Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiunea arendaşilor

2013-2018 22 septembrie 2015 1359
Imagine simbol

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia Moldsilva, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.Un exemplu de astfel contract este cel semnat între Agenția „Moldsilva”şi Eugeniu Nazaria, fostul director al Întreprinderii Silvocinegetice de Stat  Strășeni. Moldova Curată relata anterior că în anul 2012, când era în funcţie de conducere, Nazaria a arendat mai mult de jumătate de hectar din fondul forestier din ocolul silvic pe care îl gestiona. Anual, pentru arendarea acestui teren, fostul funcţionar plăteşte 2 296 de lei. După publicarea investigaţiei, CNI a constatat că acel contract a fost încheiat în conflict de interese și motiva prin faptul că Eugeniu Nazaria, fiind în funcția de director al ÎSC „Străşeni”, a participat la licitație în calitate de arendaș şi a fost desemnat câștigător. Asta în timp ce Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor forestiere stabilește restricții față de participanți la licitațiile organizate de Agenția „Moldsilva”. Potrivit documentului, „nu pot participa la licitație, în calitate de ofertanți cumpărători, direct sau prin reprezentanți, în nume propriu, salariații autorității silvice centrale, inclusiv al entităților silvice subordonate.

După publicarea investigaţiei, Eugeniu Nazaria a fost concediat, însă contractul de arendă nu a fost reziliat. Deşi în actul emis de CNI în luna august 2015 se spune că trebuie sesizată instanța de judecată pentru constatarea nulității contractului, Eugeniu Nazaria continuă să arendeze terenul. El a declarat pentru Moldova Curată că pe acest teren este casa în care locuieşte.

(I)responsabilitatea autorităţilor

Contractul de arendă nu a fost anulat deoarece nimeni nu a cerut acest lucru. Agenţia „Moldsilva” motivează că CNI nu i-a expediat actul de constatare. Din acest motiv nu este de obligaţia instituţiei să se autosesizeze în asemenea cazuri.

La rândul său, Adrian Panciuc, şeful Secţiei juridice din cadrul Ministerului Mediului, a declarat pentru Moldova Curată că Agenţia „Moldsilva” ar fi trebuit să se autosesizeze şi să ceară în instanţă anularea contractului de arendă semnat în conflict de interese, deoarece instituţia respectivă este una dintre părţile contractante.

În opinia Galinei Bostan, expertă anticorupţie, atât Agenţia „Moldsilva”, cât şi CNI pot cere în instanţă anularea contractelor semnate în conflict de interese. Potrivit ei, actualul cadru legislativ permite mai multor persoane să ceară anularea contractelor. „Orice parte interesată de acest caz poate cere în instanţă ca aceste contracte să fie anulate. Astfel, prevederile Codului Civil spun că actul juridic poate fi declarat nul de către instanţa de judecată sau prin acordul părţilor (nulitate relativă). Totuşi nulitatea absolută a actului juridic poate fi invocată de orice persoană interesată. Însă instanţa de judecată o invocă din oficiu”, a mai precizat experta. Galina Bostan spune că din cauza pasivităţii şi nedorinţei autorităţilor de a crea precedente în practica judiciară, ne pomenim în situaţia în care terenuri forestiere care sunt proprietate a statului, să fie obţinute în arendă de către persoane care au avut interese ascunse în momentul încheierii contractelor.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Curtea de Conturi: Administrația de Stat a Drumurilor a...

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Administrația de Stat a Drumurilor (ADS), subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastucturii Drumurilor, arată că milioane de lei au fost date unor firme care ar fi câștigat licitații absolut netransparente, iar ulterior nu au executat în termen lucrările încredințate. Acest lucru i-a făcut pe inspectori să sugereze că fosta conducere a Întreprinderii a încheiat contractele în baza unor înțelegeri private și fără să verifice capacitatea companiilor de a-și onora obligațiile. De asemenea, au fost cumpărate cantități exagerate de sare tehnică pentru a fi împrăștiată pe drumuri, cu aproape 50 la sută mai mult decât se planificase, astfel că firmele care livrează sarea au încasat suplimentar peste 9 milioane de lei. La rândul lor, fostul și actualul conducător al ADS spun că unele concluzii ale inspectorilor sunt tendențioase și insistă că toate tranzacțiile au fost transparente.

21 mai 2014
984
2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
1072
2013-2018

Drum reparat din bani publici până la poarta președinte...

Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.

30 ianuarie 2018
1191
2013-2018

Investigație: la Primăria Chișinău funcționează o schem...

Zeci de terenuri pentru construcții au ajuns în ultimii ani din proprietate publică în proprietate privată prin intermediul unor scheme frauduloase sprijinite de funcționari din Primăria Chișinău, arată o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice.

29 iulie 2014
1199
2013-2018

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

12 septembrie 2013
2301
2013-2018

DEPUTAT ȘI MODERATOR LA TV: CONFLICT DE INTERESE? ÎN RO...

De câțiva ani, deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește și moderarează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova. Legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdan Țîrdea spune însă că el nu este remunerat pentru această activitate. Experta anticorupție Mariana Kalughin este de părere că, din cauza legislatorului care nu a definit clar ce înseamnă activitate remunerată, subiecții declarării veniturilor ocolesc legea și acumulează capital politic.

11 septembrie 2018
1774