Mama şefă, la control...
Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.
Trei sesizări din presă
Pe lângă autosesizarea după publicarea articolului „Mama este şefa fiicei” pe portalul Moldova Curată, membrii CNI a mai iniţiat, în urma informaţiilor apărute în presă, un alt control pe numele unui angajat al Centrului Naţional Anticorupţie (CNI). Este vorba de Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a CNA, despre care publicaţia „Ziarul de Gardă” dezvăluia în investigaţia „Imperiul şi conexiunile lui Gofman, cel mai bogat angajat de la CNA” că ar avea averi de milioane.
Un alt caz discutat de membrii CNI a fost cel al liderul PCRM Vladimir Voronin, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, după ce în ziarul „Timpul” a fost publicată investigaţia „Dezvăluire bombă în garajul PCRM!. În articol este relatat despre mașinile blindate şi de epocă, limuzinele de lux pe care le-ar deţine familia Voronin, fără ca aceste bunuri să fie incluse în declaraţia de avere a deputatului. Controlul pe numele deputatului PCRM nu a fost iniţiat de CNI, deoarece doi membri ai Comisiei au votat pentru inceperea procedurii, alţi doi însă au fost împotrivă. ,,Când va fi prezent al cincilea membru, acest caz va fi reinclus în agendă", afirmă Cristina Dumbrăvan, consultantă în cadrul Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la CNI.
Averi şi conflicte nedeclarate
Controale au fost iniţiate şi pe numele lui Ion Bodrug, şeful Inspectoratului General al Poliţiei din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, dar şi a lui Vladimir Lupu, procuror adjunct de la Procuratura municipiului Chişinău. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al al declarării veniturilor şi proprietăţii.
De încălcarea regimului conflictului de interese sunt bănuiţi Victor Bogatico, primar al oraşului Râșcani, Valentina Garașciuc, șefa Serviciului Relații Funciare și Cadastru din aceeaşi localitate, dar şi Iurie Gabura, directorul ÎS Editura „Universul”.
Menţionăm că după iniţierea procedurii de control, CNI va studia detaliat dacă aceste persoane au încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese sau al declarării veniturilor şi proprietăţii. În cazul în care se constată încălcările, pe numele persoanelor cercetate vor fi adoptate acte de constatare. Dacă după cercetări, membrii CNI decid că nu este temei ca persoanele vizate să fie sancţionate, atunci cazurile se clasează. Moldova Curată va reveni cu detalii despre finalitatea acestor cauze.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...
La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.
Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...
Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.
Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani
Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.
Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în insti...
În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese.
Şefa Centrului Medicilor de Familie din Nisporeni şi-a...
Directoarea Centrului Medicilor de Familie (CMF) din Nisporeni, Vera Tăbăcaru, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Aceasta şi-ar fi angajat rudele în cadrul instituţiei pe care o conduce. Vera Tăbăcaru a refuzat să explice eventualul conflict de interese, invocând faptul că acestea sunt „probleme personale” şi că ea are tot dreptul să nu vorbească la acest subiect.
Aici așteptăm comentariul tău!