Verificat de CNI pentru că şi-a angajat cumnata la primărie

Interese la vedere 12 ianuarie 2015 548
Iacob Frunză

Primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză, a avut grijă ca Galina Funză, cumnata sa, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, însă alesul local afirmă că el este nevinovat, deoarece nu a făcut parte din comisia care a selectat-o pe cumnata sa în această funcţie publică. Anterior Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care persoane cu funcţii de răspundere şi-au angajat cumnatele în instituţiile pe care le conduc.Iacob Frunză a fost ales primar în anul 2011, candidând pe lista Partidului Democrat (PDM). El spune că şi-a angajat cumnata în funcţia de contabil la Primărie la începutul anului 2014, considerând că acest lucru nu este ilegal, deoarece postul nu este unul public. „Galina Frunză era al doilea contabil în primărie, ea calcula doar salariile şi nu era în subordinea mea, ci a contabilului-şef”, afirmă alesul local.

Inginer cadastral fără studii în domeniul cadastral

Potrivit lui Iacob Frunză, de mai mult timp, în primărie lipsea un specialist în problemele reglementării regimului funciar, de aceea a fost organizat un concurs public, pentru a fi angajată o persoană competentă în domeniu. „Timp de doi ani, în primărie au lucrat trei ingineri cadastrali, toţi vroiau un salariu mare, să fie plătiţi ca la Moscova, aşa că lucrau o perioadă şi plecau. În luna aprilie, anul trecut, a fost organizat un concurs public, unde au fost două candidaturi, iar cumnata mea a câştigat concursul. Eu nu am făcut parte din comisia de selectare”, spune Iacob Frunză.

Primarul menţionează că niciunul dintre candidaţi nu avea studii în domeniul cadastral. Totuşi, a fost selectată Galina Frunză, deoarece are experienţă într-o funcţie publică, întrucât a lucrat mai mult de 36 de ani în calitate de contabilă în kolhoz.

Primarul va contesta actul CNI

La 30 decembrie 2014 CNI a costatat că primarul Iacob Frunză a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece nu a menţionat în declaraţia de interese personale faptul că şi-a angajat cumnata în calitate de contabil şi specialist în problemele reglementării regimului funciar şi, totodată, nu a întreprins nicio măsură de tratare şi soluţionare a conflictului.

Galina Frunză a declarat însă pentru Moldova Curată că atunci când a fost angajată, bănuia că vor apărea probleme de acest gen, chiar dacă cumnatul său nu a făcut parte din comisie. Ea spune că va decide dacă va demisiona sau nu după ce va reveni din concediul de boală. La rândul său, Iacob Frunză, spune că va ataca în instanţă decizia CNI.

Grija cumnaţilor

Moldova Curată a mai mediatizat situaţii similare, când persoane cu funcţii de răspundere şi-au angajat cumnatele în instituţiile pe care le conduc. Un caz asemănător a fost acel al primarului comunei Donici din raionul Orhei, Vera Căruntu, care şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirma cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.

O situaţie similară a fost şi cea a preşedintelui Judecătoriei sectorului Râşcani din municipiul Chişinău, Oleg Melniciuc, care şi-a angajat cumnata, sora soţiei sale, în funcţia de grefieră la instanţa pe care o conduce. După ce acest caz a fost discutat de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Melniciuc a concediat-o.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile...

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).

28 iunie 2013
1207
Interese la vedere

O primăriţă şi-a adus cumnata „mai aproape”

Primăriţa comunei Donici din raionul Orhei şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.

10 decembrie 2013
931
Interese la vedere

CNI, acuzată că intenționează să discrediteze un demnit...

Adunarea Populară din Găgăuzia acuză Comisia Națională de Integritate (CNI) că încearcă să-l discrediteze pe președintele Adunării Populare din Găgăuzia (APG),Dmitri Constantinov.

25 iunie 2013
849
Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
512