Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o casă în dar de la părinți
După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.
”Mama soacră ne-a făcut donația recent, chiar dacă noi am locuit de 13 ani în căsuța dată. Să vă spun și adresa? Eu cred că deja întreceți orice măsură”, s-a arătat indignată Rita Manole de faptul că ne interesăm de donație. Ulterior, consiliera președintelui a precizat că soțul ei a primit donația de la mama lui și că ar fi vorba numai despre jumătate de casă, nu de întreg imobilul. ”Vreau să cred că nu veți face subiect pe seama asta, sunt subiecte mult mai interesante”, a subliniat Rita Manole.
Deși consiliera lui Igor Dodon a declarat că a locuit și până acum în casa socrilor, imobilul nu a figurat în declarațiile de avere depuse anterior. Până a veni la Președinție, Rita Manole a deținut funcția de asistent al deputatului în Parlament.
Consiliera președintelui, care este și membru al consiliului de administrație a Fundației ”Din suflet”, patronată de soția președintelui, Galina Dodon, și-a cumpărat anul trecut și un automobil Dacia Logan, în valoare de 46 900 de lei. Familia ei mai deține un autoturism Toyota Avensis, achiziționat în 2012 cu o valoare declarată de 160 000 lei.
Colecții și obiecte de artă - hașurate
Rita Manole mai indică în declarația de avere și de interese faptul că deține bunuri sub formă de pietre sau metale prețioase, obiecte de artă și de cult care fac parte din patrimoniul cultural național sau universal, a căror valoare unitară depășește suma de 15 salarii medii pe economie, colecții de artă, numismatică, filatelie, arme sau alte bunuri în valoare de peste 20 de salarii medii pe economie, dar și numerar în valută națională sau străină ce depășește suma de 15 salarii medii pe economie. Aceste date sunt, însă, hașurate în declarația de avere și interese a consilierei președintelui.
Reprezintă ONG-urile apropiate PSRM și face donații la partid
Pe lângă activitatea sa în calitate de consilieră a președintelui, Rita Manole reprezintă mai multe organizații non-guvernamentale asociate cu Partidului Socialiștilor. Ea este fondator al Asociației Obștești ”Iubesc Moldova” și membru al consiliului ”Fundației de binefacere Soluția” și al fundației de binefacere ”Din suflet”.
Rita Manole a donat pentru Partidul Socialiștilor, în 2014, 62 800 de lei, asta chiar dacă, potrivit declarației pe avere din 2015, a adunat, împreună cu soțul, venituri de până la 90.000 de lei, potrivit unei investigații a portalului Anticorupție.md.
Și soțul acesteia, Dorin Manole, la parlamentarele din 2014 a cotizat pentru Partidul Socialiștilor cu 59 900 de lei. Solicitată de Moldova Curată să explice proveniența acestor resurse care au ajuns în pușculița electorală a PSRM, Rita Manole a precizat că ar fi vorba despre bani primiți de la pritetenii și rudele aflate peste hotare și care sunt susținătorii Partidului Socialiștilor. ”Și mama, și frații sunt peste hotare, avem și prieteni care susțin activitatea partidului. Dar chiar nu cred că este cazul să faceți o știre pe seama unui angajat care se dedică și își face treaba cum scrie în carte”, a adăugat consiliera președintelui.
Ultima donație făcută pentru PSRM, în valoare de 5000 de lei, Rita Manole a făcut-o în septembrie 2016, potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.
Potrivit declarației sale de avere și interese, în 2016, Rita Manole a ridicat din salariul de consilier al președintelui 102 946 lei, iar soțul său – 49 426 lei, fiind angajat la compania SRL ”Pitexim”.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI
După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.
Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activ...
Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.
Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...
Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.
Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.
Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...
Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate.
Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...
Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.
Aici așteptăm comentariul tău!