DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICIO PROBĂ

Interese la vedere 24 octombrie 2014 1692
Ana Ivlev

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.



”Am asigurat instruirea la domiciliu timp de 12 ani a unui elev cu dizabilități, iar în acest an, cand am vrut să îl ajutăm să susțină examenul la domiciliu, Ministerul s-a împotrivit. La primul examen, pentru că nu se poate deplasa pe propriile picioare, băiatul a fost luat în brațe de către colegi și dus în sala. A suportat greu, de aceea a depus o plângere la Consiliul Antidiscriminare”, spune Ana Ivlev, aflată acum în concediu de boală.

O decizie din 9 septembrie 2014 a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării confirmă că un asemenea conflict a existat. Un elev de la Liceul Cervantes s-a plâns că a susținut primul examen de bacalaureat într-o sală, de rând cu restul candidaților, fapt ce i-a provocat dureri fizice și umilință. Atunci ME, invocând încălcări de procedură, i-a aplicat directorului o mustrare, contestată ulterior în instanță de către director. Chiar dacă următoarele examene băiatul le-a susținut la domiciliu, Consiliul a constatat că ME a discriminat elevul și a recomandat instituției să își ajusteze Metodologia de organizare a examenelor de bacalaureat ”pentru realizarea practică a acomodării rezonabile fiecărui candidat”.  

Directoarea spune că și-ar fi atras mânia celor de la ME începând cu acest caz, apoi i-au mai fost aplicate două sancțiuni disciplinare, a treia fiind demisia.

Ministerul Educației: "A participat la acțiunile de fraudare a examenului de BAC"

Ministerul Educației, la rândul său, răspunde că incidentul nu are nicio legătură cu sancțiunea aplicată: ”Ana Ivlev a participat la acțiunile de fraudare a examenului de BAC la matematică la Centrul de bacalaureat a cărui președintă a fost desemnată, sau cel puțin a favorizat acțiunile respective. Ceea ce a fost indicat ca fiind unul din motive – faptul că "a vrut să ajute un elev cu disabilități" - nu corespunde realității și nu a constituit temei pentru concediere. De asemenea, niciun elev de la Liceul ”Cervantes” nu a contestat în instanța de judecată vreo acțiune a Ministerului Educației”, au comunicat responsabili de la ME pentru Moldova Curată.

”Nu port nicio vină. Pot să vă spun doar câteva date. Centrul ”Miguel de Cervantes” a avut 510 candidati. La matematică, disciplina pe care s-a axat Ministerul, note pozitive, de 5 și 6, au luat numai 175 de copii. Nici 30 la sută. Puteți trage concluzii dacă am protejat pe cineva sau nu. În timpul examenului de matematică profesorii care erau membri ai comisiei de verificare plecau la verificarea lucrărilor, astfel că în centrul de examinare rămâneam cu mai puțini supraveghetori și posibil că undeva era oboseală, mai puțină vigilență și de aceea probabil li s-a părut ceva suspect atunci când au examinat imaginile. Dar nu au nicio probă, nicio înțelegere, nimic”, afirmă Ana Ivlev.

CNA a aplicat o amendă pentru protecționism

Ana Ivlev se judecă acum în trei procese cu Ministerul Educației. Ea a fost demisă după ce, în luna august, responsabilii de la ME au solicitat Centrului Național Anticorupție (CNA) să verifice bănuielile de fraudare a examenului de matematică  în centrul de bacalaureat din Liceul ”Miguel de Cervantes”. Când, în luna octombrie, CNA a anunțat rezultatul verificării, directorul a rămas fără funcție. Potrivit Angelei Starinschi, ofițer de presă al CNA, instituția a întocmit pe numele directoarei un proces-verbal conform art. 313 prim (protecționism) Cod Contravențional și a aplicat o amendă de 2 mii de lei, din care Ana Ivlev a plătit doar jumătate, în primele trei zile.

Potrivit Ministerului Educației, în sesiunea de bacalaureat din anul 2014 au fost aplicate 20 de sancțiuni disciplinare.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
1052
Interese la vedere

Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, ap...

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.

08 aprilie 2015
1077
Interese la vedere

Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost co...

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

29 februarie 2016
919
Interese la vedere

CNI „rămâne” în pădure

După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.

28 mai 2015
897
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
961
Interese la vedere

Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.

04 decembrie 2017
1158