Replică la acuzația deputatului Țurcan: Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament
Faptul că deputatul socialist Vladimir Țurcan și-a dus copilul la grădiniță cu mașina de serviciu nu constituie conflict de interese, ci mai degrabă o contravenție. Este opinia președintelui în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu, solicitat să comenteze informația apărută în Ziarul Național, potrivit căreia deputatul a fost văzut la grădiniță cu autoturismul de serviciu. Țurcan l-a acuzat atunci și pe președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar face la fel, dar că pe el „nimeni nu-l vede”. Solicitat de Moldova Curată, secretariatul Parlamentului a anunțat că „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”.
Vladimir Țurcan este președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice din Parlament, de aceea beneficiază de autoturism de serviciu. El a recunoscut pentru Unimedia că folosește mașina pentru a-și duce copilul la grădiniță, dar a spus că instituția e pe drumul său spre serviciu, așa că nu se abate de la traseu, respectiv, nu ar face cheltuieli în plus. Turcan s-a arătat însă deranjat că presa îl vede doar pe el, nu și pe Adrian Candu, al cărui copil merge, potrivit lui, la aceeași grădiniță.
Secretariatul Parlamentului: „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”
Am solicitat un comentariu de la Secretariatul Parlamentului, responsabil de resursele administrative ale instituției. „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”, a fost răspunsul secretarului general adjunct al Parlamentului, Igor Klipii. Cât privește folosirea de către Vladimir Țurcan a autoturismului de serviciu, Klipii ne-a comunicat următoarele: „În conformitate cu legislația în vigoare, deputații beneficiază de un suport pentru asigurarea călătoriilor pe teritoriul Republicii Moldova de până la 2 000 de kilometri. Sarcina structurilor parlamentare responsabile este de a monitoriza respectarea acestor condiții. În caz de depășire a cuantumului menționat, deputații urmează să restituie cheltuielile nejustificate”.
Solicitat de Moldova Curată, președintele în exercițiu al ANI, Anatolie Donciu, spune că deși în aceste zile încă nu este funcțională, întrucât se află în proces de formare, ANI ar putea examina acest caz atunci când își va începe activitatea. „Chiar dacă ANI încă nu este formată, noi colectăm sesizări și informații, astfel că putem examina aceste cazuri ulterior”, ne-a spus Anatolie Donciu. Totuși el afirmă că, reieșind din experiența celor trei ani de activitate a Comisiei Naționale de Integritate pe care a condus-o, folosirea mașinilor de serviciu în scopuri personale se încadrează în art. 312 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, și nu în legislația cu privire la conflictul de interese. El a precizat că aceasta este opinia sa personală și nu reprezintă un punct de vedere al foștilor membri ai CNI. „Toate cazurile de acest fel pe care le-am examinat și am decis că există conflict de interese s-au încheiat cu nimic, întrucât instanța de judecată a anulat actele noastre de constatare”, a spus Anatolie Donciu.
Potrivit articolului citat de Anatolie Donciu, ”abuzul de putere sau abuzul de serviciu” este considerată „folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu într-un mod care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii”. Această faptă se sancționează cu amendă de la 50 la 150 de unități convenționale (de la 1000 de lei până la 3000 de lei), iar cei care pot intenta procedura de sancționare sunt pocurorii.
În ultimii ani, CNI a examinat mai multe cazuri în care persoane cu funcții publice au folosit mașinile de serviciu în scopuri personale. Unul dintre ele a fost al ex-ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, care, la 22 noiembrie 2013, s-a dus cu autoturismul statului la nunta șefului de atunci al Serviciului Vamal, Tudor Balițchi. Atunci, Arapu a declarat că a plătit la contabilitatea ministerului pentru închirierea mașinii. După un lung proces de judecată, Curtea de Apel Chișinău a dat dreptate Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că Arapu s-a aflat în conflict de interese.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CV-ul și averea „din declarații” a medicului din frunte...
Ghenadie Buza, președintele raionului Hâncești, urmează, „în curând” să finalizeze construcția unei case în orașul Hâncești, acolo unde locuiește. El conduce un Mercedes și este pasionat de vinificație, participând la concursuri organizate pentru producători. Ghenadie Buza este de profesie medic-chirurg și a activat practic toată viața în cadrul Spitalului Raional Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentat al Partidului Democrat (PDM). A ajuns președinte de raion fiind susținut și de un deputat socialist, care, a plătit pentru vot cu calitatea sa de membru de partid. Liberal-democrații, în momentul când s-a votat președintele raionului, au acuzat că negocierile ar fi fost înlocuite cu ”metode de șantaj și cumpărare”.
Andrian Candu acuză societatea civilă de tărăgănarea pr...
Jurnaliștii au atras atenția asupra faptului că o bună parte a informației de interes public este ”cerșită”, prin intermediul solicitărilor în scris, de la autorități, care, de fapt, ar trebui să le facă publice din oficiu. ”Pentru a afla informații despre averile deputaților, despre bunurile pe care le dețin, de ce trebuie să scrii atâtea scrisori, dacă ar fi mai simplu să accesezi asta on-line?”, l-a întrebat pe Andrian Candu unul dintre jurnaliști, care stătea într-o cușcă improvizată, adusă acolo pentru a arăta, simbolic, îngrădirea accesului la informație în Republica Moldova.
Tatiana pașcovschi confirmă că se retrage din consiliul...
Jurnalista Tatiana Pașcovschi, membră a Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile, a confirmat pentru Moldova Curată că se retrage din CI. Ea anunță că ar fi informat despre asta Ministerul Justiției, autoritatea care a format comisia ce a ales reprezentantul societății civile în CI și care, acum, ar trebui să aleagă un nou reprezentant.
От села Чишмикиой на место депутата НСГ баллотируются о...
Все кандидаты от избирательного округа № 16 с. Чишмикиой – мужчины. Предприниматель Леонид Киося выдвигается от «Нашей Партии», а Партия Социалистов поддерживает Михаила Бербера. Третий конкурент, Виталий Карагиорги, выступает как независимый кандидат, хотя на последних предыдущих выборах в Народное Собрание Гагаузии (НСГ) в 2012 г. представлял либерал-демократов.
Aici așteptăm comentariul tău!