Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de box din Grimăncăuţi

Interese la vedere 24 septembrie 2014 1256

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.



Şcoala sportivă de box din Grimăncăuţi este o instituţie de învăţământ extraşcolară şi se află în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. La 1 noiembrie 2011, directoarea Svetlana Caduc şi-a angajat nora, pe Cristina Caduc, în funcţia de director-adjunct.

Funcţie creată special pentru noră?

Svetlana Caduc explică pentru Moldova Curată că a făcut acest lucru din necesitatea de specialişti: „Ştiţi, în mediul rural cu greu găseşti un specialist bun. De opt luni această funcţie a fost vacantă, fiindcă nicio persoană care ar fi vrut să candideze nu era specializată în domeniu”. Deşi directoarea afirmă că a căutat specialişti în domeniul sportului, nora sa, Cristina Caduc, la momentul angajării, nu avea pregătirea necesară. Tânăra are studii juridice, iar după ce a fost angajată în funcţia de vicedirector al Şcolii sportive, a făcut studii de master în domeniul sportului. Directoarea afirmă însă că despre angajarea nurorii sale reprezentanţii ministerului de resort au ştiut.

La rândul său, Ion Cebanu, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, explică pentru Moldova Curată că Svetlana Caduc a cerut în anul 2011 instituirea unei noi funcţii în cadrul Şcolii - anume aceea de vicedirector. „Ministerul a aprobat atunci această funcţie nouă, însă nu am ştiut cine o va ocupa. Poate cineva dintre colegi a ştiut, eu însă nu am fost la curent atunci”, afirmă fostul ministru.

Nora se va conforma deciziei de judecată

CNI a constatat, în luna iulie curent, că Svetlana Caduc s-a aflat în conflict de interese atunci când şi-a angajat nora în instituţia pe care o conduce, de aceea va cere instanţei de judecată să anuleze ordinul de angajare.

Directoarea Şcolii sportive spune că a contestat actul CNI în instanţa de judecată de la Briceni, fără să ştie că această decizie poate fi atacată doar la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău. „Despre ce conflict de interese este vorba, dacă nora mea nu semnează acte? Şcola este condusă bine şi acest lucru e cel mai important. Nu contează oare pentru ţară că sportivii de la noi au adus două medalii de la Jocurile Olimpice?”, întreabă Svetlana Caduc.

Cristina Caduc ne-a spus, la rândul ei, că dacă instanţa de judecată va anula ordinul de angajare, ea se va conforma şi nu va contesta decizia.

Lilia Zaharia

Cristina Caduc



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...

Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.

15 mai 2014
1473
Interese la vedere

Mircea Roșioru: ”Reforma procuraturii este așteptată și...

”Reforma în domeniul Procuraturii este așteptată atât de societate, cât și de procurori, pentru a scoate acest domeniu din jocul politicului”, a declarat președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roșioru, într-un interviu pentru Moldova Curată. 

04 aprilie 2015
931
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
1179
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimiș...

Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.

27 aprilie 2016
1383
Interese la vedere

Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădur...

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.

30 iunie 2016
1143
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Iurie Leancă: cu guvernar...

Iurie Leancă este candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) înregistrat de CEC cu nr. 3 în cursa prezidențială. Este diplomat de carieră, angajat la MAE din 1991 în diferite funcții. În perioada 2001–2005 și apoi 2007–2009, a fost vicepreședintele companiei petroliere moldovenești „Ascom Group” a miliardarului Stati. În 2009 aderă la PLDM și devine ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În 2013-2014 este prim-ministru. În 2015 părăsește PLDM și fondează PPEM.

26 septembrie 2016
1167