele: „În conformitate cu legislația în vigoare, deputații beneficiază de un suport pentru asigurarea călătoriilor pe teritoriul Republicii Moldova de până la 2 000 de kilometri. Sarcina structurilor parlamentare responsabile este de a monitoriza respectarea acestor condiții. În caz de depășire a cuantumului menționat, deputații urmează să restituie cheltuielile nejustificate”. 

Solicitat de Moldova Curată, președintele în exercițiu al ANI, Anatolie Donciu, spune că deși în aceste zile încă nu este funcțională, întrucât se află în proces de formare, ANI ar putea examina acest caz atunci când își va începe activitatea. „Chiar dacă ANI încă nu este formată, noi colectăm sesizări și informații, astfel că putem examina aceste cazuri ulterior”, ne-a spus Anatolie Donciu. Totuși el afirmă că, reieșind din experiența celor trei ani de activitate a Comisiei Naționale de Integritate pe care a condus-o, folosirea mașinilor de serviciu în scopuri personale se încadrează în art. 312 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, și nu în legislația cu privire la conflictul de interese. El a precizat că aceasta este opinia sa personală și nu reprezintă un punct de vedere al foștilor membri ai CNI. „Toate cazurile de acest fel pe care le-am examinat și am decis că există conflict de interese s-au încheiat cu nimic, întrucât instanța de judecată a anulat actele noastre de constatare”, a spus Anatolie Donciu. 

Potrivit articolului citat de Anatolie Donciu, ”abuzul de putere sau abuzul de serviciu” este considerată „folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu într-un mod care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii”. Această faptă se sancționează cu amendă de la 50 la 150 de unități convenționale (de la 1000 de lei până la 3000 de lei), iar cei care pot intenta procedura de sancționare sunt pocurorii. 

În ultimii ani, CNI a examinat mai multe cazuri în care persoane cu funcții publice au folosit mașinile de serviciu în scopuri personale. Unul dintre ele a fost al ex-ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, care, la 22 noiembrie 2013, s-a dus cu autoturismul statului la nunta șefului de atunci al Serviciului Vamal, Tudor Balițchi. Atunci, Arapu a declarat că a plătit la contabilitatea ministerului pentru închirierea mașinii. După un lung proces de judecată, Curtea de Apel Chișinău a dat dreptate Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că Arapu s-a aflat în conflict de interese. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Olga Coptu

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1116
Arhiva

Este inacceptabil ca membrii CNI să aibă aceleași salar...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a unui deputat, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează activitatea Comisiei Naţionale de Integritate (proiectul nr. 441 din 06.11.2013).

21 februarie 2014
845
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Cum procedăm atunci când autoritatea publică nu ne ofer...

Întrebare: Sunt reprezentantă a unui ONG care acorda suport persoanelor cu dizabilități din orașul Criuleni. Am solicitat informații de la Spitalul raional Criuleni referitoare la serviciile care au fost acordate unei persoane cu dizabilități severe de vedere. Persoana respectivă a fost transportată din satul Mășcăuți la Spital din Criuleni, cu ambulanța, pe timp de noapte, pentru examinare psihiatrică și narcologică,  deoarece a devenit agresivă, violentă cu familia și cu cei din jur. Deși până acum nu a fost la evidența spitalului de psihiatrie, există bănuieli că aceasta suferă  și de anumite dereglări psihice. În aceeași noapte, la scurt timp după ce a fost adusă la spital, ea a fost trimisă acasă fără a fi însoțită de cineva, fără transport etc. Persoana respectivă este în continuare agresivă.

02 noiembrie 2017
1046
Arhiva

Un angajat al Ministerului Agriculturii refuză să depun...

Directorul executiv al Instituţiei Publice „Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol” (UCIMPRSVV) Iurie Brumărel conduce o instituţie publică de circa patru ani şi jumătate, însă nu a depus niciodată declaraţii de avere şi de interese personale. Chiar dacă este subiect al declarării veniturilor şi proprietăţilor, fiind salariat din bani publici, el refuză să depună declaraţii spunând că astfel ar divulga informaţii cu caracter personal.

31 martie 2015
1358
Arhiva

CNI se confruntă cu o lipsă de experiență

După nouă luni de la crearea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care are rolul să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale persoanelor cu funcţii de răspundere, nu are suficienţi angajaţi. Acest lucru îl specifică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, într-un interviu acordat pentru portalul Moldova Curată.

11 iulie 2013
913
Arhiva

Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne, curat î...

În timp ce oamenii legii sunt pe urmele fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie 2009, subalternul acestuia, Valentin Zubic, pare să fi scăpat de pedeapsă. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor de acum şase ani, el nu mai are niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic.   

22 ianuarie 2015
959