Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile de interese şi au fost citaţi la CNI
Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).
„Nu ştiam că în fiecare an trebuie să completăm declaraţia de interese. Consiliul raional Ialoveni ne-a informat că trebuie să depunem doar declaraţia de avere. Acum am fost citaţi la CNI şi explicăm de ce nu am depus declaraţiile de interese personale”, spune Aliona Moşneguţu, primarul comunei Hansca, Ialoveni.
Un alt ales local din raionul Ialoveni, primarul satului Cărbuna, Vitalie Spânache, afirmă că nici el nu ştia despre necesitatea completării de către aleşii locali a unui astfel de document, invocând, de asemenea, faptul că autorităţile raionale trebuiau să le ofere un model de declaraţie de interese personale. „Acum am văzut că nu este mare diferenţă dintre declaraţia de venituri şi cea de interese personale, ambele pot fi completate cu aceeaşi informaţie. De ce trebuie să ne dublăm lucrul?”, întreabă indignat primarul din Cărbuna.
Aleşii trebuie să-şi cunoască obligaţiile
La rândul lor, autorităţile locale raionale afirmă că primarii sunt obligaţi să cunoască legea care-i impune să completeze odată cu declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese personale. „Legea cu privire la conflictul de interese este în vigoare din anul 2008. Nu ştiu de ce primarii sunt supăraţi pe Consiliul raional Ialoveni. Fiecare funcţionar şi demnitar public trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile”, declară Igor Plămădeală, şeful Secţiei administraţie publică din cadrul Consiliului raional Ialoveni.
Primarul din Cuhneşti: „Nu este o noutate acest document”
Dacă unii primari din Ialoveni susţin că nu şi-au depus declaraţia de interese personale pentru că nu au ştiut, atunci aleşii locali din alte raioane menţionează că au completat un astfel de act şi l-au transmis la CNI. Ion Beţişor, primarul comunei Cuhneşti din raionul Glodeni, de exemplu, susţine că în fiecare an îndeplineşte un asemenea document. „Sunt câteva prevederi legislative care impun funcţionarul şi demnitarul public să-şi declare interesele. Mă refer la Legea cu privire la conflictul de interese, la cea cu privire la statutul funcţionarului public şi la Legea privind persoanele cu demnitate publică. Nu este o noutate acest document”, afirmă primarul din Cuhneşti.
Şi primarul satului Opaci, din raionul Căuşeni, afirmă că a expediat la CNI declaraţia de interese personale, specificând că autorităţile raionale au avut grijă să le amintească tuturor aleşilor locali despre acest lucru. „De la raion ne-au informat că trebuie să le depunem. Nu aveam cum să nu ştim, fiindcă în luna martie, aproape în fiecare zi, mass-media difuza câte un material în care informa cetăţenii despre obligativitatea unei persoane cu funcţii de răspundere să-şi declare averile, dar şi interesele personale”, specifică Gheorghe Ţurcanu, primarul din satul Opaci, raionul Căuşeni.
Legea a întrat în vigoare mai târziu
Vadim Enicov, ex-secretarul Comisiei Centrale de Control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, entitate ce colecta anterior declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor cu funcţii de răspundere afirmă că puţine autorităţi publice locale expediau la Comisie declaraţiile de interese. „Legea care-i obligă pe funcţionarii publici să-şi declare interesele a intrat în vigoare mai târziu decât cea a declaraţiilor de avere. Este posibil ca unii primari să nu ştie despre acest lucru”, argumentează Vadim Enicov.
Amintim că Legea nr.16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese prevede că declaraţia de interese personale se depune în termen de 15 zile de la data angajării, validării mandatului ori numirii în funcţie şi anual până la data de 31 martie. Responsabilitatea pentru depunerea în termen a declaraţiei, precum şi pentru veridicitatea şi deplinătatea informaţiei, o poartă persoana care depune declaraţia.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
GUVERN CU AFACERI NEDECLARATE
Opt dintre miniștrii actualei guvernări dețin acțiuni sau cote-părți în diferite firme, lucru pe care nu l-au indicat în declarațiile de venituri și proprietăți, depuse la Comisia Națională de Integritate. Acest lucru a fost descoperit și probat cu documente de către jurnaliștii de la RISE Project Moldova.
De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la per...
În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.
Usatîi cere bani de la CNI
Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.
Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...
Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe.
Primarul orașului Ungheni şi Silvia Volosatâi vor fi ve...
La ședința de astăzi, Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să inițieze două controale în baza articolelor publicate pe Moldova Curată. Astfel, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, este bănuit de conflict de interese, iar șefa Secției investiţii capitale şi administrarea proprietăţii publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, va fi verificată pentru a se vedea dacă și-a declarat toate veniturile și proprietățile.
Aici așteptăm comentariul tău!