ANI: Cumetri, nașii și finii nu sunt persoane apropiate

Averi nedeclarate și conflicte de interese 29 iunie 2019 658
Imagine simbol

Numirea fostului judecător Gheorghe Balan în funcția de șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, în condițiile în care cumătrul său, Andrei Năstase, este ministru de Interne, dar și angajarea lui Andrei Popov ca șef de cabinet al ministrului de Externe Nicolae Popescu, cei doi fiind naș și fin, au generat acuzații din partea fostei puteri că noua guvernare ar pune în funcții persoane apropiate. Autoritatea Națională de Integritate (ANI), solicitată de Moldova Curată, afirmă însă că, potrivit legii, nașii, finii sau cumetrii nu sunt considerate persoane apropiate și angajarea lor nu ar fi o încălcare a regimului juridic al conflictului de interese. Totuși, unii experți în drept consideră că astfel de angajări ar trebui evitate, întrucât pun probleme de etică și moralitate pentru cei vizați.Gheorghe Balan a fost numit în funcția de șef-interimar al IGP chiar în prima ședință a noului Executiv, la scurt timp după ce a fost demis Alexandru Pînzari. Ulterior, Partidul Democrat, aflat până acum la guvernare, dar trecut în opoziție, a difuzat un comunicat cu următorul conținut: „Cei care până ieri criticau cumătrismul din instituții și promiteau numiri transparente în funcții și pe criterii de profesionalism, își încalcă din primele zile acest angajament și dovedesc că în realitate ei sunt cei care promovează cumătrismul în instituțiile statului. Cerem, în acest context, demiterea sau demisia imediată a domnului Gheorghe Balan din funcția de șef al IGP, acesta având un grad de rudenie cu noul ministru de Interne, Andrei Năstase, ceea ce reprezintă un evident conflict de interese”, este specificat într-un comunicat al Partidului Democrat din Moldova.

La rândul său, prim-ministra Maia Sandu a precizat că numirea lui Gheorghe Balan a fost făcută în situație de criză. Dacă este conflict de interese, atunci va trebui să se anuleze decizia prin care a fost numit domnul Balan”, a declarat Maia Sandu.

Și actualul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, a făcut o angajare la minister care a generat discuții: el a anunțat că îl numește drept șef al cabinetului său pe Andrei Popov, care este nașul său de cununie. Câteva zile mai târziu, Popov a declarat că se retrage, menționând că la mijloc, nu ar fi, totuși, un conflict de interese.

Poziția ANI: Cumetrii, nașii și finii nu sunt persoane apropiate

Portalul Moldova Curată a solicitat opinia ANI, pentru a vedea dacă relația nași și cumetri cade sau nu sub incidența conflictului de interese. Potrivit art.12 alin (3) din Legea privind declararea averii și a intereselor personale, conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sânt apropiate, persoanele fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică”, se spune în răspunsul Autorității.

Totodată, ANI precizează că potrivit aceleiași legi, persoană apropiată este soțul/soția, copilul, concubinul/concubina subiectului declarării, persoana aflată la întreținerea subiectului declarării, de asemenea, persoana înrudită prin sânge sau prin adopție cu subiectului declarării (părinte, frate/soră, bunic/bunică, nepot/nepoată, unchi/mătușă) și persoana înrudită prin afinitate cu subiectul declarării (cumnat/cumnată, socru/soacră, ginere/noră). Prin urmare, în categoria persoanelor apropiate, definite prin prisma Legii 133/2016, nu se regăsesc cumetrii, nașii sau finii, iar luarea unor decizii în privința lor nu poate fi calificată ca și conflicte de interese conform legislației în vigoare”, se mai arată în documentul emis de ANI.

La rândul său, Daniel Goinic, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, este de părere că aceste situații ar trebui, totuși, evitate. „Legiuitorul nu a inclus în aceasta categorie relația de „fin-naș de cununie”. În opinia mea, promovarea sau favorizarea „finilor” sau „nașilor”, chiar dacă sunt „rude” prin afinitate religioasă, în cazul de față în cabinetul persoanei cu funcţie de demnitate publică, ține mai degrabă de limitele integrității morale și etice ale celui care angajează. Dacă Guvernul își propune „toleranță zero la corupție”, asemenea situații trebuie evitate cât mai mult posibil. Altfel, populația își pierde și mai mult încrederea în instituțiile statului”, a concluzionat expertul.

Lilia Zaharia

Acest articol a fost documentat în cadrul rețelei ProFact Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Un nou conflict de interese la primăria căușeni. Primar...

Primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, investigat în prezent de ANI pentru că a încheiat o serie de contracte cu firmele familiei sale, ar putea fi supus unui control și pentru un alt conflict de interese. Acum s-a aflat că în vara anului trecut el și-a angajat ginerele la Primărie.

31 ianuarie 2019
476
2019

(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

29 decembrie 2019
9977
2019

Mihail Ciubaciuc a demisionat și și-a depus declarația...

Colonelul Mihail Ciubaciuc, prim-adjunct al Comandantului, şef al Statului Major al Trupelor de Carabinieri, a plecat din funcție. În declarația de avere el indică 4 autoturisme, unele dintre care au o valoare mult sub prețul de piață. Ciubaciuc a explicat pentru Moldova Curată că a indicat prețul cu care le-a cumpărat, adică cel din acte.

09 august 2019
1897
2019

Dosar înghețat la procuratură într-un caz de presupusă...

De aproape trei ani, Procuratura Anticorupție are în gestiune o cauză penală pornită conform unui articol la care, cel puțin până acum, procurorii ”au apelat” mai rar: îmbogățire ilicită. Persoana vizată – directoarea Institutului de Științe ale Educației și fosta viceministră a Educației pe vremea guvernării democrate, Lilia Pogolșa.

05 septembrie 2019
2059