Triunghiul intereselor la Micleşti

Interese la vedere 17 iulie 2013 1402
Iurie Buga, primarul comunei Miclesti

Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.



Iurie Buga este în fruntea comunei Micleşti din anul 2007, candidând la funcţia de primar din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). În anul 2009, alesul local a angajat-o în primărie pe soţia sa, Aliona Buga, în funcţia de contabil. Primarul zice că a făcut acest pas deoarece soţia sa nu muncea. „Am adus-o la lucru pe soţie, deoarece situaţia materială a familiei era dificilă. Cu salariul de 2800 de lei pe care îl aveam atunci, nu îmi ajungea să plătesc serviciile de întreţinere. Se punea problema - ori mă las de primărie, ori găsesc altă ieşire din situaţie”, explică primarul.

Galina Bostan, expert anticoruptie

Contabila propusă de către contabilul-şef

Deşi primarul recunoaşte că el şi-a adus soţia să lucreze în primărie, acesta motivează că nu el a propus-o consiliului local, ci a fost sugestia unui alt funcţionar public. „Contabilul-şef a fost cel care a propus-o pe soţie să–i fie colegă. Consiliul local a acceptat propunerea şi a votat-o. A fost o procedură legală”, ne asigură Iurie Buga.

„Nici nu avea cum să nu fie votată doamna Buga, fiindcă 9 dintre cei 11 consilieri locali sunt din partidul din care face parte primarul”, declară Gheorghe Friptu, consilierul local din partea Partidului Democrat (PD). Acesta mai menţionează că argumentul invocat de primar este unul copilăresc. „Contabilul-şef nu are atribuţie de a propune persoane pentru angajare. Este doar de competenţa primarului să o facă. Doar se ştie că nu se admit neamuri într-o instituţie publică, cu atât mai mult că şi socrul primarului este funcţionar public, acesta activând în calitate de inginer cadastral”, susţine consilierul de la Micleşti.

Primarul l-a găsit pe socru în primărie

„Eu sunt în primărie din anul 1999, iar ginerele a venit în 2007. El m-a găsit pe mine în funcţia respectivă. Cum credeţi dumneavoastră, este omeneşte ca eu să-mi las postul de muncă? Nu e un conflict de interese, vă asigur”, afirmă Serghei Vier, inginerul cadastral din Micleşti.

Galina Bostan, expertă în domeniul anticorupţiei, directoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), îl contrazice pe domnul Vier, spunând că situaţiile în care rudele primarului sunt în subordinea acestuia sunt calificate drept conflicte de interese. „Legea cu privire la conflictul de interese spune clar şi răspicat - conflictul dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale persoanelor prevăzute la art. 3 în calitatea lor de persoane private, ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin. Potrivit legii, aceasta se numeşte conflict de interese. Motivele potrivit cărora socrul a fost angajat mai devreme sau că soţia a fost propusă consiliului local de către contabilul-şef nu sunt credibile. Funcţionarii încearcă să se ascundă după firul de iarbă cu astfel de explicaţii”, susţine Galina Bostan.

Atribuţiile primarului reglementate prin Legea privind administraţia publică locală sunt de a propune, în condiţiile legii, organigrama şi statele primăriei, schema de salarizare a personalului acesteia şi de le supune aprobării consiliului local. De asemenea, primarul numeşte personalul primăriei, controlând activitatea acestora, contribuind la formarea şi reciclarea profesională a acestora.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe. 

05 decembrie 2016
1592
Interese la vedere

Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură...

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 

16 iulie 2015
1822
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimiș...

Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.

27 aprilie 2016
1533
Interese la vedere

FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceri

10 mai 2013
1235
Interese la vedere

Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.

11 februarie 2016
1495
Interese la vedere

Cu firmă prosperă, dar fără venituri în declarația de a...

Soția directorului liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, Silvia Volosatâi, care este șefă de secție la Ministerul Sănătății, indică deja al doilea an în declarația de avere faptul că deține o firmă de construcții, dar nu arată și venitul obținut. Asta chiar dacă în anul 2012 ”Sinteza-OS” SRL a avut un venit din vânzări de aproape 2 milioane de lei, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.

12 august 2014
1329