Numărul 18 pe listele partidelor parlamentare: deputaţi devotaţi şi mai puţin devotaţi

2014-2018 19 ianuarie 2015 1282
Ghenadi Mitriuc

Anghel Agache (PLDM) şi Anatolie Zagorodnîi (PCRM) sunt deputaţii credincioşi faţă de partidele care i-au lansat în viaţa politică. Însă nu toţi cei care ocupă poziţia a 18-a pe listele electorale au făcut ca ei. Astfel, actualul deputat democrat Demian Caraseni a figurat anterior pe lista PCRM, iar socialistul Ghenadi Mitriuc – pe lista PLDM. Un alt deputat, Alexandr Nesterovschi, care ocupă poziţia a 24-a pe lista PSRM, a “migrat” de la PCRM, ocupând anterior poziţia de consilier local în Consiliul municipal Bălţi.



Ghenadi Mitriuc

De la PLDM “s-a regăsit” în echipa PSRM

Ghenadi Mitriuc (48 de ani) este om de afaceri în oraşul Ungheni, fiind şi consilier local din partea PSRM. Actualul deputat este pasionat de sport, întrucât în anii 2002 şi 2003 a condus clubul de fotbal Spartac Ungheni. El a susţinut acest club şi în anul 2007, atunci când era în funcţia de viceprimar al oraşului Ungheni. După alegerile locale din anul 2011, acesta a fost ales consilier orăşenesc din partea PLDM, însă un an mai târziu, Mitriuc a părăsit PLDM aderând la PSRM. Potrivit portalului www.actualitati.md, Ghenadi Mitriuc şi-a motivat decizia prin incompatibilitatea sa cu viziunile PLDM. „Întotdeauna am susţinut partidele de stânga, iar PSRM mă reprezintă întocmai. Primarul oraşului a fost cel care m-a motivat să fac parte din echipa Partidului Liberal Democrat, însă niciodată nu m-am regăsit în acest partid”, a declarat atunci Ghenadi Mitriuc.

Potrivit declaraţiei de avere depuse la CEC, Mitriuc a obţinut în calitate de director al firmei “Rincor-Prim” SRL un venit de peste o sută de mii de lei timp de doi ani şi peste 9 mii de lei din activitatea de consilier orăşenesc.

Actualul deputat PSRM are o casă, două loturi în oraşul Ungheni şi cinci mijloace de transport.

Anghel Agache

Deputatul moşier

Anghel Agache (38 de ani) este economist. El a absolvit Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova, specializarea Marketing. În 2008 a fost membru al Biroului permanent central şi al Consiliului politic naţional al PLDM, rămânând de atunci fidel acestui partid. În 2009 a devenit deputat şi cu anii s-a îmbogăţit considerabil. Astfel, în declaraţia de avere din anul 2009 Anghel Agache indica un venit de peste 67 de mii de lei şi două apartamente în Chişinău. Tot atunci menţiona că este posesorul a două autorisme: BMW 520 şi Dacia Logan.

În 2011, Angel Agache s-a căsătorit cu Elena Becciev, fiica directorului întreprinderii municipale “Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev. În declaraţia de avere din 2013 depusă la CEC, deputatul PLDM a menţionat că este proprietarul a 67 de terenuri agricole cu suprafaţa totală de peste 211 hectare (circa 155 de hectare sunt situate în satul Ucrainca din raionul Căuşeni, restul – în satul Căzăneşti, raionul Teleneşti). Deputatul mai arată că deţine un teren de 600 de metri pătraţi în Chişinău, unul de un hectar în comuna Stăuceni şi al treilea de 1,5 ha în satul Goianul Nou, municipiul Chişinău, unde trăieşte şi socrul său, Constantin Becciev. Deputatul a mai indicat că a obţinut un venit de peste 236 de mii de lei de la locul de muncă şi o sută de mii de lei din vânzarea unui autoturism.

Anghel Agache

În declaraţia de avere, Anghel Agache menţionează că familia sa are trei autoturisme: cele două indicate în declaraţia din anul 2009, la care se mai adaugă o maşină de lux, un Mercedes CLS, fabricat în anul 2005.

Familia acestuia mai deţine firma de construcţii “Tehnodava” SRL.

Anatolie Zagorodnîi

Comunistul care a studiat în România

Deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi (39 de ani) este jurist. A absolvit Universitatea din Craiova, România. Potrivit portalului www.interese.md, până a deveni deputat, acesta a deţinut mai multe funcţii publice activând în calitate de ajutor de procuror în municipiul Bălţi, apoi a fost şef al Direcţiei juridice din cadrul prefecturii judeţului Lăpuşna, dar şi şef al oficiului teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat.

În martie 2005, Anatolie Zagorodnîi a acces în Parlament pe lista PCRM, fiind secretar al Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, apoi preşedinte al acestei comisii parlamentare. De atunci este fidel acestui partid.

Apartament în Căminul Consiliului raional Hânceşti

Deputatul PCRM declară la CEC că timp de doi ani a obţinut un venit de circa 255 de mii de lei, acesta fiind salariul de deputat şi o indemnizaţie de circa 165 de mii de lei.

Anatolie Zagorodnîi mai declară că este proprietarul unui apartament cu suprafaţa de circa 89 metri pătraţi situat în oraşul Hânceşti, tot el fiind şi titularul unui autoturism de modelul Mercedes S 320.

În anul 2009, reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au scris că deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi “şi-a făcut o locuinţă în stil european cu patru camere şi toate comodităţile în Căminul Consiliului Raional Hânceşti, ocupând o suprafaţă de circa 100 m.p”.

Deputatul a declarat pentru Moldova Curată că apartamentul inclus în declaraţia de avere este anume imobil pomenit în investigaţie. “Consiliul Raional Hânceşti a decis ca să ne dea spaţiu locativ tinerilor specialişti, aşa că mai târziu am privatizat acel apartament”, spune Anatolie Zagorodnîi.

Deputatul comunist a fost şi preşedintele Comisiei parlamentare care a investigat incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească, soldat cu moartea omului de afaceri Sorin Paciu.

Demian Caraseni

Comunistul devenit democrat

Democratul Demian Caraseni (48 de ani) este pedagog de profesie, absolvind Institutul Pedagogic din Chişinău şi apoi Academia de Administraţie Publică de pe lângă preşedintele Republicii Moldova. Actualul deputat a practicat luptele libere şi deţine titlul de antrenor emerit al Republicii Moldova.

Demian Caraseni a devenit în anul 1999 deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri, iar în anul 2003 a fost ales primar în satul său de baştină, Congaz din raionul Comrat, fiind reales în această funcţie în iunie 2007.

Decorat de preşedinte

În anul 2006, Vladimir Voronin l-a decorat pe Caraseni, care atunci îi era coleg de partid, cu Ordinul “Meritul Civic"”, “pentru muncă prodigioasă în organele administraţiei publice şi contribuţie la dezvoltarea social-economică a satului Congaz, UTA Găgăuzia”.

În luna iulie 2008, Demian Caraseni, atunci lider al comuniştilor din autonomie, a fost ales vicepreşedinte al Adunării Populare de la Comrat. În anul 2013, în Adunarea Populară s-a creat o fracţiune a Partidului Democrat, iar preşedinte al acesteia a devenit Caraseni. Solicitat de Moldova Curată el a declarat că va alege funcţia de deputat la Chişinău şi va părăsi Adunarea Populară. 

Timp de doi ani (2012-2013), potrivit declaraţiei depuse la CEC, deputatul democrat a obţinut peste 308 de mii de lei. El este proprietarul unei case de locuit în satul Congaz, al unui garaj şi al unei construcţii în aceeaşi localitate. Caraseni mai declară şi un teren extravilan de 1, 728 ha.

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Demian Caraseni este în prezent şi administratorul Întreprinderii Individuale “Caraseni-Vatan”. Deputatul menţionează însă că această firmă nu activează de zece ani.

Aleksandr Nesterovski vrea un partid fără păpuşari

Aleksandr Nesterovski (33 de ani), fost prim secretar al organizaţiei comsomoliste din Bălţi, şi ex-consilier PCRM în Consiliul Municipal Bălţi, se află acum în echipa PSRM, pe poziţia a 24-a. În luna noiembrie 2011, potrivit ziarului local “ SP”, acesta a părăsit PCRM împreună cu alţi circa 50 de membri ai partidului şi jumătate din membrii organizaţiei comsomoliste. „Noi nu dorim să continuăm să fim statisticieni. Vrem să construim un partid fără păpuşari”, a spus Nesterovski, precizând că cei care au plecat din PCRM aderă la „grupul Dodon”. 

Nesterovschi este jurist, fiind preşedintele fundaţiei “Soluţia”, filiala Bălţi. Actualul deputat trăieşte modest dacă este să credem declaraţiei sale de venit depuse la CEC. Acesta indică un venit 36 de mii de lei obţinuţi timp de doi ani. Alexandru Nesterovschi a fost în această perioadă şi consilier municipal la Bălţi din partea PSRM, însă nu indică ce venit a obţinut din participarea la şedinţe. El a declarat pentru Moldova Curată că suma primită este nesemnificativă, de doar de 49 de lei pentru o şedinţă, de aceea nu a indicat-o.

Administrator al unei firme nedeclarate

Alexandr Nesterovschi nu indică în declaraţia de avere faptul că deţine cote-părţi în vreo firmă. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat acesta însă deţine 50% din acţiuni, fiind şi administratorul firmei “Fama Glamosa” SRL, cu sediul în satul Răuţel, din raionul Făleşti. Firma a fost înregistrată în anul 2013 şi are declarate următoarele domenii de activitate: transportul auto de călători în folos public; comerţul cu amănuntul al îmbrăcămintei, restaurant, activitate de turism, publicitate, activităţi ale agenţiilor de voiaj şi ale ghizilor.

Acesta a recunoscut că este administratorul acestei firme, însă a specificat că toată informaţia despre această firmă a fost inclusă în declaraţia de avere depusă recent la secretariatul Parlamentului.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Electoratul din Republica Moldova a tot ales şi… a cule...

Socialiştii au adus în Parlament şi oameni cu antecedente penale; liberal-democraţii au adus milionari; comuniştii – doctori în istorie care au cerut rechemarea unui ambasador doar pentru faptul că acela ar fi afirmat că părinţii lui au fost cetăţeni români şi el vorbeşte limba română; iar democraţii – preşedintele unui raion care se bucură de o susţinere deosebită din partea liderilor PDM.

21 ianuarie 2015
1388
2014-2018

Nr.4. Atât de diferiţi, parlamentarii noştri...

Dintre persoanele care ocupă poziţia a 4-a pe listele partidelor care vor forma noul Parlament, numai Natalia Gherman este nouă în această postură. Restul, Ion Ceban, Galina Balmoş, Andrian Candu şi Corina Fusu, au mai fost parlamentari cel puţin un mandat. Găsim printre noii/vechii deputaţi şi unul care şi-a schimbat partidul pe listele căruia a intrat în Parlament la aproape un an de când a devenit deputat.

17 decembrie 2014
1257
2014-2018

Nr. 3 pe listele partidelor parlamentare: funcţia de de...

Eduard Smirnov, Liliana Palihovici, Artur Reşetnicov, Igor Corman şi Anatolie Şalaru sunt persoanele care au intrat în viitorul Parlament fiind pe locul trei în listele electorale ale partidelor lor. Dintre ei, doar Eduard Smirnov este nou în Legislativ, ceilalţi au mai mâncat pâine de deputat. Unii au reuşit, în timpul mandatului, să-şi cumpere sau să-şi construiască imobile impunătoare.

15 decembrie 2014
1198
2014-2018

Nr.2 pe listele formaţiunilor care au acces în Parlamen...

Igor Dodon (PSRM), Iurie Leancă (PLDM), Maria Postoico (PCRM,) Vladimir Plahotniuc (PD) şi Dorin Chirtoacă (PL) sunt pe a doua poziţie în listele partidelor care au acces în Parlament. Până acum, toţi au ocupat funcţii importante în stat. Fiecare a ţinut primele pagini ale celor mai importante publicaţii din ţară - pentru afacerile pe care le desfăşoară, pentru deciziile dubioase pe care le-au luat, pentru că au utilizat resursele statului în scopuri personale sau, pur şi simplu, pentru că nu şi-au trecut toată averea în declaraţiile de venit. Vladimir Plahotniuc este, de departe, cel mai bogat din cei cinci, deşi s-a scris de mai multe ori că nu şi-a declarat toată averea. Nici ceilalţi n-o duc, însă, rău. Toţi au fie case frumoase, fie apartamente spaţioase.

14 decembrie 2014
1046
2014-2018

Atât de diferiți și de incompatibili deputații noștri.....

Poziţiile cu nr. 9 pe listele partidelor care au acces în Parlament după alegerile din acest an sunt ocupate de generalul de poliţie Vladimir Ţurcan (PSRM), diplomatul Eugen Carpov (PLDM), latifundiarul Ion Tomai (PCRM), ex-ministra Monica Babuc (PDM) şi finanțista Veronica Herţa (PL). Dintre toţi, numai Vladimir Ţurcan a mai fost deputat, dar din partea altui partid, PCRM, iar Veronica Herţa a mai figurat pe lista PL pentru alegerile parlamentare din 2009. Ceilalţi obțin mandatul de parlamentar pentru prima dată.

31 decembrie 2014
1403
2014-2018

Ai șanse să devii bogat... dacă ajungi deputat

Celor 101 de deputați aleşi în noul Parlament legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului. 

08 ianuarie 2015
1805