Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu soacra sa ar putea fi anulat

Interese la vedere 18 iunie 2014 475
Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii-Mici, Ialoveni

Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.Moldova Curată a scris în materialul „Bunurile primarului utilizate în folosul comunităţii?” că Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii-Mici, a achiziţionat servicii de transport în valoare de circa 25 de mii de lei de la Societatea cu Răspundere Limitată „AutomilStar”. Soţia primarului este fondatoare a acestei firme, iar soacra lui  - administratoare.

CNI a examinat această situaţie, iar la 29 mai a constatat că Lilian Carmanu a încheiat două contracte de achiziţionare a serviciilor de transport cu această firmă, unul în valoare de cinci mii de lei, semnat în luna decembrie 2011, iar celălalt, în valoare de 24 999 de lei - în luna aprilie 2012. În ambele cazuri scopul declarat a fost prestarea serviciilor de transportare a echipelor de fotbal.

Primarul va fi sancţionat doar pentru semnarea unui contract

Deşi Lilian Carmanu a cumpărat de două ori servicii de la „firma familiei sale”, acesta va fi amendat doar pentru semnarea contractului din anul 2012. Potrivit actului de constatare emis de CNI, primul contract a intrat în vigoare din momentul semnării, fiind valabil până la 31.12.2011, în timp ce Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate a intrat în vigoare în anul 2012.

Pentru abaterea comisă în anul 2012, Lilian Carmanu riscă o amendă de până la şase mii de lei, iar contractul cu suma de circa 25 de mii de lei ar putea fi anulat. „După rămânerea definitivă a actului de constatare, va fi sesizată instanţa de judecată competentă pentru constatarea nulităţii contractului semnat în luna aprilie 2012 şi a actului de îndeplinire a lucrărilor din luna octombrie 2012, semnate în conflict de interese”, se spune în actul emis de CNI.

Lilian Carmanu se consideră însă nevinovat, argumentând că primăria a cumpărat aceste servicii ţinând cont de disponibilitatea unităţilor de transport. „Eu nu sunt vinovat că toţi anterprenorii care lucrează la mine în sat şi prestează servicii de transport nu au maşini libere”, susţine primarul.

Expertul în achiziţii publice de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”, Serghei Merjan a declarat în cadrul unei mese rotunde că alegerea agenţilor economici  dintr-o singură sursă este o metodă utilizată des de către autoritatea contractantă, aceasta fiind o schemă frauduloasă, folosită în detrimentul interesului public.

Irina Mihailici,

 studentă, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM, stagiarăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...

Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.

26 septembrie 2016
379
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimiș...

Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.

27 aprilie 2016
409
Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
409
Interese la vedere

Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de inter...

Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.

14 mai 2014
376