Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea a II-a)

2013-2018 18 septembrie 2014 1372
Eugeniu Nazaria, fostul director ÎSC Străşeni.

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.În luna martie 2012, Eugeniu Nazaria a încheiat un contract de arendă pentru o perioadă de 49 ani a unui teren din fondul forestier cu o suprafaţă de jumătate de hectar (0,56) din ocolul silvic Străşeni, cu plata anuală de 2296 lei.

Comisia de licitaţie l-a sfătuit să arendeze

Astfel, fiind în funcţia de director al ÎSC Străşeni, Nazaria a participat la licitaţie în calitate de arendaş. Deşi acest lucru este interzis, Comisia de licitaţie l-a desemnat pe Eugeniu Nazaria câştigător al concursului.

Unul dintre membrii Comisiei de licitaţie de atunci, inginerul silvic de la Nisporeni, Sergiu Movileanu, spune că nu îşi aminteşte cum s-a desfăşurat concursul şi cum terenul a ajuns în arendă la Eugeniu Nazaria: „Au trecut doi ani de atunci. Credeţi că mai ţin minte ceva? În acest timp am participat la mai multe licitaţii”.

La rândul său, Nazaria a explicat pentru Moldova Curată că terenul arendat este aferent casei sale. „Eu am privatizat o casă veche din pădure şi foloseam terenul aferent. Lotul este chiar lângă casa mea, aşa că am decis să-l arendez. Nu cred că a fost încălcată vreo lege, iar cei care m-au sfătuit să fac acest lucru au fost chiar membrii Comisiei de licitaţie ”, spune Nazaria.

Cine are dreptul să participe la licitaţie?

Potrivit Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere”, au dreptul să participe la concurs persoanele fizice (întreprinzători individuali), juridice şi asociaţiile, care dovedesc că dispun de mijloacele materiale, financiare, utilaje şi de forţa de muncă specializată. Regulamentul stabileşte clar şi cine nu poate participa la licitaţie: salariaţii autorităţii silvice centrale, inclusiv ale entităţilor silvice subordonate.

Deoarece Eugeniu Nazaria a semnat contractul de arendă a unui teren din gestiunea sa, CNI a constatat, în luna august curent, că fostul director de la ÎSC Străşeni a încălcat regimul conflictului de interese, fără a declara acest lucru. Prin urmare, CNI va sesiza instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii contractului de arendă semnat în conflict de interese.

Menţionăm că la începutul lunii martie curent, Moldova Curată a publicat articolul „Secretul de la ,,Moldsilva”, în care se arăta că mai multe persoane cu funcţie de răspundere au arendat terenuri din gesiunea Agenţiei „Moldsilva”. La scurt timp, CNI s-a autosesizat şi început să documenteze eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese, inclusiv în privinţa lui Eugeniu Nazaria. Două luni mai târziu, Eugeniu Nazaria a fost concediat. El susţine că a fost scos din funcţie din motive politice.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI susţine Nazaria nu mai poate fi amendat, deoarece nu mai este într-o funcţie publică şi termenul de prescripţie de la comiterea ilegalităţii a expirat.„Singura sancţiune cu care se poate alege fostul angajat de la „Moldsilva este ca instanţa de judecată să declare nul contractul de arendă”, afirmă Donciu.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Primăria Chişinău „autorizează” interesele arhitectului...

În anii 2013 şi 2014, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. La sfârşitul lunii decembrie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Experţi anticorupţie susţin însă că Radu Blaj ar putea fi suspectat şi de abuz de putere, fiindcă a semnat mai multe documente, ştiind că se află în conflict de interese, iar primăria ar trebui să dea explicaţii pe marginea acestui caz. 

16 ianuarie 2015
1217
2013-2018

Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...

Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.

26 septembrie 2013
1404
2013-2018

Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a se...

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.

20 ianuarie 2016
1065
2013-2018

Registrul cadourilor? Nu, nu am auzit

Din februarie 2012, au intrat în vigoare modificarile operate în Codul de conduita a functionarului public si în legislatia cu privire la conflictul de interese care se refera la „atentiile” primite de angajatii din serviciul public, precum si tinerea evidentei acestora într-un registru, care, de altfel, este public.

12 iulie 2013
1045
2013-2018

Ziarul CUVÂNTUL: SECRETE COMERCIALE sau Cum autorităţil...

O companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie. Asta, după ce a câștigat o licitație publică de efectuare a lucrărilor într-un proiect ambițios de eficientizare a energiei termice al Consiliului Raional. Suma contractului: peste 18 mln de lei (!) În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Președinta raionului, refuză să ne dea explicațiile de rigoare, făcând trimitere la "secretul comercial", deși în joc sunt puși bani publici.

16 februarie 2018
1477
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
2244