La Carbalia, un singur candidat. Are salarii mici, dar afaceri de milioane

Alegeri in AP din UTAG 25 octombrie 2016 1161
Valentin Gaidarji

În cursa pentru fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea circumscripţiei Carbalia, nr. 23 (raionul Vulcăneşti), aspiră un singur candidat, Valentin Gaidarji, inginer de profesie, director şi fondator al întreprinderii „Zegor Grup” SRL. Gaidarji candidează pentru al doilea mandat, după ce în 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci. Carbalia este o localitate cu 534 de locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ. La alegerile parlamentare, în listele electorale au figurat 410 persoane cu drept de vot.Director de firmă, cu un salariu modest

Valentin Giadarji (32 de ani) este căsătorit şi are doi copii. În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală  Centrală din Comrat indică venituri în sumă de 146 861 lei, obţinute pe parcursul anilor 2014-2015 în funcţia de director la „Zegor Grup” SRL  (un salariu de circa 6 mii lei lunar), şi 48 566 lei, obţinuţi la locul de muncă prin cumul.  Are în proprietate un apartament în mun. Chişinău, cu o suprafaţă de 66 m. p şi un lot de 5, 1 ha, amplasat în satul Carbalia. În declaraţia de avere mai indică patru autoturisme, dintre care două sunt destinate transportării mărfurilor, fără a indica modelul şi anul în care au fost procurate. Din darea în locaţiune a unui imobil a înregistrat în aceeaşi perioadă venituri în sumă de 189 640 de lei.

O întreprindere omisă din declaraţia de avere

SRL „Zegor Grup” a fost înregistrată în august 2013. În calitate de fondator şi conducător figurează Valentin Gaidarji. Solicitat de Moldova Curată, acesta a precizat că întreprinderea este specializată în importul obiectelor de uz sanitar. Pe lângă această întreprindere, candidatul deţine Întreprinderea Individuală „Valentin Gaidarji”, fondată în 2006, care nu figurează în declaraţia sa de avere. Gaidarji motivează că deşi nu a fost lichidată, întreprinderea nu funcţionează, de aceea a omis-o. Potrivit lui, cele cinci ha de teren agricol le-a procurat abia anul trecut şi încă nu i-au adus venit. 

Firma soţiei, beneficiara unui contract de achiziţii cu statul

Cele două întreprinderi, nu reprezintă unica afacere a familiei. Soţia candidatului, Aliona Gaidarji, este fondatoare şi director al întreprinderii „Artion Lux” SRL, fondată în luna august 2008 şi specializată în importul şi comercializarea articolelor tehnico-sanitare. Întâmplător sau nu, în iulie 2013, adică la un an după ce Valentin Gaidarji a obținut primul mandat de deputat în Adunarea Populară, firma a obţinut un contract de achiziţii publice cu statul: s-a angajat să doteze Consiliului raional Taraclia cu un sistem de filtrare a apei. Contractul a fost încheiat pentru suma de 119 990 lei.

Potrivit ultimului raport financiar anual, prezentat de Biroul Naţional de Statistică, întreprinderea a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 3 490 100 lei.

Cele două întreprinderi importă obiecte tehnico-sanitare din mai multe ţări, printre care Rusia, Turcia, Ucraina. Întrebat de ce dispun de venituri salariale atât de modeste, ţinând cont că au afaceri prospere, Valentin Gaidarji a declarat că firma sa nu are un venit prea mare şi că afacerile sale sunt marcate de criză, „la fel ca şi alte întreprinderi din R. Moldova”. 

Vrea să finalizeze proiectele iniţiate anterior

Valentin Gaidarji candidează, ca şi în mandatul precedent, în calitate de candidat independent. Înainte de alegerile din 2012 a aderat la coaliţia preelectorală numită Mişcarea „Găgăuzia Unită”, condusă de fostul bașcan Mihail Formuzal. Atunci a semnat o declaraţie în care cetăţenii erau îndemnaţi să voteze candidaţii, membri ai acestei mişcări, în defavoarea celor care doresc „Unirea cu România” şi „distrugerea relaţiilor de colaborare cu Federaţia Rusă”.  

Potrivit candidatului, deşi nu este salarizat și nu are alte beneficii rezultate din funcţia de deputat al APG, îşi doreşte să obţină un nou mandat, pentru a putea atrage investiţii în localitatea sa şi a finaliza un proiect iniţiat pe parcursul mandatului anterior - construcţia apeductului din localitate.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia au fost aleşi...

Jumătate din deputaţii Adunării Populare a autonomiei găgăuze au fost aleşi din primul tur. La alegerile de duminică, 20 noiembrie, ei au acumulat mai mult de 50 la sută din voturile alegătorilor din circumscripţiile în care au candidat. Din cele 35 de mandate, 17 au fost adjudecate, pentru restul de 18 locuri în legislativul local lupta va continua în al doilea tur, care va avea loc la 4 decembrie 2016. În total, la scrutin s-au înscris 126 de candidaţi.

21 noiembrie 2016
1145
Alegeri in AP din UTAG

Candidați cu afaceri, dar cu venituri mici, la Chirsova

Până la momentul actual, în cursa pentru fotoliul de deputat în autonomia găgăuză, legislatura a șasea, din partea circumscripţiei Chirsova, nr. 26, s-au înscris cinci candidaţi: Stepan Sarioglo, felcer-narcolog la Policlinica din Comrat, Constantin Fucidji, om de afaceri, Vasilii Neicovcen, manager vânzări, Stepan Piron, economist, şi Victor Radov, inginer-electrician în cadrul companiei Union Fenosa. Unii dintre ei dețin afaceri, dar în calitate de venituri indică doar câteva mii de lei din salarii.

21 octombrie 2016
1215
Alegeri in AP din UTAG

Doi oameni de afaceri – principalii candidați în circum...

17 noiembrie 2016
1150
Alegeri in AP din UTAG

De la Cișmichioi aspiră la funcția de deputat în APG do...

Toți candidații din circumscripția electorală nr. 16 Cișmichioi sunt bărbați. Omul de afaceri Leonid Chiosia este propus de către Partidul Nostru, iar Partidul Socialiștilor îl sprijină pe Mihail Berber. Iar al treilea candidat, Vitalii Caraghiorghi candidează independent, deși la ultimele alegeri, din anul 2012, îi reprezenta pe liberal-democrați.

20 octombrie 2016
1047
Alegeri in AP din UTAG

Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor,...

În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.

09 noiembrie 2016
1314
Alegeri in AP din UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
1966