La Carbalia, un singur candidat. Are salarii mici, dar afaceri de milioane

Alegeri in AP din UTAG 25 octombrie 2016 358
Valentin Gaidarji

În cursa pentru fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea circumscripţiei Carbalia, nr. 23 (raionul Vulcăneşti), aspiră un singur candidat, Valentin Gaidarji, inginer de profesie, director şi fondator al întreprinderii „Zegor Grup” SRL. Gaidarji candidează pentru al doilea mandat, după ce în 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci. Carbalia este o localitate cu 534 de locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ. La alegerile parlamentare, în listele electorale au figurat 410 persoane cu drept de vot.Director de firmă, cu un salariu modest

Valentin Giadarji (32 de ani) este căsătorit şi are doi copii. În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală  Centrală din Comrat indică venituri în sumă de 146 861 lei, obţinute pe parcursul anilor 2014-2015 în funcţia de director la „Zegor Grup” SRL  (un salariu de circa 6 mii lei lunar), şi 48 566 lei, obţinuţi la locul de muncă prin cumul.  Are în proprietate un apartament în mun. Chişinău, cu o suprafaţă de 66 m. p şi un lot de 5, 1 ha, amplasat în satul Carbalia. În declaraţia de avere mai indică patru autoturisme, dintre care două sunt destinate transportării mărfurilor, fără a indica modelul şi anul în care au fost procurate. Din darea în locaţiune a unui imobil a înregistrat în aceeaşi perioadă venituri în sumă de 189 640 de lei.

O întreprindere omisă din declaraţia de avere

SRL „Zegor Grup” a fost înregistrată în august 2013. În calitate de fondator şi conducător figurează Valentin Gaidarji. Solicitat de Moldova Curată, acesta a precizat că întreprinderea este specializată în importul obiectelor de uz sanitar. Pe lângă această întreprindere, candidatul deţine Întreprinderea Individuală „Valentin Gaidarji”, fondată în 2006, care nu figurează în declaraţia sa de avere. Gaidarji motivează că deşi nu a fost lichidată, întreprinderea nu funcţionează, de aceea a omis-o. Potrivit lui, cele cinci ha de teren agricol le-a procurat abia anul trecut şi încă nu i-au adus venit. 

Firma soţiei, beneficiara unui contract de achiziţii cu statul

Cele două întreprinderi, nu reprezintă unica afacere a familiei. Soţia candidatului, Aliona Gaidarji, este fondatoare şi director al întreprinderii „Artion Lux” SRL, fondată în luna august 2008 şi specializată în importul şi comercializarea articolelor tehnico-sanitare. Întâmplător sau nu, în iulie 2013, adică la un an după ce Valentin Gaidarji a obținut primul mandat de deputat în Adunarea Populară, firma a obţinut un contract de achiziţii publice cu statul: s-a angajat să doteze Consiliului raional Taraclia cu un sistem de filtrare a apei. Contractul a fost încheiat pentru suma de 119 990 lei.

Potrivit ultimului raport financiar anual, prezentat de Biroul Naţional de Statistică, întreprinderea a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 3 490 100 lei.

Cele două întreprinderi importă obiecte tehnico-sanitare din mai multe ţări, printre care Rusia, Turcia, Ucraina. Întrebat de ce dispun de venituri salariale atât de modeste, ţinând cont că au afaceri prospere, Valentin Gaidarji a declarat că firma sa nu are un venit prea mare şi că afacerile sale sunt marcate de criză, „la fel ca şi alte întreprinderi din R. Moldova”. 

Vrea să finalizeze proiectele iniţiate anterior

Valentin Gaidarji candidează, ca şi în mandatul precedent, în calitate de candidat independent. Înainte de alegerile din 2012 a aderat la coaliţia preelectorală numită Mişcarea „Găgăuzia Unită”, condusă de fostul bașcan Mihail Formuzal. Atunci a semnat o declaraţie în care cetăţenii erau îndemnaţi să voteze candidaţii, membri ai acestei mişcări, în defavoarea celor care doresc „Unirea cu România” şi „distrugerea relaţiilor de colaborare cu Federaţia Rusă”.  

Potrivit candidatului, deşi nu este salarizat și nu are alte beneficii rezultate din funcţia de deputat al APG, îşi doreşte să obţină un nou mandat, pentru a putea atrage investiţii în localitatea sa şi a finaliza un proiect iniţiat pe parcursul mandatului anterior - construcţia apeductului din localitate.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor,...

În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.

09 noiembrie 2016
454
Alegeri in AP din UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
417
Alegeri in AP din UTAG

Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură as...

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.

26 octombrie 2016
345
Alegeri in AP din UTAG

Democratul cu afacere și casă de la părinți vrea al tr...

Vladimir Cîssa, deputat în APG, vrea să obțină al treilea mandat și este singurul candidat în circumscripția electorală a satului Bugeac. Dacă în celelalte scrutine a candidat independent, la alegerile din 20 noiembrie îl găsim de partea democraților. Deși în acte deține doar un apartament, în prezent democratul locuiește cu familia într-o casă scumpă, situată în inima orașului Comrat.

27 octombrie 2016
309