La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?

Interese la vedere 1 octombrie 2013 256
Iurie Toma

După ce Moldova Curată a publicat, luna trecută, un material în care relata despre faptul că rude şi amici ai unor funcţionari publici din raionul Ungheni au vizitat Lituania, deplasarea fiind achitată din bani publici, câţiva cititori din Ungheni ne-au informat despre o altă vizită ale autorităţilor raionale în străinătate. Astfel, în vara anului trecut, o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat acelaşi oraş lituanian, Moletai, grupul fiind constituit din zece persoane, inclusiv soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Demnitarul susţine că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor.În luna mai 2012, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni a primit o invitaţie de la autorităţile locale din oraşul Moletai, Lituania, în care era solicitat să delege cinci funcţionari la sărbătoarea de celebrare a 625 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Moletai. În scrisoare era specificat că autorităţile raionale pot veni cu trei tineri talentaţi din regiune, interpreţi de muzică populară. La eveniment, însă, au mers cele două fiice ale preşedintelui raionului, pe atunci, cea mai mare în vârstă de 20 de ani, iar mezina – 16 ani, fiind însoţite de mama lor, Rodica Toma.

Iurie Toma a declarat pentru Moldova Curată că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor la acea manifestare din Moletai, ci Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport. „Când fiicele şi soţia mea au participat la acea sărbătoare din Moletai, ele au fost în calitate de membre ale studioului muzical „Romaniţe muzicale”, iar soţia - de coordonator artistic al acestui studio”, spune Iurie Toma.

Rodica Toma, soţia preşedintelui de raion, susţine că fiicele lor sunt laureate ale mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, iar la evenimentul din Moletai, tinerele au avut prestaţii foarte bune. „Fetele au mers fiindcă au talent, nu pentru că sunt fiicele preşedintelui. Dacă judecam aşa, puteam să-mi iau şi fiul în acea deplasare. Însă băiatul mai are de muncit”, susţine Rodica Toma.

La rândul său, Aliona Leşanu, directoarea Palatului de Cultură din Ungheni, afirmă că raionul nu duce lipsă de talente, aici activând şi studioul muzical „Do-Re-Micii” din cadrul Palatului de Cultură, membrii cărora sunt laureaţi ai diferitor concursuri naţionale şi internaţionale.

Patru din cei şase reprezentanţi ai Consiliului raional Ungheni care au plecat în acea vizită sunt membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, partid din care face parte şi Iurie Toma. Este vorba de Galina Ţurcanu, consilier raional; Vasile Casian - primarul comunei Sculeni; Alexandru Ciuvaga - şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport; Valeriu Echim - şeful Direcţiei sanitar-veterinare pentru siguranţa produselor de origine animală.

Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport, fostul vicepreşedinte al raionului Ungheni, cel care a fost responsabil de selectarea participanţilor, susţine că nu a ţinut cont de apartenenţa politică a funcţionarilor atunci când aceştia au fost aleşi să meargă în Lituania. Menţionăm că deplasarea şi cazarea participanţilor de la Ungheni au fost achitate de către autorităţile din Moletai.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Dosar penal secret privind achizițiile publice la Depar...

Modul în care Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) din cadrul Ministerului Justiției  a efectuat achiziţii în anul 2012, pe vremea când instituția era condusă de actualul viceministru de Interne, Veaceslav Ceban, este investigat în cadrul unui dosar penal, deschis de Centrul Național Anticorupție (CNA) încă acum un an și jumătate. Despre acest dosar însă organele de drept se feresc să vorbească.

24 iulie 2014
255
Interese la vedere

Bani din bugetul primăriei pentru magazinul primarului

Autoritățile locale din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, au alocat bani din bugetul primăriei pentru achiziționarea materialelor de construcție de la magazinul pe care îl deține primarul localității împreună cu familia sa. Primarul Ion Nistreanu a mai încheiat un contract cu sine însuși pentru închirierea propriului automobil, în scop de serviciu. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI).

23 februarie 2016
261
Interese la vedere

Pâine de la firma ginerelui

Circa 870 de copii care frecventează cele trei grădiniţe din oraşul Ialoveni sunt alimentaţi cu pâine de la brutăria gestionată de ginerele primarului oraşului. Alesul local susţine că el nu a fost membru al grupului de lucru atunci când a fost ales câştigătorul tenderului.

10 februarie 2014
270
Interese la vedere

Afaceri cu monumente la Primăria Chișinău

Un monument de arhitectură de importanță națională riscă să fie privatizat de o companie specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare. Clădirea, construită în a doua jumătate a secolului 19, în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic, este situată în centrul capitalei și i-a fost oferită companiei în locațiune prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar mai mulți consilieri afirmă că proiectul a fost promovat de șeful fracțiunii PCRM, Boris Golovin. Anterior aceeași companie a obținut, prin judecată, dreptul de „folosință și posesie” asupra mai multor terenuri din capitală.

15 aprilie 2014
290