Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost confirmat şi de Curtea de Apel

Interese la vedere 29 februarie 2016 343
Gheorghe Duca

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.CNI a stabilit în luna ianuarie 2014 că Gheorghe Duca a venit cu o propunere către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM de a transmite în gestiunea Universităţii AŞM clădirea cu două etaje din strada Academiei 1 A din Chişinău, în care se află cafeneaua „Crizantema“. Potrivit CNI, Maria Duca, soţia preşedintelui Academiei de Ştiinţe, deţine din anul 2008 funcţia de rector al Universităţii Academiei, numită prin dispoziţia AŞM. În anul 2014, printr-o hotărâre de Guvern, Maria Duca a fost confirmată în funcţie.

Potrivit statutului instituţiei, Universitatea condusă de Maria Duca este subordonată Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Ministerului Educaţiei. Astfel, în luna august 2014 CNI a decis constatarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese de către Gheorghe Duca, «manifestată prin nedeclararea intereselor personale şi nesoluţionarea conflictului de interese, neabţinerea de la participarea şi semnarea deciziilor de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM şi neabţinerea de la executarea acestora».

Actele încheiate ar putea fi contestate în instanţă

Gheorghe Duca nu a fost de acord cu decizia CNI, aşa că a atacat-o în instanţă. În luna aprilie 2015, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a respins cererea. Preşedintele Academiei însă a făcut apel la Curtea de Apel, menţionând că CNI şi instanţa de fond nu au apreciat corect probele prezentate. La sfârşitul lunii decembrie 2015, Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia primei instanţe. Decizia CA Chişinău este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiţie în termen de două luni de la data comunicării hotărârii. Chiar şi aşa, preşedintele AŞM se simte neîndreptăţit. „Eu am considerat că procedura iniţiată de CNI s-a desfăşurat cu anumite încălcări. Stau şi mă gândesc dacă să contest sau nu. Eu sunt nemulţumit de faptul că CNI a vorbit prin intermediul mass-media despre toate procedurile intentate. Nici nu m-au invitat, nu m-au întrebat ca să argumentez şi eu. Am considerat că ei au încălcat procedura, deoarece trebuia să fiu şi eu în faţa Comisiei. De aceea eu am crezut că CNI nu a procedat corect, însă ambele instanţe i-au dat câştig de cauză”, a explicat Gheorghe Duca pentru Moldova Curată.

Dacă oficialul nu va contesta decizia CA Chişinău, actul CNI va rămâne definitiv, iar Gheorghe Duca riscă o amendă de până la 6 mii de lei. Totodată, CNI ar putea solicita în instanţă anularea actelor încheiate de AŞM şi instituţia condusă de soţia lui Gheorghe Duca.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
364
Interese la vedere

Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...

În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.

28 martie 2014
496
Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
728
Interese la vedere

La Mediu avem ministru fără mașină, iar la Agricultură...

Doi dintre noii miniștri din Guvernul Gaburici nu se pot lăuda că au autoturisme, iar unul, cel mai tânăr din actualul Cabinet, Ion Sula, nu are nici casă. Ministrul a ocupat și până acum o funcție bugetară și spune că locuiește în casa tatălui său și folosește și mașinile acestuia. Ministrul Mediului însă, Sergiu Palihovici, s-a împrumutat de la bănci cu sume mari în ultimii ani, dar spune că ”își poate permite”. Despre veniturile ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și el persoană nouă în Guvern, încă nu se cunosc prea multe din cauză că încă nu a depus declarația de avere. 

02 martie 2015
413