Triunghiul intereselor la Micleşti

Interese la vedere 17 iulie 2013 474
Iurie Buga, primarul comunei Miclesti

Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.Iurie Buga este în fruntea comunei Micleşti din anul 2007, candidând la funcţia de primar din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). În anul 2009, alesul local a angajat-o în primărie pe soţia sa, Aliona Buga, în funcţia de contabil. Primarul zice că a făcut acest pas deoarece soţia sa nu muncea. „Am adus-o la lucru pe soţie, deoarece situaţia materială a familiei era dificilă. Cu salariul de 2800 de lei pe care îl aveam atunci, nu îmi ajungea să plătesc serviciile de întreţinere. Se punea problema - ori mă las de primărie, ori găsesc altă ieşire din situaţie”, explică primarul.

Galina Bostan, expert anticoruptie

Contabila propusă de către contabilul-şef

Deşi primarul recunoaşte că el şi-a adus soţia să lucreze în primărie, acesta motivează că nu el a propus-o consiliului local, ci a fost sugestia unui alt funcţionar public. „Contabilul-şef a fost cel care a propus-o pe soţie să–i fie colegă. Consiliul local a acceptat propunerea şi a votat-o. A fost o procedură legală”, ne asigură Iurie Buga.

„Nici nu avea cum să nu fie votată doamna Buga, fiindcă 9 dintre cei 11 consilieri locali sunt din partidul din care face parte primarul”, declară Gheorghe Friptu, consilierul local din partea Partidului Democrat (PD). Acesta mai menţionează că argumentul invocat de primar este unul copilăresc. „Contabilul-şef nu are atribuţie de a propune persoane pentru angajare. Este doar de competenţa primarului să o facă. Doar se ştie că nu se admit neamuri într-o instituţie publică, cu atât mai mult că şi socrul primarului este funcţionar public, acesta activând în calitate de inginer cadastral”, susţine consilierul de la Micleşti.

Primarul l-a găsit pe socru în primărie

„Eu sunt în primărie din anul 1999, iar ginerele a venit în 2007. El m-a găsit pe mine în funcţia respectivă. Cum credeţi dumneavoastră, este omeneşte ca eu să-mi las postul de muncă? Nu e un conflict de interese, vă asigur”, afirmă Serghei Vier, inginerul cadastral din Micleşti.

Galina Bostan, expertă în domeniul anticorupţiei, directoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), îl contrazice pe domnul Vier, spunând că situaţiile în care rudele primarului sunt în subordinea acestuia sunt calificate drept conflicte de interese. „Legea cu privire la conflictul de interese spune clar şi răspicat - conflictul dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale persoanelor prevăzute la art. 3 în calitatea lor de persoane private, ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin. Potrivit legii, aceasta se numeşte conflict de interese. Motivele potrivit cărora socrul a fost angajat mai devreme sau că soţia a fost propusă consiliului local de către contabilul-şef nu sunt credibile. Funcţionarii încearcă să se ascundă după firul de iarbă cu astfel de explicaţii”, susţine Galina Bostan.

Atribuţiile primarului reglementate prin Legea privind administraţia publică locală sunt de a propune, în condiţiile legii, organigrama şi statele primăriei, schema de salarizare a personalului acesteia şi de le supune aprobării consiliului local. De asemenea, primarul numeşte personalul primăriei, controlând activitatea acestora, contribuind la formarea şi reciclarea profesională a acestora.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.

07 noiembrie 2016
431
Interese la vedere

Primarul din Coşerniţa riscă o amendă pentru conflict d...

Primarul satului Coşerniţa din raionul Criuleni a încălcat regimul juridic al conflictului de interese angajându-şi soţia în funcţia de specialist pentru probleme funciare la primăria din sat. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi este argumentată prin faptul că alesul local şi-a menţinut soţia în această funcţie timp de şapte ani, fără a lua măsuri de soluţionare a conflictului de interese. La rândul său, primarul se consideră nevinovat şi spune că va contesta în judecată actul emis de CNI.

25 aprilie 2014
341
Interese la vedere

Ziarul Naţional: Președinții de raioane au dat de gustu...

MOFT // Criza economică nu a tăiat din „poftele” aleșilor locali care continuă să cumpere mașini de lux de la un singur agent economic

19 octombrie 2013
405
Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
414