Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp ce o inculpată a încheiat acord de recunoaștere a vinei, o firmă câștigă la greu contracte cu statul. Detalii din rechizitoriu

2013-2018 22 octombrie 2017 1081

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.La Direcția Educație, Tineret și Sport (DETS) a sectorului Buiucani, acolo unde a fost pusă în aplicare una dintre schemele de fraudare, firma „Lovis Angro” nu mai participă la licitații, ne-a spus Veronica Solomițchi, șefă interimară a Direcției. În schimb, firma obține contracte grase la alte instituții. Cel mai recent contract obținut (la data de 10 octombrie 2017) a fost cu Spitalul Clinic municipal nr. 1 din Chișinău, în valoare de 52 de mii de lei. Tot în octombrie firma a câștigat o licitație la Primăria Bălți, soldată cu un contract de 229 600 de lei, iar un altul la grădinița Pas cu Pas din Chișinău, de 106 845 de lei. 

În unul dintre dosarele penale legate de licitațiile trucate, aflat în prezent pe rol la Judecătoria Chișinău, Direcția Educație Buiucani apare drept parte vătămată, care solicită de la inculpați plata unui prejudiciu total de 216 517 lei (cu TVA)”. „Mai multe nu vă pot spune la această etapă. Cele două angajate ale Direcției inculpate în dosar sunt suspendate din funcție chiar de la începutul anchetei și nu au contestat ordinul de suspendare”, a mai spus Veronica Solomițchi. 

Ea afirmă că a cerut Agenției Achiziții Publice să treacă în lista neagră cei doi agenți economici figuranți în dosar - „Crinic Grup” și „Lovis Angro”, însă deocamdată acestea nu se regăsesc acolo. „Am prezentat actele și probele necesare pentru ca cele două firme să fie trecute în „lista neagră”, însă Agenția ne-a comunicat că între timp s-a schimbat legea și, implicit, procedura de includere a agenților economici în lista de interdicții. Trebuia să începem o nouă procedură, însă noi deja nu mai aveam contracte cu aceste firme, ele nu mai livrau marfă în grădinițele noastre, de aceea nu am mai solicitat a doua oară”, a mai explicat Veronica Solomițchi.

Dacă sunt incluși în lista de interdicții, agenții economici nu pot participa la licitații publice timp de trei ani. 

Fosta șefă a Secției Alimentație a DETS Buiucani a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției

Inculpatele la care se referă Veronica Solomițchi sunt Natalia Braga-Bajora, șefa Secției alimentație a DETS Buiucani, acuzată de abuz în serviciu, și Carina Pendus, juristă în cadrul Direcției, acuzată de neglijență în serviciu.  

Natalia Braga-Bajora a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. „Ea recunoaște vina și a depus o cerere pentru a fi examinată cauza conform art. 364 prim Cod de procedură penală, în procedură simplificată. Asta înseamnă că ea recunoaște probele care sunt înaintate de către acuzator, probe noi nu are și își recunoaște vina”, a declarat pentru Moldova Curată avocata Nataliei Braga-Bajora, Georgeta Lupea. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul de caz din Procuratura Anticorupție, funcționara, care a fost angajată la DETS Buiucani în 2007, de către fostul șef Ion Vrânceanu, condamnat recent pentru abuz în serviciu, a declarat la audieri că a fost influențată de Ghenadie Nicorici, administratorul firmei „Crinic Grup”, să favorizeze două firme - „Crinic Grup” și „Lovis Angro”. Ea a afirmat că deși de jure „Lovis Angro” este administrată de Lilian Sofrone, de facto, aceasta era gestionată tot de Ghenadie Nicorici. Ambii sunt inculpați în același dosar și au negat, la audieri, acest fapt. Ei au spus doar că uneori colaborează între ei, activând ca agenți economici în același sector, însă administrator al „Lovis Angro” ar fi și de facto, nu doar de jure, Lilian Sofrone. Totuși, firmele lor sunt înregistrate la aceeași adresă pe strada Columna din Chișinău. Ghenadie Nicorici a explicat că „Lovis Angro” închiriază acolo încăperi.

Oferte duble, manipulări cu documentele din dosarele de licitații, produse stricate sau de calitate joasă

Procurorul de caz a descris în rechizitoriu câteva episoade în care au fost organizate licitații, iar Natalia Braga-Bajora ar fi acționat ilegal la licitații din anul 2016, astfel ca să câștige una dintre cele două firme. Ea a recunoscut că în unele cazuri scotea din dosarul de licitație depus de„Lovis Angro” certificatele de conformitate a mărfii, special ca oferta să fie descalificată și să câștige următorul agent economic cu cel mai mic preț, „Crinic Grup”. Într-un caz „Lovis Angro” ar fi prezentat certificate de conformitate expirate, ceea ce a fost interpretat de procurori drept o acțiune intenționată, pentru ca oferta să fie anulată în favoarea „Crinic Grup”. Comentând acest fapt, Lilian Sofrone a spus că aceasta ar fi fost o greșeală a persoanei care a pregătit dosarul. 

Natalia Braga-Bajora a mai declarat că într-un alt caz „Crinic-Grup” a prezentat două dosare - unul cu prețuri mici și altul cu prețuri mai mari. Astfel, oferind cea mai mică ofertă, firma a câștigat licitația, însă actele au fost semnate deja în conformitate cu celălalt dosar - după prețuri mai mari. 

În fața procurorului, în timpul urmăririi penale, Ghenadie Nicorici a recunoscut parțial faptele descrise de Natalia Braga-Bajora, deși a negat, contrar stenogramelor discuțiilor telefonice, că a avut înțelegeri prealabile cu ea. El a afirmat că „o astfel de situație probabil a avut loc”, dar a fost din cauza unei greșeli mecanice a angajaților „Crinic Grup” care au pregătit oferta. „În sensul dat, probabil iniţial a fost întocmită o ofertă de preţuri, iar ulterior o altă ofertă cu preţuri mai mari, şi din greşeală ambele oferte de preţuri au fost puse în plicul care a fost prezentat la licitaţie. La licitaţie s-a citit preţul din oferta iniţială, însă de jure oferta SRL „Crinic Grup” a fost cea care a fost luată în consideraţie de grupul de lucru pentru achiziţie al DETS Buiucani. Pentru a obţine beneficii pentru SRL „Crinic Grup”, a rugat-o pe Braga-Bajora Natalia să ia în consideraţie cea de a doua ofertă, dar nu oferta citită la licitaţie. De asemenea, a rugat-o pe Braga-Bajora Natalia să scoată din oferta SRL „Lovis Angro” certificatele de conformitate pentru poziţiile: Biscuiţi de ovăz, Napolitane şi Lămîi pentru ca acestea să revină SRL „Crinic Grup””, se mai spune în rechizitoriu.

O altă formă de favorizare a celor două firme, recunoscută de șefa de secție de la DETS Buiucani, a fost, potrivit declarațiilor sale făcute la audierile din cadrul urmăririi penale, să accepte produse de o calitate mai proastă. „O altă modalitate prin care a admis favorizarea SRL ”Crinic Grup” şi SRL ”Lovis Angro” gestionate de Nicorici Ghenadie consta în permiterea livrării produselor ce nu corespund cerinţelor contractului de achiziţii şi anume: au fost situaţii când a admis la solicitarea lui Nicorici Ghenadie ca în grădiniţe să fie livrat ulei rafinat în loc de ulei rafinat deodorat, respectiv a fost sunată de către magazineri şi îi spuneau că uleiul nu corespunde, atunci solicita să fie primit aşa cum este şi utilizat, la etapa respectivă nu sesiza faptul că acest lucru se întâmplă din cauza diferenţei de preţ şi de fapt Nicorici Ghenadie urmărea scopul obţinerii unui profit cât mai mare. La fel recunoaşte că ilegal a procedat şi atunci când a fost sunată de la Grădiniţa nr. XX şi i-au comunicat că din 18 kg de cartofi livraţi de companiile lui Nicorici Ghenadie – 12 kg sunt stricate, ea a solicitat să facă porţiile copiilor mai mici astfel încât să figureze conform actelor că a fost livrată cantitatea necesară”, au notat procurorii în rechizitoriu depozițiile Nataliei Braga-Bajora. 

Martor: situații în care a fost livrată marfă stricată au fost înregistrate și în anii precedenți

Unul dintre martorii citați în dosar, fostul șef adjunct al DETS Buiucani, a mărturisit că anterior, cu mult timp înainte de deschiderea dosarului penal, prin anii 2006-2007, întreprinderea „Crinic Grup” ar fi livrat mere stricate într-o grădiniță. Cu toate acestea, firma a continuat să câștige licitații pe bandă rulantă.  Atunci administratorul le-ar fi spus responsabililor de la DETS care au făcut un control că astfel de situații nu se vor mai repeta. 

Cei doi adminstratori de firme, Ghenadie Nicorici și Lilian Sofrone, nu ne-au răspuns la telefon pentru comentarii. La audieri, ei au recunoscut parțial faptele constatate de procuror, iar jurista Direcției, Carina Pendus, susține că este nevinovată. Nici ea nu ne-a răspuns la telefon atunci când am contactat-o pentru a afla detalii.

Dosarul celor patru persoane se află acum pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, următoarea ședință de judecată urmând să aibă loc în luna noiembrie. Natalia Braga-Bajora este învinuită de depășirea atribuțiilor de serviciu, Carina Pendus de neglijență în serviciu, Ghenadie Nicorici de organizarea și instigarea la comiterea depășirii atribuțiilor de serviciu, iar Lilian Sofrone - de complicitate la comiterea depășirii atribuțiilor de serviciu. Toți, în afară de Carina Pendus, au fost reținuți la 24 noiembrie 2016, apoi s-au aflat o perioadă în arest preventiv, după care au fost plasați sub control judiciar.

Viorica Manole

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Directorul milionar de la „Poşta Moldovei” are o afacer...

Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei” este un conducător „de milioane”. În anul 2014 el declara că pe conturile sale avea circa două milioane de lei şi peste 301 mii de euro. Moldova Curată a descoperit că funcţionarul are în capitala Spaniei o afacere în domeniul construcţiilor, care însă nu a fost trecută în declaraţia de avere.

04 aprilie 2016
1362
2013-2018

Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firm...

Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a  continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.

25 mai 2016
1269
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
1120
2013-2018

Electorala 2019. Activitatea parlamentara, veniturile s...

Deputatul socialist Fiodor Găgăuz va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe circumscripția Ceadîr-Lunga din partea PSRM. El a fost unul dintre organizatorii și susținătorii referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat, care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Referendumul s-a mai soldat cu un dosar penal pornit de Procuratura Generală pentru samavolnicie.

08 noiembrie 2018
1268
2013-2018

Viceminiştri cu remunerări triple

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.

31 ianuarie 2014
1418
2013-2018

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câștigă...

04 decembrie 2017
1069