Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de interese

Interese la vedere 14 mai 2014 900

Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.CNI s-a autosesizat în baza unui articol publicat în luna februarie 2014 pe portalul Moldova Curată. O lună mai târziu Comisia a început un control pe numele șefei DS Ocnița, Liudmila Patîca, și a fiicei sale, Iana Patîca. În timpul controlului, Liudmila Patîca și-a concediat fiica pentru a soluţiona conflictul de interese. Astfel, la 11 aprilie 2014, ea a emis un ordin cu privire la încetarea raporturilor de serviciu ale Ianei Patîca în legătură cu demisia din funcție. Iana Patîca a lucrat la DS Ocnița din luna decembrie 2012. 

Sancţionată disciplinar, nu şi contravenţional

După publicarea articolului, şi Biroul Naţional de Statistică (BNS) s-a autosesizat şi a convocat Comisia Disciplinară a instituţiei, care i-a aplicat Liudmilei Patîca mustrare aspră pentru admiterea conflictului de interese. “Noi i-am oferit posibilitatea să aleagă: să demisioneze șefa sau fiica sa. Nu puteau continua ambele în aceste funcţii”, explică Diana Bârsa, şefa Secţiei resurse umane din cadrul BNS.

La 8 mai curent, CNI a constatat conflictul de interese existent din momentul când mama şi-a angajat fiica, însă membrii Comisiei au decis ca Liudmila Patîca să nu fie sancţionată contravenţional, deoarece a soluţionat amiabil această situaţie. Astfel, CNI a constatat “încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către Liudmila Patîca, manifestat prin nedeclararea în termen a interesului personal rezultat din relații de rudenie cu persoana apropiată, totodată constatându-se inoportunitatea sesizării Centrului Național Anticorupție în vederea aplicării sancțiunii contravenționale prevăzute la art. 3132 Cod Contravențional, luând în considerație că acest conflict de interese a fost soluționat în cadrul controlului prin demisia persoanei din funcția conflictuală”.

“Fiica mea a înghiţit praf pentru un salariu de 2 mii de lei”

Deşi a soluţionat amiabil conflictul de interese, Liudmila Patîca spune că nu a făcut nimic ilegal. “Eu înţeleg că ar fi putut fi conflict de interese în cazul în care ea ar fi lucrat în calitate de contabil-şef, de exemplu. Dar ea este un simplu specialist, care a înghiţit praf într-o instituţie de stat pentru un salariu de două mii de lei, nu cred că e la mijloc vreo ilegalitate. Acum fata stă acasă, fără un serviciu, deși a învăţat cinci ani la universitate şi a absolvit cu diplomă roşie”, a declarat Liudmila Patîca pentru Moldova Curată.

Menţionăm că potrivit Clasificatorului unic al funcțiilor publice, funcția de șef și de specialist principal din cadrul Direcției pentru Statistică sunt funcții publice. Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public prevede că funcţionarul public nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

15 februarie 2016
831
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...

Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.

26 septembrie 2016
951
Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
1052
Interese la vedere

De la stat, la privat. Ce a lăsat în urmă este verifica...

Fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Vitalie Panurco, s-a angajat, după ce a plecat din funcția publică, la sfârșitul anului 2013, la una dintre firmele care în ultimii ani a câștigat cele mai multe licitații pentru reparația drumurilor. Acest lucru li s-a părut suspect auditorilor Curții de Conturi. Ei au cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să verifice dacă Vitalie Panurco s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când, fiind director la ASD, a semnat cu firma contractele privind reparația drumurilor. 

02 octombrie 2014
996
Interese la vedere

Mama este şefa fiicei

Această situaţie se întâmplă în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa, unde mama este conducătoarea direcţiei, iar fiica sa este specialist principal în cadrul instituţiei. Experţii susţin că ambele funcţionare au încălcat regimul conflictului de interese.

27 februarie 2014
1477
Interese la vedere

Şefa Centrului Medicilor de Familie din Nisporeni şi-a...

Directoarea Centrului Medicilor de Familie (CMF) din Nisporeni, Vera Tăbăcaru, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Aceasta şi-ar fi angajat rudele în cadrul instituţiei pe care o conduce. Vera Tăbăcaru a refuzat să explice eventualul conflict de interese, invocând faptul că acestea sunt „probleme personale” şi că ea are tot dreptul să nu vorbească la acest subiect.

24 iulie 2013
1130