Un nou conflict de interese la primăria căușeni. Primarul speră că va deveni deputat, iar primăria o va lăsa ginerelui, pe care l-a angajat ca șofer

Averi nedeclarate și conflicte de interese 31 ianuarie 2019 1491
Grigore Repeșciuc și Nicolae Poznanschi, în timp ce felicitau, într-un video, locuitorii orașului Căușeni cu ocazia Anului Nou 2019

Primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, investigat în prezent de ANI pentru că a încheiat o serie de contracte cu firmele familiei sale, ar putea fi supus unui control și pentru un alt conflict de interese. Acum s-a aflat că în vara anului trecut el și-a angajat ginerele la Primărie.



Faptul a devenit cunoscut recent, când primarul a anunțat că își pregătește succesor la Primărie. ”Din luna noiembrie am început să-mi gătesc persoana care cred eu că o să câștige. Am verificat foarte multe persoane, dar m-am oprit la Nicolae Poznanschi, care practic din luna noiembrie lucrează la Primărie ca ajutor al primarului. Și vreau să vă spun că tot ce a fost legat de curățirea copacilor, cu pavajul, cu bradul și multe alte întrebări... Este membru al Partidului Democrat și noi împreună vom face multe lucruri”, a spus primarul în studioul postului local de televiziune Studio-L.

Deși Grigore Repeșciuc spune că ginerele său lucrează la primărie ca ajutor al primarului (legislația nu prevede o astfel de funcție), în realitate, actele arată că Nicolae Poznanschi a fost angajat în calitate de șofer. Asta reiese din ordinul de angajare semnat de socru și care ne-a fost oferit de primarul interimar Victor Lebedev.

Solicitat de Moldova Curată, Nicolae Poznanschi a refuzat să spună ce funcție deține: ”Aș prefera să încheiem discuția aici. La noi la Primărie sunt toate actele care arată în ce calitate sunt angajat eu”.

Primăria moștenită ”din tată-n fiu”?

Angajarea unei persoane apropiate reprezintă o situație de conflict de interese, potrivit Legii privind conflictul de interese. Grigore Repeșciuc neagă însă acest fapt. ”Greșiți. Nu este conflict de interese, pentru că el nu este persoană responsabilă financiar. Documentați-vă mai bine. Atunci când am câștigat alegerile pentru prima dată, în 2011, sora mea lucra economistă. După lege, ea a fost concediată și și-a găsit în altă parte de lucru. Era funcționar public. Era persoană care avea tangență cu banii publici. De aceea greșiți foarte tare. Verificați și documentați-vă. Ginerele meu nu este persoană responsabilă financiar”, a spus primarul degrevat pentru Moldova Curată.

Cât despre faptul că îl pregătește pe ginerele său pentru a prelua primăria după alegerile locale din acest an, Grigore Repeșciuc spune că Nicolae Poznanschi cunoaște domeniul, iar el este interesat să existe continuitate în tot ce a făcut la Primărie: ”Dlui cunoște lucrul. El se pregătește, dar va câștiga sau nu va câștiga, astea-s problemele cetățenilor. Eu sunt interesat să se dezvolte orașul, să fie o continuitate”.

Lilia Ioniță, coordonatoare de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că angajarea ginerelui este un conflict de interese consumat. ”Situația descrisă arată că primarul conștient și deliberat a încălcat norma legii. Or, nu contează ce poziție ocupă persoana apropiată: paznic, portar, șofer etc.. Oricum problema e a primarului care nu are voie să semneze acte în privința persoanelor apropiate. El este obligat să respecte Legea declarării averilor și intereselor care spune clar ce este un conflicte de interese, ce poate și ce nu poate face un subiect al declarării (în cazul nostru Primarul de Căușeni). ANI urmează să se sesizeze și să inițieze o procedură de control pe acest caz”, a comentat Lilia Ioniță pentru Moldova Curată.

Grigore Repeșciuc este în prezent degrevat din funcția de primar, pentru a-și putea face campanie electorală. El candidează la alegerile parlamentare din februarie pe lista PDM pe circumscripția Căușeni. În luna noiembrie Moldova Curată a scris că, fiind în funcția publică, el a încheiat în anii 2017 și 2018 mai multe contracte de procurare a serviciilor cu firmele familiei sale. Faptele au fost confirmate de Procuratura Anticorupție, care, după ce a efectuat un control, a expediat dosarul la Autoritatea Națională de Integritate, cu solicitarea să-l sancționeze contravențional. ANI nu a emis deocamdată o decizie pe acest caz.

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Firma cuscrului premierului Filip, favorită la obținere...

Firma cuscrului primului ministru Pavel Filip, specializată în prelucrarea și exportul fructelor uscate, beneficiază de subvenții de milioane de lei de la stat în ultimii ani, după ce cele două familii au devenit rude. Asta arată o investigație a portalului Anticorupție.md.

06 iunie 2019
1172
2019

(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

29 decembrie 2019
12925
2019

Ruslan Codreanu: ”Vadim Brânzaniuc a demonstrat în jumă...

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, care a emis joi, 16 mai 2019, un ordin prin care l-a numit pe Vadim Brânzaniuc în funcția de pretor al sectorului Buiucani, a explicat pentru Moldova Curată motivele numirii. Brânzaniuc a fost vizat acum trei ani într-o anchetă jurnalistică privind locuința luxoasă pe care și-a construit-o în doi ani și ajutorul de la stat pe care l-a primit pentru a-și plăti un credit. Codreanu spune că pentru el au contat acțiunile lui Brânzaniuc din ultimele 6 luni și că nu el este persoana care să verifice averea subalternului său.

17 mai 2019
1530
2019

Familia democratului Vladimir Cebotari a redevenit fond...

Fostul ministrul al Justiției Vladimir Cebotari și actualul vicepreședinte al Partidului Democrat este din nou beneficiar al Companiei de transport aerian Fly One și raportează obținerea de dividende din activitatea acesteia. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Vladimir Cebotari anunță că a obținut un venit de 1 195 200 de lei de la Fly One SRL și alte 440 777 de lei din activitatea companiei Sanair Service SRL.

13 ianuarie 2019
1542
2019

Demnitari publici în haine preoțești

Doi primari aleși în toamna anului 2019, care administrează localitățile Băxani din raionul Soroca și, respectiv, Gura Galbenei din raionul Cimișlia, sunt și preoți. În paralel cu funcția de primar, ei oficiază slujbe religioase, cununii, înmormântări etc. Deși legislația interzice persoanelor cu demnitate publică să aibă și alte ocupații remunerate decât cele didactice, științifice și de creație, cei doi primari continuă să activeze, fără să-și pună problema că situația ar putea fi o incompatibilitate de funcții. API și MoldovaCurata.md vor solicita Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze o procedură de control.

30 decembrie 2019
4057
2019

Deocamdată, nici un ONG nu vrea să evalueze politicile...

Guvernul anunță deja a treia oară concurs de achiziții publice pentru servicii de evaluare a politicilor publice în domeniile anticorupție și integritate. Pentru că după primul concurs câștigătorul s-a retras, la al doilea – nu a mai aplicat nici un ONG, Cancelaria de Stat a anunțat un concurs repetat. Dacă nu se vor găsi participanți, banii rezervați de Guvern pentru aceste servicii, 3 750 000 de lei,  vor trebui restituiți în buget.

24 martie 2019
1374