Firma surorii directorului de la achiziții publice a câștigat tendere de milioane de lei în ultimii ani

Interese la vedere 14 ianuarie 2016 378
Directorul Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.Întreprinderea prestează servicii în domeniul construcțiilor și este înregistrată în satul Scoreni, raionul Strășeni. «În total, doar în 2014-2015, de când Viorel Moșneaga este în conducerea AAP, firma familiei sale, „Aldos Grup” a obținut opt contracte cu mai multe instituții ale statului, în valoare totală de 34,9 milioane de lei. Spre comparație, în 2011-2013, atunci când Moșneaga nu era la AAP, ci la Ministerul Finanțelor, firma familiei a obținut 12 contracte, în valoare de doar 2,9 milioane de lei».

Viorel Moșneaga a negat că ar fi influențat în vreun fel adjudecarea contractelor  către firma surorii sale. El afirmă că nu prea comunică cu frații săi și că în acest caz  reporterii interpretează faptele «eronat și rău intenționat». Despre sora sa a spus că știe că în curând urmează să emigreze în Canada. „Nu vă supărați, dar nu vreau să comentez. Consider incorect să comentez. Chiar nu sunt documentat. Nu cunosc. E o firmă ca toate firmele și nu mă privește. Categoric nu am influențat”, le-a spus directorul AAP autorilor investigației. 

Multe dintre licitațiile câștigate de «Aldos Grup» au fost contestate de alți participanți, iar Viorel Moșneaga spune că el nu a participat la examinarea lor și că de asta se ocupă unul dintre adjuncții săi. Reporterii însă susțin că dețin cel puțin un document de contestare pe care stă semnătura directorului AAP. 

Întreaga investigație «Licitații pentru familia șefului de la achiziții» o puteți citi pe anticoruptie.md.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
908
Interese la vedere

O primăriţă şi-a adus cumnata „mai aproape”

Primăriţa comunei Donici din raionul Orhei şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.

10 decembrie 2013
471
Interese la vedere

Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia

De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.

04 martie 2014
363
Interese la vedere

Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu so...

Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.

18 iunie 2014
444