DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICIO PROBĂ

Interese la vedere 24 octombrie 2014 666
Ana Ivlev

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.”Am asigurat instruirea la domiciliu timp de 12 ani a unui elev cu dizabilități, iar în acest an, cand am vrut să îl ajutăm să susțină examenul la domiciliu, Ministerul s-a împotrivit. La primul examen, pentru că nu se poate deplasa pe propriile picioare, băiatul a fost luat în brațe de către colegi și dus în sala. A suportat greu, de aceea a depus o plângere la Consiliul Antidiscriminare”, spune Ana Ivlev, aflată acum în concediu de boală.

O decizie din 9 septembrie 2014 a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării confirmă că un asemenea conflict a existat. Un elev de la Liceul Cervantes s-a plâns că a susținut primul examen de bacalaureat într-o sală, de rând cu restul candidaților, fapt ce i-a provocat dureri fizice și umilință. Atunci ME, invocând încălcări de procedură, i-a aplicat directorului o mustrare, contestată ulterior în instanță de către director. Chiar dacă următoarele examene băiatul le-a susținut la domiciliu, Consiliul a constatat că ME a discriminat elevul și a recomandat instituției să își ajusteze Metodologia de organizare a examenelor de bacalaureat ”pentru realizarea practică a acomodării rezonabile fiecărui candidat”.  

Directoarea spune că și-ar fi atras mânia celor de la ME începând cu acest caz, apoi i-au mai fost aplicate două sancțiuni disciplinare, a treia fiind demisia.

Ministerul Educației: "A participat la acțiunile de fraudare a examenului de BAC"

Ministerul Educației, la rândul său, răspunde că incidentul nu are nicio legătură cu sancțiunea aplicată: ”Ana Ivlev a participat la acțiunile de fraudare a examenului de BAC la matematică la Centrul de bacalaureat a cărui președintă a fost desemnată, sau cel puțin a favorizat acțiunile respective. Ceea ce a fost indicat ca fiind unul din motive – faptul că "a vrut să ajute un elev cu disabilități" - nu corespunde realității și nu a constituit temei pentru concediere. De asemenea, niciun elev de la Liceul ”Cervantes” nu a contestat în instanța de judecată vreo acțiune a Ministerului Educației”, au comunicat responsabili de la ME pentru Moldova Curată.

”Nu port nicio vină. Pot să vă spun doar câteva date. Centrul ”Miguel de Cervantes” a avut 510 candidati. La matematică, disciplina pe care s-a axat Ministerul, note pozitive, de 5 și 6, au luat numai 175 de copii. Nici 30 la sută. Puteți trage concluzii dacă am protejat pe cineva sau nu. În timpul examenului de matematică profesorii care erau membri ai comisiei de verificare plecau la verificarea lucrărilor, astfel că în centrul de examinare rămâneam cu mai puțini supraveghetori și posibil că undeva era oboseală, mai puțină vigilență și de aceea probabil li s-a părut ceva suspect atunci când au examinat imaginile. Dar nu au nicio probă, nicio înțelegere, nimic”, afirmă Ana Ivlev.

CNA a aplicat o amendă pentru protecționism

Ana Ivlev se judecă acum în trei procese cu Ministerul Educației. Ea a fost demisă după ce, în luna august, responsabilii de la ME au solicitat Centrului Național Anticorupție (CNA) să verifice bănuielile de fraudare a examenului de matematică  în centrul de bacalaureat din Liceul ”Miguel de Cervantes”. Când, în luna octombrie, CNA a anunțat rezultatul verificării, directorul a rămas fără funcție. Potrivit Angelei Starinschi, ofițer de presă al CNA, instituția a întocmit pe numele directoarei un proces-verbal conform art. 313 prim (protecționism) Cod Contravențional și a aplicat o amendă de 2 mii de lei, din care Ana Ivlev a plătit doar jumătate, în primele trei zile.

Potrivit Ministerului Educației, în sesiunea de bacalaureat din anul 2014 au fost aplicate 20 de sancțiuni disciplinare.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Licitație cu „dedicație” la Ialoveni

Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții. 

16 decembrie 2017
436
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Iurie Leancă: cu guvernar...

Iurie Leancă este candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) înregistrat de CEC cu nr. 3 în cursa prezidențială. Este diplomat de carieră, angajat la MAE din 1991 în diferite funcții. În perioada 2001–2005 și apoi 2007–2009, a fost vicepreședintele companiei petroliere moldovenești „Ascom Group” a miliardarului Stati. În 2009 aderă la PLDM și devine ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În 2013-2014 este prim-ministru. În 2015 părăsește PLDM și fondează PPEM.

26 septembrie 2016
423
Interese la vedere

Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.

11 aprilie 2016
579
Interese la vedere

Remunerată din bani publici pentru a învăţa grădinăritu...

Directorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia la instituţia pe care o conduce doar pentru a învăţa meserie. Aceasta a activat două luni aici, fiind remunerată din bani publici.

07 august 2013
347