CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a aflat în conflict de interese când și-a angajat fiica la Consiliul Raional

Interese la vedere 15 februarie 2016 547
Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Potrivit actului CNI, o comisie de concurs s-a întrunit la 24 decembrie 2014 și a ales-o pe Ana Policinschi în funcția de specialist principal pe probleme juridice al Direcției juridice și resurse umane a Consiliului Raional Dubăsari. Grigore Policinschi s-a abținut atunci de la vot și a delegat atribuțiile de conducere a ședinței secretarului CR, Valeriu Berzan. Astfel, CNI a constatat că Policinshci a procedat corect în acest caz, însă ulterior a semnat dispoziția de angajare a fiicei sale în funcția publică pe o perioadă de probă de câteva luni și și-a asumat personal controlul asupra executării dispoziției. La 10 octombrie 2014 Policinschi a semnat încă o dispoziție, prin care fiica sa a fost reconfirmată în funcția de specialist principal pe probleme juridice. 

Aleasă prin concurs public, dar tatăl a semnat dispozițiile de angajare și confirmare în funcție

Membrii CNI au căzut de acord asupra faptului că președintele raionului ar fi trebuit să declare la CNI această situație, în decurs de 3 zile, așa cum prevede Legea cu privire la conflictul de interese. Reprezentantul lui Grigore Policinschi la ședința CNI a declarat că Ana Policinschi a fost angajată prin concurs public, iar tatăl ei nu a participat la vot, de aceea nu ar fi vorba despre un conflict de interese.  

Actul CNI a fost remis la Centrul Național Anticorupție, care urmează să îi aplice președintelui raionului Dubăsari o amendă cuprinsă între 2000 și 6000 de lei. 

Solicitat de Moldova Curată, Grigore Policinschi a spus că deocamdată nu știe dacă va ataca sau nu în instanță actul CNI, întrucât abia urmează să-l studieze. 

Potrivit legii, persoana în privința căreia s-a constatat conflictul de interese urmează să-l soluționeze prin concedierea persoanei apropiate sau prin transferarea la o altă funcție, în care aceasta nu ar fi în subordine directă. 

Anterior, președintele CNI, Anatolie Donciu, a declarat pentru Moldova Curată că în multe cazuri în care se constată conflict de interese, persoanele, după ce achită amenda, continuă să lucreze în aceleași funcții. «Uneori nu există reacție, de aceea constatăm că este un aspect lacunar în legislație. În opinia mea, corect ar fi ca persoana să aibă niște restricții. Dacă nu a declarat un conflict de interese, trebuie să fie destituită din funcție sau sancționată disciplinar sau în altă formă, poate să i se pună niște restricții la ocuparea unor funcții publice. Deci ar fi ceva care ar avea efect. De aceea au și fost propuse modificări la lege», ne-a spus Anatolie Donciu.

Grigore Policinschi este unul dintre cei mai "longevivi" președinți de raion. El conduce raionul Dubăsari din anul 2003, fiind ales și reales de fiecare dată ca reprezentant al Partidului Comuniștilor.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
863
Interese la vedere

Primarul din Coşerniţa riscă o amendă pentru conflict d...

Primarul satului Coşerniţa din raionul Criuleni a încălcat regimul juridic al conflictului de interese angajându-şi soţia în funcţia de specialist pentru probleme funciare la primăria din sat. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi este argumentată prin faptul că alesul local şi-a menţinut soţia în această funcţie timp de şapte ani, fără a lua măsuri de soluţionare a conflictului de interese. La rândul său, primarul se consideră nevinovat şi spune că va contesta în judecată actul emis de CNI.

25 aprilie 2014
562
Interese la vedere

Noul deputat liberal urmează să aleagă dacă merge în Pa...

Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, devenit de curând deputat pe lista Partidului Liberal, după plecarea din Legislativ a lui Veaceslav Untilă, se află în prezent în situație de incompatibilitate, pe care urmează să o rezolve, potrivit legislației, în 30 de zile. Solicitat de Moldova Curată, Ogor a spus că deocamdată nu a decis definitv dacă va rămâne în administrația locală la Criuleni sau va alege mandatul de deputat. Însă a menționat că va face alegerea în termenul acordat de lege. 

26 septembrie 2016
615
Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
1607