Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăimare

Interese la vedere 24 octombrie 2013 412
foto simbol

În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.
În luna iulie curent, portalul www.moldovacurata.md a publicat un articol în care a scos în vileag un posibil conflict de interese la Ministerul Sănătăţii. În articolul „Medicamente „cu interese” de milioane” este relatat faptul că „în lista medicamentelor compensate aprobată la 22 aprilie curent de Ministerul Sănătății” se regăsesc 12 titluri de medicamente produse de compania germană „Worwag Pharma GmbH&Co.KG”. Potrivit CV-ului viceministrului Octavian Grama publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, acesta a lucrat în calitate de director al reprezentanței în R. Moldova a acestei companii în perioada anilor 2005-2009. Grama a plecat din această funcție direct în cea de viceministru al Sănătății. Iar în prezent filiala din R. Moldova a companiei este condusă de verișoara lui Octavian Grama, Ana Țenti”. În lista medicamentelor compensate de stat se regăsesc și șapte produse ale firmei „Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry JSC”. Potrivit site-ului oficial al firmei bosniace, șef al reprezentanței din R. Moldova al acestei companii este soția lui Grama, Stella Grama.

Grama va contesta actul emis de CNI

După ce materialul a fost mediatizat, CNI s-a autosesizat şi, la 6 august curent, a iniţiat procedura de contol asupra eventualului conflict de interese. La aproape două luni şi jumătate de când a fost iniţiat controlul, CNI a emis un act de constatare în care stabileşte că Octavian Grama a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.
Octavian Grama a declarat pentru Moldova Curată că va contesta actul emis de CNI şi că această decizie luată de Comisie este una politică. „După ce a fost iniţiată procedura de control, am trimis Comisiei explicaţii că nu am favorizat includerea acestor medicamente în lista celor compensate de stat. Am anexat de asemenea toate procesele-verbale, în total 61 de file, de la şedinţele comisiei care a decis selectarea firmei unde lucrează soţia. Preşedintele acelei comisii a fost însuşi ministrul Sănătăţii, domnul Andrei Usatîi. Şi apoi, soţia mea lucrează de ani buni în această companie, nu am angajat-o eu acum”, explică Octavian Grama.

De menţionat că, după ce Comisia Naţională de Integritate adoptă un act de constatare a conflictului de interese sau a incompatibilităţii, informează persoana supusă controlului în termen de cel mult cinci zile lucrătoare despre decizia Comisiei. Drept urmare, persoana supusă controlului poate contesta acest act în instanţă, în termen de de 15 zile lucrătoare. Dacă actul emis de CNI nu este contestat, atunci Comisia sesizează organele competente în vederea sancţionării persoanei, după caz, în vederea încetării mandatului, raporturilor de muncă sau de serviciu ale acesteia. La rândul său, Octavian Grama a specificat că va contesta actul adoptat de CNI şi va acţiona în judecată instituţia pentru defăimare.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne contin...

„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a  CNI şi a atacat-o în judecată.

10 iulie 2013
371
Interese la vedere

Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.

11 februarie 2016
376
Interese la vedere

FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceri

10 mai 2013
433
Interese la vedere

CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

15 februarie 2016
358