Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură aspiră la un mandat de deputat local în circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan

Alegeri in AP din UTAG 26 octombrie 2016 1040
Valerii Ianioglo

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.Valerii Ianioglo, 59 de ani, și-a făcut serviciul în organele KGB din RSS Moldovenească şi R. Moldova între 1985 și 1998, iar ulterior a fost șef al Direcției Securitate în mai multe bănci din R. Moldova. În 2002, pentru două luni, a fost bașcan interimar al Găgăuziei, iar între 1999-2003 și din 2007 până în 2015 a fost prim-vicepreşedinte al Comitetului Executiv din Găgăuzia. A candidat la scrutinul din 2015 pentru funcția de bașcan, însă a acumulat doar 7,98%. din voturi.

Firmele familiei candidatului Ianioglo

Astăzi, Ianioglo este directorul Agenției Regionale pentru Dezvoltare (ADR) a Găgăuziei, după ce a câștigat un concurs desfășurat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru acest post. El candidează independent, deși anterior a făcut parte din echipa fostului bașcan, Mihail Formuzal. Valerii Ianioglo a indicat într-o declarație pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din regiune că a avut în ultimii doi ani (2014-2015) un venit de 244 mii de lei din salariu și alți 157 de mii de lei din pensie. Candidatul declară 3 apartamente, unul în Chișinău, de 71 m. p., unul în Basarabeasca de 55 m. p. și altul în Bender, de 90 m. p., dar și 3 terenuri. El conduce un Nissan Primera și este beneficiarul a două conturi bancare, doar că în documentul depus la CEC a evitat să scrie câți bani ține în ele, dar și faptul că soția sa, Maria, deține 50% din firma „Moni-Lux”, cu activități de evaluare a bunurilor imobile şi (sau) de efectuare a expertizei mărfurilor. Celelalte 50% sunt deținute de Oleg Ianioglo, fiul candidatului. Acesta figurează în calitate de fondator împreună cu alte persoane în alte două SRL-uri, „Atribut-Pos” SRL (comerț cu lemn) și „Isi-Exim” SRL (comerț produse agricole), ambele înregistrate în regiunea găgăuză.

„Sunt director la ADR Găgăuzia. Da, am câștigat acum 3 luni și jumătate concursul anunțat de Ministerul de la Chișinău. Am apartament în Chișinău de mai demult, dar acum locuiesc în Cioc-Maidan. Pe conturile bancare în care nu am indicat suma stau salariul și pensia. Nu am indicat sumele pentru că ele se schimbă. Azi pot fi 5 bani, mâine mai mulți. Despre firme pot să vă spun că sunt active, dar nu prea au activitate. Sunt unele greutăți. Dar, eu acolo nu am nici o legătură, pentru că de ele se ocupă alți membri ai familiei. ”

Candidatul care a primit Ordinul „Gloria Muncii” de la Voronin

Fiodor Ianioglo, un alt candidat din această circumscripție, este cu doi ani mai mic decât tizul său, Valerii. Acesta este unul dintre fondatori și directorul firmei „Maidan-Grup” SRL, înregistrată în Cioc-Maidan, localitatea în care acesta candidează. Firma este specializată în agricultură și i-a adus candidatului în ultimii doi ani venituri de 396 de mii de lei. Alți 87 de mii de lei Ianioglo i-a primit din „pensii, prime sau burse”. Candidatul are o casă în Cioc-Maidan și mai multe terenuri, dar, la fel ca și contracandidatul său din circumscripția nr. 17, deține un apartament și un garaj în Chișinău, amplasate pe str. Andrei Doga. Locuința are 85 m. p. și a fost procurată în 2003. Fiodor Ianioglo a trecut în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC faptul că este fondatorul firmei „Maidan-Grup”, cu o cotă de peste 90%. Dar, acesta nu a indicat și faptul că este unul dintre fondatorii firmei de producție „FPG-Grup” SRL, înregistrată în Chișinău, care se ocupă de prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor. Ianioglo împarte această firmă cu Piotr Uzun. Anterior, cei doi au mai fost asociați într-o afacere, „Artorix” SRL, care însă a fost lichidată.

În 2006, Fiodor Ianioglo a primit Ordinul „Gloria Muncii” de la președintele Vladimir Voronin pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în complexul agroindustrial, contribuţie la dezvoltarea infrastructurii social-economice şi activitate organizatorică şi obştească intensă”. Ianioglo, care candidează ca independent, a făcut parte anterior din echipa PCRM. De fapt, și în 2012, când a reușit să devină deputat în APG după primul tur, obținând 69% din voturi, Fiodor Ianioglo a reprezentat PCRM. Acesta a refuzat să discute cu noi pentru a ne spune de ce a renunțat la PCRM. „Nu-mi place să fiu în public și nu vreau să discut despre nimic”, ne-a replicat candidatul, după care a închis telefonul.

Al treilea candidat care aspiră la fotoliul de deputat în această circumscripție este Victor Tomailî, care, la fel, candidează fără susținerea directă a unui partid. De profesie agronom, Tomailî activează în calitate de operator la o companie din domeniul IT, înregistrată chiar în comuna Cioc-Maidan, care este deținută de fratele său. În ultimii doi ani, Victor Tomailî a raportat venituri de la acest SRL în sumă de 44,6 mii de lei, echivalentul a 1850 de lei pe lună.

Victor MOȘNEAG


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sp...

Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi,  şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar,  juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.

17 noiembrie 2016
1139
Alegeri in AP din UTAG

Deputatul care a amenințat Chișinăul cu armele mai cand...

În circumscripția 33 din satul Chioselia Rusă, cei în jur de 300 de alegători - atât s-au prezentat duminică, la alegerile prezidențiale - au de ales între doi candidați: actualul deputat Ilia Uzun și socialistul Alexandru Bairactar. Primul, candidat independent, a militat până acum pentru ca autoritățile centrale să asculte doleanțele Comratului și chiar a amenințat că "vom lua armele" dacă va fi altfel. Al doilea își încearcă norocul pentru prima dată în politică și merge cu socialiștii.

16 noiembrie 2016
1453
Alegeri in AP din UTAG

Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...

Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.

28 octombrie 2016
1029
Alegeri in AP din UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
1210
Alegeri in AP din UTAG

La Carbalia, un singur candidat. Are salarii mici, dar...

În cursa pentru fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea circumscripţiei Carbalia, nr. 23 (raionul Vulcăneşti), aspiră un singur candidat, Valentin Gaidarji, inginer de profesie, director şi fondator al întreprinderii „Zegor Grup” SRL. Gaidarji candidează pentru al doilea mandat, după ce în 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci. Carbalia este o localitate cu 534 de locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ. La alegerile parlamentare, în listele electorale au figurat 410 persoane cu drept de vot.

25 octombrie 2016
1114
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...

La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.

30 noiembrie 2016
1054