La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?

Interese la vedere 1 octombrie 2013 341
Iurie Toma

După ce Moldova Curată a publicat, luna trecută, un material în care relata despre faptul că rude şi amici ai unor funcţionari publici din raionul Ungheni au vizitat Lituania, deplasarea fiind achitată din bani publici, câţiva cititori din Ungheni ne-au informat despre o altă vizită ale autorităţilor raionale în străinătate. Astfel, în vara anului trecut, o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat acelaşi oraş lituanian, Moletai, grupul fiind constituit din zece persoane, inclusiv soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Demnitarul susţine că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor.În luna mai 2012, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni a primit o invitaţie de la autorităţile locale din oraşul Moletai, Lituania, în care era solicitat să delege cinci funcţionari la sărbătoarea de celebrare a 625 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Moletai. În scrisoare era specificat că autorităţile raionale pot veni cu trei tineri talentaţi din regiune, interpreţi de muzică populară. La eveniment, însă, au mers cele două fiice ale preşedintelui raionului, pe atunci, cea mai mare în vârstă de 20 de ani, iar mezina – 16 ani, fiind însoţite de mama lor, Rodica Toma.

Iurie Toma a declarat pentru Moldova Curată că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor la acea manifestare din Moletai, ci Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport. „Când fiicele şi soţia mea au participat la acea sărbătoare din Moletai, ele au fost în calitate de membre ale studioului muzical „Romaniţe muzicale”, iar soţia - de coordonator artistic al acestui studio”, spune Iurie Toma.

Rodica Toma, soţia preşedintelui de raion, susţine că fiicele lor sunt laureate ale mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, iar la evenimentul din Moletai, tinerele au avut prestaţii foarte bune. „Fetele au mers fiindcă au talent, nu pentru că sunt fiicele preşedintelui. Dacă judecam aşa, puteam să-mi iau şi fiul în acea deplasare. Însă băiatul mai are de muncit”, susţine Rodica Toma.

La rândul său, Aliona Leşanu, directoarea Palatului de Cultură din Ungheni, afirmă că raionul nu duce lipsă de talente, aici activând şi studioul muzical „Do-Re-Micii” din cadrul Palatului de Cultură, membrii cărora sunt laureaţi ai diferitor concursuri naţionale şi internaţionale.

Patru din cei şase reprezentanţi ai Consiliului raional Ungheni care au plecat în acea vizită sunt membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, partid din care face parte şi Iurie Toma. Este vorba de Galina Ţurcanu, consilier raional; Vasile Casian - primarul comunei Sculeni; Alexandru Ciuvaga - şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport; Valeriu Echim - şeful Direcţiei sanitar-veterinare pentru siguranţa produselor de origine animală.

Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport, fostul vicepreşedinte al raionului Ungheni, cel care a fost responsabil de selectarea participanţilor, susţine că nu a ţinut cont de apartenenţa politică a funcţionarilor atunci când aceştia au fost aleşi să meargă în Lituania. Menţionăm că deplasarea şi cazarea participanţilor de la Ungheni au fost achitate de către autorităţile din Moletai.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
337
Interese la vedere

FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceri

10 mai 2013
402
Interese la vedere

Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.

02 martie 2015
453
Interese la vedere

Primarul orașului Ungheni şi Silvia Volosatâi vor fi ve...

La ședința de astăzi, Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să inițieze două controale în baza articolelor publicate pe Moldova Curată. Astfel, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, este bănuit de conflict de interese, iar șefa Secției investiţii capitale şi administrarea proprietăţii publice  din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, va fi verificată pentru a se vedea dacă și-a declarat toate veniturile și proprietățile.

29 august 2014
311