Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile de interese şi au fost citaţi la CNI

Interese la vedere 28 iunie 2013 1768
Aliona Moşneguţu

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).



„Nu ştiam că în fiecare an trebuie să completăm declaraţia de interese. Consiliul raional Ialoveni ne-a informat că trebuie să depunem doar declaraţia de avere. Acum am fost citaţi la CNI şi explicăm de ce nu am depus declaraţiile de interese personale”, spune Aliona Moşneguţu, primarul comunei Hansca, Ialoveni.

Un alt ales local din raionul Ialoveni, primarul satului Cărbuna, Vitalie Spânache, afirmă că nici el nu ştia despre necesitatea completării de către aleşii locali a unui astfel de document, invocând, de asemenea, faptul că autorităţile  raionale trebuiau să le ofere un model de declaraţie de interese personale. „Acum am văzut că nu este mare diferenţă dintre declaraţia de venituri şi cea de interese personale, ambele pot fi completate cu aceeaşi informaţie. De ce trebuie să ne dublăm lucrul?”, întreabă indignat primarul din Cărbuna.

Citaţie trimisă de CNI la primăria Zîmbreni

Aleşii trebuie să-şi cunoască obligaţiile

La rândul lor, autorităţile locale raionale afirmă că primarii sunt obligaţi să cunoască legea care-i impune să completeze odată cu declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese personale. „Legea cu privire la conflictul de interese este în vigoare din anul 2008. Nu ştiu de ce primarii sunt supăraţi pe Consiliul raional Ialoveni. Fiecare funcţionar şi demnitar public trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile”, declară Igor Plămădeală, şeful Secţiei administraţie publică din cadrul Consiliului raional Ialoveni.

Primarul din Cuhneşti: „Nu este o noutate acest document”

Dacă unii primari din Ialoveni susţin că nu şi-au depus declaraţia de interese personale pentru că nu au ştiut, atunci aleşii locali din alte raioane menţionează că au completat un astfel de act şi l-au transmis la CNI. Ion Beţişor, primarul comunei Cuhneşti din raionul Glodeni, de exemplu, susţine că în fiecare an  îndeplineşte un asemenea document. „Sunt câteva prevederi legislative care impun funcţionarul şi demnitarul public să-şi declare interesele. Mă refer la Legea cu privire la conflictul de interese, la cea cu privire la statutul funcţionarului public şi la Legea privind persoanele cu demnitate publică. Nu este o noutate acest document”, afirmă primarul din Cuhneşti.

Şi primarul satului Opaci, din raionul Căuşeni, afirmă că a expediat la CNI declaraţia de interese personale, specificând că autorităţile raionale au avut grijă să le amintească tuturor aleşilor locali despre acest lucru. „De la raion ne-au informat că trebuie să le depunem. Nu aveam cum să nu ştim, fiindcă în luna martie, aproape în fiecare zi, mass-media difuza câte un material în care informa cetăţenii despre obligativitatea unei persoane cu funcţii de răspundere să-şi declare averile, dar şi interesele personale”, specifică Gheorghe Ţurcanu, primarul din satul Opaci, raionul Căuşeni.

Legea a întrat în vigoare mai târziu

Vadim Enicov, ex-secretarul Comisiei Centrale de Control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, entitate ce colecta anterior declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor cu funcţii de răspundere afirmă că puţine autorităţi publice locale expediau la Comisie declaraţiile de interese. „Legea care-i obligă pe funcţionarii publici să-şi declare interesele a intrat în vigoare mai târziu decât cea a declaraţiilor de avere. Este posibil ca unii primari să nu ştie despre acest lucru”, argumentează Vadim Enicov.

Amintim că Legea nr.16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese prevede că declaraţia de interese personale se depune în termen de 15 zile de la data angajării, validării mandatului ori numirii în funcţie şi anual până la data de 31 martie. Responsabilitatea pentru depunerea în termen a declaraţiei, precum şi pentru veridicitatea şi deplinătatea informaţiei, o poartă persoana care depune declaraţia.

Lilia Zaharia

Igor Plămădeală



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Nepotism la primăria din Leova

Primăria oraşului Leova este condusă de un unchi şi nepotul acestuia. Unchiul este primar, iar nepotul deţine funcţia de viceprimar. Experţii afirmă că la conducerea unei instituţii publice nu trebuie să se regăsească neamuri, indiferent de gradul lor de rudenie, deoarece deciziile luate aici ar putea să nu  fie transparente şi corecte.

21 iunie 2013
1324
Interese la vedere

Lapte „muls” din interes

Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.

21 mai 2013
990
Interese la vedere

Folosirea maşinilor din Ungheni întreţinute din bani pu...

În această săptămână autoturismele Primăriei oraşului Ungheni sunt vedete pe o reţea de socializare. Maşina de serviciu a primarului a fost văzută în faţa unui hipermaket din oraşul Iaşi, iar microbuzul Primăriei a fost văzut într-un sat din raionul Ungheni, la volan fiind fiul contabilei. Responsabilii de la Primărie spun că ambele vehicule se deplasau în interes de serviciu.

17 aprilie 2015
1111
Interese la vedere

Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concure...

Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.

08 martie 2016
1317
Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
1344
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
1018