Achiziţii publice din curtea primarului

Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.
Parteneriatul dintre Primăria Oneşti şi Întreprinderea Individuală „Dumbravă Anatolie” durează de mai mulţi ani. În anul 2012, Asociaţia Presei Independente relata despre faptul că în localitate nu se organizează concursuri publice de achiziţionare a produselor alimentare pentru grădiniţă. Locuitorii comunei spuneau atunci că de când Sergiu Dumbravă este primar produsele alimentare sunt luate direct din magazinul aflat în curtea casei sale.
Situaţia nu s-a schimbat nici acum. O confirmă consilierul local Valeriu Orehov. „În şedinţă locală problema nu a fost discutată. Concurs public pentru achiziţionarea produselor alimentare nu s-a desfăşurat de mulţi ani, nici nu mai ţin minte, cam de când e primarul la conducere. Aprovizionează doar el, însă este supărător preţul produselor. Alţi agenţi economici ne spun că ne pot da aceeaţi marfă la un preţ mai mic. Consilierii i-au cerut primarului să-şi prezinte în public raportul pentru anul 2014, însă suntem în luna mai 2015 şi nu ştim despre cheltuielile făcute de primărie”, susţine consilierul local din partea Partidului Liberal - Democrat.
Şi Ion Costru, consilier de la Partidul Liberal, spune că nu ştie aproape nimic despre achiziţiile Primăriei. „Ştiu că pâinea pentru grădiniţă este adusă de la o brutărie din Călmăţui, dar cine aduce celelalte produse, nu cunosc”, afirmă consilierul.
Produse procurate dintr-o singură sursă
Elena Coşleţ, contabila Primăriei Oneşti, ne-a spus că instituţia nu a organizat un concurs public, iar produsele sunt achiziţionate dintr-o singură sursă. „Lunar avem astfel de facturi, unde sunt arătate produsele cumpărate pentru grădiniţă. Da, majoritatea sunt luate din magazinul primarului”, confirmă contabila. Din cele două facturi prezentate de Elena Coşleţ, pentru luna aprilie şi jumătatea lunii mai curent, reiese că Primăria Oneşti a achitat Întreprinderii Individuale „Dumbravă Anatolie” suma de 17 453 de lei.
„Dintr-o singură sursă sunt achiziţionate bunuri şi servicii doar atunci când nu există în regiune alţi agenţi economici care ar veni cu ofertele lor, însă bănuiesc că în raionul Hânceşti sunt asemenea întreprinderi”, afirmă Veaceslav Stănescu, reprezentantul Serviciului teritorial Hânceşti al Agenţiei Achiziţii Publice din Moldova (AAP).
Dovada că primăria Oneşti nu a organizat un concurs public de achiziţionare a produselor alimentare pentru grădiniţe este şi faptul că pe site-ul AAP nu există nici o informaţie privind achiziţiile făcute de Primăria Oneşti. Pe acest site, la rubrica „Transparenţa achiziţiilor produselor alimentare” sunt publicate detalii despre toate procurările produselor alimentare pentru instituţiile de învăţământ şcolare şi preşcolare din ţară.
Primăria Oneşti nu figurează la această categorie, deşi Legea privind achiziţiile publice obligă autoritatea contractantă să publice în Buletinul achiziţiilor publice şi pe pagina web a Agenţiei invitaţia de prezentare a ofertelor.
Primarul ar putea fi sancţionat pentru admiterea conflictului de interse
Primarul din Oneşti, Sergiu Dumbravă, confirmă că de câţiva ani nu mai organizează un concurs public. „Când şcoala era gestionată de primărie, organizam astfel de concurs, acum însă suma este mică şi cumpărăm produse dintr-o singură sursă, fiindcă legea permite. Consilierii nu au de unde şti despre aceasta deoarece contractele sunt semnate de primar şi agent economic”, spune Sergiu Dumbravă. Acesta nu vede o problemă în faptul că semnează contracte cu fiul său şi spune că trimestrial primăria cumpără produse alimentare pentru grădiniţă în valoare de peste 20 de mii de lei. Un calcul arată că anual, pe contul firmei fiului ajung peste 80 de mii de lei, bani publici.
Experţii de la Transparency International - Moldova spun că situaţia în care primăria cumpără produse de la familia primarului reprezintă un conflict de interese, de aceea a sesizat CNI. Deoarece Legea cu privire la conflictul de interese interzice subiectului declarării să facă uz de serviciu pentru obţinerea unui beneficiu personal, CNI examinează acest caz. Dacă membri CNI vor constata că a admis un conflict de interese, Sergiu Dumbravă ar putea fi sancţionat cu o amendă de până la 12 mii de lei.
Totodată, contractul de achiziţii semnat în prezent de către primărie şi firma fiului primarului ar putea fi anulat. CNI va sesiza instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii actelor administrative încheiate cu încălcarea legii privind conflictul de interese.
Alesul local din Oneşti riscă şi dosar penal pentru abuz de putere
Preşedintele CNI a declarat pentru Moldova Curată că sesizarea se depune şi în cazul în care persoana care a adoptat un act administrativ sau a încheiat un act juridic cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese nu mai deţine funcţia respectivă. Aşadar, în această situaţie, chiar dacă actualul primar din Oneşti nu va fi reales la 14 iunie curent, contractul de achiziţii va fi anulat.
De asemenea, preşedintele CNI spune că va fi studiat şi preţul produselor alimentare propus de agentul economic, iar în situaţia în care se dovedeşte că acesta a fost majorat raportat la ofertele existente pe piaţă, alesul local s-ar putea alege şi cu un dosar penal pentru abuz de putere.
Codul Penal prevede că folosirea intenţionată de către o persoană cu funcţie de răspundere a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, se pedepseşte cu amendă cuprinsă între trei mii şi opt mii sau cu închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
Lilia Zaharia
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului "Angajarea societăţii civile în monitorizarea conflictelor de interese", implementat de Transparency International - Moldova şi finanţat de Uniunea Europeană.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...
Un al treilea funcţionar din conducerea Agenţiei de Stat „Moldsilva”, după Dumitru Galupa şi Eugeniu Nazaria, care au participat la o licitaţie şi au obţinut ilegal dreptul de arendă a unui teren forestier, este Ion Haralampov, directorul Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Acesta a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În timp ce Comisia efectua controlul, Ion Haralampov a reziliat contractul de arendă.
Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, ca...
Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.
Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...
Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.
Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...
Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
O firmă apropiată de familia deputatului Vladimir Hotin...
Dreamgreen SRL, firma înființată de Cristina Mudrea, fosta asociată a fiicei deputatului democrat Vladimir Hotineanu și fina de cununie a acesteia, la mai puțin de un an de la fondare, a câștigat contracte de achiziție în valoare totală de circa zece milioane de lei pentru spălarea rufelor din instituțiile medicale. Afacerile continuă să meargă bine și la cealaltă firmă administrată de Cristina Mudrea, Întreprinderea Mixtă Cristal Clean SRL, co-fondată de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu, retrasă ulterior din echipa fondatorilor companiei. Doar în ultimul an firma a câștigat tendere la stat în valoare totală de peste cinci milioane de lei.
Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...
Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.
Aici așteptăm comentariul tău!