Achiziţii publice din curtea primarului

2013-2018 14 mai 2015 1471
Casa primarului din Oneşti(stânga) şi magazinul de unde sunt luate produsele alimentare(dreapta)

Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.



Parteneriatul dintre Primăria Oneşti şi Întreprinderea Individuală „Dumbravă Anatolie” durează de mai mulţi ani. În anul 2012, Asociaţia Presei Independente relata despre faptul că în localitate nu se organizează concursuri publice de achiziţionare a produselor alimentare pentru grădiniţă. Locuitorii comunei spuneau atunci că de când Sergiu Dumbravă este primar produsele alimentare sunt luate direct din magazinul aflat în curtea casei sale.

Situaţia nu s-a schimbat nici acum. O confirmă consilierul local Valeriu Orehov. „În şedinţă locală problema nu a fost discutată. Concurs public pentru achiziţionarea produselor alimentare nu s-a desfăşurat de mulţi ani, nici nu mai ţin minte, cam de când e primarul la conducere. Aprovizionează doar el, însă este supărător preţul produselor. Alţi agenţi economici ne spun că ne pot da aceeaţi marfă la un preţ mai mic. Consilierii i-au cerut primarului să-şi prezinte în public raportul pentru anul 2014, însă suntem în luna mai 2015 şi nu ştim despre cheltuielile făcute de primărie”, susţine consilierul local din partea Partidului Liberal - Democrat.

Şi Ion Costru, consilier de la Partidul Liberal, spune că nu ştie aproape nimic despre achiziţiile Primăriei. „Ştiu că pâinea pentru grădiniţă este adusă de la o brutărie din Călmăţui, dar cine aduce celelalte produse, nu cunosc”, afirmă consilierul.

Produse procurate dintr-o singură sursă

Elena Coşleţ, contabila Primăriei Oneşti, ne-a spus că instituţia nu a organizat un concurs public, iar produsele sunt achiziţionate dintr-o singură sursă. „Lunar avem astfel de facturi, unde sunt arătate produsele cumpărate pentru grădiniţă. Da, majoritatea sunt luate din magazinul primarului”, confirmă contabila. Din cele două facturi prezentate de Elena Coşleţ, pentru luna aprilie şi jumătatea lunii mai curent, reiese că Primăria Oneşti a achitat Întreprinderii Individuale „Dumbravă Anatolie” suma de 17 453 de lei.

„Dintr-o singură sursă sunt achiziţionate bunuri şi servicii doar atunci când nu există în regiune alţi agenţi economici care ar veni cu ofertele lor, însă bănuiesc că în raionul Hânceşti sunt asemenea întreprinderi”, afirmă Veaceslav Stănescu, reprezentantul Serviciului teritorial Hânceşti al Agenţiei Achiziţii Publice din Moldova (AAP).

Dovada că primăria Oneşti nu a organizat un concurs public de achiziţionare a produselor alimentare pentru grădiniţe este şi faptul că pe site-ul AAP nu există nici o informaţie privind achiziţiile făcute de Primăria Oneşti. Pe acest site, la rubrica „Transparenţa achiziţiilor produselor alimentare” sunt publicate detalii despre toate procurările produselor alimentare pentru instituţiile de învăţământ şcolare şi preşcolare din ţară.

Primăria Oneşti nu figurează la această categorie, deşi Legea privind achiziţiile publice obligă autoritatea contractantă să publice în Buletinul achiziţiilor publice şi pe pagina web a Agenţiei invitaţia de prezentare a ofertelor.

Primarul ar putea fi sancţionat pentru admiterea conflictului de interse

Primarul din Oneşti, Sergiu Dumbravă, confirmă că de câţiva ani nu mai organizează un concurs public. „Când şcoala era gestionată de primărie, organizam astfel de concurs, acum însă suma este mică şi cumpărăm produse dintr-o singură sursă, fiindcă legea permite. Consilierii nu au de unde şti despre aceasta deoarece contractele sunt semnate de primar şi agent economic”, spune Sergiu Dumbravă. Acesta nu vede o problemă în faptul că semnează contracte cu fiul său şi spune că trimestrial primăria cumpără produse alimentare pentru grădiniţă în valoare de peste 20 de mii de lei. Un calcul arată că anual, pe contul firmei fiului ajung peste 80 de mii de lei, bani publici.

Experţii de la Transparency International - Moldova spun că situaţia în care primăria cumpără produse de la familia primarului reprezintă un conflict de interese, de aceea a sesizat CNI. Deoarece Legea cu privire la conflictul de interese interzice subiectului declarării să facă uz de serviciu pentru obţinerea unui beneficiu personal, CNI examinează acest caz. Dacă membri CNI vor constata că a admis un conflict de interese, Sergiu Dumbravă ar putea fi sancţionat cu o amendă de până la 12 mii de lei.

Totodată, contractul de achiziţii semnat în prezent de către primărie şi firma fiului primarului ar putea fi anulat. CNI va sesiza instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii actelor administrative încheiate cu încălcarea legii privind conflictul de interese.

Alesul local din Oneşti riscă şi dosar penal pentru abuz de putere

Preşedintele CNI a declarat pentru Moldova Curată că sesizarea se depune şi în cazul în care persoana care a adoptat un act administrativ sau a încheiat un act juridic cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese nu mai deţine funcţia respectivă. Aşadar, în această situaţie, chiar dacă actualul primar din Oneşti nu va fi reales la 14 iunie curent, contractul de achiziţii va fi anulat.

De asemenea, preşedintele CNI spune că va fi studiat şi preţul produselor alimentare propus de agentul economic, iar în situaţia în care se dovedeşte că acesta a fost majorat raportat la ofertele existente pe piaţă, alesul local s-ar putea alege şi cu un dosar penal pentru abuz de putere.

Codul Penal prevede că folosirea intenţionată de către o persoană cu funcţie de răspundere a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, se pedepseşte cu amendă cuprinsă între trei mii şi opt mii sau cu închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Lilia Zaharia

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului "Angajarea societăţii civile în monitorizarea conflictelor de interese", implementat de Transparency International - Moldova şi finanţat de Uniunea Europeană.

Anatolie Donciu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, ca...

Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.

07 octombrie 2015
2664
2013-2018

AVEREA CONDUCERII AȘM: Mașină de 38 de mii de euro pent...

Venitul pentru anul 2016 al familiei președintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, este la fel ca și cel pentru anul 2015 - soții au ridicat lunar 117 mii de lei. Doar că anul trecut familia a dobândit o mașină în valoare de 38 de mii de euro, pe care o achită în rate, conform declarațiilor demnitarului.

26 iulie 2017
1779
2013-2018

Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse...

Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

14 februarie 2018
1415
2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1378
2013-2018

Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătăț...

Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, îl are ca subaltern  pe partenerul său de afaceri, Anatol Mămăligă. Acesta este secretar de stat, poziție similară cu cea de viceministru. Cei doi au fondat împreună ”Parteneriate pentru Dezvoltare” SRL, afacere care le întregește veniturile cu mii de lei anual. Stela Grigoraș și Anatol Mămăligă sunt și cumetri, ministra fiind nașa de botez a copiilor secretatului de stat.

20 septembrie 2017
1850
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
1803