Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorului Consiliu de Integritate din cadrul ANI ar putea fi aleşi de Ministerul Justiţiei

Arhiva 12 august 2016 1103
Imagine simbol

Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.



La începutul lunii curente a intrat în vigoare Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, prin care fosta Comisie Naţională de Integritate se reformează şi devine Autoritatea Naţională de Integritate. Noua instituţie va fi constituită din conducere (preşedinte şi vicepreşedinte), dar şi din Consiliul de integritate, o structură care va fi alcătuită din şapte membri. Cinci dintre ei vor reprezenta structurile statului, iar doi – societatea civilă.

Potrivit proiectului hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate, reprezentanţii societăţii civile, doritori de a se înscrie în concurs, vor depune dosarul de participare la MJ. Astfel, persoanele care intenţionează să devină membri ai CI din cadrul ANI vor trebui să pregătească următoarele acte: cererea de participare la concurs; Curriculum Vitae; copia buletinului de identitate; copia documentului care certifică studiile superioare;  copia carnetului de muncă (dacă îl are); o scrisoare de intenţie; o scrisoare de recomandare din partea unei organizaţii necomerciale sau din partea unei instituţii de învăţământ.

Mandatul membrilor CI va fi de cinci ani

De asemenea, candidaţii vor trebui să depună la dosar şi cazierul judiciar; certificatul medical de sănătate, dar şi declaraţia de integritate.

Reprezentanţii societăţii civile care intenţionează să participe la concurs trebuie să întrunească anumite criterii. Astfel, sunt eligibile persoanele care: deţin cetăţenia Republicii Moldova; au capacitate de exerciţiu deplină; posedă o diplomă de studii superioare; nu au antecedente penale, inclusiv stinse, ori care nu au fost absolvite de răspundere sau pedeapsă penală, inclusiv printr-un act de amnistie sau de graţiere;  nu au fost privaţi de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi, ca pedeapsă principală sau complementară, printr-o hotărâre judecătorească definitivă; în privinţa cărora nu s-a constatat, prin act definitiv, încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor sau al restricţiilor.

De asemenea, pot candida la această funcţie doar persoanele pe numele cărora nu există o hotărâre irevocabilă a instanţei de judecată prin care s-a dispus confiscarea averii nejustificate; nu au fost în ultimii doi ani membri ai vreunui partid politic, nici nu au desfăşurat vreo activitate politică. Totodată, o condiţie obligatore este ca aceşti candidaţi să cunoască limba de stat, să fie apţi din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei conform certificatului medical de sănătate, eliberat în condiţiile legii. Nu vor fi acceptate la concurs persoanele care au fost agenţi sub acoperire ai serviciilor de informaţii, inclusiv informatori ai acestor servicii până în anul 1991.

Ca şi în cazul celorlalţi membri ai Consiliului, mandatul celor doi reprezentanţi ai societăţii civile va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv.

Iniţiativă criticată

Ministerul Justiţiei va crea o Comisie alcătuită din 5 membri, toţi reprezentanţi ai MJ, care va examina dosarele candidaţilor şi va alege doi câştigători ai concursului pentru funcţiile de membri ai CI din rândul societăţii civile. Această condiţie a nemulţumit organizaţiile neguvernamentale din domeniu. Centrul de Resurse Juridice din Moldova şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT au expediat la MJ mai multe propuneri de modificare a acestui Regulament. „Recomandăm includerea şi a altor persoane, din afara angajaţilor Ministerului Justiţiei, în particular, a doi membri desemnaţi de Consiliul de Presă şi un membru desemnat de Consiliul ONG. Introducerea reprezentanţilor societăţii civile în această comisie a fost si intenţia legiuitorului atunci când a fost modificat art. 12 alin. 1 înainte de lectura a doua. Anume prin aceasta şi se explică de ce Guvernul trebuie să nominalizeze un singur membru în Consiliul de Integritate. Din aceste considerente, ar fi ilogic şi contrar spiritului legii ca Ministerul Justiţiei să nominalizeze alţi doi membri, fără a implica societatea civilă. Pe de altă parte, acest lucru va asigura o componenţă echilibrată a Comisiei de selecţie. Modificările propuse, de asemenea, vor creşte încrederea într-un concurs corect, în special după ce unele modificări la proiectul iniţial al legii nr. 132 au fost criticate de către jurnalişti şi organizaţiile media ale societăţii civile (excluderea prevederii exprese de selectare a unui membru din partea jurnaliştilor)”, este menţionat în documentul expediat la MJ de către aceste două organizaţii neguvernamentale.

Rodion Guştiuc, Şeful Serviciului Protocol, Informare şi Comunicare cu Mass-Media de la MJ, a declarat pentru Moldova Curată că instituţia recepţionează acum toate propunerile, iar după ce le va analiza, va anunţa care dintre ele au fost acceptate. Acesta a menţionat că doar după definitivarea Regulamentului va fi anunţat concursul de selectare a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

„Poșta Moldovei” silită să execute o decizie a CSJ priv...

Au trecut deja trei luni de când Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care a obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații despre concursurile de achiziții desfășurate în anii 2014-2016. În pofida hotărârii, „Poșta Moldovei” nu a oferit însă informația solicitată, de aceea API a intentat procedurile juridice de executare silită. După o săptămână de la intentarea procedurii de executare silită, întreprinderea a expediat informația solicitată.

27 decembrie 2017
1318
Arhiva

Profil candidat: Nicolae Ciubuc

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1335
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1099
Arhiva

Preşedintele Curţii de Conturi şi procurori, la CNI

În şedinţa din 16 ianuarie 2014, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat controlul  averilor  a cinci procurori,  cinci angajaţi ai Curţii de Conturi  şi a examinat rezultatele controalelor pe numele a doi primari.

16 ianuarie 2014
1604
Arhiva

Portalul www.moldovacurata.md și API lansează campania...

MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente (API) lansează campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”. Cetățenii din mai multe localități vor fi informați și ajutați să acceseze informații de interes public, să monitorizeze procesul de adoptare a deciziilor și a utilizării banilor publici de către autoritățile locale.

19 septembrie 2017
956
Arhiva

Conflictul de interese de la Cuizăuca continuă și în ma...

De patru ani, Ion Țurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, continuă să lucreze cu sora sa în aceeași instituție, ea fiind contabilă-șefă. Chiar dacă acum doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situația nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) trebuia să-l acționeze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluționează amiabil acest conflict.  

29 noiembrie 2015
1507