Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost confirmat şi de Curtea de Apel

Interese la vedere 29 februarie 2016 994
Gheorghe Duca

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.



CNI a stabilit în luna ianuarie 2014 că Gheorghe Duca a venit cu o propunere către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM de a transmite în gestiunea Universităţii AŞM clădirea cu două etaje din strada Academiei 1 A din Chişinău, în care se află cafeneaua „Crizantema“. Potrivit CNI, Maria Duca, soţia preşedintelui Academiei de Ştiinţe, deţine din anul 2008 funcţia de rector al Universităţii Academiei, numită prin dispoziţia AŞM. În anul 2014, printr-o hotărâre de Guvern, Maria Duca a fost confirmată în funcţie.

Potrivit statutului instituţiei, Universitatea condusă de Maria Duca este subordonată Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Ministerului Educaţiei. Astfel, în luna august 2014 CNI a decis constatarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese de către Gheorghe Duca, «manifestată prin nedeclararea intereselor personale şi nesoluţionarea conflictului de interese, neabţinerea de la participarea şi semnarea deciziilor de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM şi neabţinerea de la executarea acestora».

Actele încheiate ar putea fi contestate în instanţă

Gheorghe Duca nu a fost de acord cu decizia CNI, aşa că a atacat-o în instanţă. În luna aprilie 2015, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a respins cererea. Preşedintele Academiei însă a făcut apel la Curtea de Apel, menţionând că CNI şi instanţa de fond nu au apreciat corect probele prezentate. La sfârşitul lunii decembrie 2015, Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia primei instanţe. Decizia CA Chişinău este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiţie în termen de două luni de la data comunicării hotărârii. Chiar şi aşa, preşedintele AŞM se simte neîndreptăţit. „Eu am considerat că procedura iniţiată de CNI s-a desfăşurat cu anumite încălcări. Stau şi mă gândesc dacă să contest sau nu. Eu sunt nemulţumit de faptul că CNI a vorbit prin intermediul mass-media despre toate procedurile intentate. Nici nu m-au invitat, nu m-au întrebat ca să argumentez şi eu. Am considerat că ei au încălcat procedura, deoarece trebuia să fiu şi eu în faţa Comisiei. De aceea eu am crezut că CNI nu a procedat corect, însă ambele instanţe i-au dat câştig de cauză”, a explicat Gheorghe Duca pentru Moldova Curată.

Dacă oficialul nu va contesta decizia CA Chişinău, actul CNI va rămâne definitiv, iar Gheorghe Duca riscă o amendă de până la 6 mii de lei. Totodată, CNI ar putea solicita în instanţă anularea actelor încheiate de AŞM şi instituţia condusă de soţia lui Gheorghe Duca.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Afaceri cu monumente la Primăria Chișinău

Un monument de arhitectură de importanță națională riscă să fie privatizat de o companie specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare. Clădirea, construită în a doua jumătate a secolului 19, în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic, este situată în centrul capitalei și i-a fost oferită companiei în locațiune prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar mai mulți consilieri afirmă că proiectul a fost promovat de șeful fracțiunii PCRM, Boris Golovin. Anterior aceeași companie a obținut, prin judecată, dreptul de „folosință și posesie” asupra mai multor terenuri din capitală.

15 aprilie 2014
1002
Interese la vedere

Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...

Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.

19 septembrie 2013
1103
Interese la vedere

CNI „rămâne” în pădure

După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.

28 mai 2015
953
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.

15 iulie 2015
1241
Interese la vedere

Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură...

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 

16 iulie 2015
1635
Interese la vedere

Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...

Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar. 

12 mai 2015
1164