Se apropie sfârşitul anului 2015, iar pe site-ul CNI încă nu sunt declaraţiile de avere pentru anul 2014

Arhiva 24 septembrie 2015 351
Imagine simbol

Până în prezent, doar 132 de declaraţii de venituri şi proprietăţi sunt plasate pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). În timp ce compania responsabilă de digitizarea declaraţiilor de avere şi CNI invocă motive tehnice, unii jurnalişti afirmă că publicarea declaraţiilor este tărăgănată intenţionat.În acest an, Întreprinderea de Stat „Fiscservinform” a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei publice organizate de CNI în luna iulie, iar peste o lună a început procesul de scanare a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate şi de interese personale. La începutul lunii august CNI a transmis primele aproximativ 18 mii de declaraţii pentru digitizare. Acestea sunt ale angajaţilor din Guvern, Preşedinţie şi Parlament.

Chiar dacă, potrivit contractului de prestare servicii, până la 3 noiembrie ar urma să fie procesate toate declaraţiile, până în prezent pe site-ul CNI sunt doar 132 de declaraţii de avere. Acestea sunt ale deputaţilor şi ale angajaţilor din Legislativ.

O noua promisiune: luna octombrie

Reprezentanţii Întreprinderii de Stat „Fiscservinform” au o explicaţie. Potrivit Tatianei Staicova, şefa serviciului de presă de la Î.S „Fiscservinform”, în prezent toate declaraţiile de avere şi interese sunt digitizate (are loc haşurarea informaţiilor ce conţin date cu caracter personal şi scanarea documentelor). Tatiana Staicova a declarat pentru Moldova Curată că declaraţiile nu au fost publicate până acum deoarece întreprinderea testează un modul nou de publicare automatizată a documentelor în sistemul integrat al CNI. „Dacă anul trecut declaraţiile erau publicate direct pe pagina web a CNI, în 2015 declaraţiile sunt introduse în acest modul de automatizare. La începutul lunii octombrie declaraţiile de avere vor fi însă pe site-ul CNI”, a declarat Tatiana Staicova.

La rândul său, Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat că acest modul de automatizare a declaraţiilor de avere este necesar, deoarece instituţia intenţionează să introducă de la anul viitor un sistem de depunere a declaraţiilor on-line. Reprezentanta CNI a precizat că testarea modulului tărăgănează procesul de publicare a acestor documente. Totodată, acest lucru ar fi făcut ca serviciile de digitizare a declaraţiilor de avere să fie mai scumpe. În acest an lucrările costă 798 600 lei, faţă de 285 de mii de lei anul trecut. În anul 2013, pentru acelaşi serviciu, CNI a achitat firmei „BTS PRO” 492 000 lei, iar procesul de digitizare şi scanare a demarat la începutul lunii mai.

Dacă I.S „Fiscservinform” şi CNI dau vina pe detalii tehnice, unii jurnalişti spun că lipsa declaraţiilor de avere le îngreunează munca. Victor Moşneag, jurnalist de investigaţie la „Ziarul de Gardă”, a specificat faptul că în opinia lui CNI a tărăgănat intenţionat publicarea declaraţiilor de avere. „Mi se pare că prin tot ce a făcut până acum, CNI doar a încercat să tărăgăneze publicarea declaraţiilor de venituri şi proprietăţi ale funcţionarilor. Şi i-a reuşit acest lucru. Chiar dacă aceste declaraţii vor apărea totuşi, ele nu vor fi foarte utile pentru că e deja finalul anului, iar mulţi funcţionari, din 2014 şi până în septembrie 2015, deja şi-au modificat averea”, a conchis jurnalistul.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Constatare ANI: 32 de parlamentari incompatibili

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) din România a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații în cazul a 32 de parlamentari (22 deputați și 10 senatori). Dacă actele de constatare ale ANI vor rămâne definitive, atunci parlamentarii vizaţi riscă eliberarea din funcţie, aplicându-li-se şi interdicția de a mai ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani pentru încălcarea regimul incompatibilităţii, iar pentru fals în declaraţii - închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

13 martie 2014
384
Arhiva

Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.

07 aprilie 2015
343
Arhiva

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau au comis alte fapte calificate ulterior drept conflicte de interese. Majoritatea dintre ei nu au fost sancționați din cauza expirării termenului de prescripție.

01 noiembrie 2019
465
Arhiva

Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fot...

Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel Jardan a fost ales șef al ADR Centru în urma unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție condusă tot de un reprezentat al Partidului Democrat. Astfel, toate cele trei agenții de dezvoltare regională: Nord, Centru și Sud, sunt conduse de reprezentanți ai acestei formațiuni.

27 august 2016
369