Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiunea arendaşilor

2013-2018 22 septembrie 2015 1305
Imagine simbol

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia Moldsilva, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.



Un exemplu de astfel contract este cel semnat între Agenția „Moldsilva”şi Eugeniu Nazaria, fostul director al Întreprinderii Silvocinegetice de Stat  Strășeni. Moldova Curată relata anterior că în anul 2012, când era în funcţie de conducere, Nazaria a arendat mai mult de jumătate de hectar din fondul forestier din ocolul silvic pe care îl gestiona. Anual, pentru arendarea acestui teren, fostul funcţionar plăteşte 2 296 de lei. După publicarea investigaţiei, CNI a constatat că acel contract a fost încheiat în conflict de interese și motiva prin faptul că Eugeniu Nazaria, fiind în funcția de director al ÎSC „Străşeni”, a participat la licitație în calitate de arendaș şi a fost desemnat câștigător. Asta în timp ce Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor forestiere stabilește restricții față de participanți la licitațiile organizate de Agenția „Moldsilva”. Potrivit documentului, „nu pot participa la licitație, în calitate de ofertanți cumpărători, direct sau prin reprezentanți, în nume propriu, salariații autorității silvice centrale, inclusiv al entităților silvice subordonate.

După publicarea investigaţiei, Eugeniu Nazaria a fost concediat, însă contractul de arendă nu a fost reziliat. Deşi în actul emis de CNI în luna august 2015 se spune că trebuie sesizată instanța de judecată pentru constatarea nulității contractului, Eugeniu Nazaria continuă să arendeze terenul. El a declarat pentru Moldova Curată că pe acest teren este casa în care locuieşte.

(I)responsabilitatea autorităţilor

Contractul de arendă nu a fost anulat deoarece nimeni nu a cerut acest lucru. Agenţia „Moldsilva” motivează că CNI nu i-a expediat actul de constatare. Din acest motiv nu este de obligaţia instituţiei să se autosesizeze în asemenea cazuri.

La rândul său, Adrian Panciuc, şeful Secţiei juridice din cadrul Ministerului Mediului, a declarat pentru Moldova Curată că Agenţia „Moldsilva” ar fi trebuit să se autosesizeze şi să ceară în instanţă anularea contractului de arendă semnat în conflict de interese, deoarece instituţia respectivă este una dintre părţile contractante.

În opinia Galinei Bostan, expertă anticorupţie, atât Agenţia „Moldsilva”, cât şi CNI pot cere în instanţă anularea contractelor semnate în conflict de interese. Potrivit ei, actualul cadru legislativ permite mai multor persoane să ceară anularea contractelor. „Orice parte interesată de acest caz poate cere în instanţă ca aceste contracte să fie anulate. Astfel, prevederile Codului Civil spun că actul juridic poate fi declarat nul de către instanţa de judecată sau prin acordul părţilor (nulitate relativă). Totuşi nulitatea absolută a actului juridic poate fi invocată de orice persoană interesată. Însă instanţa de judecată o invocă din oficiu”, a mai precizat experta. Galina Bostan spune că din cauza pasivităţii şi nedorinţei autorităţilor de a crea precedente în practica judiciară, ne pomenim în situaţia în care terenuri forestiere care sunt proprietate a statului, să fie obţinute în arendă de către persoane care au avut interese ascunse în momentul încheierii contractelor.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Ziarul de Gardă: Imperiul şi conexiunile lui Gofman, ce...

Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013.

07 martie 2014
1147
2013-2018

Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în...

Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.

02 ianuarie 2014
1109
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
2139
2013-2018

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

12 septembrie 2013
2243
2013-2018

Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătăț...

Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, îl are ca subaltern  pe partenerul său de afaceri, Anatol Mămăligă. Acesta este secretar de stat, poziție similară cu cea de viceministru. Cei doi au fondat împreună ”Parteneriate pentru Dezvoltare” SRL, afacere care le întregește veniturile cu mii de lei anual. Stela Grigoraș și Anatol Mămăligă sunt și cumetri, ministra fiind nașa de botez a copiilor secretatului de stat.

20 septembrie 2017
1680
2013-2018

Primăria rudelor la Bogzești

Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești lucrează, atât la primărie, cât și în consiliu, cu rudele sale: soră, cumnat, fin, naș. Unii dintre ei lucrează, în același timp, și la firmele primarului. În anul 2016 Comisia Națională de Integritate a constatat situație de conflict de interese în privința primarului și surorii sale, Aurelia Sclifos, care este contabilă-șefă la Primărie. Cu toate acestea, primarul (reprezentant al PDM) nu a fost amendat și conflictul nu a fost soluționat. Cei doi continuă să lucreze împreună. Vasile Ozun a refuzat să ne comenteze această situație, iar sora și cumnatul său s-au supărat că abordăm subiectul, spunând că primarul face multe lucruri bune pentru sat. 

12 octombrie 2018
2757