Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de box din Grimăncăuţi
Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.
Şcoala sportivă de box din Grimăncăuţi este o instituţie de învăţământ extraşcolară şi se află în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. La 1 noiembrie 2011, directoarea Svetlana Caduc şi-a angajat nora, pe Cristina Caduc, în funcţia de director-adjunct.
Funcţie creată special pentru noră?
Svetlana Caduc explică pentru Moldova Curată că a făcut acest lucru din necesitatea de specialişti: „Ştiţi, în mediul rural cu greu găseşti un specialist bun. De opt luni această funcţie a fost vacantă, fiindcă nicio persoană care ar fi vrut să candideze nu era specializată în domeniu”. Deşi directoarea afirmă că a căutat specialişti în domeniul sportului, nora sa, Cristina Caduc, la momentul angajării, nu avea pregătirea necesară. Tânăra are studii juridice, iar după ce a fost angajată în funcţia de vicedirector al Şcolii sportive, a făcut studii de master în domeniul sportului. Directoarea afirmă însă că despre angajarea nurorii sale reprezentanţii ministerului de resort au ştiut.
La rândul său, Ion Cebanu, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, explică pentru Moldova Curată că Svetlana Caduc a cerut în anul 2011 instituirea unei noi funcţii în cadrul Şcolii - anume aceea de vicedirector. „Ministerul a aprobat atunci această funcţie nouă, însă nu am ştiut cine o va ocupa. Poate cineva dintre colegi a ştiut, eu însă nu am fost la curent atunci”, afirmă fostul ministru.
Nora se va conforma deciziei de judecată
CNI a constatat, în luna iulie curent, că Svetlana Caduc s-a aflat în conflict de interese atunci când şi-a angajat nora în instituţia pe care o conduce, de aceea va cere instanţei de judecată să anuleze ordinul de angajare.
Directoarea Şcolii sportive spune că a contestat actul CNI în instanţa de judecată de la Briceni, fără să ştie că această decizie poate fi atacată doar la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău. „Despre ce conflict de interese este vorba, dacă nora mea nu semnează acte? Şcola este condusă bine şi acest lucru e cel mai important. Nu contează oare pentru ţară că sportivii de la noi au adus două medalii de la Jocurile Olimpice?”, întreabă Svetlana Caduc.
Cristina Caduc ne-a spus, la rândul ei, că dacă instanţa de judecată va anula ordinul de angajare, ea se va conforma şi nu va contesta decizia.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...
A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.
Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI
Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.
CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...
Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA
Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat pen...
În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.
De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la per...
În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.
Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în insti...
În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese.
Aici așteptăm comentariul tău!