Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea a II-a)

2013-2018 18 septembrie 2014 1144
Eugeniu Nazaria, fostul director ÎSC Străşeni.

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.



În luna martie 2012, Eugeniu Nazaria a încheiat un contract de arendă pentru o perioadă de 49 ani a unui teren din fondul forestier cu o suprafaţă de jumătate de hectar (0,56) din ocolul silvic Străşeni, cu plata anuală de 2296 lei.

Comisia de licitaţie l-a sfătuit să arendeze

Astfel, fiind în funcţia de director al ÎSC Străşeni, Nazaria a participat la licitaţie în calitate de arendaş. Deşi acest lucru este interzis, Comisia de licitaţie l-a desemnat pe Eugeniu Nazaria câştigător al concursului.

Unul dintre membrii Comisiei de licitaţie de atunci, inginerul silvic de la Nisporeni, Sergiu Movileanu, spune că nu îşi aminteşte cum s-a desfăşurat concursul şi cum terenul a ajuns în arendă la Eugeniu Nazaria: „Au trecut doi ani de atunci. Credeţi că mai ţin minte ceva? În acest timp am participat la mai multe licitaţii”.

La rândul său, Nazaria a explicat pentru Moldova Curată că terenul arendat este aferent casei sale. „Eu am privatizat o casă veche din pădure şi foloseam terenul aferent. Lotul este chiar lângă casa mea, aşa că am decis să-l arendez. Nu cred că a fost încălcată vreo lege, iar cei care m-au sfătuit să fac acest lucru au fost chiar membrii Comisiei de licitaţie ”, spune Nazaria.

Cine are dreptul să participe la licitaţie?

Potrivit Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere”, au dreptul să participe la concurs persoanele fizice (întreprinzători individuali), juridice şi asociaţiile, care dovedesc că dispun de mijloacele materiale, financiare, utilaje şi de forţa de muncă specializată. Regulamentul stabileşte clar şi cine nu poate participa la licitaţie: salariaţii autorităţii silvice centrale, inclusiv ale entităţilor silvice subordonate.

Deoarece Eugeniu Nazaria a semnat contractul de arendă a unui teren din gestiunea sa, CNI a constatat, în luna august curent, că fostul director de la ÎSC Străşeni a încălcat regimul conflictului de interese, fără a declara acest lucru. Prin urmare, CNI va sesiza instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii contractului de arendă semnat în conflict de interese.

Menţionăm că la începutul lunii martie curent, Moldova Curată a publicat articolul „Secretul de la ,,Moldsilva”, în care se arăta că mai multe persoane cu funcţie de răspundere au arendat terenuri din gesiunea Agenţiei „Moldsilva”. La scurt timp, CNI s-a autosesizat şi început să documenteze eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese, inclusiv în privinţa lui Eugeniu Nazaria. Două luni mai târziu, Eugeniu Nazaria a fost concediat. El susţine că a fost scos din funcţie din motive politice.

Anatolie Donciu, preşedintele CNI susţine Nazaria nu mai poate fi amendat, deoarece nu mai este într-o funcţie publică şi termenul de prescripţie de la comiterea ilegalităţii a expirat.„Singura sancţiune cu care se poate alege fostul angajat de la „Moldsilva este ca instanţa de judecată să declare nul contractul de arendă”, afirmă Donciu.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a rid...

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.

17 decembrie 2018
1510
2013-2018

Şeful Direcţiei Educaţie Buiucani: milioane pe conturi...

Șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului. Acum, Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislația moldovenească - ”îmbogățire ilicită”.  El este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire.

12 martie 2015
937
2013-2018

ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...

Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.

15 octombrie 2013
1040
2013-2018

Directorul general al Î.S. „Poşta Moldovei” este obliga...

Directorul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, Serghei Nastas, despre care Moldova Curată a scris că are în Spania o afacere pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere, susţine că nu este obligat să-şi declare cotele-părţi deţinute în firma din afara ţării. Ce-i drept, reacţia a venit din partea „Poştei Moldovei”, nu a directorului personal. Această afirmaţie este însă contrazisă de jurişti.

18 aprilie 2016
1006
2013-2018

Investigație: la Primăria Chișinău funcționează o schem...

Zeci de terenuri pentru construcții au ajuns în ultimii ani din proprietate publică în proprietate privată prin intermediul unor scheme frauduloase sprijinite de funcționari din Primăria Chișinău, arată o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice.

29 iulie 2014
1036
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
1938