Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură aspiră la un mandat de deputat local în circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan

Alegeri in AP din UTAG 26 octombrie 2016 774
Valerii Ianioglo

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.Valerii Ianioglo, 59 de ani, și-a făcut serviciul în organele KGB din RSS Moldovenească şi R. Moldova între 1985 și 1998, iar ulterior a fost șef al Direcției Securitate în mai multe bănci din R. Moldova. În 2002, pentru două luni, a fost bașcan interimar al Găgăuziei, iar între 1999-2003 și din 2007 până în 2015 a fost prim-vicepreşedinte al Comitetului Executiv din Găgăuzia. A candidat la scrutinul din 2015 pentru funcția de bașcan, însă a acumulat doar 7,98%. din voturi.

Firmele familiei candidatului Ianioglo

Astăzi, Ianioglo este directorul Agenției Regionale pentru Dezvoltare (ADR) a Găgăuziei, după ce a câștigat un concurs desfășurat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru acest post. El candidează independent, deși anterior a făcut parte din echipa fostului bașcan, Mihail Formuzal. Valerii Ianioglo a indicat într-o declarație pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din regiune că a avut în ultimii doi ani (2014-2015) un venit de 244 mii de lei din salariu și alți 157 de mii de lei din pensie. Candidatul declară 3 apartamente, unul în Chișinău, de 71 m. p., unul în Basarabeasca de 55 m. p. și altul în Bender, de 90 m. p., dar și 3 terenuri. El conduce un Nissan Primera și este beneficiarul a două conturi bancare, doar că în documentul depus la CEC a evitat să scrie câți bani ține în ele, dar și faptul că soția sa, Maria, deține 50% din firma „Moni-Lux”, cu activități de evaluare a bunurilor imobile şi (sau) de efectuare a expertizei mărfurilor. Celelalte 50% sunt deținute de Oleg Ianioglo, fiul candidatului. Acesta figurează în calitate de fondator împreună cu alte persoane în alte două SRL-uri, „Atribut-Pos” SRL (comerț cu lemn) și „Isi-Exim” SRL (comerț produse agricole), ambele înregistrate în regiunea găgăuză.

„Sunt director la ADR Găgăuzia. Da, am câștigat acum 3 luni și jumătate concursul anunțat de Ministerul de la Chișinău. Am apartament în Chișinău de mai demult, dar acum locuiesc în Cioc-Maidan. Pe conturile bancare în care nu am indicat suma stau salariul și pensia. Nu am indicat sumele pentru că ele se schimbă. Azi pot fi 5 bani, mâine mai mulți. Despre firme pot să vă spun că sunt active, dar nu prea au activitate. Sunt unele greutăți. Dar, eu acolo nu am nici o legătură, pentru că de ele se ocupă alți membri ai familiei. ”

Candidatul care a primit Ordinul „Gloria Muncii” de la Voronin

Fiodor Ianioglo, un alt candidat din această circumscripție, este cu doi ani mai mic decât tizul său, Valerii. Acesta este unul dintre fondatori și directorul firmei „Maidan-Grup” SRL, înregistrată în Cioc-Maidan, localitatea în care acesta candidează. Firma este specializată în agricultură și i-a adus candidatului în ultimii doi ani venituri de 396 de mii de lei. Alți 87 de mii de lei Ianioglo i-a primit din „pensii, prime sau burse”. Candidatul are o casă în Cioc-Maidan și mai multe terenuri, dar, la fel ca și contracandidatul său din circumscripția nr. 17, deține un apartament și un garaj în Chișinău, amplasate pe str. Andrei Doga. Locuința are 85 m. p. și a fost procurată în 2003. Fiodor Ianioglo a trecut în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC faptul că este fondatorul firmei „Maidan-Grup”, cu o cotă de peste 90%. Dar, acesta nu a indicat și faptul că este unul dintre fondatorii firmei de producție „FPG-Grup” SRL, înregistrată în Chișinău, care se ocupă de prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor. Ianioglo împarte această firmă cu Piotr Uzun. Anterior, cei doi au mai fost asociați într-o afacere, „Artorix” SRL, care însă a fost lichidată.

În 2006, Fiodor Ianioglo a primit Ordinul „Gloria Muncii” de la președintele Vladimir Voronin pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în complexul agroindustrial, contribuţie la dezvoltarea infrastructurii social-economice şi activitate organizatorică şi obştească intensă”. Ianioglo, care candidează ca independent, a făcut parte anterior din echipa PCRM. De fapt, și în 2012, când a reușit să devină deputat în APG după primul tur, obținând 69% din voturi, Fiodor Ianioglo a reprezentat PCRM. Acesta a refuzat să discute cu noi pentru a ne spune de ce a renunțat la PCRM. „Nu-mi place să fiu în public și nu vreau să discut despre nimic”, ne-a replicat candidatul, după care a închis telefonul.

Al treilea candidat care aspiră la fotoliul de deputat în această circumscripție este Victor Tomailî, care, la fel, candidează fără susținerea directă a unui partid. De profesie agronom, Tomailî activează în calitate de operator la o companie din domeniul IT, înregistrată chiar în comuna Cioc-Maidan, care este deținută de fratele său. În ultimii doi ani, Victor Tomailî a raportat venituri de la acest SRL în sumă de 44,6 mii de lei, echivalentul a 1850 de lei pe lună.

Victor MOȘNEAG


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
914
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia au fost aleşi...

Jumătate din deputaţii Adunării Populare a autonomiei găgăuze au fost aleşi din primul tur. La alegerile de duminică, 20 noiembrie, ei au acumulat mai mult de 50 la sută din voturile alegătorilor din circumscripţiile în care au candidat. Din cele 35 de mandate, 17 au fost adjudecate, pentru restul de 18 locuri în legislativul local lupta va continua în al doilea tur, care va avea loc la 4 decembrie 2016. În total, la scrutin s-au înscris 126 de candidaţi.

21 noiembrie 2016
837
Alegeri in AP din UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
830
Alegeri in AP din UTAG

Candidați la funcția de deputat în APG: Un fost condamn...

În circumscripția nr. 13 din s. Beșalma, mun. Comrat, pentru un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 3 persoane. Bogdan Simion, actualul deputat ales în această regiune, a renunțat între timp la PCRM și candidează ca independent. El va lupta pentru un nou mandat cu alți doi independenți, un contabil și un director de firmă.

08 noiembrie 2016
797
Alegeri in AP din UTAG

La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării...

La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie  din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.

18 octombrie 2016
842
Alegeri in AP din UTAG

Candidați-novice au ajuns în turul doi al scrutinului d...

În circumscripția nr. 26 Chirsova, în turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze doi candidați vor continua lupta pentru încrederea oamenilor: Stepan Sarioglo și Victor Radov. Potrivit procesului-verbal întocmit de Comisia Electorală de la Comrat, referitor la rezultatele scrutinului din 20 noiembrie, actualul deputat Sarioglo a adunat 817 voturi, iar socialistul Victor Radov - 504 voturi. În total, în această circumscripție, care are 4 509 alegători, au candidat 5 persoane. 

30 noiembrie 2016
889