Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de box din Grimăncăuţi

Interese la vedere 24 septembrie 2014 1284

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.Şcoala sportivă de box din Grimăncăuţi este o instituţie de învăţământ extraşcolară şi se află în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. La 1 noiembrie 2011, directoarea Svetlana Caduc şi-a angajat nora, pe Cristina Caduc, în funcţia de director-adjunct.

Funcţie creată special pentru noră?

Svetlana Caduc explică pentru Moldova Curată că a făcut acest lucru din necesitatea de specialişti: „Ştiţi, în mediul rural cu greu găseşti un specialist bun. De opt luni această funcţie a fost vacantă, fiindcă nicio persoană care ar fi vrut să candideze nu era specializată în domeniu”. Deşi directoarea afirmă că a căutat specialişti în domeniul sportului, nora sa, Cristina Caduc, la momentul angajării, nu avea pregătirea necesară. Tânăra are studii juridice, iar după ce a fost angajată în funcţia de vicedirector al Şcolii sportive, a făcut studii de master în domeniul sportului. Directoarea afirmă însă că despre angajarea nurorii sale reprezentanţii ministerului de resort au ştiut.

La rândul său, Ion Cebanu, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, explică pentru Moldova Curată că Svetlana Caduc a cerut în anul 2011 instituirea unei noi funcţii în cadrul Şcolii - anume aceea de vicedirector. „Ministerul a aprobat atunci această funcţie nouă, însă nu am ştiut cine o va ocupa. Poate cineva dintre colegi a ştiut, eu însă nu am fost la curent atunci”, afirmă fostul ministru.

Nora se va conforma deciziei de judecată

CNI a constatat, în luna iulie curent, că Svetlana Caduc s-a aflat în conflict de interese atunci când şi-a angajat nora în instituţia pe care o conduce, de aceea va cere instanţei de judecată să anuleze ordinul de angajare.

Directoarea Şcolii sportive spune că a contestat actul CNI în instanţa de judecată de la Briceni, fără să ştie că această decizie poate fi atacată doar la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău. „Despre ce conflict de interese este vorba, dacă nora mea nu semnează acte? Şcola este condusă bine şi acest lucru e cel mai important. Nu contează oare pentru ţară că sportivii de la noi au adus două medalii de la Jocurile Olimpice?”, întreabă Svetlana Caduc.

Cristina Caduc ne-a spus, la rândul ei, că dacă instanţa de judecată va anula ordinul de angajare, ea se va conforma şi nu va contesta decizia.

Lilia Zaharia

Cristina CaducPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fostul primar al orașului Orhei: contract cu fratele, p...

Actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești, Vitalie Colun, a fost implicat într-un posibil conflict de interese pe vremea când deținea funcția de primar al orașului Orhei, adică între anii 2011-2015. Curtea de Conturi a stabilit că el a încheiat în anul 2013 un contract de prestare a serviciilor de transport cu fratele său, Sergiu Colun. 

03 martie 2016
1271
Interese la vedere

Bloc „cu interese” pentru deputați

Pe sfârșit de mandat, deputații au decis să își „îmbunătățească condițiile de trai” pe turta statului. Chiar dacă afirmă că noul bloc va fi construit exclusiv pe banii deputaților, dar și ai altor beneficiari, iar președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu va cheltui niciun ban pentru acest proiect, parlamentarii mizează să obțină gratuit terenul pe care își vor construi locuințe, estimat de experți la peste un milion de euro.

14 martie 2014
1156
Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
1194
Interese la vedere

Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia

De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.

04 martie 2014
1224
Interese la vedere

Vatra familiei Bobeica

Timp de doi ani, primarul orăşelului Vatra, Ion Bobeica, a fost coleg de serviciu cu fiica sa, ea fiind angajată de acesta în calitate de specialist în cadrul contabilităţii. Alesul local motivează că şi-a angajat propria fiica din cauza lipsei de specialişti. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pe acest caz, urmând să verifice dacă primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

17 septembrie 2013
1405
Interese la vedere

S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.

02 mai 2013
1203