Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură aspiră la un mandat de deputat local în circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan

Alegeri în Adunarea UTAG 26 octombrie 2016 226
Valerii Ianioglo

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.Valerii Ianioglo, 59 de ani, și-a făcut serviciul în organele KGB din RSS Moldovenească şi R. Moldova între 1985 și 1998, iar ulterior a fost șef al Direcției Securitate în mai multe bănci din R. Moldova. În 2002, pentru două luni, a fost bașcan interimar al Găgăuziei, iar între 1999-2003 și din 2007 până în 2015 a fost prim-vicepreşedinte al Comitetului Executiv din Găgăuzia. A candidat la scrutinul din 2015 pentru funcția de bașcan, însă a acumulat doar 7,98%. din voturi.

Firmele familiei candidatului Ianioglo

Astăzi, Ianioglo este directorul Agenției Regionale pentru Dezvoltare (ADR) a Găgăuziei, după ce a câștigat un concurs desfășurat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru acest post. El candidează independent, deși anterior a făcut parte din echipa fostului bașcan, Mihail Formuzal. Valerii Ianioglo a indicat într-o declarație pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din regiune că a avut în ultimii doi ani (2014-2015) un venit de 244 mii de lei din salariu și alți 157 de mii de lei din pensie. Candidatul declară 3 apartamente, unul în Chișinău, de 71 m. p., unul în Basarabeasca de 55 m. p. și altul în Bender, de 90 m. p., dar și 3 terenuri. El conduce un Nissan Primera și este beneficiarul a două conturi bancare, doar că în documentul depus la CEC a evitat să scrie câți bani ține în ele, dar și faptul că soția sa, Maria, deține 50% din firma „Moni-Lux”, cu activități de evaluare a bunurilor imobile şi (sau) de efectuare a expertizei mărfurilor. Celelalte 50% sunt deținute de Oleg Ianioglo, fiul candidatului. Acesta figurează în calitate de fondator împreună cu alte persoane în alte două SRL-uri, „Atribut-Pos” SRL (comerț cu lemn) și „Isi-Exim” SRL (comerț produse agricole), ambele înregistrate în regiunea găgăuză.

„Sunt director la ADR Găgăuzia. Da, am câștigat acum 3 luni și jumătate concursul anunțat de Ministerul de la Chișinău. Am apartament în Chișinău de mai demult, dar acum locuiesc în Cioc-Maidan. Pe conturile bancare în care nu am indicat suma stau salariul și pensia. Nu am indicat sumele pentru că ele se schimbă. Azi pot fi 5 bani, mâine mai mulți. Despre firme pot să vă spun că sunt active, dar nu prea au activitate. Sunt unele greutăți. Dar, eu acolo nu am nici o legătură, pentru că de ele se ocupă alți membri ai familiei. ”

Candidatul care a primit Ordinul „Gloria Muncii” de la Voronin

Fiodor Ianioglo, un alt candidat din această circumscripție, este cu doi ani mai mic decât tizul său, Valerii. Acesta este unul dintre fondatori și directorul firmei „Maidan-Grup” SRL, înregistrată în Cioc-Maidan, localitatea în care acesta candidează. Firma este specializată în agricultură și i-a adus candidatului în ultimii doi ani venituri de 396 de mii de lei. Alți 87 de mii de lei Ianioglo i-a primit din „pensii, prime sau burse”. Candidatul are o casă în Cioc-Maidan și mai multe terenuri, dar, la fel ca și contracandidatul său din circumscripția nr. 17, deține un apartament și un garaj în Chișinău, amplasate pe str. Andrei Doga. Locuința are 85 m. p. și a fost procurată în 2003. Fiodor Ianioglo a trecut în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC faptul că este fondatorul firmei „Maidan-Grup”, cu o cotă de peste 90%. Dar, acesta nu a indicat și faptul că este unul dintre fondatorii firmei de producție „FPG-Grup” SRL, înregistrată în Chișinău, care se ocupă de prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor. Ianioglo împarte această firmă cu Piotr Uzun. Anterior, cei doi au mai fost asociați într-o afacere, „Artorix” SRL, care însă a fost lichidată.

În 2006, Fiodor Ianioglo a primit Ordinul „Gloria Muncii” de la președintele Vladimir Voronin pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în complexul agroindustrial, contribuţie la dezvoltarea infrastructurii social-economice şi activitate organizatorică şi obştească intensă”. Ianioglo, care candidează ca independent, a făcut parte anterior din echipa PCRM. De fapt, și în 2012, când a reușit să devină deputat în APG după primul tur, obținând 69% din voturi, Fiodor Ianioglo a reprezentat PCRM. Acesta a refuzat să discute cu noi pentru a ne spune de ce a renunțat la PCRM. „Nu-mi place să fiu în public și nu vreau să discut despre nimic”, ne-a replicat candidatul, după care a închis telefonul.

Al treilea candidat care aspiră la fotoliul de deputat în această circumscripție este Victor Tomailî, care, la fel, candidează fără susținerea directă a unui partid. De profesie agronom, Tomailî activează în calitate de operator la o companie din domeniul IT, înregistrată chiar în comuna Cioc-Maidan, care este deținută de fratele său. În ultimii doi ani, Victor Tomailî a raportat venituri de la acest SRL în sumă de 44,6 mii de lei, echivalentul a 1850 de lei pe lună.

Victor MOȘNEAG


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
259
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candida...

În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.

08 noiembrie 2016
240
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidații în Adunarea Populară de la Comrat promit loc...

Până în prezent, la Comisia Electorală Centrală Permanentă de la Comrat, din circumscripția Chiriet-Lunga (nr. 25) s-au înregistrat cinci candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. Alegerile în autonomie vor avea loc la 20 noiembrie curent. Pretendenții la poziția de deputat sunt: Ivan Burgudji, Ecaterina Novalicî, Gheorghii Chiurcicu, Dmitrii Drumi și Mihail Jelezoglo. Toți sunt originari din această localitate și le promit alegătorilor că vor rezolva problema aprovizionării cu apă.

17 octombrie 2016
252
Alegeri în Adunarea UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...

La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.

30 noiembrie 2016
267
Alegeri în Adunarea UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
214
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
245