Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiunea arendaşilor

2013-2018 22 septembrie 2015 1192
Imagine simbol

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia Moldsilva, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.



Un exemplu de astfel contract este cel semnat între Agenția „Moldsilva”şi Eugeniu Nazaria, fostul director al Întreprinderii Silvocinegetice de Stat  Strășeni. Moldova Curată relata anterior că în anul 2012, când era în funcţie de conducere, Nazaria a arendat mai mult de jumătate de hectar din fondul forestier din ocolul silvic pe care îl gestiona. Anual, pentru arendarea acestui teren, fostul funcţionar plăteşte 2 296 de lei. După publicarea investigaţiei, CNI a constatat că acel contract a fost încheiat în conflict de interese și motiva prin faptul că Eugeniu Nazaria, fiind în funcția de director al ÎSC „Străşeni”, a participat la licitație în calitate de arendaș şi a fost desemnat câștigător. Asta în timp ce Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor forestiere stabilește restricții față de participanți la licitațiile organizate de Agenția „Moldsilva”. Potrivit documentului, „nu pot participa la licitație, în calitate de ofertanți cumpărători, direct sau prin reprezentanți, în nume propriu, salariații autorității silvice centrale, inclusiv al entităților silvice subordonate.

După publicarea investigaţiei, Eugeniu Nazaria a fost concediat, însă contractul de arendă nu a fost reziliat. Deşi în actul emis de CNI în luna august 2015 se spune că trebuie sesizată instanța de judecată pentru constatarea nulității contractului, Eugeniu Nazaria continuă să arendeze terenul. El a declarat pentru Moldova Curată că pe acest teren este casa în care locuieşte.

(I)responsabilitatea autorităţilor

Contractul de arendă nu a fost anulat deoarece nimeni nu a cerut acest lucru. Agenţia „Moldsilva” motivează că CNI nu i-a expediat actul de constatare. Din acest motiv nu este de obligaţia instituţiei să se autosesizeze în asemenea cazuri.

La rândul său, Adrian Panciuc, şeful Secţiei juridice din cadrul Ministerului Mediului, a declarat pentru Moldova Curată că Agenţia „Moldsilva” ar fi trebuit să se autosesizeze şi să ceară în instanţă anularea contractului de arendă semnat în conflict de interese, deoarece instituţia respectivă este una dintre părţile contractante.

În opinia Galinei Bostan, expertă anticorupţie, atât Agenţia „Moldsilva”, cât şi CNI pot cere în instanţă anularea contractelor semnate în conflict de interese. Potrivit ei, actualul cadru legislativ permite mai multor persoane să ceară anularea contractelor. „Orice parte interesată de acest caz poate cere în instanţă ca aceste contracte să fie anulate. Astfel, prevederile Codului Civil spun că actul juridic poate fi declarat nul de către instanţa de judecată sau prin acordul părţilor (nulitate relativă). Totuşi nulitatea absolută a actului juridic poate fi invocată de orice persoană interesată. Însă instanţa de judecată o invocă din oficiu”, a mai precizat experta. Galina Bostan spune că din cauza pasivităţii şi nedorinţei autorităţilor de a crea precedente în practica judiciară, ne pomenim în situaţia în care terenuri forestiere care sunt proprietate a statului, să fie obţinute în arendă de către persoane care au avut interese ascunse în momentul încheierii contractelor.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Bugetarii moldoveni cu vile în Borsec

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcţionari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.

21 septembrie 2016
1259
2013-2018

Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață co...

Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un fost deputat liberal-democrat, în prezent consilier municipal în cel mai mare oraș din Găgăuzia. Valeriu Hudoba nu a indicat venitul încasat din darea în locațiune a spațiilor de pe teritoriul pieței, motivând că veniturile ajung în conturile firmei și nu direct în cele ale familiei sale. În același timp, judecătorul nu a raportat și un apartament de 50 de metri pătrați, unde este înscris încă din 1999.

26 martie 2018
1105
2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
867
2013-2018

Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primă...

Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri. 

14 august 2014
1600
2013-2018

Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc...

Apartamentele obținute în anul 2015 la prețuri mici (360 de euro/m.p.) de către magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani în cadrul „proiectului Melniciuc” încep, unul câte unul, să ajungă pe mâini străine. Asta chiar dacă șeful de atunci al beneficiarilor, Oleg Melniciuc, acum urmărit penal, susținea la Primăria Chișinău că angajații săi se află "într-o stare critică în ce privește asigurarea cu spațiu locativ decent". Acum unii angajați vând apartamentele noi. Luați la întrebări, unii dintre ei refuză pe orice cale să dea explicații presei. 

26 octombrie 2017
1436
2013-2018

Comuna Ignăţei are un primar nou

După şapte luni de la pronunţarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel (CA) Chişinău prin care primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina, Ion Balan, a fost revocat din funcţie, Consiliul local s-a conformat hotărârii instanţei. Din 27 martie, această localitate este condusă de primarul-interimar  Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.

02 aprilie 2015
1336