Se apropie sfârşitul anului 2015, iar pe site-ul CNI încă nu sunt declaraţiile de avere pentru anul 2014
Până în prezent, doar 132 de declaraţii de venituri şi proprietăţi sunt plasate pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). În timp ce compania responsabilă de digitizarea declaraţiilor de avere şi CNI invocă motive tehnice, unii jurnalişti afirmă că publicarea declaraţiilor este tărăgănată intenţionat.
În acest an, Întreprinderea de Stat „Fiscservinform” a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei publice organizate de CNI în luna iulie, iar peste o lună a început procesul de scanare a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate şi de interese personale. La începutul lunii august CNI a transmis primele aproximativ 18 mii de declaraţii pentru digitizare. Acestea sunt ale angajaţilor din Guvern, Preşedinţie şi Parlament.
Chiar dacă, potrivit contractului de prestare servicii, până la 3 noiembrie ar urma să fie procesate toate declaraţiile, până în prezent pe site-ul CNI sunt doar 132 de declaraţii de avere. Acestea sunt ale deputaţilor şi ale angajaţilor din Legislativ.
O noua promisiune: luna octombrie
Reprezentanţii Întreprinderii de Stat „Fiscservinform” au o explicaţie. Potrivit Tatianei Staicova, şefa serviciului de presă de la Î.S „Fiscservinform”, în prezent toate declaraţiile de avere şi interese sunt digitizate (are loc haşurarea informaţiilor ce conţin date cu caracter personal şi scanarea documentelor). Tatiana Staicova a declarat pentru Moldova Curată că declaraţiile nu au fost publicate până acum deoarece întreprinderea testează un modul nou de publicare automatizată a documentelor în sistemul integrat al CNI. „Dacă anul trecut declaraţiile erau publicate direct pe pagina web a CNI, în 2015 declaraţiile sunt introduse în acest modul de automatizare. La începutul lunii octombrie declaraţiile de avere vor fi însă pe site-ul CNI”, a declarat Tatiana Staicova.
La rândul său, Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat că acest modul de automatizare a declaraţiilor de avere este necesar, deoarece instituţia intenţionează să introducă de la anul viitor un sistem de depunere a declaraţiilor on-line. Reprezentanta CNI a precizat că testarea modulului tărăgănează procesul de publicare a acestor documente. Totodată, acest lucru ar fi făcut ca serviciile de digitizare a declaraţiilor de avere să fie mai scumpe. În acest an lucrările costă 798 600 lei, faţă de 285 de mii de lei anul trecut. În anul 2013, pentru acelaşi serviciu, CNI a achitat firmei „BTS PRO” 492 000 lei, iar procesul de digitizare şi scanare a demarat la începutul lunii mai.
Dacă I.S „Fiscservinform” şi CNI dau vina pe detalii tehnice, unii jurnalişti spun că lipsa declaraţiilor de avere le îngreunează munca. Victor Moşneag, jurnalist de investigaţie la „Ziarul de Gardă”, a specificat faptul că în opinia lui CNI a tărăgănat intenţionat publicarea declaraţiilor de avere. „Mi se pare că prin tot ce a făcut până acum, CNI doar a încercat să tărăgăneze publicarea declaraţiilor de venituri şi proprietăţi ale funcţionarilor. Şi i-a reuşit acest lucru. Chiar dacă aceste declaraţii vor apărea totuşi, ele nu vor fi foarte utile pentru că e deja finalul anului, iar mulţi funcţionari, din 2014 şi până în septembrie 2015, deja şi-au modificat averea”, a conchis jurnalistul.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cunoaște-ți candidatul!
În perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2019, portalul MoldovaCurata.md, în colaborare cu jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice, publică profilurile de integritate ale candidaților la funcția de primar al municipiilor, inclusiv ale suburbiilor, și orașelor-centre de raion la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Profilurile au fost elaborate în baza unor criterii stabilite împreună cu experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției și vizează veniturile și bunurile candidaților, conflictele de interese, modul cum au fost gestionați banii publici etc.
ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile f...
Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.
Primarul chinuit de datorii, inclusiv față de stat
Cinci locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari stau în aceste zile cu teama că le vor fi sechestrate casele și averea, pentru că întreprinderea primarului din sat, Tudor Tanasev, a acumulat datorii, iar ei figurează pe lista fondatorilor acesteia. Cooperativa Agricolă de Producere ”Holercani Triumf” are față de 4 creditori datorii în sumă totală de 3 milioane de lei și în prezent se află în procedură de insolvalbilitate. Primarul spune că a fondat această întreprindere împreună cu finul său pentru că a vrut să facă afaceri în domeniul agricol, însă seceta din anul 2007 le-a stricat planurile.
Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...
Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014, reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:
Aici așteptăm comentariul tău!