CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a aflat în conflict de interese când și-a angajat fiica la Consiliul Raional

Interese la vedere 15 februarie 2016 371
Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Potrivit actului CNI, o comisie de concurs s-a întrunit la 24 decembrie 2014 și a ales-o pe Ana Policinschi în funcția de specialist principal pe probleme juridice al Direcției juridice și resurse umane a Consiliului Raional Dubăsari. Grigore Policinschi s-a abținut atunci de la vot și a delegat atribuțiile de conducere a ședinței secretarului CR, Valeriu Berzan. Astfel, CNI a constatat că Policinshci a procedat corect în acest caz, însă ulterior a semnat dispoziția de angajare a fiicei sale în funcția publică pe o perioadă de probă de câteva luni și și-a asumat personal controlul asupra executării dispoziției. La 10 octombrie 2014 Policinschi a semnat încă o dispoziție, prin care fiica sa a fost reconfirmată în funcția de specialist principal pe probleme juridice. 

Aleasă prin concurs public, dar tatăl a semnat dispozițiile de angajare și confirmare în funcție

Membrii CNI au căzut de acord asupra faptului că președintele raionului ar fi trebuit să declare la CNI această situație, în decurs de 3 zile, așa cum prevede Legea cu privire la conflictul de interese. Reprezentantul lui Grigore Policinschi la ședința CNI a declarat că Ana Policinschi a fost angajată prin concurs public, iar tatăl ei nu a participat la vot, de aceea nu ar fi vorba despre un conflict de interese.  

Actul CNI a fost remis la Centrul Național Anticorupție, care urmează să îi aplice președintelui raionului Dubăsari o amendă cuprinsă între 2000 și 6000 de lei. 

Solicitat de Moldova Curată, Grigore Policinschi a spus că deocamdată nu știe dacă va ataca sau nu în instanță actul CNI, întrucât abia urmează să-l studieze. 

Potrivit legii, persoana în privința căreia s-a constatat conflictul de interese urmează să-l soluționeze prin concedierea persoanei apropiate sau prin transferarea la o altă funcție, în care aceasta nu ar fi în subordine directă. 

Anterior, președintele CNI, Anatolie Donciu, a declarat pentru Moldova Curată că în multe cazuri în care se constată conflict de interese, persoanele, după ce achită amenda, continuă să lucreze în aceleași funcții. «Uneori nu există reacție, de aceea constatăm că este un aspect lacunar în legislație. În opinia mea, corect ar fi ca persoana să aibă niște restricții. Dacă nu a declarat un conflict de interese, trebuie să fie destituită din funcție sau sancționată disciplinar sau în altă formă, poate să i se pună niște restricții la ocuparea unor funcții publice. Deci ar fi ceva care ar avea efect. De aceea au și fost propuse modificări la lege», ne-a spus Anatolie Donciu.

Grigore Policinschi este unul dintre cei mai "longevivi" președinți de raion. El conduce raionul Dubăsari din anul 2003, fiind ales și reales de fiecare dată ca reprezentant al Partidului Comuniștilor.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Bani din bugetul primăriei pentru magazinul primarului

Autoritățile locale din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, au alocat bani din bugetul primăriei pentru achiziționarea materialelor de construcție de la magazinul pe care îl deține primarul localității împreună cu familia sa. Primarul Ion Nistreanu a mai încheiat un contract cu sine însuși pentru închirierea propriului automobil, în scop de serviciu. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI).

23 februarie 2016
371
Interese la vedere

Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunuri...

După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor. 

19 aprilie 2015
359
Interese la vedere

Soţia primarului - contabilă la primărie

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei şi-a angajat soţia la primărie în funcţia de contabil. Conducătorul localităţii susţine că a făcut acest lucru, deoarece instituţia ducea lipsă de cadre.

12 decembrie 2013
376
Interese la vedere

Gălăgie multă fără niciun rost

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

05 ianuarie 2016
436