Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile de interese şi au fost citaţi la CNI

Interese la vedere 28 iunie 2013 850
Aliona Moşneguţu

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).„Nu ştiam că în fiecare an trebuie să completăm declaraţia de interese. Consiliul raional Ialoveni ne-a informat că trebuie să depunem doar declaraţia de avere. Acum am fost citaţi la CNI şi explicăm de ce nu am depus declaraţiile de interese personale”, spune Aliona Moşneguţu, primarul comunei Hansca, Ialoveni.

Un alt ales local din raionul Ialoveni, primarul satului Cărbuna, Vitalie Spânache, afirmă că nici el nu ştia despre necesitatea completării de către aleşii locali a unui astfel de document, invocând, de asemenea, faptul că autorităţile  raionale trebuiau să le ofere un model de declaraţie de interese personale. „Acum am văzut că nu este mare diferenţă dintre declaraţia de venituri şi cea de interese personale, ambele pot fi completate cu aceeaşi informaţie. De ce trebuie să ne dublăm lucrul?”, întreabă indignat primarul din Cărbuna.

Citaţie trimisă de CNI la primăria Zîmbreni

Aleşii trebuie să-şi cunoască obligaţiile

La rândul lor, autorităţile locale raionale afirmă că primarii sunt obligaţi să cunoască legea care-i impune să completeze odată cu declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese personale. „Legea cu privire la conflictul de interese este în vigoare din anul 2008. Nu ştiu de ce primarii sunt supăraţi pe Consiliul raional Ialoveni. Fiecare funcţionar şi demnitar public trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile”, declară Igor Plămădeală, şeful Secţiei administraţie publică din cadrul Consiliului raional Ialoveni.

Primarul din Cuhneşti: „Nu este o noutate acest document”

Dacă unii primari din Ialoveni susţin că nu şi-au depus declaraţia de interese personale pentru că nu au ştiut, atunci aleşii locali din alte raioane menţionează că au completat un astfel de act şi l-au transmis la CNI. Ion Beţişor, primarul comunei Cuhneşti din raionul Glodeni, de exemplu, susţine că în fiecare an  îndeplineşte un asemenea document. „Sunt câteva prevederi legislative care impun funcţionarul şi demnitarul public să-şi declare interesele. Mă refer la Legea cu privire la conflictul de interese, la cea cu privire la statutul funcţionarului public şi la Legea privind persoanele cu demnitate publică. Nu este o noutate acest document”, afirmă primarul din Cuhneşti.

Şi primarul satului Opaci, din raionul Căuşeni, afirmă că a expediat la CNI declaraţia de interese personale, specificând că autorităţile raionale au avut grijă să le amintească tuturor aleşilor locali despre acest lucru. „De la raion ne-au informat că trebuie să le depunem. Nu aveam cum să nu ştim, fiindcă în luna martie, aproape în fiecare zi, mass-media difuza câte un material în care informa cetăţenii despre obligativitatea unei persoane cu funcţii de răspundere să-şi declare averile, dar şi interesele personale”, specifică Gheorghe Ţurcanu, primarul din satul Opaci, raionul Căuşeni.

Legea a întrat în vigoare mai târziu

Vadim Enicov, ex-secretarul Comisiei Centrale de Control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, entitate ce colecta anterior declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor cu funcţii de răspundere afirmă că puţine autorităţi publice locale expediau la Comisie declaraţiile de interese. „Legea care-i obligă pe funcţionarii publici să-şi declare interesele a intrat în vigoare mai târziu decât cea a declaraţiilor de avere. Este posibil ca unii primari să nu ştie despre acest lucru”, argumentează Vadim Enicov.

Amintim că Legea nr.16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese prevede că declaraţia de interese personale se depune în termen de 15 zile de la data angajării, validării mandatului ori numirii în funcţie şi anual până la data de 31 martie. Responsabilitatea pentru depunerea în termen a declaraţiei, precum şi pentru veridicitatea şi deplinătatea informaţiei, o poartă persoana care depune declaraţia.

Lilia Zaharia

Igor PlămădealăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

De la stat, la privat. Ce a lăsat în urmă este verifica...

Fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Vitalie Panurco, s-a angajat, după ce a plecat din funcția publică, la sfârșitul anului 2013, la una dintre firmele care în ultimii ani a câștigat cele mai multe licitații pentru reparația drumurilor. Acest lucru li s-a părut suspect auditorilor Curții de Conturi. Ei au cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să verifice dacă Vitalie Panurco s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când, fiind director la ASD, a semnat cu firma contractele privind reparația drumurilor. 

02 octombrie 2014
368
Interese la vedere

Mama este şefa fiicei

Această situaţie se întâmplă în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa, unde mama este conducătoarea direcţiei, iar fiica sa este specialist principal în cadrul instituţiei. Experţii susţin că ambele funcţionare au încălcat regimul conflictului de interese.

27 februarie 2014
536
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...

Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.

26 septembrie 2016
417
Interese la vedere

Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost co...

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

29 februarie 2016
383