Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a ridicat de la AȘM un salariu de 170 de mii de lei, iar de la Universitatea condusă de soția sa – peste 30 de mii de lei

2013-2018 17 decembrie 2018 1595

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.



Pe parcursul anului trecut, Gheorghe Duca a acumulat sume mari atât din salariu, cât și din activități didactice și științifice. Potrivit ultimei declarații depuse la ANI, el a avut un venit de peste 765 de mii de lei (circa 64 de mii de lei lunar). De la AȘM a ridicat un salariu de peste 170 de mii de lei. De la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei (UAȘM), instituție condusă de soția sa, Maria Duca, Gheorghe Duca a beneficiat de circa 31 de mii de lei, iar de la Universitatea de Stat a Moldovei - circa 27 de mii de lei. De la Institutul de Chimie din cadrul AȘM a ridicat un venit de 68 de mii de lei. Tot anul trecut acesta a obținut 114 mii de lei pentru gestionarea Proiectului Internațional RESINFRA. Pentru activitate științifică și didactică internațională acesta a fost remunerat cu sumele de o mie de dolari și 500 de euro. Pensia sa și îndemnizația academică însumează peste 167 de mii lei. În calitate de membru de onoare al Academiei Române, Gheorghe Duca a beneficiat de o îndemnizație de 36 144 de lei românești, echivalentul a peste 162 de mii de lei.

În ultimii ani, veniturile mari ale președintelui AȘM au fost subiect de presă, dar și motiv de investigație pentru procurori. În prezent, Gheorghe și Maria Duca sunt vizați într-o cauză penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, a precizat pentru portalul Moldova Curată că cei doi ”au calitate de învinuiți pe o cauza penală instrumentată de către Procuratura Anticorupție, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldată cu urmări grave, și anume cauzarea unui prejudiciu material în proporții deosebit de mari”.

Venituri care ”ridică” tensiunea și glicemia

Vila din orașul Borsec a familiei lui Duca.

La 29 noiembrie, când a anunțat că demisionează, Gheorghe Duca s-a adresat colegilor săi, într-un mesaj public, menționând că plecarea sa are legătură cu dosarul în care este vizat. ”Această decizie coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei noastre, reactualizat recent. Dar nu repercusiunile directe ale procesului au determinat retragerea mea din funcție. Sunt alte câteva motive care m-au determinat la acest pas anume acum. Suspiciunile și incertitudinea din jurul acestui caz îmi ridică tensiunea și glicemia și nu vreau să se repete situația cu problema de sănătate care am avut-o în luna mai. Din păcate, în condițiile noilor reforme experiența mea de manager nu mai este solicitată, sunt alte așteptări și alte prerogative”, a argumentat academicianul.

Cu casă și vilă de lux

Deși mai mulți ani au activat în funcții publice,  Gheorghe și Maria Duca au reușit să acumuleze averi impresionate. Cu doi ani în urmă, portalul Moldova Curată a descoperit că familia Duca deține o vilă în orașul montan Borsec din România, regiune turistică cunoscută pentru apele termale. Atunici, Ghoerghe Duca a menționat că vila nu a fost scumpă și că ar fi cumpărat-o cu doar 12 mii de euro. Familia acestuia mai deține o casă în sectorul Centru al municipiului Chișinău, dar și o mașină de peste 35 de mii de euro.

În mesajul său publicat și pe site-ul instituției, academicianul s-a referit și la averea sa. ”Dar vreau astăzi să menționez că nu mă consider vinovat, nu am făcut nici un fel de scheme și delapidări, dimpotrivă, am consolidat proprietățile Academiei și nu am lăsat să fie privatizat nici un ar de teren. Și ultima, referitor la proprietăți. Mi-aș fi dorit... sau poate nu... ca tot ceea ce s-a scris în presă să ne aparțină. Bunurile materiale din proprietatea noastră le-am declarat oficial și aceste bunuri reprezintă averea acumulată pe parcursul a mai bine de 40 ani de viață în comun și de activitate a două persoane care am ocupat funcții și am beneficiat de salarii bune. Atât eu, cât și soția am susținut tezele de doctorat la vârsta de 25-26 ani, fiecare dintre noi la momentul căsătoriei avea apartament - eu în Chișinău și soția în St. Petersburg, la începutul anilor 90 am activat în Italia, la Universitatea La Sapienza, aproape 4 ani cu un salariu mai mult decât considerabil. Și, în fine - am avut părinți gospodari, care ne-au susținut și ne-au lăsat în moștenire bunurile acumulate de ei. Nu văd de ce se face atâta zarvă în jurul acestor lucruri. Dar astăzi cu atât mai mult nu doresc să mă îndreptățesc și nici nu vreau să termin pe această notă dureroasă pentru mine”, a conchis academicianul.

Conflict de interese recunoscut și de magistrații de la CSJ

Sursa: ANI

Casa din municipiul Chișinău unde locuiește familia Duca.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse...

Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

14 februarie 2018
1092
2013-2018

Salarii duble pentru viceminiştri

Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.

27 noiembrie 2013
1291
2013-2018

Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în...

Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.

02 ianuarie 2014
1052
2013-2018

Pro-ruși, dar cu cetățenie română. Deputații socialiști...

În campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar având o poziție anti-europeană. Aleșii poporului care dețin dublă cetățenie sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

08 august 2017
991
2013-2018

Magistrați cu case de milioane

Cu venituri de circa zece mii de lei pe lună, mai toți judecătorii Curții Constituționale (CC) locuiesc în vile de sute de metri pătrați și țin în garaje mașini de lux. De cele mai multe ori, însă, proprietățile sunt înregistrate pe numele soțiilor sau ale soților.

29 aprilie 2013
993
2013-2018

Magistratul demis Lilia Vasilevici se judecă pentru rep...

Magistratul Judecătoriei Centru din municipiul Chișinău, Lilia Vasilevici, demisă la 3 martie prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a contestat la Curtea Supremă hotărârea de demitere și l-a acționat în judecată pe procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, pentru că ar fi calomniat-o. Judecătoarea cere 160 de mii de lei despăgubiri morale și materiale. Acum jumătate de an, Diacov a declarat pentru mai multe instituții media că Lilia Vasilevici trebuie urmărită penal, întrucât a aplicat eronat un articol din lege și l-a eliberat din arest pe un inculpat suspectat de trafic de droguri, care apoi a dispărut și s-ar eschiva de la răspunderea penală.

17 aprilie 2015
1122