Firma surorii directorului de la achiziții publice a câștigat tendere de milioane de lei în ultimii ani

Interese la vedere 14 ianuarie 2016 605
Directorul Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.Întreprinderea prestează servicii în domeniul construcțiilor și este înregistrată în satul Scoreni, raionul Strășeni. «În total, doar în 2014-2015, de când Viorel Moșneaga este în conducerea AAP, firma familiei sale, „Aldos Grup” a obținut opt contracte cu mai multe instituții ale statului, în valoare totală de 34,9 milioane de lei. Spre comparație, în 2011-2013, atunci când Moșneaga nu era la AAP, ci la Ministerul Finanțelor, firma familiei a obținut 12 contracte, în valoare de doar 2,9 milioane de lei».

Viorel Moșneaga a negat că ar fi influențat în vreun fel adjudecarea contractelor  către firma surorii sale. El afirmă că nu prea comunică cu frații săi și că în acest caz  reporterii interpretează faptele «eronat și rău intenționat». Despre sora sa a spus că știe că în curând urmează să emigreze în Canada. „Nu vă supărați, dar nu vreau să comentez. Consider incorect să comentez. Chiar nu sunt documentat. Nu cunosc. E o firmă ca toate firmele și nu mă privește. Categoric nu am influențat”, le-a spus directorul AAP autorilor investigației. 

Multe dintre licitațiile câștigate de «Aldos Grup» au fost contestate de alți participanți, iar Viorel Moșneaga spune că el nu a participat la examinarea lor și că de asta se ocupă unul dintre adjuncții săi. Reporterii însă susțin că dețin cel puțin un document de contestare pe care stă semnătura directorului AAP. 

Întreaga investigație «Licitații pentru familia șefului de la achiziții» o puteți citi pe anticoruptie.md.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
623
Interese la vedere

Bloc „cu interese” pentru deputați

Pe sfârșit de mandat, deputații au decis să își „îmbunătățească condițiile de trai” pe turta statului. Chiar dacă afirmă că noul bloc va fi construit exclusiv pe banii deputaților, dar și ai altor beneficiari, iar președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu va cheltui niciun ban pentru acest proiect, parlamentarii mizează să obțină gratuit terenul pe care își vor construi locuințe, estimat de experți la peste un milion de euro.

14 martie 2014
723
Interese la vedere

Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu aface...

Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.

26 ianuarie 2016
582
Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
622