Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, apoi și soțul în structura pe care o conduce
Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.
”La concurs au participat trei persoane, dar s-au prezentat numai două și a câștigat Andrei Coadă”, afirmă Maria Culeșov. Ulterior, ea a semnat ordinul de numire în funcție a ginerelui său.
Solicitat de Moldova Curată, Andrei Coadă a menționat că a fost angajat la ADR Sud în calitate de jurist, dar nu ține minte exact când s-a întâmplat acest lucru. ”Nu mai țin minte, a fost foarte demult”, a declarat Andrei Coadă, deși soacra sa a spus că l-a angajat acum doi ani.
Ulterior, Maria Culeșov a mai făcut o angajare ”de familie”: soțul său, Vladimir Culeșov, a devenit șofer la ADR Sud. El este și acum angajat al acestei instituții. Pentru această funcție nu este necesară organizarea unui concurs, astfel încât directoarea Agenției și-a motivat alegerea prin lipsa de cadre pregătite în orașul Cimișlia, unde își are sediul ADR Sud.
”Nu avem specialiști buni la Cimișlia”
”Este o problemă să găsim niște specialiști buni în Cimișlia”, a menționat Maria Culeșov, adăugând că nu a știut că în acest fel încalcă regimul juridic al conflictelor de interese. ”Eu mi-am închipuit că în calitate de șofer nu are o răspundere așa de mare, nu este cine știe ce. Atunci (în iunie 2013 - n.r.) nu aveam altă candidatură ca să angajăm urgent pe cineva, dar acum vom căuta să angajăm o altă persoană”, a mai spus Maria Culeșov pentru Moldova Curată.
În declarațiile sale de interese personale pentru anul 2013, Maria Culeșov nu a indicat despre existența vreunei situații de conflict de interese. Totodată, în declarația cu privire la venituri și proprietăți, este indicat salariu soțului, dar fără să fie precizat locul de muncă al acestuia.
Legea cu privire la conflictul de interese prevede că subiecţii declarării nu au dreptul să facă uz de serviciu pentru obţinerea unui beneficiu neprevăzut de lege sau de contractul individual de muncă. Totodată, legea defineşte interesul personal – orice interes, material sau nematerial, al persoanelor prevăzute la art. 3 care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate sau persoane juridice, indiferent de tipul de proprietate, din relaţiile sau afiliaţiile personale cu partide politice, cu organizaţii necomerciale şi cu organizaţii internaţionale, precum şi care rezultă din preferinţele sau angajamentele acestora. La categoria “persoanelor apropiate”, legea include: “soţul (soţia), persoanele înrudite prin sînge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră)”.
Până la urmă, răspunsul final la întrebarea: a încălcat sau nu Maria Culeșov regimul juridic al conflictelor de interese prin cele două angajări pe care le-a făcut îl va da CNI, după efectuarea controlului.
Expert: interpretarea confuză a legii lasă funcționarii nesancționați
”Problema este că sancțiunile pentru nedeclararea conflictelor de interese rămân, practic inaplicabile”, este de părere Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. ”De obicei, Comisia Națională de Integritate constată conflictele de interese sau nedepunerea declarației de interese, iar materialele sunt transmise Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunilor. În cele mai multe cazuri, CNA le interpretează ca fiind contravenții cu termen de prescripție expirat”, explică Mariana Kalughin.
Totodată, experta subliniază că aceste cazuri ar trebui calificate ca abuzuri în serviciu și sancționate contravențional, dacă pe lângă nedeclararea conflictului de interese, funcționarii publici iau și decizii în privința rudelor pe care le angajează. ”Normele sunt interpretate în mod confuz, iar persoanele care încalcă rămân nesancționate, de aceea astfel de ”tradiții” nu vor dispărea, fiind tolerate și de societate”, a concluzionat Mariana Kalughin.
NOTĂ: Agenţia de Dezvoltare Regională Sud este o instituţie publică necomercială cu autonomie financiară, cu sediul la Cimișlia, creată în anul 2010 și subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcţiilor. Agenția are scopul de a implementa politicile de dezvoltare regională în 8 raioane componente ale Regiunii Sud: Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir, Taraclia, Cahul. ADR Sud îşi desfăşoară activitatea în baza mijloacelor Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR), donaţii şi granturi, cooperând cu autorităţile administraţiei publice locale și centrale, agenții similare, parteneri de dezvoltare, societatea civilă, agenţi economici, universități, din Republica Moldova şi din străinătate. Comisia Națională de Integritate a inițiat un control pe numele funcționarei, aceasta fiind bănuită că ar fi încălcat regimul conflictelor de interese.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Folosirea maşinilor din Ungheni întreţinute din bani pu...
În această săptămână autoturismele Primăriei oraşului Ungheni sunt vedete pe o reţea de socializare. Maşina de serviciu a primarului a fost văzută în faţa unui hipermaket din oraşul Iaşi, iar microbuzul Primăriei a fost văzut într-un sat din raionul Ungheni, la volan fiind fiul contabilei. Responsabilii de la Primărie spun că ambele vehicule se deplasau în interes de serviciu.
Medicamente cu „interese” de milioane
Scandal la Ministerul Sănătății. Ministrul Andrei Usatâi și şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, sunt cercetați pentru conflict de interese de către Comisia Națională de Integritate. Oficialii sunt bănuiți că ar fi favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat a mai multor doctorii produse de o firmă reprezentată în R. Moldova de soția viceministrului Sănătății, Octavian Grama, dar și de o firmă la care viceministrul a lucrat până a fi numit la minister.
Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...
Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale.
Licitație cu „dedicație” la Ialoveni
Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții.
Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme...
Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici.
La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rud...
După ce Moldova Curată a publicat, luna trecută, un material în care relata despre faptul că rude şi amici ai unor funcţionari publici din raionul Ungheni au vizitat Lituania, deplasarea fiind achitată din bani publici, câţiva cititori din Ungheni ne-au informat despre o altă vizită ale autorităţilor raionale în străinătate. Astfel, în vara anului trecut, o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat acelaşi oraş lituanian, Moletai, grupul fiind constituit din zece persoane, inclusiv soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Demnitarul susţine că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor.
Aici așteptăm comentariul tău!