Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost confirmat şi de Curtea de Apel

Interese la vedere 29 februarie 2016 570
Gheorghe Duca

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.CNI a stabilit în luna ianuarie 2014 că Gheorghe Duca a venit cu o propunere către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM de a transmite în gestiunea Universităţii AŞM clădirea cu două etaje din strada Academiei 1 A din Chişinău, în care se află cafeneaua „Crizantema“. Potrivit CNI, Maria Duca, soţia preşedintelui Academiei de Ştiinţe, deţine din anul 2008 funcţia de rector al Universităţii Academiei, numită prin dispoziţia AŞM. În anul 2014, printr-o hotărâre de Guvern, Maria Duca a fost confirmată în funcţie.

Potrivit statutului instituţiei, Universitatea condusă de Maria Duca este subordonată Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Ministerului Educaţiei. Astfel, în luna august 2014 CNI a decis constatarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese de către Gheorghe Duca, «manifestată prin nedeclararea intereselor personale şi nesoluţionarea conflictului de interese, neabţinerea de la participarea şi semnarea deciziilor de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM şi neabţinerea de la executarea acestora».

Actele încheiate ar putea fi contestate în instanţă

Gheorghe Duca nu a fost de acord cu decizia CNI, aşa că a atacat-o în instanţă. În luna aprilie 2015, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a respins cererea. Preşedintele Academiei însă a făcut apel la Curtea de Apel, menţionând că CNI şi instanţa de fond nu au apreciat corect probele prezentate. La sfârşitul lunii decembrie 2015, Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia primei instanţe. Decizia CA Chişinău este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiţie în termen de două luni de la data comunicării hotărârii. Chiar şi aşa, preşedintele AŞM se simte neîndreptăţit. „Eu am considerat că procedura iniţiată de CNI s-a desfăşurat cu anumite încălcări. Stau şi mă gândesc dacă să contest sau nu. Eu sunt nemulţumit de faptul că CNI a vorbit prin intermediul mass-media despre toate procedurile intentate. Nici nu m-au invitat, nu m-au întrebat ca să argumentez şi eu. Am considerat că ei au încălcat procedura, deoarece trebuia să fiu şi eu în faţa Comisiei. De aceea eu am crezut că CNI nu a procedat corect, însă ambele instanţe i-au dat câştig de cauză”, a explicat Gheorghe Duca pentru Moldova Curată.

Dacă oficialul nu va contesta decizia CA Chişinău, actul CNI va rămâne definitiv, iar Gheorghe Duca riscă o amendă de până la 6 mii de lei. Totodată, CNI ar putea solicita în instanţă anularea actelor încheiate de AŞM şi instituţia condusă de soţia lui Gheorghe Duca.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de inter...

Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.

14 mai 2014
608
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Iurie Leancă: cu guvernar...

Iurie Leancă este candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) înregistrat de CEC cu nr. 3 în cursa prezidențială. Este diplomat de carieră, angajat la MAE din 1991 în diferite funcții. În perioada 2001–2005 și apoi 2007–2009, a fost vicepreședintele companiei petroliere moldovenești „Ascom Group” a miliardarului Stati. În 2009 aderă la PLDM și devine ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În 2013-2014 este prim-ministru. În 2015 părăsește PLDM și fondează PPEM.

26 septembrie 2016
770
Interese la vedere

Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de bo...

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.

24 septembrie 2014
800
Interese la vedere

Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI

Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.

14 aprilie 2014
676