Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, apoi și soțul în structura pe care o conduce

Interese la vedere 8 aprilie 2015 433
Maria Culeșov și fostul ministru al Construcțiilor, Marcel Răducan, la ceremonia organizată cu ocazia aniversării de 5 ani a ADR Sud

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.”La concurs au participat trei persoane, dar s-au prezentat numai două și a câștigat Andrei Coadă”, afirmă Maria Culeșov. Ulterior, ea a semnat ordinul de numire în funcție a ginerelui său.

Solicitat de Moldova Curată, Andrei Coadă a menționat că a fost angajat la ADR Sud în calitate de jurist, dar nu ține minte exact când s-a întâmplat acest lucru. ”Nu mai țin minte, a fost foarte demult”, a declarat Andrei Coadă, deși soacra sa a spus că l-a angajat acum doi ani.

Ulterior, Maria Culeșov a mai făcut o angajare ”de familie”: soțul său, Vladimir Culeșov, a devenit șofer la ADR Sud. El este și acum angajat al acestei instituții. Pentru această funcție nu este necesară organizarea unui concurs, astfel încât directoarea Agenției și-a motivat alegerea prin lipsa de cadre pregătite în orașul Cimișlia, unde își are sediul ADR Sud.

”Nu avem specialiști buni la Cimișlia”

”Este o problemă să găsim niște specialiști buni în Cimișlia”, a menționat Maria Culeșov, adăugând că nu a știut că în acest fel încalcă regimul juridic al conflictelor de interese. ”Eu mi-am închipuit că în calitate de șofer nu are o răspundere așa de mare, nu este cine știe ce. Atunci (în iunie 2013 - n.r.) nu aveam altă candidatură ca să angajăm urgent pe cineva, dar acum vom căuta să angajăm o altă persoană”, a mai spus Maria Culeșov pentru Moldova Curată.

În declarațiile sale de interese personale pentru anul 2013, Maria Culeșov nu a indicat despre existența vreunei situații de conflict de interese. Totodată, în declarația cu privire la venituri și proprietăți, este indicat salariu soțului, dar fără să fie precizat locul de muncă al acestuia.

Legea cu privire la conflictul de interese prevede că subiecţii declarării nu au dreptul să facă uz de serviciu pentru obţinerea unui beneficiu neprevăzut de lege sau de contractul individual de muncă. Totodată, legea defineşte interesul personal – orice interes, material sau nematerial, al persoanelor prevăzute la art. 3 care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate sau persoane juridice, indiferent de tipul de proprietate, din relaţiile sau afiliaţiile personale cu partide politice, cu organizaţii necomerciale şi cu organizaţii internaţionale, precum şi care rezultă din preferinţele sau angajamentele acestora. La categoria “persoanelor apropiate”, legea include: “soţul (soţia), persoanele înrudite prin sînge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră)”.

Până la urmă, răspunsul final la întrebarea: a încălcat sau nu Maria Culeșov regimul juridic al conflictelor de interese prin cele două angajări pe care le-a făcut îl va da CNI, după efectuarea controlului.

Expert: interpretarea confuză a legii lasă funcționarii nesancționați

Problema este că sancțiunile pentru nedeclararea conflictelor de interese rămân, practic inaplicabile”, este de părere Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. ”De obicei, Comisia Națională de Integritate constată conflictele de interese sau nedepunerea declarației de interese, iar materialele sunt transmise Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunilor. În cele mai multe cazuri, CNA le interpretează ca fiind contravenții cu termen de prescripție expirat”, explică Mariana Kalughin.

Totodată, experta subliniază că aceste cazuri ar trebui calificate ca abuzuri în serviciu și sancționate contravențional, dacă pe lângă nedeclararea conflictului de interese, funcționarii publici iau și decizii în privința rudelor pe care le angajează. ”Normele sunt interpretate în mod confuz, iar persoanele care încalcă rămân nesancționate, de aceea astfel de ”tradiții” nu vor dispărea, fiind tolerate și de societate”, a concluzionat Mariana Kalughin.

NOTĂ: Agenţia de Dezvoltare Regională Sud este o instituţie publică necomercială cu autonomie financiară, cu sediul la Cimișlia, creată în anul 2010 și subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcţiilor. Agenția are scopul de a implementa politicile de dezvoltare regională în 8 raioane componente ale  Regiunii Sud: Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir, Taraclia, Cahul. ADR Sud îşi desfăşoară activitatea în baza mijloacelor Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR), donaţii şi granturi, cooperând cu autorităţile administraţiei publice locale și centrale, agenții similare, parteneri de dezvoltare, societatea civilă, agenţi economici, universități, din Republica Moldova şi din străinătate. Comisia Națională de Integritate a inițiat un control pe numele funcționarei, aceasta fiind bănuită că ar fi încălcat regimul conflictelor de interese.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Medicamente cu „interese” de milioane

Scandal la Ministerul Sănătății. Ministrul Andrei Usatâi și şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, sunt cercetați pentru conflict de interese de către Comisia Națională de Integritate. Oficialii sunt bănuiți că ar fi favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat a mai multor doctorii produse de o firmă reprezentată în R. Moldova de soția viceministrului Sănătății, Octavian Grama, dar și de o firmă la care viceministrul a lucrat până a fi numit la minister.

22 iulie 2013
524
Interese la vedere

Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. 

04 februarie 2016
380
Interese la vedere

De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la per...

În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.

25 iulie 2013
504
Interese la vedere

Mama şefă, la control...

Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.

13 martie 2014
504