Firma surorii directorului de la achiziții publice a câștigat tendere de milioane de lei în ultimii ani
O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.
Întreprinderea prestează servicii în domeniul construcțiilor și este înregistrată în satul Scoreni, raionul Strășeni. «În total, doar în 2014-2015, de când Viorel Moșneaga este în conducerea AAP, firma familiei sale, „Aldos Grup” a obținut opt contracte cu mai multe instituții ale statului, în valoare totală de 34,9 milioane de lei. Spre comparație, în 2011-2013, atunci când Moșneaga nu era la AAP, ci la Ministerul Finanțelor, firma familiei a obținut 12 contracte, în valoare de doar 2,9 milioane de lei».
Viorel Moșneaga a negat că ar fi influențat în vreun fel adjudecarea contractelor către firma surorii sale. El afirmă că nu prea comunică cu frații săi și că în acest caz reporterii interpretează faptele «eronat și rău intenționat». Despre sora sa a spus că știe că în curând urmează să emigreze în Canada. „Nu vă supărați, dar nu vreau să comentez. Consider incorect să comentez. Chiar nu sunt documentat. Nu cunosc. E o firmă ca toate firmele și nu mă privește. Categoric nu am influențat”, le-a spus directorul AAP autorilor investigației.
Multe dintre licitațiile câștigate de «Aldos Grup» au fost contestate de alți participanți, iar Viorel Moșneaga spune că el nu a participat la examinarea lor și că de asta se ocupă unul dintre adjuncții săi. Reporterii însă susțin că dețin cel puțin un document de contestare pe care stă semnătura directorului AAP.
Întreaga investigație «Licitații pentru familia șefului de la achiziții» o puteți citi pe anticoruptie.md.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de inter...
Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.
Marian Lupu, cu imunitate la CNI?
Comisia Națională de Integritate refuză să verifice existența unui posibil conflict de interese în cazul fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, care și-a numit nașa de cununie, Ala Popescu, în funcția de secretar general al Aparatului Legislativului.
Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...
Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.
Cazul Silviei Volosatâi, măr al discordiei între conduc...
Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA). Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.
Relaţii de familie la AGEPI: fosta directoare şi-a anga...
Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi-a angajat rudele în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. Ea şi-a adus la AGEPI două surori şi un cumnat, dar spune că nu a încălcat nicio lege.
Aici așteptăm comentariul tău!