Conflict de interese, salvat de divorţ?

Interese la vedere 9 iulie 2013 1456
Monumentul de la marginea satului Chistelnita

Primarul satului Chiştelniţa, Teleneşti, Constantin Ciobanu, lucrează de doi ani deja în aceeaşi instituţie cu soţia sa, ea fiind contabila primăriei din localitate. Asta deşi cadrul legislativ interzice ca un funcţionar public să fie în subordinea unei rude. În prezent, cei doi sunt în proces de divorţ. Specialiştii spun că funcţionarii publici nu vor scăpa de sancţiunile prevăzute de lege, deoarece atât primarul, cât şi contabila nu au întreprins nimic timp de doi ani pentru a soluţiona această situaţie.



Recent, ziarul „Jurnal de Chişinău” publica articolul Împreună la primărie, incompatibili în familie în care relata despre faptul că „nevasta primarului a ajuns în această funcţie încă prin ordinul fostului primar şi are o experienţă de nouă ani în primărie. Toate ar fi fost bune şi frumoase, dacă soţul ei nu ar fi câştigat alegerile. Deşi au existat voci care au spus că există un conflict de interese, primarul nu a întreprins măsuri pentru a rezolva problema”, scrie „Jurnal de Chişinău”.

Iana Spinei, expert TI-Moldova

„Nu este temei de concediere”

„Cadrul legislativ din ţara noastră este imperfect. Ce motiv aş avea eu să o demit pe soţie din funcţie? Am discutat această problemă la recenta şedinţă a consiliului local, iar consilierii au aceeaşi părere - nu este niciun temei pentru a o concedia din funcţia de contabil”, a declarat pentru Moldova Curată Constantin Ciobanu, primarul satului Chiştelniţa. Alesul local a menţionat că acum este în proces de divorţ cu soţia sa, iar după ce instanţa de judecată se va pronunţa asupra divorţului, acesta speră că va fi rezolvată problema conflictului de interese.

Contabila se simte discriminată

Soţia acestuia, Feodora Ciobanu, susţine că este discriminată în situaţia în care se pune problema demiterii sale din funcţia de contabil al primăriei pe motiv că este soţia primarului. „Să presupunem că e o încălcare a legii privind statutul funcţionarului public. Atunci, mă întreb, pentru ce a mai fost votată legea nediscriminării, care permite angajarea în câmpul muncii a oricărei persoane indiferent de religie, sex şi statut social?”, întreabă contabila primăriei din Chiştelniţa. Soţii Ciobanu au specificat că nu conflictul de interese este cauza destrămării căsniciei, la mijloc fiind probleme familiale.

Iana Spinei, expert „Transparency International – Moldova” afirmă că atât primarul, cât şi contabila au ignorant timp de doi ani prevederile legale privind lichidarea conflictului de interese. „Eu bănuiesc că ei ştiau că funcţionarul public nu are voie să lucreze în subordinea soţului sau soţiei. Nu cred că divorţul va soluţiona conflictul de interese existent anterior. Urmează ca CNI să studieze situaţia şi să se pronunţe asupra cazului şi asupra sancţiunilor care le vor fi aplicate”, menţionează experta „TI- Moldova”.

De menţionat că Legea nr.16 cu privire la conflictul de interese prevede că la alegerea, numirea sau confirmarea în funcţia publică, candidatul este obligat să identifice şi să declare interesele personale relevante, iar declaraţia de interese personale se depune în termen de 15 zile de la data angajării, validării mandatului ori numirii în funcţie, după caz.

Potrivit Codului contravenţional, persoanele cu funcţii de răspundere care au indicat intenţionat în declaraţia de interese personale date inexacte sau incomplete sunt pedepsite cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu so...

Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.

18 iunie 2014
1699
Interese la vedere

Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani

Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.

18 martie 2014
1373
Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
1328
Interese la vedere

Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme...

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici. 

29 ianuarie 2016
1456
Interese la vedere

Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.

14 ianuarie 2016
1125
Interese la vedere

Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...

Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.

26 aprilie 2016
1399