CNI interpretează legea: în două cazuri similare adoptă decizii diferite

Arhiva 6 iunie 2016 1211

Comisia Naţională de Integritate (CNI) continuă practica de a aplica standarde duble. Astfel, pentru două incompatibilităţi de funcţii, prima admisă de şeful Inspectoratului Fiscal de Stat Edineţ şi a doua de şeful-adjunct al IFS Ştefan Vodă, membrii comisiei au emis două decizii diferite, deşi situaţiile sunt similare. Ambii funcţionari sunt concomitent şi consilieri locali.Valeriu Diacioc este şeful IFS Edineţ din anul 2010. Din anul 2008 şi până în prezent, el are şi calitatea de consilier raional. La alegerile locale din anul trecut a candidat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM). Astfel, timp de cinci ani funcţionarul a deţinut două funcţii remunerate.

La sfârşitul lunii mai curent, cazul lui Valeriu Diacioc a fost discutat la şedinţa CNI, funcţionarul fiind bănuit de admiterea incompatibilităţii de funcţii. Acesta însă le-a explicat membrilor CNI că Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că funcţionarul nu este în drept să desfășoare alte activităţi remunerate, el însă ridică banii pentru participarea la şedinţele Consiliului raional Edineţ sub formă de indemnizaţie şi nu de salariu.

CNI a stabilit incompatibilitate de funcţii, invocând faptul că Valeriu Diacioc nu a soluţionat situaţia în termenul stabilit, de o lună, aşa cum prevede legea. În cazul în care actul nu va fi contestat de Valeriu Diacioc, CNI va expedia decizia sa la Inspectoratul Fiscal de Stat, în vederea destituirii din funcţie.

Şeful adjunct al IFS Ştefan Vodă a renunţat la mandat în timpul controlului

În aceeaşi şedinţă, membrii CNI au examinat şi cazul lui Alexei Negru, şeful adjunct al IFS Ştefan Vodă, care deţine funcţia publică de şase ani. Din anul 2011 şi până în luna aprilie curent Alexei Negru era şi consilier în cadrul Consiliului raional Ştefan Vodă, dar şi consilier local în satul Caplani, acelaşi raion, în ambele situaţii fiind pe lista PLDM.

Astfel, timp de cinci ani, şi acest funcţionar a deţinut concomitent câteva funcţii, fapt interzis de lege. CNI a iniţiat procedura de control, iar în timpul verificării, mai exact în luna aprilie, Alexei Negru a renunţat la ambele mandate de consilier. Deşi în acest caz încălcarea de lege este similară cu cea a funcţionarului de la Edineţ – deţinerea concomitentă a două funcţii, dar şi nesoluţionarea incompatibilităţii în termen de o lună de la apariţia acesteia, membrii CNI au clasat cazul lui Alexei Negru, motivând lipsa încălcării de lege.

Întrebat de ce în două cazuri similare CNI are opinii diferite, Sergiu Popov, şeful Direcţiei control incompatibilităţi a Comisiei, a răspuns că în timpul examinării, angajaţii Direcţiei pe care o conduce au propus constatarea incompatibilităţii în ambele situaţii, însă membrii Comisiei au avut opinii diferite.

La rândul său, Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare și relaţii cu publicul de la CNI, a explicat că într-un caz incompatibilitatea a fost soluţionată, iar în altul - nu.

În opinia Marianei Kalughin, expertă anticorupţie, incompatibilitatea poate fi considerată  soluţionată doar în cazul în care a fost lichidată în termen de o lună şi nu de cinci ani. Experta a precizat că în ambele situaţii CNI ar fi trebuit să constate incompatibilitate funcţii, iar aceste două persoane să fie sancţionate.

Incompatibilitatea de funcţii este prevăzută şi în Legea privind statutul alesului local, dar şi în Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Victor Strătilă despre punctajul mic obținut la proba s...

Candidatul Teodor Cîrnaț care a obținut cele mai multe puncte la proba scrisă pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a apreciat, după test, că „proba a fost bine gândită”, în schimb, al doilea participant la concurs, Victor Strătilă, fost  vicepreședinte al CNI, a refuzat să vorbească la acest subiect.

22 septembrie 2017
842
Arhiva

Profil candidat: Andrian Candu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1513
Arhiva

Profil candidat: Reghina Apostolova

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1583
Arhiva

Profil candidat: Denis Ulanov

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
2178
Arhiva

Detaşare cu semne de întrebare

Detaşarea Veronicăi Herţa de la Direcţia generală finanţe a Primăriei Chişinău la cea de directoare a Societăţii pe Acţiuni “Apă-Canal Chişinău” a stârnit critici. Unii experţi sunt de părere că autorităţile municipale au luat această decizie ignorând prevederile legale referitoare la detaşarea unui funcţionar public. Veronica Herţa spune însă că alegerea sa este legală.

14 septembrie 2016
1097
Arhiva

Guvernul Gaburici: Miniştri noi cu trecut bogat

Chiril Gaburici, Stephane Bride şi Oleg Balan sunt nume noi în politică. Primii doi: actualul premier şi ministrul Economiei au gestionat afaceri prospere, iar ministrul Afacerilor Interne a venit în Executiv de la conducerea Academiei de Administrare Publică.

02 martie 2015
1367