Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a ridicat de la AȘM un salariu de 170 de mii de lei, iar de la Universitatea condusă de soția sa – peste 30 de mii de lei

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.
Pe parcursul anului trecut, Gheorghe Duca a acumulat sume mari atât din salariu, cât și din activități didactice și științifice. Potrivit ultimei declarații depuse la ANI, el a avut un venit de peste 765 de mii de lei (circa 64 de mii de lei lunar). De la AȘM a ridicat un salariu de peste 170 de mii de lei. De la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei (UAȘM), instituție condusă de soția sa, Maria Duca, Gheorghe Duca a beneficiat de circa 31 de mii de lei, iar de la Universitatea de Stat a Moldovei - circa 27 de mii de lei. De la Institutul de Chimie din cadrul AȘM a ridicat un venit de 68 de mii de lei. Tot anul trecut acesta a obținut 114 mii de lei pentru gestionarea Proiectului Internațional RESINFRA. Pentru activitate științifică și didactică internațională acesta a fost remunerat cu sumele de o mie de dolari și 500 de euro. Pensia sa și îndemnizația academică însumează peste 167 de mii lei. În calitate de membru de onoare al Academiei Române, Gheorghe Duca a beneficiat de o îndemnizație de 36 144 de lei românești, echivalentul a peste 162 de mii de lei.
În ultimii ani, veniturile mari ale președintelui AȘM au fost subiect de presă, dar și motiv de investigație pentru procurori. În prezent, Gheorghe și Maria Duca sunt vizați într-o cauză penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, a precizat pentru portalul Moldova Curată că cei doi ”au calitate de învinuiți pe o cauza penală instrumentată de către Procuratura Anticorupție, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldată cu urmări grave, și anume cauzarea unui prejudiciu material în proporții deosebit de mari”.
Venituri care ”ridică” tensiunea și glicemia
La 29 noiembrie, când a anunțat că demisionează, Gheorghe Duca s-a adresat colegilor săi, într-un mesaj public, menționând că plecarea sa are legătură cu dosarul în care este vizat. ”Această decizie coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei noastre, reactualizat recent. Dar nu repercusiunile directe ale procesului au determinat retragerea mea din funcție. Sunt alte câteva motive care m-au determinat la acest pas anume acum. Suspiciunile și incertitudinea din jurul acestui caz îmi ridică tensiunea și glicemia și nu vreau să se repete situația cu problema de sănătate care am avut-o în luna mai. Din păcate, în condițiile noilor reforme experiența mea de manager nu mai este solicitată, sunt alte așteptări și alte prerogative”, a argumentat academicianul.
Cu casă și vilă de lux
Deși mai mulți ani au activat în funcții publice, Gheorghe și Maria Duca au reușit să acumuleze averi impresionate. Cu doi ani în urmă, portalul Moldova Curată a descoperit că familia Duca deține o vilă în orașul montan Borsec din România, regiune turistică cunoscută pentru apele termale. Atunici, Ghoerghe Duca a menționat că vila nu a fost scumpă și că ar fi cumpărat-o cu doar 12 mii de euro. Familia acestuia mai deține o casă în sectorul Centru al municipiului Chișinău, dar și o mașină de peste 35 de mii de euro.
În mesajul său publicat și pe site-ul instituției, academicianul s-a referit și la averea sa. ”Dar vreau astăzi să menționez că nu mă consider vinovat, nu am făcut nici un fel de scheme și delapidări, dimpotrivă, am consolidat proprietățile Academiei și nu am lăsat să fie privatizat nici un ar de teren. Și ultima, referitor la proprietăți. Mi-aș fi dorit... sau poate nu... ca tot ceea ce s-a scris în presă să ne aparțină. Bunurile materiale din proprietatea noastră le-am declarat oficial și aceste bunuri reprezintă averea acumulată pe parcursul a mai bine de 40 ani de viață în comun și de activitate a două persoane care am ocupat funcții și am beneficiat de salarii bune. Atât eu, cât și soția am susținut tezele de doctorat la vârsta de 25-26 ani, fiecare dintre noi la momentul căsătoriei avea apartament - eu în Chișinău și soția în St. Petersburg, la începutul anilor 90 am activat în Italia, la Universitatea La Sapienza, aproape 4 ani cu un salariu mai mult decât considerabil. Și, în fine - am avut părinți gospodari, care ne-au susținut și ne-au lăsat în moștenire bunurile acumulate de ei. Nu văd de ce se face atâta zarvă în jurul acestor lucruri. Dar astăzi cu atât mai mult nu doresc să mă îndreptățesc și nici nu vreau să termin pe această notă dureroasă pentru mine”, a conchis academicianul.
Conflict de interese recunoscut și de magistrații de la CSJ
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...
Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.
Salarii duble pentru viceminiştri
Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.
Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.
Viceminiştri cu remunerări triple
În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.
Şeful Direcţiei Educaţie Buiucani: milioane pe conturi...
Șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului. Acum, Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislația moldovenească - ”îmbogățire ilicită”. El este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire.
Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga conti...
Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.
Aici așteptăm comentariul tău!