Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu soacra sa ar putea fi anulat
Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.
Moldova Curată a scris în materialul „Bunurile primarului utilizate în folosul comunităţii?” că Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii-Mici, a achiziţionat servicii de transport în valoare de circa 25 de mii de lei de la Societatea cu Răspundere Limitată „AutomilStar”. Soţia primarului este fondatoare a acestei firme, iar soacra lui - administratoare.
CNI a examinat această situaţie, iar la 29 mai a constatat că Lilian Carmanu a încheiat două contracte de achiziţionare a serviciilor de transport cu această firmă, unul în valoare de cinci mii de lei, semnat în luna decembrie 2011, iar celălalt, în valoare de 24 999 de lei - în luna aprilie 2012. În ambele cazuri scopul declarat a fost prestarea serviciilor de transportare a echipelor de fotbal.
Primarul va fi sancţionat doar pentru semnarea unui contract
Deşi Lilian Carmanu a cumpărat de două ori servicii de la „firma familiei sale”, acesta va fi amendat doar pentru semnarea contractului din anul 2012. Potrivit actului de constatare emis de CNI, primul contract a intrat în vigoare din momentul semnării, fiind valabil până la 31.12.2011, în timp ce Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate a intrat în vigoare în anul 2012.
Pentru abaterea comisă în anul 2012, Lilian Carmanu riscă o amendă de până la şase mii de lei, iar contractul cu suma de circa 25 de mii de lei ar putea fi anulat. „După rămânerea definitivă a actului de constatare, va fi sesizată instanţa de judecată competentă pentru constatarea nulităţii contractului semnat în luna aprilie 2012 şi a actului de îndeplinire a lucrărilor din luna octombrie 2012, semnate în conflict de interese”, se spune în actul emis de CNI.
Lilian Carmanu se consideră însă nevinovat, argumentând că primăria a cumpărat aceste servicii ţinând cont de disponibilitatea unităţilor de transport. „Eu nu sunt vinovat că toţi anterprenorii care lucrează la mine în sat şi prestează servicii de transport nu au maşini libere”, susţine primarul.
Expertul în achiziţii publice de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”, Serghei Merjan a declarat în cadrul unei mese rotunde că alegerea agenţilor economici dintr-o singură sursă este o metodă utilizată des de către autoritatea contractantă, aceasta fiind o schemă frauduloasă, folosită în detrimentul interesului public.
Irina Mihailici,
studentă, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM, stagiară
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...
Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale.
Usatîi cere bani de la CNI
Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.
Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat pen...
În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.
Afaceri cu monumente la Primăria Chișinău
Un monument de arhitectură de importanță națională riscă să fie privatizat de o companie specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare. Clădirea, construită în a doua jumătate a secolului 19, în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic, este situată în centrul capitalei și i-a fost oferită companiei în locațiune prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar mai mulți consilieri afirmă că proiectul a fost promovat de șeful fracțiunii PCRM, Boris Golovin. Anterior aceeași companie a obținut, prin judecată, dreptul de „folosință și posesie” asupra mai multor terenuri din capitală.
CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...
Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.
Aici așteptăm comentariul tău!