Divorţ, de ochii legii

Interese la vedere 10 octombrie 2013 398
foto simbol

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.Nina David lucrează în primăria din Temeleuţi din anul 1990. A activat în calitate de contabil în această instituţie, iar de opt ani deţine funcţia de secretar al Consiliului local. După alegerile locale din anul 2011, cumnatul său, Constantin David, a preluat mandatul de primar, candidând pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Acesta afirmă că, imediat ce a fost confirmat în funcţie, a propus în cadrul Consiliului local ca secretarul să fie demis, fiindcă nu e bine ca într-o instituţie publică să lucreze neamuri. „Ştiam că este o încălcare a legislaţiei, de aceea am solicitat consilierilor ca secretara să fie eliberată. Am auzit că, după acea şedinţă, doamna a depus cerere de divorţ, doar pentru a-şi menţie postul”, spune Constantin David.

Divorţ, confirmat

La rândul său, Nina David confirmă faptul că ea a divorţat doar pentru a nu-şi pierde locul de muncă. „Am făcut acest lucru pentru a mânca o bucată de pâine. M-a impus legea să procedez astfel. Este doar o semnătură în buletin, o semnătură fără de care eram şomeră”, susţine funcţionara.

Menţionăm că articolul 26 al Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că funcţionarul public nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Aceeaşi interdicţie se aplică şi în situaţia în care conducătorul superior nemijlocit al funcţionarului public are calitatea de persoană ce exercită funcţie de demnitate publică, cum este primarul în acest caz. Legea mai spune că persoanele care se află în situaţiile respective vor întreprinde acţiuni în vederea încetării raporturilor ierarhice nemijlocite în termen de două luni. În cazul în care acest termen nu este respectat, funcţionarul public este transferat într-o funcţie care ar exclude o astfel de subordonare, iar dacă transferul nu este posibil, acesta este eliberat din funcţia publică deţinută.

Lilia Zaharia
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
409
Interese la vedere

Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.

04 decembrie 2017
447
Interese la vedere

Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia

De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.

04 martie 2014
374
Interese la vedere

Fostul primar de Ialoveni a pierdut şi a doua bătălie c...

Fostul primar al oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a pierdut şi la Curtea de Apel Chişinău litigiul în care se afla cu CNI. Decizia instanţei vine după ce Comisia Naţională de Integritate a stabilit că fostul ales local a admis un conflict de interese în câteva concursuri de achiziţii publice.

21 septembrie 2015
413