Afaceri cu monumente la Primăria Chișinău

Interese la vedere 15 aprilie 2014 1205
Monumentul de pe str. Sf. Țării 57

Un monument de arhitectură de importanță națională riscă să fie privatizat de o companie specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare. Clădirea, construită în a doua jumătate a secolului 19, în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic, este situată în centrul capitalei și i-a fost oferită companiei în locațiune prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar mai mulți consilieri afirmă că proiectul a fost promovat de șeful fracțiunii PCRM, Boris Golovin. Anterior aceeași companie a obținut, prin judecată, dreptul de „folosință și posesie” asupra mai multor terenuri din capitală.



Amnezie în CMC

Decizia cu privire la darea în locațiune a clădirii din str. Sfatul Țării 57 companiei „GMC Imobiliare” a fost aprobată la ședința din 4 martie 2014, în mare grabă, la pachet cu multe alte proiecte funciare.  Chiar dacă documentul a fost votat de mai mulți consilieri din toate fracțiunile, majoritatea lor nu și-au putut aminti ulterior despre el sau au preferat să spună că nu și-au dat votul pentru acest proiect, întrucât că li s-a părut dubios.
„Nu țin minte un astfel de proiect. Nu am votat pentru așa ceva”, ne-a răspuns consilierul liberal-democrat Ghenadie Ivașcenco. „Nu îmi spune nimic această denumire de firmă”, a spus și democratul Valentin Guznac. Chiar dacă pentru acest proiect au votat și patru consilieri liberali, niciunul dintre ei nu a vrut să recunoască faptul că și-a dat votul.

Un proiect tăinuit?

Ciudat este faptul că nici proiectul, nici decizia CMC cu privire la darea în locațiune a clădirii din str. Sfatul Țării 57, situată chiar în spatele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, nu au fost publicate pe siteul Primăriei Chișinău. Am reușit să facem rost de document doar după ce am apelat la ajutorul unui consilier municipal.
Decizia prevede transmiterea în arendă pe un termen de trei ani a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă și cu suprafața de 160 de m.p. din str. Sfatul Țării 57, în vederea amplasării unui sediu.  În proiect se mai menționează că edificiul este un monument de arhitectură de importanță națională.

Lobby sau grijă?

Datele din registrul bunurilor imobile al Agenției de Stat „Cadastru” arată însă că acest imobil nu este înregistrat în baza de date, iar acest lucru crește riscul de înstrăinare a clădirii, afirmă experții. Informația l-a luat prin surprindere pe șeful fracțiunii liberale, Ion Gabura, care nu înțelege de ce comisia de specialitate a CMC nu a informat consilierii despre acest lucru.  Gabura afirmă că s-a opus din start pentru că a simțit că ceva e „putred”. „Domnul Golovin a mers pe la colegii noștri și i-a convins să voteze. Din păcate, au votat și câțiva consilieri liberali”, a recunoscut președintele fracțiunii PL.
La rândul său, Boris Golovin, afirmă că nu are nimic comun cu această companie și nici nu a încercat să promoveze proiectul, ci pur și simplu i-ar fi informat pe ceilalți consilieri despre faptul că dacă nu vor vota, „GMC Imobiliare” va merge în judecată și oricum va obține dreptul de locațiune. Asta pentru că firma închiriază deja de șapte ani clădirea și plătește cu regularitate taxa.

O înțelegere cu Paza de Stat

Modul în care clădirea a ajuns în locațiune la „GMC Imobiliare” este învăluit în mister. În 2006, edificiul a fost transmis de Primărie în chirie Serviciului Pază de Stat. Iar peste un an, instituția a luat decizia să plece din clădire, transmițând-o în sublocațiune firmei. „Nu știu cum a fost selectată această companie, dar îmi amintesc că am renunțat la acel sediu în urma reorganizării Serviciului Pază de Stat în Direcția Pază de Stat a mun. Chișinău. Atunci am redus numărul de dispecerate de la 11, câte erau în Chișinău, la unul. Nu mai aveam nevoie de acel sediu și am decis să îl transmitem în subarendă”, ne-a explicat șeful adjunct al Direcției Pază de Stat a mun. Chișinău, Viorel Gurău. Acesta a refuzat să ne comunice cum l-am putea găsi pe șeful de atunci al Direcției, care a decis să dea în chirie clădirea companiei „GMC Imobiliare”.

Mister și pentru Primărie

Surse din cadrul Primăriei Chișinău susțin că pentru a legaliza transmiterea în sublocațiune a clădirii, Serviciul Pază de Stat a obținut și avizul unui funcționar din cadrul Direcției generale economie, reforme și relații patrimoniale, Nicolae Bolea.
Contactat de Moldova Curată, Bolea a negat că și-ar fi pus semnătura pe acest document. „Nu am semnat nimic. Nu știu despre ce act este vorba. La noi nu a ajuns un astfel de document. Suntem și noi curioși să aflăm cum de au reușit cei de la „GMC Imobiliare” să semneze actul de subarendă fără acordul Primăriei”, ne-a declarat Bolea.
Șefa Direcției generale economie, Aliona Berdilă, se află în concediu și nu a putut fi găsită pentru a face lumină în acest caz.

De ce Primăria a tăcut?

Boris Golovin susține că dacă Primăria nu a fost de acord cu actul de subarendă, ar fi trebuit să intervină mai demult și să nu accepte plățile făcute de „GMC Imobiliare”. „Din moment ce știau și au tăcut, înseamnă că sunt complici. Asta este o schemă. Întrebați-l pe primar de ce a fost de acord să dea în subarendă clădirea și nu în arendă”, a mai declarat consilierul comunist.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, nu a fost de găsit. Surse din cadrul Primăriei afirmă însă că edilul a retras decizia aprobată de CMC pentru a o examina.

Locațiune, prin judecată

Clădirea de pe str. Sfatul Țării 57 (situată în preajma terenului pe care deputații au vrut să își construiască un bloc locativ – n.r.) nu este primul bun pe care „GMC Imobiliare” îl obține de la Primărie.
Pe 10 iulie 2012, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care a obligat Consiliul Municipal Chișinău să îi transmită în arendă, posesie și folosință, un lot cu suprafața de 44 de ari, amplasat în scuarul str. Bucureşti, între str. M. Cibotari şi N. Iorga. Motivul pentru care „GMC Imobiliare” a acționat în judecată este că CMC nu i-a răspuns în termen de două luni la solicitarea de a-i fi transmis în locațiune acest teren.
În motivarea acţiunii, reclamantul a indicat că este o întreprindere specializată în dezvoltarea terenurilor şi a construcţiilor neutilizate, a bunurilor imobile faţă de care nu există interese economice nici din partea întreprinderilor de stat, nici din partea agenţilor economici particulari, iar pe terenul identificat vizavi de Palatul Republicii, lângă liceul „N. Gogol”, și-a propus să  construiască o şcoală de dans sportiv  şi o cantină pentru sportivi, având la mână și proiectul pentru cele două construcții, eliberat de „Chişinăuproiect” și avizat de Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a CMC și alte direcții din cadrul Primăriei.
După Curtea de Apel, Primăria a pierdut procesul și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). S-a întâmplat pentru că recursul nu a fost întocmit în termen, iar la ședința de judecată de la CSJ, reprezentanții Primăriei nici nu s-au prezentat.

Aceeași schemă

Anul trecut, CMC a mai fost obligat printr-o altă decizie judecătorească să-i transmită în locațiune unei companii cu o denumire foarte apropiată acesteia, „GMC Imobil Invest”, un lot de 1800 m.p., pe care este amplasat parcul Maternităţii municipale nr. 2 din Chişinău. Motivul este același -  CMC nu a răspuns în termen solicitării de a transmite terenul în locațiune. Și de această dată, recursul Primăriei a fost respins din cauză că juriştii care au reprezentat în instanţă interesele CMC nu şi-au motivat recursurile.
Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, cele două companii au totuși fondatori diferiți.
În prezent, la Judecătoria sectorului Centru mai este pe rol un proces între „GMC Imobiliare” și CMC.
Şefa Direcției juridice a Primăriei, Diana Gurschi, nu a fost de găsit pe parcursul mai multor zile pentru a oferi comentarii la acest subiect.

„Cineva își pregătește terenul”

Ion Ștefăniță, șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, afirmă că era de obligația Primăriei capitalei să înregistreze monumentul în Registrul Agenției de Stat „Cadastru”. „Cred că din moment ce monumentul nu a fost înregistrat, cineva pregătește terenul pentru a-l privatiza. Vidul în acte le priește în acest caz”, bănuiește funcționarul, care confirmă că această clădire a fost inclusă în Registrul monumentelor naționale.

Un locatar de negăsit

Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că „GMC Imobiliare” a fost creată în 2008 (cu un an mai târziu după ce a semnat contractul de sublocațiune – n.r. ) și îi are în calitate de fondatori pe Ghenadie Moraru și Dumitru Florea. În datele oficiale, drept sediu al firmei este indicat un oficiu din clădirea „Ipteh”. Cu toate acestea, administrația clădirii nu știe nimic despre această companie. Un alt sediu, „GMC Imobiliare” îl are închiriat în Casa Presei, dar administratorii clădirii afirmă că în birourile închiriate nu stă nimeni. Numărul de mobil al reprezentantului companiei este nefuncțional, iar la sediul din st. Sfatul Țării 57 ușa este încuiată. În baza de date de la „Moldtelecom” pe numele acestei companii nu este înregistrat nici un număr de telefon.
Toate încercările noastre de a discuta cu vreun reprezentat al companiei au eșuat.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Triunghiul intereselor la Micleşti

Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.

17 iulie 2013
1470
Interese la vedere

Interese ”acvatice” la Criuleni

Apeductul din Ohrincea, sat în componenţa primăriei Criuleni, ar putea fi gestionat de către un SRL. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul orăşenesc Criuleni pe data de 8 aprilie, 2016. Consilierii, cu vot majoritar, au delegat gestiunea serviciului de aprovizionare cu apă din satul Ohrincea către SRL “VALNICMAR”, al cărei fondator este Valeriu Iurcu, consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Orăşenesc Criuleni.

27 mai 2016
1217
Interese la vedere

Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia

De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.

04 martie 2014
1408
Interese la vedere

CNI „rămâne” în pădure

După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.

28 mai 2015
1076
Interese la vedere

Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile...

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).

28 iunie 2013
2060
Interese la vedere

Afacere cu pâine, nedeclarată de primar

În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.

27 ianuarie 2014
2201