Conflict de interese, salvat de divorţ?

Interese la vedere 9 iulie 2013 357
Monumentul de la marginea satului Chistelnita

Primarul satului Chiştelniţa, Teleneşti, Constantin Ciobanu, lucrează de doi ani deja în aceeaşi instituţie cu soţia sa, ea fiind contabila primăriei din localitate. Asta deşi cadrul legislativ interzice ca un funcţionar public să fie în subordinea unei rude. În prezent, cei doi sunt în proces de divorţ. Specialiştii spun că funcţionarii publici nu vor scăpa de sancţiunile prevăzute de lege, deoarece atât primarul, cât şi contabila nu au întreprins nimic timp de doi ani pentru a soluţiona această situaţie.Recent, ziarul „Jurnal de Chişinău” publica articolul Împreună la primărie, incompatibili în familie în care relata despre faptul că „nevasta primarului a ajuns în această funcţie încă prin ordinul fostului primar şi are o experienţă de nouă ani în primărie. Toate ar fi fost bune şi frumoase, dacă soţul ei nu ar fi câştigat alegerile. Deşi au existat voci care au spus că există un conflict de interese, primarul nu a întreprins măsuri pentru a rezolva problema”, scrie „Jurnal de Chişinău”.

Iana Spinei, expert TI-Moldova

„Nu este temei de concediere”

„Cadrul legislativ din ţara noastră este imperfect. Ce motiv aş avea eu să o demit pe soţie din funcţie? Am discutat această problemă la recenta şedinţă a consiliului local, iar consilierii au aceeaşi părere - nu este niciun temei pentru a o concedia din funcţia de contabil”, a declarat pentru Moldova Curată Constantin Ciobanu, primarul satului Chiştelniţa. Alesul local a menţionat că acum este în proces de divorţ cu soţia sa, iar după ce instanţa de judecată se va pronunţa asupra divorţului, acesta speră că va fi rezolvată problema conflictului de interese.

Contabila se simte discriminată

Soţia acestuia, Feodora Ciobanu, susţine că este discriminată în situaţia în care se pune problema demiterii sale din funcţia de contabil al primăriei pe motiv că este soţia primarului. „Să presupunem că e o încălcare a legii privind statutul funcţionarului public. Atunci, mă întreb, pentru ce a mai fost votată legea nediscriminării, care permite angajarea în câmpul muncii a oricărei persoane indiferent de religie, sex şi statut social?”, întreabă contabila primăriei din Chiştelniţa. Soţii Ciobanu au specificat că nu conflictul de interese este cauza destrămării căsniciei, la mijloc fiind probleme familiale.

Iana Spinei, expert „Transparency International – Moldova” afirmă că atât primarul, cât şi contabila au ignorant timp de doi ani prevederile legale privind lichidarea conflictului de interese. „Eu bănuiesc că ei ştiau că funcţionarul public nu are voie să lucreze în subordinea soţului sau soţiei. Nu cred că divorţul va soluţiona conflictul de interese existent anterior. Urmează ca CNI să studieze situaţia şi să se pronunţe asupra cazului şi asupra sancţiunilor care le vor fi aplicate”, menţionează experta „TI- Moldova”.

De menţionat că Legea nr.16 cu privire la conflictul de interese prevede că la alegerea, numirea sau confirmarea în funcţia publică, candidatul este obligat să identifice şi să declare interesele personale relevante, iar declaraţia de interese personale se depune în termen de 15 zile de la data angajării, validării mandatului ori numirii în funcţie, după caz.

Potrivit Codului contravenţional, persoanele cu funcţii de răspundere care au indicat intenţionat în declaraţia de interese personale date inexacte sau incomplete sunt pedepsite cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești

Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

22 august 2018
403
Interese la vedere

Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.

06 aprilie 2015
443
Interese la vedere

Frate și soră cu funcții de răspundere la primăria din...

În primăria satului Cuizăuca, raionul Rezina, cuvântul „familie” are o însemnătate aparte. Și asta deoarece fratele și sora dețin funcțiile de primar și, respectiv, de contabil-șef în aceeași instituție publică. Deși situația respectivă există de doi ani în primăria de la Cuizăuca, reprezentanții Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat susțin că nu au știut despre acest fapt, însă afirmă este vorba de un conflict de interese, fiindcă ambele persoane dețin funcții de răspundere în primăria din localitate.

05 iunie 2013
422
Interese la vedere

Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.

27 noiembrie 2015
832