Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un om de afaceri apropiat lui Nicolai Dudoglo – candidați în circumscripția nr 21 de la Ferapontievca

Alegeri in AP din UTAG 28 octombrie 2016 1086
Leonid Constantinov

Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.Fiul Președintelui APG vrea să fie deputat

Leonid Constantinov candidează independent. El este fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, și proprietar al unei întreprinderi agricole. El declară un venit modest din această activitate, de numai 86 965 lei pentru anii 2014-2015. Candidatul a explicat că ridică salariul minim, deoarece restul veniturilor l-ar investi în activitatea firmei. În declarația sa depusă la Comisia Electorală de la Comrat, Leonid Constantinov mai indică faptul că deține două case în Comrat cu o suprafață de 504 m. p., dar și faptul că a primit în calitate de donații și/sau moșteniri în sumă de 211 059 lei.

Referitor la această sumă, Leonid Constantinov a explicat că este vorba despre o jumătate dintr-un imobil, o casă mai exact, care i-a fost dăruită de fosta sa soție în 2015, după desfacerea căsătoriei.

Leonid Constatinov este fondator și director al companiei SRL ”Medelean-Agro”, înregistrată în ianuarie 2013, la Comrat. El a menționat că întreprinderea desfășoară activități în domeniul agriculturii, arendează terenuri, inclusiv în Ferapontievca și cultivă grâu.

La adresa juridică a firmei (Comrat, str. Cernîşevschi, 34), potrivit datelor de la Cadastru, este înregistrat un teren cu o suprafață de 1,4 ha, cu o valoare estimată la 351 664 lei. Terenul și-a schimbat de 4 ori proprietarii. Pe teren sunt amplasate 7 clădiri, cu o suprafață totală de peste 3100 m. p., cu o valoare totală estimată la peste 3 milioane de lei. Ultima estimare a fost făcută în anul 2009.

La aceeași adresă este înregistrată și compania SRL ”Moldiugvin”, condusă și fondată de Vasili Mincioglo, fiind înregistrată la Camera Înregistrării de Stat în iulie 2008.

Conflict între Consatntinov și Formuzal, din cauza firmei ”Moldiugvin”

Despre SRL ”Moldiugvin”, tatăl candidatului, Dmitri Constantinov, a vorbit public în februarie 2013, declarând că este firma fiului său, Leonid. Acesta din urmă, însă, a declarat pentru Moldova Curată că acum nici el, nici tatăl său nu mai au nimic în comun cu această companie și că el se ocupă numai de „Medelean Agro”. Amintim că în 2013, Președintele APG îi acuza pe premierul de atunci Vlad Filat și pe șeful Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, că fac presiuni asupra firmei ”Moldiugvin” SRL, prin controale abuzive. Dmitri Constantinov spunea atunci, într-o conferință de presă, că firma fiului său era vizată în discuțiile telefonice dintre premier și șeful Fiscului, discuții care au fost interceptate și făcute publice. Atunci Vlad Filat îi cerea șefului de la Fisc sa blocheze conturile acestei companii.

Firma pomenită în discuția telefonică dintre Filat și Vicol

Dmitri Constantinov mai declara atunci că atacul asupra firmei fiului său s-ar fi făcut la comanda politică a bașcanului Mihail Formuzal. Constantinov a publicat și o declarație pe portalul oficial al Adunării Populare a Găgăuziei, deși problema viza afacerile sale de familie.

Președintele APG mai declarase atunci că SRL ”Moldiugvin” a atacat în judecată Inspectoratul fiscal, cerând despăgubiri de 570 mii lei și a câștigat în prima și a doua instanță. Leonid Constantinov a spus pentru Moldova Curată că firmei i-au fost plătite despăgubiri, însă nu a menționat suma.

Anterior, în aprilie 2013, firmele lui Leonid Constantinov au fost implicate în alt scandal, legat de arenderea în satul Gaidar a mai multor loturi, inclusiv a unor porțiuni de drum și fâșii forestiere.

SRL ”Moldiugvin” avea, potrivit unui document al Comitetului Executiv al Găgăuziei, datorii în sumă de 1643,5 mii lei față de bugetul public național. Totodată, „Moldiugvin” s-a numărat printre companiile care au obținut în mod prioritar dreptul să exporte vinuri în Federația Rusă, în perioada embargoului.

Leonid Constantinov spune că are șanse să fie ales, pentru că firma sa are activitate în Ferapontievca deja de 4 ani și mai mult de jumătate dintre locuitorii satului sunt cotași la ea. „Firma nu deține loturi, doar arendează”, a precizat Constantinov.

Șomer și proprietar al mai multor companii. Una dintre ele – implicată în fraudarea Băncii de Economii

Un alt candidat independent este Vitalii Cebanu, născut în 1970, finanțist de meserie, care declară că este șomer. În declarația depusă la Comisia Electorală de la Comrat, arată pentru anii 2014-2015 un venit total de 52 800 lei, pe care l-a obținut în calitate de manager la SRL ”Vestcom Inc”. Nu declară nicio proprietate, doar un cont bancar fără să precizeze suma depozitată.

O investigație RISE arăta că Vitalii Cebanu a fost susținătorul și sponsorul lui Nicolae Dudoglo în campania pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia din martie 2015. El este proprietar și administrator al mai multor companii, între care „Adaf Grup” SRL și „Aniconix-Grup” SRL, ambele înregistrate la aceeași adresă din Chișinău (str. Ştefan cel Mare şi Sfînt bd., 196, ap. etaj 2). Anterior, aceste firme au figurat într-un sсandal legat de însușirea unor proprietăți deținute de sindicate.

„Aniconix-Grup” a intrat în posesia complexului medical de recuperare „Nistru”, aflat în satul Condrița, mun. Chișinău, în februarie 2006. Complexul a fost cumpărat cu 270 000 USD, iar în scurt timp a fost achiziționat și un teren aferent cu suprafata de 15 ha, contra sumei de 2,7 milioane de lei, mai scria atunci RISE Moldova. Ulterior, terenul și complexul au trecut în proprietatea unei alte firme, „Vitran-Exped”, care făcea parte din holdingul „Adaf Grup”, deținut de asemenea de Vitalii Cebanu.

Numele lui Vitalii Cebanu și a firmei acestuia, „Aniconix Grup”, figurează și într-un raport al CNA pentru 2012. Documentul menționa că printre cele mai grave crime de corupție care au avut loc în 2012 este cazul „dobândirii ilicite a bunurilor S.A. „Banca de Economii” de către administratorul SRL „Aniconix Grup” în sumă de 7.000.000 lei”. Dosarul, însă, a fost clasat de Procuratura Generală pentru că fapta nu ar fi întrunit elementele componenței de infracțiune, se mai arată în investigația RISE.

Vitalii Cebanu deținea și o companie în zona off-shore din Cipru, „Diarstamia Management Limited”. În 2013, compania a cumpărat 4,99% din acțiunile băncii Moldova Agroindbank. Tranzacţia a provocat dubii şi, în același an, compania a fost impusă să vândă acțiunile, după ce Banca Naţională a Moldovei a constatat că „Diarstamia Management Limited” ar fi acţionat concertat împreună cu alți cinci acționari care dețineau în total 17,2% din acțiuni. Candidatul mai deține 25% din acțiunile „Sud Nobil” SRL.

Candidatul nu comentează

Solicitat să comenteze această afliere și să precizeze dacă firmele îi aparțin, Vitalii Cebanu a declarat că este dispus să discute numai despre alegeri și despre programul său electoral. ”Acum nu comentez despre activitățile mele din trecut. Dacă vreți, putem să discutăm despre alegeri. Candidez pentru că vreau să ajut și am susținerea oamenilor. Scopul meu este consolidarea societății, pentru că oamenii sunt împărțiți în ”roșii”, ”albaștri”, ”verzi”, a spus candidatul. Vitalii Cebanu a mai spus că este neangajat în câmpul muncii de puțin timp și că a renunțat la anumite funcții pentru a candida la cea de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. El a adăugat că nu a fost afiliat cu nicio companie sau organizație.

O inițiativă a lui Vitalii Cebanu și Nicolai Dudoglo a fost și Banca Populară a Găgăuziei, un proiect investițional prin care spunea că va da credite întreprinderilor agricole, întreprinderilor mici și mijlocii din Găgăuzia. Proiectul urma să fie finanțat de ”prietenii din Rusia și Turcia”, după cum afirma atunci Nicolai Dudoglo. La întrebarea noastră despre această inițiativă, Vitalii Cebanu a spus că banca nu există, că a fost doar un plan nerealizat.

Vitalii Cebanu povestea într-un interviu în februarie 2015 că s-a mutat la Ferapontievca recent, din Chișinău, și că are afaceri în Moldova și în Federația Rusă, iar scopul lui este să îl sprijine pe Nicolae Dudoglo. Tot acolo se laudă că a susținut desfășurarea referendumului din autonomia găgăuză din februarie 2014, referitor la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

Recent, la sfârștul lunii octombrie 2016, o companie austriacă, „Andres Capital GmbH”, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni de la rafinăria RAFO Onești din România. Potrivit Mold-Street, compania austriacă este controlată de un grup de întreprinzători din Republica Moldova, condus de Vitalii Cebanu.

Cel de-al treilea candidat la Ferapontievca este Elena Marcenco, născută în 1963, moașă de meserie, asistentă medicală la Centrul medicilor de familie din Ferapontievca. Ea a fost înaintată de Partidul Socialiștilor. Declară un venit pentru ultimii doi ani de exact 120 mii lei, are o casă cu suprafața de 150 m. p. și două terenuri - unul intravilan și altul extravilan. Candidata a mai declarat un automobil Niva, al soțului.

Natalia Enache

Vitalii CebanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
1079
Alegeri in AP din UTAG

Pentru Etulia se bat doi antreprenori în agricultură: u...

Din partea satului Etulia, raionul Vulcăneşti (circumscripţia nr. 20) doi oameni de afaceri în domeniul agriculturii: un candidat socialist şi unul independent, își doresc fotoliul de deputat în Adunarea Populară din autonomia găgăuză. Deşi vrea să ajungă într-o funcţie publică, socialistul Afanasii Uzun nu vrea să vorbească despre veniturile sale.

12 noiembrie 2016
839
Alegeri in AP din UTAG

Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgă...

La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.

24 octombrie 2016
967
Alegeri in AP din UTAG

Patru candidați la circumscripția nr. 9 Vulcănești: tre...

Pentru voturile locuitorilor orașului Vulcănești din circumscripția nr. 9 se luptă 4 persoane - un actual deputat, un milionar, cu afaceri în Rusia, un inspector al muncii și directorul întreprinderii „Vulcănești-Gaz”. Trei dintre ei sunt ingineri de meserie, iar unul - specialist în administrație publică. Milionarul candidează din partea socialiștilor, ceilalți trei sunt independenți.

26 octombrie 2016
979
Alegeri in AP din UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
1081
Alegeri in AP din UTAG

Candidați la funcția de deputat în APG: Un fost condamn...

În circumscripția nr. 13 din s. Beșalma, mun. Comrat, pentru un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 3 persoane. Bogdan Simion, actualul deputat ales în această regiune, a renunțat între timp la PCRM și candidează ca independent. El va lupta pentru un nou mandat cu alți doi independenți, un contabil și un director de firmă.

08 noiembrie 2016
1018