Unul dintre deputații aleși duminică are antecedente penale

Arhiva 23 octombrie 2019 1181

Unul dintre deputații noi aleși la 20 octombrie, socialistul Vitalii Evtodiev, a fost cercetat penal pentru falsificarea unei expertize. Ultima decizie în acest dosar a fost luată anul trecut de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat, doar că nu a ispășit nici o pedeapsă, întrucât infracțiunea s-a prescris. Deputatul nu vrea să comenteze această cauză penală, spunând că însăși durata examinării în instanțe a acestui dosar ar vorbi despre multe.



Vitalii Evtodiev a fost ales duminică deputat pe circumscripția uninominală nr. 48, destinată locuitorilor din regiunea transnistreană. A candidat și la alegerile din luna februarie 2019, însă atunci învingător pe această circumscripție a ajuns Viorel Melnic, care, între timp, s-a retras din Parlament.

In baza de date a Curții Supreme de Justiție (CSJ) figurează cel puțin două hotărâri definitive, din care reiese că, la 8 octombrie 2012, Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat de falsificarea unui raport de expertiză în construcții (art. 312 Cod penal). S-a întâmplat în anul 2007, când activa în funcția de expert judiciar la Centrul Național de Expertize Judiciare din cadrul Ministerului Justiției și a expertizat, în cadrul unei urmăriri penale, modul cum a fost reconstruit cinematograful ”Flacăra” din Chișinău. ”In cadrul urmăririi penale pe cauza penală nr.2007978004, executând expertiza tehnică inginerească și de evaluare a construcției, prin raportul de expertiză nr.1643 din 12.12.2007, a prezentat concluzii false privind reconstruirea cinematografului „Flacăra” din mun.Chișinău”, se spune in Hotărârea CSJ. In document se arată că Vitalii Evtodiev ar fi exclus intenționat din raportul de expertiză lucrări efectuate cu valoarea de 1 305 774 lei.

Dosarul a parcurs prin instanțe o cale de 6 ani – din 2012 până in 2018. Intr-un final, CSJ a lăsat în vigoare sentința primei Instanțe – Judecătoria Buiucani – și confirmată de Curtea de Apel Chișinău, care l-au recunoscut vinovat, dar nu l-au atras la răspundere, întrucât survenise termenul de prescripție a infracțiunii.

Compania de construcții ”Magic V.S.”, care apare ca parte vătămată în dosar, l-a dat ulterior în judecată pe Evtodiev, cerând să-i fie achitată suma de 813 910 lei, care ar constitui prejudiciul adus firmei. S-a ajuns și până la faptul că instanța a pus sechestru pe bunurile lui Evtodiev, însă, printr-o hotărâre definitivă a CSJ, pretențiile au fost respinse, iar sechestrul – ridicat.

Am încercat să-i găsim pe administratorii companei ”Magic V.S.”, însă am aflat că din anul 2015 întreprinderea se află în procedură de faliment și nicăieri nu am găsit afișate datele de contact.

Solicitat de Moldova Curată, Vitalii Evtodiev a spus că nu are ce comenta: ”De unde ați luat informația asta, acolo și întrebați tot ce vreți să știți. Ce comentarii pot să am? Cei care m-au învinuit, las’ să mă învinuiască, ei probabil deja au plecat din procuratură, care au ținut acest dosar 10 ani, uitați-vă cât a durat și veți înțelege totul. A fost altă conducere, alte timpuri...”

Vitalii Evtodiev este inginer-constructor și până acum a activat în funcția de expert tehnic în cadrul firmei „Savim-Com” SRL, care este specializă în expertize în construcții. El este și unul dintre fondatorii acestei firme. În  declarația de avere și interese personale depusă la CEC în campania electorală pentru parlamentarele din februarie 2019, el arată că în ultimii doi ani a avut dividende de la această companie în sumă de 465 de mii de lei. Soția sa, tot din dividende, a obținut o sumă similară. Vitalii Evtodiev mai indica atunci faptul că familia sa deține două mașini – un Audi Q7, de 15 mii de euro și o Toyota Camry, de la 10 mii euro.

In anul 2016 Evtodiev a donat in fondul electoral al lui Igor Dodon, care candida atunci la funcția de președinte, 65 de mii de lei.

Viorica Zaharia 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Chiar dacă am decizia definitivă a instanței de judecat...

Întrebare: Sunt locuitoare a mun. Bălți și timp de mai mulți ani am lucrat la o întreprindere locală. În anul 2012, la această întreprindere a început procesul de insolvabilitate, iar angajații au fost disponibilizați.  Din această cauză nu mi-a fost achitat salariul în sumă de 15 000 de lei.  Deși am cerut de nenumărate ori să fie achitată restanța salarială, solicitarea nu a fost satisfăcută. În situația respectivă, am acționat întreprinderea în judecată și am câștigat definitiv procesul chiar în prima instanță, deoarece partea vizată nu a contestat decizia instanței de fond. La scurt timp am prezentat executorului judecătoresc decizia instanței de judecată. Deși au trecut mai mult de doi ani de atunci, problema așa și nu a fost soluționată. Executorul judecătoresc mi-a comunicat că nu poate executa decizia, deoarece este o procedură mai complicată și necesită mai mult timp. Cum să procedez?

23 martie 2018
1255
Arhiva

În structura CNI va fi şi un jurnalist. Cine şi cum îl...

Potrivit iniţiativei legislative de reformare a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), în componenţa acestei instituţii va fi creată o structură nouă, numită Consiliul de Integritate. Membri ai acestui Consiliu vor fi cinci reprezentanţi ai instituţiilor publice, unul din societatea civilă şi un jurnalist. Proiectul de lege prevede că jurnalistul va fi selectat de către Ministerul Justiţiei, însă unii jurişti şi reprezentanţi ai mass-media nu sunt de acord cu această modalitate de selectare. 

17 martie 2016
993
Arhiva

Profil candidat: Denis Ulanov

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
2484
Arhiva

Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...

După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.   

23 noiembrie 2017
856
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și...

Întrebare: Sunt jurnalistă la un post regional de televiziune. Deseori solicităm informații de la instituțiile statului prin e-mail, iar funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și ștampilă, chiar dacă vrem să obținem o informație simplă, obișnuită. Cum să procedăm în astfel de situații?

04 octombrie 2017
1394
Arhiva

Bugetul CNI ar putea creşte în 2014

Bugetul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) va fi de peste 4 milioane de lei în anul viitor. Preşedintele CNI susţine că bugetul instituţiei ar putea creşte în cazul în care Parlamentul va adopta unele modificări legislative care presupun mărirea numărului angajaţilor instituţiei şi majorarea salariului acestora.

17 decembrie 2013
961