Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiunea arendaşilor

2013-2018 22 septembrie 2015 1467
Imagine simbol

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia Moldsilva, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.



Un exemplu de astfel contract este cel semnat între Agenția „Moldsilva”şi Eugeniu Nazaria, fostul director al Întreprinderii Silvocinegetice de Stat  Strășeni. Moldova Curată relata anterior că în anul 2012, când era în funcţie de conducere, Nazaria a arendat mai mult de jumătate de hectar din fondul forestier din ocolul silvic pe care îl gestiona. Anual, pentru arendarea acestui teren, fostul funcţionar plăteşte 2 296 de lei. După publicarea investigaţiei, CNI a constatat că acel contract a fost încheiat în conflict de interese și motiva prin faptul că Eugeniu Nazaria, fiind în funcția de director al ÎSC „Străşeni”, a participat la licitație în calitate de arendaș şi a fost desemnat câștigător. Asta în timp ce Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor forestiere stabilește restricții față de participanți la licitațiile organizate de Agenția „Moldsilva”. Potrivit documentului, „nu pot participa la licitație, în calitate de ofertanți cumpărători, direct sau prin reprezentanți, în nume propriu, salariații autorității silvice centrale, inclusiv al entităților silvice subordonate.

După publicarea investigaţiei, Eugeniu Nazaria a fost concediat, însă contractul de arendă nu a fost reziliat. Deşi în actul emis de CNI în luna august 2015 se spune că trebuie sesizată instanța de judecată pentru constatarea nulității contractului, Eugeniu Nazaria continuă să arendeze terenul. El a declarat pentru Moldova Curată că pe acest teren este casa în care locuieşte.

(I)responsabilitatea autorităţilor

Contractul de arendă nu a fost anulat deoarece nimeni nu a cerut acest lucru. Agenţia „Moldsilva” motivează că CNI nu i-a expediat actul de constatare. Din acest motiv nu este de obligaţia instituţiei să se autosesizeze în asemenea cazuri.

La rândul său, Adrian Panciuc, şeful Secţiei juridice din cadrul Ministerului Mediului, a declarat pentru Moldova Curată că Agenţia „Moldsilva” ar fi trebuit să se autosesizeze şi să ceară în instanţă anularea contractului de arendă semnat în conflict de interese, deoarece instituţia respectivă este una dintre părţile contractante.

În opinia Galinei Bostan, expertă anticorupţie, atât Agenţia „Moldsilva”, cât şi CNI pot cere în instanţă anularea contractelor semnate în conflict de interese. Potrivit ei, actualul cadru legislativ permite mai multor persoane să ceară anularea contractelor. „Orice parte interesată de acest caz poate cere în instanţă ca aceste contracte să fie anulate. Astfel, prevederile Codului Civil spun că actul juridic poate fi declarat nul de către instanţa de judecată sau prin acordul părţilor (nulitate relativă). Totuşi nulitatea absolută a actului juridic poate fi invocată de orice persoană interesată. Însă instanţa de judecată o invocă din oficiu”, a mai precizat experta. Galina Bostan spune că din cauza pasivităţii şi nedorinţei autorităţilor de a crea precedente în practica judiciară, ne pomenim în situaţia în care terenuri forestiere care sunt proprietate a statului, să fie obţinute în arendă de către persoane care au avut interese ascunse în momentul încheierii contractelor.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Registrul cadourilor? Nu, nu am auzit

Din februarie 2012, au intrat în vigoare modificarile operate în Codul de conduita a functionarului public si în legislatia cu privire la conflictul de interese care se refera la „atentiile” primite de angajatii din serviciul public, precum si tinerea evidentei acestora într-un registru, care, de altfel, este public.

12 iulie 2013
1096
2013-2018

ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...

Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.

15 octombrie 2013
1443
2013-2018

Drum reparat din bani publici până la poarta președinte...

Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.

30 ianuarie 2018
1309
2013-2018

Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primă...

Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri. 

14 august 2014
1959
2013-2018

Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...

Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.

26 septembrie 2013
1466
2013-2018

Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață co...

Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un fost deputat liberal-democrat, în prezent consilier municipal în cel mai mare oraș din Găgăuzia. Valeriu Hudoba nu a indicat venitul încasat din darea în locațiune a spațiilor de pe teritoriul pieței, motivând că veniturile ajung în conturile firmei și nu direct în cele ale familiei sale. În același timp, judecătorul nu a raportat și un apartament de 50 de metri pătrați, unde este înscris încă din 1999.

26 martie 2018
1480