Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți, firme și apartament de la stat
Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.
Potrivit investigației, în anul 2009 Gheorghe Cavcaliuc a cerut apartament de la stat, iar pentru că Primăria Chișinău nu i-a acordat, a acționat în judecată și instanțele au obligat Primăria să îi repartizeze un apartament. Hotărârea definitivă a Curții Supreme de Justiție care prevede acest lucru încă nu a fost executată. Șeful interimar al IGP a solicitat locuință chiar dacă locuiește într-un apartament cu trei camere în Chișinău, înregistrat pe numele socrilor săi.
Ziarul de Gardă mai scrie că Gheorghe Cavcaliuc este și beneficiarul unei firme care produce materiale de construcții. SRL-ul este înregistrat, în prezent, pe numele cumnatului său, însă inițial a fost fondată de soția sa, în 2011, și avea un capital social de 197 de mii de lei. Firma a fost vândută și acum este în proprietatea cumnatului său, iar capitalul social este mai mare – de 202 mii de lei. Pe vremea când firma aparținea soției sale, în anul 2012 firma a avut un venit din vânzări de 836 mii de lei.
De asemenea, în investigație se mai arată că șeful interimar al IGP ar fi favorizat promovarea în funcții la Ministerul de Interne a finilor și apropiaților săi. Gheorghe Cavcaliuc are 33 de ani și deține gradul de colonel de poliție. El a devenit șef interimar al IGP în luna martie 2015, după demisia lui Ion Bodrug, până atunci a fost adjunctul acestuia.
Gheorghe Cavcaliuc nu a răspuns la apelurile reporterului de la Ziarul de Gardă pentru a oferi o reacție, însă a anunțat că va comenta faptele descrise în cursul zilei de joi, 17 decembrie. Intreaga investigație poate fi găsită pe site-ul zdg.md.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Primarul din Cricova și-a angajat soția în funcția de d...
Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de două ori în acest an de către Comisia Națională de Integritate (CNI) și în ambele cazuri a rămas nesancționat, chiar dacă s-a constatat situația de conflict de interese. Primarul a semnat decizia prin care soția sa a fost angajată directoare a grădiniței din localitate, în urma unui concurs public.
Dezbaterea publică „Accesul publicului la declaraţiile...
Dezbaterea publică „Accesul publicului la declaraţiile de venit şi proprietăţi în reţeaua internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md pe data de 30 octombrie 2013. La întâlnire sunt invitaţi lideri de opinie, experţi anticorupţie, reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), jurnalişti etc.
Candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru se esch...
La 19 ianuarie 2016, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniştri desemnat, Declaraţia de integritate, elaborată de societatea civilă. La câteva ore după întrevedere, juriştii lui Pavel Filip au expediat în adresa societăţii civile propria variantă a Declaraţiei de integritate care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declaraţie de integritate.
Plahotniuc, Muruianu, Toma și alți funcționari, pe agen...
În şedinţa de joi, 31 octombrie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va decide iniţierea procedurii de control pe numele a şapte persoane cu funcţii de răspundere şi va examina rezultatele controlului pe numele a încă cinci funcționari.
Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...
În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.
CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat r...
Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.
Aici așteptăm comentariul tău!