Ministrul Mediului a acordat bani din Fondul Ecologic colegului său de partid

Interese la vedere 29 aprilie 2014 893

Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, în calitate de președinte al Consiliului de administrare al Fondului Ecologic Național (FEN), a alocat 313 700 lei în anii 2012 și 2013 postului de radio "Vocea Basarabiei", care este fondat de colegul său de partid, Valeriu Saharneanu. Ultimul este unul dintre fondatorii SRL ”Emico”, care deține licența de emisie. Ambii au făcut parte din Partidul Liberal, iar acum - din Partidul Liberal Reformator. 



La ședința din 7 martie 2013 a Consiliului de administrare a Fondului Ecologic Național, Întreprinderii ”Emico” SRL i-au fost date 160 de mii de lei pentru proiectul întitulat ”Natura te privește”, care prevedea informarea și educarea ecologică a populației prin intermediul emisiunilor radio.

În același scop o sumă similară, 153 700 lei, i-a fost alocată postului de radio cu un an mai devreme - în 2012. Aceste sume sunt dintre cele mai mari acordate din FEN pentru proiecte de informare, fiind depășite doar de finanțările acordate revistei ”Natura”, specializată în propagarea informațiilor de mediu.

Experta anticorupție Galina Bostan spune că în ambele situații este vorba despre conflicte de interese, mai ales că  nu se știe dacă a fost organizat un concurs echidistant la care oferta  postului ”Vocea Basarabiei” să fie declarată cea mai bună. ”Când susții o persoană de drept privat din banii publici trebuie să fie clar de ce o susții anume pe ea. Dacă s-ar fi organizat un concurs, în urma căruia oferta făcută de compania respectivă să fi ieșit învingătoare, persoana cu putere de decizie ar fi trebuit să se retragă din procesul decizional. Deci dacă au existat aceste condiții am putea admite că nu au fost comise încălcări ale normelor. Dar este foarte greu să admitem acest lucru în condiţiile în care în Chişinău există atâtea întreprinderi specializate pe ecologie sau instituţii media”, a spus Galina Bostan.

Bani alocaţi fără concurs

Regulamentul cu privire la fondurile ecologice prevede că banii din FEN se alocă în bază de concurs. Solicitată de Moldova Curată, responsabila de FEN în cadrul Ministerului Mediului, Elena Creangă, a declarat că de regulă, concursul constă în faptul că mai mulți doritori depun dosarele şi solicită finanțare pentru anumite domenii - informare, gestionarea deșeurilor, activități de înverzire etc., iar Consiliul, compus din 7 membri şi condus de ministru, decide care proiecte sunt acceptate pentru finanțare.

Solicitată de Moldova Curată, consiliera ministrului Mediului, Rodica Cebotari, a  spus că nu a văzut ca Legea cu privire la conflictul de interese să interzică o asemenea situație: ”Chiar sunt curioasă să văd unde Dvs depistați aici conflict de interese. În Legea cu privire la conflictul de interese nu este așa noțiune ”coleg de partid”. Dacă-mi găsiți articolul la care faceți referire, vă rog să-mi scrieți un mail și voi verifica”. Consilera ne-a promis că va discuta cu ministrul pentru a ne oferi un comentariu, însă timp de două săptămâni așa și nu am avut o reacție.
În declarația de interese pentru anul 2012, ministrul Gheorghe Șalaru a indicat că este membru al Consiliului Național al Partidului Liberal și președinte al Organizației Teritoriale Cimișlia a acestei formațiuni.

Deputatul PLR, Valeriu Saharneanu, la rândul său, spune că nu vede nicio neregulă. "Postul "Vocea Basarabiei" a fost, probabil, cel mai credibil, de aceea banii pentru emisiuni referitoare la protecţia mediului au fost daţi anume lui. Totul s-a făcut foarte corect în ce privește realizarea proiectului. A fost un proiect foarte reușit. Nici eu personal și nici soția mea nu am avut vreun beneficiu din el. Dacă judecăm după impact, emisiunile au fost chiar foarte bune, eu le ascultam cu plăcere. Ele pot fi găsite și astăzi pe site”, a spus Valeriu Saharneanu pentru Moldova Curată.

Păcate vechi la Fondul Ecologic Național

Anterior, în luna aprilie 2013, în urma unei investigații Jurnalistice, CNI a constatat că ministrul Mediului s-a aflat în conflict de interese atunci când, în calitate de președinte al Consiliului de administrare a FEN, a acceptat alocarea sumei de 1,5 milioane de lei organizației neguvernamentale ”Eco-Cim”, fondată de fiul său. Atunci însă nu a fost aplicată nicio sancțiune pentru că Legea cu privire la conflictul de interese a intrat în vigoare mai târziu decât au avut loc faptele constatate.

Un alt conflict de interese legat de alocarea banilor din acelaşi fond a fost constatat de CNI în privința  membrului de atunci al Consiliului de Administrare a FEN, Alexandru Jolondcovschi. Două ONG-uri conduse de acesta au beneficiat de peste 2 milioane de lei, astfel că Jolondcovschi a fost, în același timp, și distribuitor, și beneficiar. Atunci Gheorghe Șalaru a spus ca nu știa că de cine sunt conduse organizațiile cu care a încheiat contracte de alocare a milioanelor. Jolondcovschi, la randul său, nu a negat nimic, însă a spus că banii au fost folosiți transparent și exclusiv pentru activitatea agenților economici specializați în gestionarea deșeurilor. Nici acest caz nu a fost sancționat pentru că legea nu are caracter retroactiv.


Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
1015
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
970
Interese la vedere

Usatîi cere bani de la CNI

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.

26 iulie 2013
1118
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
1177
Interese la vedere

Socrul primarului, şofer la primărie

Primarul comunei Larga din raionul Briceni şi-a angajat socrul la primărie în funcţia de şofer.  Localnicii spun, însă, că la volanul autoturismului primăriei îl văd mai mult pe primar, decât pe socrul său.

16 decembrie 2013
1494
Interese la vedere

Tudor Șoitu: „Instituțiile de stat au probleme grave de...

Vicepreședintele Curții de Conturi (CC), Tudor Șoitu, explică într-un interviu pentru Moldova Curată cât de integre sunt instituțiile de stat din R. Moldova și care sunt principalele hibe din activitatea CC.

05 iulie 2014
1288