Un procuror a rămas fără funcție din cauză că a încercat să protejeze afacerea familiei sale

Arhiva 1 octombrie 2015 171
Procurorul Oleg Oală într-o ședință a instanței de judecată

Procurorul din Procuratura sectorului Râșcani al municipiul Chișinău, Oleg Oală, a fost demis acum câteva zile pentru o serie de abateri disciplinare. Printre acestea - faptul că ar fi încercat să înfluențeze, din poziția sa de procuror, asupra administrației S.A. ”Autogara Nord” să favorizeze circulația a două microbuze de pe ruta Chișinău-Bălți, deținute de soția sa. Procurorul a confirmat că soția sa deține două vehicole de model Mercedes Sprinter, pe care le dă în arendă Întreprinderii de Stat ”Servicii Transport Auto”, dar a afirmat că nu a solicitat avantaje.Șeful adjunct al SA ”Autogara Nord”, Ion Andrușca, a confirmat pentru Moldova Curată că la începutul acestui an procurorul l-a vizitat și l-a informat că microbuzele care plecau de la Chișinău spre Bălți la orele 6.20 și la 7.50 sunt ale familiei sale. ”Apoi au apărut nemulțumirile, care nici până azi nu îmi sunt foarte clare. El, de exemplu, voia ca atunci când mașina lui se completează cu pasageri, pe peron să nu mai fie vreun alt microbuz. Dar mai era o cursă care pleca la ora 8, adică peste 10 minute. Mai erau și altele. Pasagerul singur alege cu care dintre ele să plece, la 7.50 sau la 8.00. Noi nu putem să îi vindem bilet anume la cursa lui, dacă pasagerul vrea la alta. Nu am făcut niciodată așa și nici nu vom face”, ne-a spus Ion Andrușca. Șeful Adjunct al Autogării Nord a adăugat că aceste nemulțumiri s-au transformat într-un conflict deschis. Potrivit lui, Oleg Oală depunea plângeri la Întreprinderea de Stat ”Servicii Transport Auto”, căreia îi dădea în chirie microbuzele, iar administrația Autogării, de cealaltă parte, a expediat plângeri la Ministerul Transporturilor și la Procuratura Generală.

Conflict soldat cu demisie

Între timp, și conducerea Procuraturii Râșcani a sesizat Procuratura Generală, solicitând o anchetă de serviciu și invocând mai multe abateri disciplinare care ar fi fost comise de Oleg Oală.

Astfel, cazul a ajuns în atenția Colegiului Disciplinar din Cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, care, după ce a acumulat probe, a propus eliberarea din funcție a lui Oleg Oală. Procurorul a contestat propunerea de demisie, însă Consiliul Superior al Procurorilor a validat-o, iar la 17 septembrie procurorul general a emis ordinul de demisie.

În hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor se spune că Oleg Oală a încălcat prevederile Codului de Etică și Legii cu privire la procuratură, prin ”folosirea statutului de procuror în scopul obţinerii de foloase sau de avantaje necuvenite” (art. 61 lit. k). Hotărârea conține și alte argumente în sprijinul eliberării din funcție, printre care tărăgănarea efectuării acțiunilor de investigație pe unele dosare și încălcarea procedurilor.

A negat că ar fi solicitat avantaje pentru familia sa

L-am căutat pe Oleg Oală ca să vedem dacă intenționează să conteste în instanță concedierea sa, dar timp de trei zile nu ne-a răspuns la telefon. În ședința Consiliului Superior al Procurorilor el a negat că ar fi solicitat avantaje pentru circulația microbuzelor, dar nu a putut răspunde la întrebarea de ce s-a întâlnit cu șeful adjunct al Autogării Nord. Potrivit lui Ion Andrușca, în prezent, doar unul dintre cele două microbuze mai operează curse. Vehicolul este condus de fratele procurorului Oleg Oală. ”Nu-i el băiat rău, procurorul, pacat că așa s-a terminat. Dacă aș fi fost în locul lui aș fi avut grijă să îmi păstrez funcția, acum e foarte greu să devii procuror”, l-a compătimit Ion Andrușca.

De menționat că în declarația de avere pentru anul 2013 a lui Oleg Oală nu figurează cele două microbuze pe care a recunoscut că le deține soția sa și nici venitul din activitatea lor.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Portalul web www.moldovacurata.md vă invită la masa rot...

În cadrul evenimentului va fi prezentată Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciul Public, formată dintr-un grup de organizaţii neguvernamentale (API, CAPC, ADEPT, CIN, Fundația Soros-Moldova). Iniţiativa îşi propune să intensifice controlul asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică, precum şi să sporească eficienţa mecanismului de control şi verificare a averilor, proprietăţilor şi intereselor acestora.

27 mai 2014
167
Arhiva

Profil candidat: Andrei Cocieru

Integritate în activitate politică

17 februarie 2019
191
Arhiva

Proiectul de lege care interzice funcționarilor publici...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Iurie Bolboceanu, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative (nr. 88 din 04.03.2013), prin care se pretinde eficientizarea procesului de declarare şi control al intereselor personale. Astfel, se propun modificări și completări la Legea nr. 90 din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese și la Codul Penal.

02 aprilie 2014
169
Arhiva

Încă un judecător urmărit penal. Denunțat de o persoană...

Procuratura Anticorupție l-a pus sub acuzare pe judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut (58 de ani), cercetat într-un dosar de corupere pasivă și trafic de influență. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Dosarul a fost deschis în baza unui denunț al unei persoane, care a afirmat că Arnăut ar fi pretins o sumă de câteva mii de euro pentru a anula decizia primei instanțe și a emite o sentință mai blândă într-un dosar penal. 

24 octombrie 2017
212
Arhiva

Profil candidat: Reghina Apostolova

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
205
Arhiva

Candidat: Mihai Sclifos, PSRM

Integritatea în activitatea politică

08 octombrie 2019
302