Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorului Consiliu de Integritate din cadrul ANI ar putea fi aleşi de Ministerul Justiţiei

Arhiva 12 august 2016 807
Imagine simbol

Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.La începutul lunii curente a intrat în vigoare Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, prin care fosta Comisie Naţională de Integritate se reformează şi devine Autoritatea Naţională de Integritate. Noua instituţie va fi constituită din conducere (preşedinte şi vicepreşedinte), dar şi din Consiliul de integritate, o structură care va fi alcătuită din şapte membri. Cinci dintre ei vor reprezenta structurile statului, iar doi – societatea civilă.

Potrivit proiectului hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate, reprezentanţii societăţii civile, doritori de a se înscrie în concurs, vor depune dosarul de participare la MJ. Astfel, persoanele care intenţionează să devină membri ai CI din cadrul ANI vor trebui să pregătească următoarele acte: cererea de participare la concurs; Curriculum Vitae; copia buletinului de identitate; copia documentului care certifică studiile superioare;  copia carnetului de muncă (dacă îl are); o scrisoare de intenţie; o scrisoare de recomandare din partea unei organizaţii necomerciale sau din partea unei instituţii de învăţământ.

Mandatul membrilor CI va fi de cinci ani

De asemenea, candidaţii vor trebui să depună la dosar şi cazierul judiciar; certificatul medical de sănătate, dar şi declaraţia de integritate.

Reprezentanţii societăţii civile care intenţionează să participe la concurs trebuie să întrunească anumite criterii. Astfel, sunt eligibile persoanele care: deţin cetăţenia Republicii Moldova; au capacitate de exerciţiu deplină; posedă o diplomă de studii superioare; nu au antecedente penale, inclusiv stinse, ori care nu au fost absolvite de răspundere sau pedeapsă penală, inclusiv printr-un act de amnistie sau de graţiere;  nu au fost privaţi de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi, ca pedeapsă principală sau complementară, printr-o hotărâre judecătorească definitivă; în privinţa cărora nu s-a constatat, prin act definitiv, încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor sau al restricţiilor.

De asemenea, pot candida la această funcţie doar persoanele pe numele cărora nu există o hotărâre irevocabilă a instanţei de judecată prin care s-a dispus confiscarea averii nejustificate; nu au fost în ultimii doi ani membri ai vreunui partid politic, nici nu au desfăşurat vreo activitate politică. Totodată, o condiţie obligatore este ca aceşti candidaţi să cunoască limba de stat, să fie apţi din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei conform certificatului medical de sănătate, eliberat în condiţiile legii. Nu vor fi acceptate la concurs persoanele care au fost agenţi sub acoperire ai serviciilor de informaţii, inclusiv informatori ai acestor servicii până în anul 1991.

Ca şi în cazul celorlalţi membri ai Consiliului, mandatul celor doi reprezentanţi ai societăţii civile va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv.

Iniţiativă criticată

Ministerul Justiţiei va crea o Comisie alcătuită din 5 membri, toţi reprezentanţi ai MJ, care va examina dosarele candidaţilor şi va alege doi câştigători ai concursului pentru funcţiile de membri ai CI din rândul societăţii civile. Această condiţie a nemulţumit organizaţiile neguvernamentale din domeniu. Centrul de Resurse Juridice din Moldova şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT au expediat la MJ mai multe propuneri de modificare a acestui Regulament. „Recomandăm includerea şi a altor persoane, din afara angajaţilor Ministerului Justiţiei, în particular, a doi membri desemnaţi de Consiliul de Presă şi un membru desemnat de Consiliul ONG. Introducerea reprezentanţilor societăţii civile în această comisie a fost si intenţia legiuitorului atunci când a fost modificat art. 12 alin. 1 înainte de lectura a doua. Anume prin aceasta şi se explică de ce Guvernul trebuie să nominalizeze un singur membru în Consiliul de Integritate. Din aceste considerente, ar fi ilogic şi contrar spiritului legii ca Ministerul Justiţiei să nominalizeze alţi doi membri, fără a implica societatea civilă. Pe de altă parte, acest lucru va asigura o componenţă echilibrată a Comisiei de selecţie. Modificările propuse, de asemenea, vor creşte încrederea într-un concurs corect, în special după ce unele modificări la proiectul iniţial al legii nr. 132 au fost criticate de către jurnalişti şi organizaţiile media ale societăţii civile (excluderea prevederii exprese de selectare a unui membru din partea jurnaliştilor)”, este menţionat în documentul expediat la MJ de către aceste două organizaţii neguvernamentale.

Rodion Guştiuc, Şeful Serviciului Protocol, Informare şi Comunicare cu Mass-Media de la MJ, a declarat pentru Moldova Curată că instituţia recepţionează acum toate propunerile, iar după ce le va analiza, va anunţa care dintre ele au fost acceptate. Acesta a menţionat că doar după definitivarea Regulamentului va fi anunţat concursul de selectare a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Eficienţa activităţilor structurilor de control referit...

30 aprilie 2013
1141
Arhiva

Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui...

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.

17 mai 2016
816
Arhiva

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de A...

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale. 

11 noiembrie 2019
1134
Arhiva

Profil candidat: Maria Culeșov

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
1125
Arhiva

Profil candidat: Nicolae Roșca

Integritatea în activitatea politică

22 ianuarie 2019
1182
Arhiva

Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni...

Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.

21 iunie 2016
1100